Главният прокурор нареди МВР незабавно да арестува всеки, насаждащ етническа омраза

Главният прокурор нареди МВР незабавно да арестува всеки, насаждащ етническа омраза

© Георги КожухаровПолицаите, които охраняват масови мероприятия, незабавно да задържат всеки, който насажда расова и етническа омраза. За всеки сигнал, публикация или публична изява, с които се насажда етническа и религиозна омраза, веднага да се образуват разследвания. Тези преписки да са приоритет и да се водят в най-кратни срокове.


Такива указания е изпратил до всички прокуратури в страната главният прокурор Борис Велчев заради "зачестилите масови прояви на граждани, съпътствани от нарушения на обществения ред и публично говорене с езика на омразата".


В указанията Велчев напомня на подчинените си, че "насаждането чрез слово, печат и средствата за масова информация на етническа и религиозна омраза, подбуждането и проповядването на вражда и упражняването на насилие срещу отделни граждани или групи от населението въз основа на белези като раса, религия, етническа принадлежност" е престъпление. А ако се проповядва антидемократична идеология, основана на омраза към групи хора или етноси, е още по-тежко престъпление .


Според указанията прокуратурите трябва да реагират на всяка информация за такива прояви. Ако има достатъчно данни за престъпление, незабавно да започват разследване, а ако информацията се нуждае от допълване – да се възлагат проверки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK