Ромите от махалата в Катуница: Не сме с цар Киро, сами сме

Ромите от махалата в Катуница: Не сме с цар Киро, сами сме

© Георги КожухаровМалко преди свечеряване на ул. "Тракия" номер 1 в Катуница (това е единственият номер, а улицата е по-скоро прашна алея, която се извива около няколко къщи) пет дечица тичат. Те са много усмихнати. От време на време си разменят едно малко за всички колело.


Митко, Васка, Гергана, Жана, Даниел живеят в ромската махала на Катуница. Гледат с любопитство диктофона и позират за снимки. Разпитват, оглеждат, но не спират да се усмихват. Родителите им не са наблизо. Знаят какво се е случило в селото преди няколко дни и го разказват един през друг:


"Цар Киро е дърт, не е добър." "Имаше боища." "Дойдоха рокерите и палеха хартии." "Имаше пистолети и пушки." "Убиха две деца, ученици."
Някои ги е страх, някои не. Казват, че по цял ден обикалят махалата и си играят на полицаи. "Хващаме крадеца." Някои от тях ходят и на училище. Там Жана обича куклите. А любимите предмети на Митко са "молив, линия и гумичка".


Махалата е накрая на Катуница и една от най-малките в региона. Няма име, но има име на това, което наричат улица. Къщите са в прилично състояние, но са някак скрити, дворовете не се виждат.


Изведнъж при децата пристига бащата на едно от тях. Пита ни защо ги разпитваме. Иска да чуе записа. Докато той звучи, от време на време се смее на това, което са казали малчуганите.


"Добре, спри го. Няма проблем", казва мъжът. Казва, че го е страх за тях, защото тези дни няма нищо сигурно. След малко при децата се събират още възрастни.
Една от тях е майката на мъжа. Казва, че е на 73 години, гледа много строго, има много бръчки, говори отчетливо. Не се представя. Показва само ръцете си и казва: "Виж ги, от работа са."


"Не сме с българите, не сме с циганите, не сме с цар Киро. Тук сме си, сами сме и сме си ние", казва жената. Гледа право в очите, не се усмихва, дори с поглед. Не ръкомаха. Разказва, че никога са нямали проблеми с българите от селото.
"От цигани до цигани разлика има, както от българи до българи има. Ние сме бедни и работим на къра." Пита защо се е стигнало до положението "да трепат децата, дори да има лична вражда". "Тегли му бой, удари му шамар, но не убивай дете", продължава възрастната жена. Според нея виновни са тези, които са убили, защото това е жестоко.


Ромите от махалата в Катуница: Не сме с цар Киро, сами сме

© Георги Кожухаров


В един глас събралите се казват, че не са тези, които трябва да кажат дали цар Киро трябва да бъде изселен. "Хората да преценят", след кратко мълчание добавят: "Съдът трябва!"


"Положението е нацизъм"


"За какво да вярваш в закона, като го няма. Какво е помогнал? Ако го имаше, двете деца щяха ли да умрат", пита една жена, която по-късно се включва в разговора. Според нея закон е имало само по времето на Тодор Живков, когато "имаше боза и пастичка за 16 стотинки".


"Какво направи Бойко Борисов, стои на една маса, а пенсиите и детските намаляват", казва възрастната жена. "Вместо да ходят наляво-надясно по избори, да създадат работни места", възмущава се една от жените. "Бойко Борисов да се махне!"


"Има предприятия в града, но като подам документи и само като ми видят боята или личната карта, казват "чакайте обаждане" и никога не се обаждат", оплаква се майката на две от дечицата.


"Положението в града е нацизъм. Ще дойдат и нас да ни запалят. закона хич го няма", обяснява мъжът. Една през друга събралите се жени започват да разказват как по техен адрес, особено към децата им, чуват само обобщение - "неграмотни", "мръсни са".


"Момиченцето ми искаше да ходи на танци миналата година, записах я. Но след втория път се върна разплакана, никой от групата не искал да я хваща за ръката. После я отписахме."


"Господ ще дойде..."


Хората в махалата са доволни от полицията, която "идва, изслушва ни, помага ни". Всички казват, че надежда няма. Никаква.


"Каквото и да говорим - файдата е слаба. Очакваме война да стане и ще стане. Мен да ме закачат, децата ми да не припарват", говорят една през друга жените и продължават.
"Господ идва, наближава вече. То в библията го пише..." "Стига си говорила, глупости", прекъсва я бабата. Поглежда към нас и поклаща глава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Има и добри цигани, ноооо ......

 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Къде са коментарите !  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на tinamisu
  tinamisu
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Оправете си употребата на "и" и "й":
  1. Някой ги е страх, някой не.
  2. Какво направи Бойко Борисов, стой на една маса,

 4. 4 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#3] от "tinamisu":
  Това е нарочно! Следвали се граматиката на говорене на бразилиеросите....

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1581 Неутрално
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Медала винаги има две страни. И тази му страна е много несправедлива и тъжна. Спрямо децата, които се раждат обречени на мизерия, спрямо майките и бащите, които не могат да изхранят децата си. В тези махали циганите живеят по-лошо и от кучета. И се надявам не да не ни приемат в Шенген, но и някой да осъди България за умишлено поддържаното беззаконие, с което се насажда расизъм.

 7. 7 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "USSR":

  Няма ги, понеже няма какво да омерзиш тука.

  Коментари ше има винаги само под провокативните заглавия, само там може да се с*ре яко.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Щом и те са осъзнали силата Бойкова, тежко му и горко. Ще ги видим тези избори, а парламентарните отсега мога да кажа, че са непредвидими. Както се бяха засилили за втори мандат, като нищо ще се препънат в Катуница.

  Колкото до самите роми - повечето от тях незаслужено се страхуват. Защото вместо властта да праща по затворите тези, които нарушават обществените правила, тя толерира много от тях и така се създават нагласи към цялото малцинство. А не е редно. Навремето капитан Петко воевода е защитавал в съда турците от своеволията на новите български управници, които насмалко да го затрият дори в Ич Кале. Защото същият е държал на равноправието за всички и така трябва да бъде.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2376 Разстроено

  "Момиченцето ми искаше да ходи на танци миналата година, записах я. Но след втория път се върна разплакана, никой от групата не искал да я хваща за ръката. После я отписахме я."

  Този шовинизъм е ужасно вреден и е една от причините да има цигански проблем. Ако всеки един от нас положи дори минимални усилия като например не насъсква децата си против циганите след 1-2 поколения проблема ще изчезне.

 10. 10 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  "От цигани до цигани разлика има, както от българи до българи има.''

  Кажете ми, че не е вярно?!

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 11. 11 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 480 Разстроено

  "след втория път се върна разплакана, никой от групата не искал да я хваща за ръката."

  Това е тъжно. Дано му провърви на детето по-натам в живота.

 12. 12 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Остана ли нормален човек в държавата, който да не разбра, че проблемът не е етнически, а става въпрос за равнопоставеност пред закона. Само политиците дъвчат тая етническа дрисня. Протестът е срещу държавата, в която живеем, ама некак си не е много ПР, нали г-жи и г-да президентски кандидати

 13. 13 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Лора Филева, вашия репортаж влиза в моя топ пет на най-тенденциозните статии след умишленото убийство, извършено в Катуница! И не се заблуждавайте от престорената мъка на циганите! Те това го умеят най-добре. От такова съчуствие са се научили да карат само на помощи и кражби. Защото съчуствието води до усещане за безнаказаност и анархия....

 14. 14 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Свестни хора, личи си. Както борбата на Левски е била срещу султана, а не срещу турците, така и сега борбата е срещу нечитавите бизнесмени, не срещу ромите.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#6] от "a.nice":

  По времето на царя, дето щеше да ни оправи за 800 дни, започна Десетилетието на ромското включване. Към днешна дата, видно е колко са ги включили, а колко пари са гушнали фондацийки и НПО-та - сигурно са безчет. Отговорността е на държавата и престъпното й бездействие за интеграцията на малцинствата, а не справедливия гняв на обикновените хора от тази разпасаност и беззаконие. Не знам дават ли си сметка хората по върховете на държавата каква престъпност и какво напрежение си отглеждат с тази безпросветност и изолация на малцинствата, конкретно ромското, тъй като турците са далеч по-интегрирани и по-кротки, при тези демографски процеси.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 16. 16 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Циганите са неграмотни-факт, циганите не работят съвестно-факт, циганите не спазват никакви норми и правила - работно време, почивки, работно облекло...-факт Кой да ги наеме на работа? За какво? Даже и да ги наемат, почват да мърморят, че за 20лв на ден няма да работят, ако им наложат глоби на работното място-само напускат - факт. Правата си ги знаят идеално, ама хайде господа "журналисти" в следващото си сълзливо интервю питайте клетите жженици знаят ли си задълженията. Много ми е интересно да науча резултата.

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#13] от "deepdish":

  Ти деца имаш ли ? Не ти ли е поне малко жал?

 18. 18 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 766 Неутрално

  http://vbox7.com/play:2399bc67 !!!!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  [quote#15:"Читател"]Към днешна дата, видно е колко са ги включили[/quote]
  ...в списъка на донорите на политиците.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#13] от "deepdish":

  Тя просто дава тяхната гледна точка. Сходна е на тази на ромите в другите квартали в страната. Проблемът не е в тях, а в държавата.

  В Щатите живеят етноси от цял свят, ама такова чудо като Кирил Рашков няма да видиш там - защото всички - от просяка до мултимилионера са отговорни пред закона.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 21. 21 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 502 Неутрално

  На фона на циганските набези тези само потвърждават правилото!! Забравяте и друго има си поговорка лъже като дърт циганин, тези са способни и дявола да излъжат. На циганин не вярвам! При тяхния родово-общинен строй няма начин да са настрана, просто са страхливи, видяха тоягата и почнаха да скимтят като бити песове. Нагли и подли, те са като бездомните песове гледаш ги уж едни слаби и безащитни с мили очи , но почувстват ли силата на глутницата и ,че са силни са готови да те разкъсат!

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#19] от "от Мюнхен":

  Да, там най-вече. В последните седмици и трите национални телевизии излъчиха серии репортажи за брокери на гласове сред малцинствата и по селата, а само тук-таме има новина за задържани. Защо главният прокурор не хвърля такава енергия и по този проблем, който има пряко отношение за устойчивостта на демокрацията в страната.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 23. 23 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#7] от "maniask":

  Не виждам нито един от тези които бяха много "активни" през тези 2-3 дена .

  Народът е озлобен , пуберите и децата нагледали се на много америкашкини филми и се вживят в "герои" , знаейки че няма да бъдат наказани или ако бъдат наказани то ще е за "пет" лева , това се отнася и за циганите крадейки налево и надясно .

  Закона да се измени , по строг за нарушителите и да се прилага към всички , полицията да не се продава ,съдиите да не продават "свободата" на престъпниците , а да ги изпращат на "топли места" за по дълго време ............. !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 24. 24 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#17] от "a.nice":
  А ти комуникирал ли си някога с цигани. Докато говорите, те неусетно винаги насочват разговора в посока как да те използват за нещо. Неизменно е така. Било по един или друг повод те винаги се опитват да те използват. Ако откажеш на молбите им, можеш да си сигурен че клетвите им политат към теб. А ако са повече, започват и заплахи, явни, както в случая с Филева, която е трябвало да пуска репортажа през цензурата на стария в селото. Затова не ми е жал!

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":

  Естествено, че си дават сметка. Те според мен ги поддържат нарочно бедни и неграмотни, заради изборите. Много е цинично, но съм склонна да го вярвам. Защо иначе ще ги оставят да се давят в тинята?
  Трябва според мен държавата да се задължи да поддържа еднаква безработица у всички етноси. При тях е 70-80% и нямат никакъв шанс да си намерят работа. Виктор Орбан имал предложение, което не знам дали ще приемат унгарците, но звучи смислено. Да си заработват помощите. Там ставаше въпрос за 400лв., у нас и 300 да са пак е добре. Иначе да им ги спрат. Както и да им отнемат децата, за които не се грижат. Въобще мерки колкото искаш, желание нямат.
  Но това беззаконие, което цари, освен расизъм може да ни доведе и други злини.

 26. 26 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дожаля ми за момиченцето, дето не го искали на танците. Разбира се, не знаем каква е причината, ако са го водили мръсно на танците, нормално е другите деца да не искат да го хващат за ръката.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 27. 27 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#12] от "bot":
  Не се притеснявай, ще се намерерят. Лесно ще ги познаеш - те са най- гръмогласните и с най - "патриотични" скандирания.


 28. 28 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 381 Неутрално
 29. 29 Профил на gospod
  gospod
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Няма какво да ги показвате.

  Ясни са ни.

  На всеки е ясно, проблема е в държавата не е в циганите!

  НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РАСИСТ И ПОДСТРЕКАТЕЛ Е ДЪРЖАВАТА!!!

  Българина никога не е бил расист, няма и да бъде!!!

  В момента, в който отпаднат "благините" за малцинствата финансирани от джоба на данъкоплатеца и всеки престъпник търка нар в затвора, ИЗЧЕЗВАТ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ!!!

  ВСИЧКО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО!!!

  Само дето някой НЯМА ИНТЕРЕС това да стане!!!!!

 30. 30 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Тия милостиви репортажчета и хуманни образи изградени от платените журналя ги знаем и те се очакваха , за да замажат очите и нищо повече .. до следващия българин/българка прободен с нож , изнасилена или прегазени с кола и бити със сопи .

 31. 31 Профил на Mario Sarafoff
  Mario Sarafoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това,че 3-4% от циганите са по нормални работят(даже добре-лични впечатления)не променя картината в страната.Безнаказаността на другите толерирането от държавата и абсолютното беззаконие и корупция на всички нива са причината за гнева на нормалните работещи плащащи осигуровки и сметки данъкоплатци.Всичко друго което се бълва по медиите са манипулации и откровенни лъжи обслужващи различни политически и полицейски интереси.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#24] от "deepdish":

  Това, че родителите ти са необразовани и бедни според теб е основателна причина да страдат децата и да не ти е жал за тях? Обществото ни ги прави същите като техните родители.

 33. 33 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 800 Любопитно

  До коментар [#30] от "palermo88":

  Имаш ли 20 годинки поне !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 34. 34 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Жал ми е, че от нашите данъци се плащат помощите на тия от репортажа, а нашите родители, които цял живат са бъхтали, сега живеят с 200 лева пенсии. Жал ми е, че ни вдигат пенсионната възраст през година, за да се събират средства за социалния интегритет на тези, които нямат никакво желание за работа - 90% от тия не искат да работят, какво да говорим за здравно осигуряване и плащане на сметки и данъци.

 35. 35 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#34] от "deepdish":

  Жал ми е, че принципно толерантния ни народ се поражда толкова злоба и агресия към едни хора, които са нямали равен шанс за старт, както повечето пишещи тук...

 36. 36 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#35] от "Светослав Трайков - Slavi":

  Животът не е справедлив и никога няма да бъде. Има си обаче начини да се сведат нещата до минимум.

 37. 37 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#20:"Читател"]от просяка до мултимилионера са отговорни пред закона.[/quote]
  --------------------------------------------------
  От там трябва да се тръгне.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 38. 38 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#16] от "4e":

  Знаеш ли какво означава думичката "факт" и кога трябва да се използва?

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 39. 39 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Не трябва всичко да избива към етническа омраза към представителите на една малцинствена група. Както има българи, които не са стока, така има и цигани, и мюсюлмани. Както се казва, за всеки влак си има пътници. Тази статия показва един голям проблем на нашето общество, пренебрежението към всички цигани. Дано голяма част от нашето население да приеме по толерантен начин свестните цигани - един човек си проличава много бързо колко струва. Дано тези дечица да имат по-добра съдба от техните родители, а това зависи от всички нас.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 40. 40 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#12:"bot"]

  Остана ли нормален човек в държавата, който да не разбра, че проблемът не е етнически, а става въпрос за равнопоставеност пред закона. Само политиците дъвчат тая етническа дрисня. [/quote]

  За нормалните хора,това е ясно. Проблема е,че сме малко.
  Много по-лесно е да имаш някой виновен,за проблемите си.Враг,който можеш да обвиняваш за всичко.
  Циганския "проблем" се създава само за да оневини празнодумците,който 20 години обещават светло бъдеще ... а то все не идва.
  А преди 20 години, врага беше Роналд Рейгън, целта и употребата му беше същата.
  Лозунги от типа "Роналд Рейгън враг номер 1 на община Тутракан" бяха на всеки километър.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 41. 41 Профил на paragraph39
  paragraph39
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#12] от "bot":

  "Какво направи Бойко Борисов, стои на една маса, а пенсиите и детските намаляват", казва възрастната жена. "Вместо да ходят наляво-надясно по избори, да създадат работни места", възмущава се една от жените. "Бойко Борисов да се махне!"

  КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН !!
  [quote#22:"Читател"]Защо главният прокурор не хвърля такава енергия и по този проблем, който има пряко отношение за устойчивостта на демокрацията в страната. [/quote]
  Защото е СЛУГА на треторазрядния ешалон на БКП , наречен ГЕРБ !

  Цензурата е висша форма на ГЕРБЕРСКА ПРОСТОТИЯ!Ненавиждам ГЕРБ и ги псувам открито ...
 42. 42 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#34] от "deepdish":

  Нашите родители живеят с 200 лв пенсии, защото първо външният дълг, натрупан от комунистическата власт, а сетне и бандитските фалити на банки през 1990-те изядоха пенсионния фонд. За това циганите не са ти виновни.

  А че крадели и не си плащали тока - да, така е! В тази държава много хора биха направили всичко, за което знаят, че ще им се размине. Българите не правят изключение от това. Тия с финансовите пирамиди и рекета едно време, тия със скандалните корупционни сделки за милиони да не би да са все цигани? И само цигани ли се разхождат безнаказани по улиците? Пред блока си веднага виждам един джип на чист етнически българин, който редовно нарушава правилата на движението и знаците за еднопосочна улица, но явно е "някой" и полицаите не го закачат. Само случаен пример, такива има хиляди.

 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 833 Любопитно

  Случайно да знаеш,*35*, коя етническа група,не каста,е изгонена от Индия и е забранено да се връща под страх от смъртно наказание?И аз не знаех,ама се заинтересувах.Циганите,пич,циганите!

 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#42] от "bombichka":

  Изключенията потвърждават правилото!

 45. 45 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ами отиди в САЩ и мини през черните квартали, ако излезнеш жив, запали свещ на Св. Богородица! Нашите цигани са божи кравички в сравнение с негите в гетата.
  Зависи от нас и как възпитаваме децата си. Но ако не отписваха циганчетата децата си от училище и извънкласни занимания, нямаше другите да ги дискреминират. Непознатото ти е чуждо, но като от малък стоиш на един чин с циганче, като се познавате и сте се сприятелили, мислиш по друг начин. Тук учителката не си е свършила работата, трябваше тя самата да хване циганчето за ръка и да бъде за пример....


  До коментар [#22] от "Читател":

 46. 46 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Добра статия, трудно решим проблем...

 47. 47
  gospod
  Рейтинг: 374 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48 Профил на devane
  devane
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Еми така си е .. има и свестни но на практика свестните са 1% от всичкото мангал в България...
  Да не говорим че и български боклук има колкото щеш.
  Проблема не трябва да се раздухва като етнически а като мутренски.

  In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
 49. 49 Профил на PinotNoar
  PinotNoar
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#16] от "4e":

  Не зная от къде са Вашите "факти" - аз съм работодател, имам работници от всички етноси и искам да кажа, че правило няма - хващал съм в кражба най-много българи (аз съмият съм българин), а най-добрият ми настройчик е циганин, на който вярвам безрезервно, всичко е до хората, а те са различни и всичко зависи от шанса, който са имали в живота.

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.Айнщайн ....
 50. 50 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Да, тъжно е, но е факт. Романтичната представа, че ако ние ги прегърнем братски и всичко ще се оправи обаче е доста наивна... Няма дим без огън казват хората и отношението ни към мързеливите, неработещи и нежелаещи да положат каквито и да било усилия хора е еднаква, независимо от цвета и етноса им. Ако съседа ти е мърляч, не знае имената на децата си и не ходи на работа, а си "взима" от твоята маза каквото му допадне, дали ще има значение дали е бял, черен, розов или зелен? Ето днес - прибирам се вкъщи и на улицата двама мъже говорят. Единия казва на другия: "Недей така да предлагаш стока по улиците, незаконно е и ако те хванат ще е лошо." Не го нарича крадец или измамник, просто му обяснява, че не бива да го прави. Замина си, а "търговеца" се обръща към мен без да му мигне окото: "Кака, искаш ли парфюм"... Все едно никой нищо не му е казал - те просто отказват да се интегрират. Тъжно ми е за децата, всяко дете е парче глина, от която може да се оформи какво ли не. Но и да казваме, че само ние сме виновни, защото ги репресираме, с това твърдо никога няма да се съглася.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 51. 51 Профил на gospod
  gospod
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#49] от "PinotNoar":

  Това е точно така, Моите лични наблюдения са, че българите сме не по-малко мързеливи от циганите!

  Но шанса тук не значи нищо. Имал съм служители българи, които претендират да са специалисти на високо ниво от добри семейства, но въпреки това се оказват долнопробни крадливи боклуци.

  Какво и те ли не са имали "шанс"?!?!?

  Не става въпрс за "шанс" става дума за "манталитет".

  А така наречения "цигански въпрос" е въпрос на справедливо право налагане и ликвидиране привилегиите на дадени социални прослойки!

  Нищо повече!

 52. 52 Профил на PinotNoar
  PinotNoar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "gospod":

  Да, не съм се изразил достатъчно ясно - става въпрос за някакъв шанс въобще, какъвто много деца, не само в циганските гета, но и в "българските" квартали просто нямат, никакъв!!! - без образование, нормални семейни отношения и контакт с правилната за развитието на всяко дете среда.
  А колкото до дадения от Вас пример - да, винаги има и изключения за съжаление...

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.Айнщайн ....
 53. 53 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "a.nice":
  Жал ми е за моите, че както е тръгнало, ако останат в БГ, ще трябва да издържат десет пъти повече цигани.

 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"Лора Филева"]Малко преди свечеряване...[/quote]
  Авторката ме взе на ръце, пренесе ме, потопи ме в атмосферата и ми разказа ситуацията сякаш аз съм я видял. Написано на световно ниво. Голям кеф беше да прочета материала.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 55 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Вярвам им. Хубава статия.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 56. 56 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Това е самата истина каквато е представена в статията.
  Умишленото капсулиране в гетата още отпреди 1989 год. сега дава яловият резултат също както и с възродителният процес.
  Тази попара е надробена по времето на ръководната роля на БКП а сега ще я сърбаме всички за съжаление.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 57. 57 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#52] от "PinotNoar":

  Да, ето - от репортажите се видя, че тези, които излезнаха да протестират бяха точно тези деца без шанс. Сигурно усещат, че се превръщат в български аналог на необразованите цигани и негодуват... Но защо протестират срещу тях? Може би се припознават в циганите като в огледало, и искат да го счупят?

 58. 58 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 502 Неутрално

  На тези които са ми сложили минус не им пожелавам да се срещнат от близо с циганска толерантност, за да не се наложи после да излизаме на протести и в тяхна памет!

 59. 59 Профил на gospod
  gospod
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Ми не е истина статията. Най-лесно е да се изкарат комунистите или тройната коалиция виновни.

  Попарата се дроби всеки месец с изплащането на стотици милиони за социални помощи и детски надбавки.

  Попарата се дроби с всеки ненаказан случай на дребна битова престъпност генерирана от нисшите социални слоеве.

  Попарата се дроби с всяка една подобна статия, изкарваща тези социални слоеве като жертви!

  Попарата се дроби с всяка една новина от запад за поредната криминална тумба от цигани депортирана към България.

  Попарата е надробена до степен на запад имат следната представа за нас българите:

  http://vbox7.com/play:38be2fca

  На фона на всичко това, какви статии, какъв Шенген, какви 5 лева?

 60. 60 Профил на gospod
  gospod
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Предното До коментар [#56] от "Танас":

 61. 61 Профил на Georgi Angelov
  Georgi Angelov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Браво за статията! Скинарите, футболните агитки, Атака и всичките националисти са по-вредни и от циганите!

 62. 62 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#44] от "tsonkooo":

  Нещо не разбрах - кое според теб е "правилото"?

  Аз изложих едно простичко правило: че, като има корупция и се създава атмосфера на безказаност, всички са изкушени да крадат, независимо от етнос.

  Или това не е вярно - което трябва да докажеш - или всички приказки за "циганска", "българска" и "патагонска" престъпност са глупост, защото закономерността е една и важи еднакво за всички народности. 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До 25.
  Напълно съгласен.Партиите в България през последните години създадоха този проблем.Иван Костов да не говори глупости в народното събрание а да признае че , и той е от съоснователите му.
  Роден съм гр.Лом.Учил съм с българи/при социализма русия ги наричаше цигани,при демокрацията те се кръстиха роми/,нормални хора,може би малко по емционални от мнозинството в България..Приемат ли те,оставате за винаги приятели в истинският смисъл на думата.

  Ръй! Ръй!
 65. 65 Профил на dduchev
  dduchev
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Скъпи журналисти,
  Като ходите по селата да взимате интервюта, опитвайте се да обяснявате на милите хора да си пращат децата на училище. Кажете им че това ще ги спаси от мизерията. Кажете им, че ги използват най-брутално. Кажете им, че могат техните деца да са по-добре от тях, ако са по-образовани ... Кажете им.... не чакайте поредната многомилионна кампания за интеграция с реклами във вестниците и гръмки кампании по телевизията - те гледат музикланите канали, а вестниците използват за вторични и за разплки.... Като ходите да правите интервюта - говорете, говорете , защото във факутета по Журналистика и на това са ви учили

 66. 66 Профил на Илде
  Илде
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Недялко Йорданов
  ОБРЪЩЕНИЕ

  Днес, когато нашата Българска държава
  всеки я купува и я препродава,
  днес, когато всеки кръгъл идиот
  прави се на лидер и на патриот,
  днес, когато бившите пак се подредиха
  и от демокрацията шапка си скроиха
  основаха фирми, построиха банки
  на социализЪма с гнилите останки.
  днес, когато новите наши демократи
  спяха във палатки, спят сега в палати,
  а народът гладен в никого не вярва
  и със много мъка хляба си изкарва,
  ако не открадне, ще загине инак,
  днес, когато кражбата стана ни поминък,
  днес, когато гинат нашите войничета
  и проституират нашите момичета,
  днес, когато властват рекет и пиратство
  и си пълнят гушите с нашето богатство,
  наглият престъпник има нова роля –
  вместо във затвора пуснат е на воля,
  граби, и насилВа под път и над път,
  днес, когато няма ни закон, ни съд,
  днес, когато вредом тържествува злото –
  трябва да му сложим прът във колелото,
  кърлежа да смажем, стига кръв е локал!
  Ножът във плътта ни стигнал е до кокал.

  И вместо да скочи, да извика кански,
  спи във сън дълбок юнакът балкански.
  Защото България вече е свободна,
  но къде си, вярна ти любов народна,
  но къде си, съвест, но къде си, смелост?
  Или се превърнахте пак във вкаменелост?
  Тъй ли ще си иде цяло поколение
  с жалкия инстинкт за самосъхранение?
  Българино кротък, българино хрисим,
  докога от други ти ще си зависим,
  докога съдбата ти ще решава друг?
  Я впрегни магарето в дървения плуг,
  изори земята от гнилите бурени,
  смачкай паразитите, върху тебе турени,
  отгледай грижливо своя собствен плод,
  за да се докажеш, за да си народ.

  Но търпим как бавно и без съпротива
  малката ни нация почва да загива.
  Мъките не свършват. Бягствата не спират,
  младите не раждат, старите умират,
  няма го отдавна българският трепет,
  чужди ни командват, своите ни трепят.
  Сякаш озверя човешката природа,
  где е покаянието, где е милостта,
  едни чрез властта ограбват народа,
  други чрез народа заграбват властта.

  Затова да махнем днешните бездария
  и не Бог, а ние да пазим България!
  1995

 67. 67 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "4e":

  Това, друже, са твоите предразсъдаци, струва ми се. Има всякакви цигани, както има всякакви българи.

  www.zaednovchas.bg
 68. 68 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Покрай суровото гори и сухото, както е казал народът наш любим.

  Yet another blue planet.
 69. 69 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":
  До коментар [#15] от "Читател":
  До коментар [#20] от "Читател":

  100+

  Нещата които бих казал, вече ги видях в твоите постове.


 70. 70 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Мда, хем циганите да работят, хем не им дават работа, щото са цигани.

  Хем децата да ходят на училище, хем да не хващат българчетата за ръка.

  Пък после ще се правят демонстрации, щото циганите не работели и не учели.

 71. 71 Профил на #43c6dB
  #43c6dB
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Много хубава статия, браво Лора!

  Fail with honour then succeed by fraud
 72. 72 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  съгласен съм че има цигани, които стават , но кучето скача според тоягата, ако циганина знае че сметките се плащат, за краждба се лежи в затвор и прочие постулати ще се държи съвсем различно, поне повечето, но те сега знаят че няма смисъл да се работи и че ако крадеш е лесно и приятно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 73. 73 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Кабакчиев":Тя дъртата циганка си го е казала: "И при българите и при циганите има лоши и добри хора". Ама ходи го обяснявай това на лумпените.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 74. 74 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "gospod":

  Много хора имат интерес това да стане. Само че седят вкъщи и мърморят.
  ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK