Едва 13% от българите биха станали приемни родители

Едва 13% от българите биха станали приемни родители

© Анелия НиколоваЕдва 13% от българите биха станали приемни родители, макар че 90% процента от тях знаят какво е приемна грижа. Това показва национално изследване на фондация "За нашите деца", реализирано от "Алфа Рисърч" по повод кампанията "Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство".В момента в България 6333 деца живеят в социални домове, а над 2000 деца са изоставяни годишно в домове за бебета, като близо 1000 веднага след раждането им. Досега в кампанията "Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство" 304 души от цялата страна са проявили интерес към приемното родителство. През април 2011 г. фондация "За нашите деца" откри 24-часова национална телефонна линия– 0700 188 22 (на цената на един градски разговор), която отговаря на всички въпроси на граждани по темата за приемната грижа.

Това, което в най-голяма степен възпира българите да станат приемни родители, е сериозната отговорност и ангажиментите, които произтичат за тях (31.4% от анкетираните), а също и наличието на собствено семейство (24.3% от анкетираните).
Данните обаче показват и бавната промяна в мисленето на активното население по приемането на деца от институции, макар изследване по темата за приемна грижа още през 2006 г. да показва категоричното обществено мнение, че условията за децата в институции са лоши, а отглеждането на деца в приемни семейства да се оценява изцяло положително.


Като цяло обаче обществото е по-добре информирано по темата – малко над 1/3 от анкетираните посочват, че знаят доста неща за нея, а повече от половината имат най-обща представа. Неразбиране по темата е налице основно сред по-ниско образованите обществени групи, както и сред по-младите.


Според данните водещият мотив за кандидат-родителите е положителното влияние, което приемната грижа би имала върху едно дете, и възможността да му бъде помогнато. Финансовите мотиви също са отбелязани като сериозен стимул, като всеки четвърти от изразилите готовност да станат приемни родители, го извежда като основен фактор. Професионалните приемни родители получават 130% от минималната работна заплата за страната, която се равнява на 351 лв. за едно дете и се покачва в зависимост от броя на отглежданите в семейството приемни деца.


Изследването е направено през юни-юли 2011 г. сред 800 души от цялата страна на възраст от 18 до 60 години.В момента в България 6333 деца живеят в социални домове, а над 2000 деца са изоставяни годишно в домове за бебета, като близо 1000 веднага след раждането им. Досега в кампанията "Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство" 304 души от цялата страна са проявили интерес към приемното родителство. През април 2011 г. фондация "За нашите деца" откри 24-часова национална телефонна линия– 0700 188 22 (на цената на един градски разговор), която отговаря на всички въпроси на граждани по темата за приемната грижа.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на taypan
  taypan
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Толкова е и процентът на българите,които имат излишни пари!

 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 594 Любопитно

  ОТ тези 6333 деца,6000 са циганета!Това е най- голямата спирачка!По- добре да ги дават за осиновяване в чужбина!И без това,както сте установили,нови 2000, ги заместват всяка година!

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  То с пари родител не се става, а със сърце!

 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ...бавната промяна в мисленето на активното население по приемането на деца от институции...

  Наистина е бавна, особено у нас - иначе ми е минавало през ума, още повече че и съм виждал жената с надут корем, и съм присъствал на раждането, че и пъпната връв съм рязал... Сравнението може би е недотам елегантно, но малко нещо виждам идеалното второ дете като бъдещата ни семейна кола - употребявана, но запазена

 5. 5 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 488 Гневно

  А колко от тези деца са на проститутки, роми и надрусани момичета???
  Не, че съм гад или расист, но от поглед в 2-3 дома над 90% от децата са ромчета...
  Нямам против да раждат ромите, ама да си ги гледат после - на помощи само да се кара, че и още деца да се правят???!!!
  И после да очакват приемни семейства да гледат малките циганета... Не стига, че данъците ни отиват за да могат да лежат, че и нови поколения паразити да отглеждаме...
  Затова даването на живот е привилегия, а не животински нагон!!!

 6. 6 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Едва?!?!?! Освен всичко останало сме длъжни да гледаме децата на разна измет?

  Is there no standard anymore?
 7. 7 Профил на melvin
  melvin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Произходът на тези изоставени деца не е _главен_ фактор. Въпросът е до каква степен осиновяването на такива е морално. А то _не_ е.
  По такъв начин се поощряват безгрижните индивиди, които не могат да осъзнаят каква огромна отговорност е създаването на нов живот и си правят дечица със знанието, че за последните все ще се намери някой глупавичък човечец с объркан морален кодекс, който да ги отглежда. Другояче би било, ако изоставящите децата си трябваше да носят пълната отговорност от действията си.

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#2] от "spoko":

  Точно така е !
  ++++++++......

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на az.sum
  az.sum
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Познавам едно английско семейство с две такива деца.На дете по 2 000лири.Общо 4 000лири.По курса за деня-8960лв.Как да не си купят къщичка във Варненско?!

 10. 10 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Какъв е проблема , нали е въпрос на избор ? Проблема е не защо има малко желаещи за приемни родители , а защо има такива , които изостават децата си !

 11. 11 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вместо да правят кампании за приемни родители, да напяравят само няколко промени в законите.
  1. Училището да стане задължително до 18 години.
  2. Децата, които не ходят на училище да се издирват и да се настаняват в интернати. Родителите на тези деца да бъдат задължени да плащат издръжка, ако нямат средства - да си я отработват с обществено-полезен труд.
  3. Спиране на всякакви социални помощи на здрави хора.
  (Обезщетението за безработица е нещо различно и то се дължи на хора, работили и внасяли осигуровки.)
  4. Всеки случай на родилки под 18 г и 9м. да се разследва и всички замесени - в затвора.
  5. Да се възстановят трудовите лагери.
  Право на нормална храна да имат само затворниците, които се трудят.
  Всички останали, които само лежат по цял ден да се хранят само с хляб, вода и ежедневни добавки от витамини и минерали.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Какво значение има дали са циганета или някакви други?! Проблемът не е в това, а в идеята, че биологичният родител във всеки един момент може да се появи и да си вземе детето - това да не е вещ, че да си я вземеш когато ти скимне! А после може да го зареже отново. Не е добре нито за приемния родител, нито е от полза за детето.

 13. 13 Профил на sislie
  sislie
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До Мелвин :

  Не ми беше хрумвало, че съм човек неморален или с извратен морал. Единственото, което мога да коментирам по думите ти е, че има една "всемирна" да кажа справедливост, която винаги се "изсипва" на главите ни. Рано или късно. Така, че всеки отговаря за действията или бездейстията си.
  Аз съм щастлива с детето си, което отглеждам с любов и което ме прави горда с постиженията си. Въпреки, че съм глупавичък човечец с объркан морален кодекс.

 14. 14 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 786 Любопитно

  Защо "само 13 %", а не "цели 13%".
  Разбира се, че хора, които си дават сметка каква отговорност е да се ангажират с едно травмирано дете, колко много лично време, емоционална зрелост и енергия ще са нужни за добрата връзка с детето и колко лесно тази връзка може да се опропасти само защото биологичните родители са дошли и предявили претенции към детето. Като се помисли разумно и се вземе предвид колко безразлични са българските институции и колко малко услуги има за деца с емоционални, здравни, социални и др. проблеми, подобни родители трябва да си дават сметка, че освен личното си време, ще трябва да вложат и доста средства за поддържане на физическото и емоционално здраве на детето. Ще имат нужда от вложения и в образованието му и то съществени.

  Така че ако една семейство отговорни хора искат наистина да се ангажират с едно приемно дете, те трябва много внимателно да преорганизират живота си и да могат да заделят сериозен финансов ресурс. Ако 13% от българите са склонни приемат дете от дом, то това са вероятно всички българи, които имат възможност да играят с времето си и известен финансов ресурс в излишък. И това е сериозна цифра.

 15. 15 Профил на luiza
  luiza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да си приемен родител е огромна отговорност и риск и за двете страни. Конкретно заради момента с евентуалната поява на биолог.родител. Какво се случва с приемния родител и с детето?!? Цялата работа с детето и отделено време в усилия за приобщаване отиват по дяволите. Наистина пребладават ромски деца в домовете и това разколебава хората.
  Но самите деца не са виновни, че са изоставени или че са ромчета...много кофти.

 16. 16 Профил на aki7771
  aki7771
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вярно,че детето не е вещ и дори биологичния родител да се появи в даден момент връзката с него е слаба в сравнение с тази на приемния родител.Детето независимо от етноса трябва да бъде в приемно семейство още от раждането му.Така ще се избегне травмирането на децата, което се получава при живеенето в институция.

 17. 17 Профил на aki7771
  aki7771
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Но какво са виновни децата ,които се появяват на бял свят.Цигангета,българчета независимо какви ,за това ,че родителите било от невежество от безхаберие или по ред други причини са допринесли за раждането на едно дете.Детето си е ДЕТЕ независимо от етноса и то не е виновно за нищо.Защо да не го посрещнем и гледаме с любов.Има ромчета в които си е заложено да крадат да лъжат и ред други отрицателни черти,но не всички са такива.Между тях има много добри.Ако успеем да им дадем положителното от себе си може и да успеем да отгледаме един достоен човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK