Кога езикът на омразата е престъпление

В центъра на София в понеделник вечер

© Красимир Юскеселиев

В центъра на София в понеделник вечерЗадържане и незабавно разследване на престъпленията от омраза, разпореди главният прокурор Борис Велчев. Тези указания не са нищо повече от напомняне към МВР и прокурорите да си свършат работата, както следва от закона.


"Досега полицията и прокуратурата си затваряха очите за тези престъпления и текстовете от Наказателния кодекс на практика бяха мъртви, а това позволи да ни залее тази вълна на расизъм", коментира адвокат Йонко Грозев пред "Дневник". Според него указанията на Велчев са закъсняла стъпка, но са във вярната посока.


Указанията на главния прокурор са за престъпленията по чл. 162 и 163 от Наказателния кодекс. Какво представляват те:
Според чл.162, ал.1 от 1 до 4 години затвор и глоба от 5000 до 10 000 лв. и обществено порицание заплашват всеки, който "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност".


Дали някой е извършил това престъпление се преценява според това дали е проповядвал или подбуждал. Подбуждането е подтикване, създаване на желание у някого да извърши нещо. Проповядването пък е излагане и разпространение на учение или идеология. Това означава, че всеки който по какъвто и да е начин призовава "Смърт за циганите или циганите на сапун" проповядва подобни действия. Той кара неограничен кръг от хора да възприемат чувството на омраза. Подбуждане към дискриминация пък би бил призивът "Не наемайте цигани на работа", а към насилие "Да пребием циганите".


Ако обаче кажеш на познат за друг "Ще го убия този мръсен циганин", нито подбуждаш, нито проповядваш расова омраза и няма престъпление.


За да има престъпление, е достатъчно призивът или проповедта да достигнат поне до един човек. Не е нужно той след това да изпълни това, което те му указват, например не е нужно някой да пребие циганин след като е бил на митинг, на който е проповядвано насилие към този етническа група. Дори не е нужно някои да повярва в дискриминационната проповед, самото говорене е достатъчно.


От указанията на Велчев, а и от закона следва, че полицаите, които охраняват митинг, на който се скандира "Циганите на сапун", трябва веднага да задържат скандиращите. Практически е невъзможно всички да бъдат арестувани, и в такива случаи полицаите се насочват към най-агресивните.


След задържането те се регистрират в МВР. За доказване на престъплението им могат да се използват телевизионни записи, но само те не са достатъчни. В повечето случаи трябва да бъдат подкрепени от свидетелски показания и това обикновено са показания на полицаи.


Важен момент е, че законът не ограничава начина, по който подбудата и проповедта са разпространени. Ето какво пише в решение на Върховния касационен съд от 2009 г.: "Без значение е използваното средство за проповядване. Проповядването въздейства върху съзнанието на адресатите си, не само когато се възприема непосредствено - при устната реч, но и посредством излагането и публикуването в интернет пространството на статии, картини, символи, плакати, клипове, призиви и пр.".


Това означава, че книга в която се прокламира омраза срещу евреите е престъпление, но такова е и призивът във Фейсбук "Смърт на турците". Такъв е и всеки пост във интернет форум, който агитира към насилие, омраза или дискриминация - като "Да пребием този гаден гяурин".


В тези случаи интернет доставчиците или медиите, в чиито форуми са направени подобни постове, нямат основание да откажат на МВР информация за потребителя, който е отправил призив на омраза, обясни адвокат Йонко Грозев. Причината за това е, че няма ангажимент за конфиденциалност за коментарите във форумите.


При тези престъпления, по които почти няма съдебна практика, винаги се поставя въпросът за свободата на словото. Според Конституционния съд тя не важи само за идеи, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавна или която и да е друга част от населението. От друга страна обаче свободата на словото се ограничава, за да не се нарушават други еднакво важни права и свободи.


Следващата алинея на чл. 162 предвижда същото наказание, но за друго деяние - насилие или повреждане на имот на друг заради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения. Това е т. нар. погромаджийска дейност. Не е достатъчно е да е налице унищожаване на имуществото – примерно да е запалена нечия къща, а трябва да се докаже, че е палежът е точно заради расата или религията на собственика. Няма да е такъв случаят, ако палежът е акт на отмъщение или на лична вражда.


Чл. 163 е друга хипотеза – на тълпа, която е събрана за нападение на "групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност". Тук наказанията варират според това дали се налагат на предводителите на тълпата, дали участниците в нея са били въоръжени или е настъпила смърт или телесна повреда. Най-малкото е пробация, а при смърт предводителите и подбудителите на тълпата ги заплашват 15 години затвор.


Този текст от наказателния кодекс не се задейства, ако не се докаже, че групата хора са се събрали точно с цел да нападат граждани и имотите им. Ако множеството или отделни негови членове само скандират призиви към омраза, ще им се търси отговорност по предишния чл. 162.


Указанията на Велчев на практика изискват масова активност на МВР, като се има предвид какво предизвика в интернет случилото се в Катуница. Не е ясно какво точно ще предприеме полицията, ангажирана в момента основно с уличните протести. Рискът е репресията да засегне хора на случаен принцип при проверка от МВР или подаване на сигнали.


Много сайтове имат и собствена регулация в защита на конституционните права на гражданите. Модерацията на форума на "Дневник" също има правила за докладване (от читателите) и изтриване (от модератора) на коментари, които "съдържат вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица".


Във "Фейсбук" също може да се изпрати съобщение, ако страница съдържа езика на омразата и той е на расистки или етнически принцип. Там се появиха няколко групи и събития, които призовават към протести, действия срещу ромите. Най-голямата от тях днес в късния следобед беше свалена от социалната мрежа, след като стотици потребители я докладваха и призоваваха онлайн приятелите си да направят същото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Според чл.162, ал.1 от 1 до 4 години затвор ... основани на раса, народност или етническа принадлежност".

  Като това, разбира се, се отнася само за _определени_ (от господстващата идеология) раси и етноси.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 2. 2 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Т.е., ако прокуратурата не каже на МВР да прилагат закона, тогава милиционерите си правят пас. На какво основание тогава искат от гражданите повече, отколкото те самите са готови да демонстрират?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 3. 3 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  В случая "Катуница" говоренето за език на омразата, етнически конфликт и пр. е замазване на проблема. А проблемът е систематичното използване на циганите от страна на властите за собствени политически цели. Заради тези цели, от двайсет години никой не настоява циганите да пращат децата си на училище--напълно решим проблем с помощта на полицията и социалните служби; никой не прибира упоените бебета, които просякините разнасят по пазарите и не санкционира родителите; никой не прави нищо против търговията с ромски гласове. Циганите са оставени на самотек, защото това е удобно за срасналата се с мафията държава.
  И да, престъпно говорене има, но то е само симптом. Да не забравяме, че цар Кировите отроци са наричали Ангел "гяур" (расистко опредеделение) и има пряка връзка между презрението към "гяура" и убийството му. Бог да го прости.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  БРАВО, Г-ЖА ЖЕЛЕВА! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ЧУДЕСНАТА СТАТИЯ И ОСОБЕНО ЗА ТАЗИ ЧАСТ ОТ НЕЯ:" Не е достатъчно е да е налице унищожаване на имуществото – примерно да е запалена нечия къща, а трябва да се докаже, че е палежът е точно заради расата или религията на собственика. Няма да е такъв случаят, ако палежът е акт на отмъщение или на лична вражда."
  Не случайно Ви следвам! Надявам се и в бъдеще да публикувате такива статии! Още веднъж - БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА СТАТИЯТА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  "Такъв е и всеки пост във интернет форум, който агитира към насилие, омраза или дискриминация - като "Да пребием този гаден гяурин".

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Върховенство на закона. А не призиви за саморазправа с тоя или оня на расов, национален или какъвто и да било принцип. И ако всеки циганин, турчин, българин, който престъпи закона влиза в затвора, такива призиви никой не би скандирал. Върху това трябва да се замислят правоохранителните органи, защото, когато има хиляди кражби на селскостопанска продукция, жици, жепе части и пр, които остават ненаказани, най-лесното нещо е да хвърлим вината върху цяла група. Държавата е слаба и в последните дни май още умишлено я клатят.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 8. 8 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Несправедливостта и не защитата спрямо българския етнос не е ли насаждане на етническа омраза?!
  Какво означава, когато държавата с десетилетия си затваря очите и правосъдие няма за ромските кражби и престъпления ако не потъпкване на правата на българите?!
  Българите да не сме изкупителна жертва на етническия мир в собствената си страна?!
  Нямам думи! Проклети политици - подлоги...

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хипчо":
  От средата на м.март 2011г. в този форум започнаха да пишат много чужденци, които унижаваха, обиждаха и се гавреха със България и проповядваха мраза към българите- наричаха Родината ми Булгаристан; пращаха всеки съфорумец, който им направи забележка градинар в Турция, а жените- слугини на майките им в Турция. Радвам се , че вече няма да чета такива постове във бг. сайт!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Когато 5-годишно дете носи нож, това не е насаждане на омраза. Когато едни хора наричат други "гяури", това също не е насаждане на омраза.

  Просто културни особености...

 11. 11 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какви са тези глупости? В България няма работеща съдебна система.
  В това отношение, а и не само - Брюксел ни третира като Африканска държава, т.е. това е “подбуждане към дискриминация”. Не е трудно, човек да се досети, че това пък от своя страна предизвиква “омраза” у някои съдии и магистрати.

 12. 12 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Хайде стига сте пробутвали тия "етнически" глупости.
  Бунтът е друг! Бунтът е срещу безхаберието на политическата класа, която ни има за електорат или в най-добрия случай материал.
  Между другото бившия служител на Икономедия Еленко Еленков се е захванал да сваля групи и страници във Фейсбук:
  http://eenk.com/dokladvayte-protivokonstitutsionnite-facebook-grupi
  Усещам как страната ще си има нов любимец след Бенатова

  Цензуриран от "Икономедиа"
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"sofioter"]Когато едни хора наричат други "гяури",[/quote] тази дума във бг. език има обиден и негативен оттенък поради историческото минало на България.Който иска да проповядва слово на омраза и презрение към Българите , да пише във форум, който не е български! Във българските форуми се спазват законите на Р. България и ЕС, а не на друга държава!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  тези закони по добре да ги махнат, защото само ще затрупат полиция и съдилища с противоречиви глупости и някои случайни жертви ще го отнасят от време на време. и ако се забрани на хората да говорят каквото мислят това само ще ги направи по агресивни

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#14:"jackdaniels"]тези закони по добре да ги махнат[/quote]
  Не може- ще се влезе в конфликт с правото на ЕС. Не случайно дълго време писах, че ЕС е въприел политика на мултикултурализъм и постовете ми са почти във всяка тема, засягаща този проблем. Лично на мен не ми допада тази политика, но тя има пряко отношение с ЕС законодателство относно " проповядването на слово на омраза"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#13:"dqdomart"]Във българските форуми се спазват законите на Р. България и ЕС, а не на друга държава! [/quote]
  , защото собственик на форумите на "Икономедиа" е бг. правен субект, регистриран по българският ТЗ, както и бг. данъчен субект.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  пазете си статуквото и си говорете за толерантности

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2861 Любопитно

  "Задържане и незабавно разследване на престъпленията от омраза..." - разпоредил, напомнил човекът, ГЛАВЕН ПРОКУРОР, все едно всички под него са малоумни и чакат ЗАПОВЕД свише! Каква отговорност носят досега? Каква работа са вършили...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на Огнян Стоянов
  Огнян Стоянов
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Да, текстовете присъстват в законите и не от днес или вчера, но... никога не са били активни. Може би заради "тежките" присъди или за това, че под тях попадат не престъпници, а светски личности или малолетни... Ако от 1 до 4 г. се замени с пробация и обществено полезен труд, хем ще има наказани, хем наказаните ще имат едно наум... Същото се отнася и за "крадливите цигани", които за престъпленията си лежът на "топло", хранят ги, взимат заплата и дори им се води трудов стаж )
  Така че, и в двата случая малко тежка работа ще накара "потърпевшите" да повторят и потретят. Жалко, че в 21 век единствения път е с век назад...

  http://benkenogy-bg.blogspot.com/
 20. 20 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Най-голямата от тях днес в късния следобед беше свалена от социалната мрежа, след като стотици потребители я докладваха и призоваваха онлайн приятелите си да направят същото.

  браво съветвам тях да се преместят в Столипиново там да се докладват едни други .

 21. 21 Профил на т
  т
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#6] от "антикомунист":
  [quote#6:"антикомунист"]млко напалм в столипиново и всичко ще е ок
  [/quote]

  Човече, радвай се, че не си в някоя държава с работеща съдебна система, защото сега вече щеше да си подсъдим. Ти не прочете ли статията, за да видиш, че такива като теб са престъпници. Иначе като гледам си антокомунист и сигурно за тези държави си мечтаеш. Но с този начин на мислене винаги ще си останеш в лайната.

 22. 22 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  ЗАЩО!?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 23. 23 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "dqdomart":

  Когато цяр ти Киро м. го казва на съселяните си обаче не е незаконно.

 24. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Най-кратката рецензия в историята на театралната критика принадлежи на Джордж Бърнард Шоу. По повод на състояла се премиера той написал една дума: „Защо“?

  Най-краткия коментар в "Дневник" по тема във вестника също е „ЗАЩО“?
  Но в друг контекст!

  "Дневник"! Вие официален говорител ли сте на Борис Велчев?
  Нема нужда да ми изнасяте лекции по право и да ми четете НПК!
  Айде стига милиционерщина и в интернет!
  Точно това от вас не го очаквах!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 25. 25 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 472 Гневно

  При все резонността на нормите на НК, повече от ясно е, че заповедта на гл.прок. от днес се явява своеобразно средство за сплашване и дава мегдан за разправа с полицейски прийоми.
  Кому е нужно?
  Други са начините за сваляне на напрежението - например прилагане на законите винаги и спрямо всички?!

 26. 26 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "т":

  Не се притеснявай, в тези държави, в които е забранен този изказ се е развил един много дискретен и ироничен форумен език, който е не по- малко хаплив.

 27. 27 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#16] от "dqdomart":

  Аз дали съм споменавал колко харесвам и уважавам гледното Ви мнение? Ако има нещо което ме дразни искрено то е в български форум да чета обиди за държавата и народа ми. Не сме цъфнали и вързали, не сме и върха на сладоледа, но да слушам полуграмотни обиди от чужди малоумници с протекцията понякога на форумните администратори от криворазбран мултикултурализъм ми идва често в повече.

 28. 28 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#1:"Реконструктор"]Като това, разбира се, се отнася само за _определени_ (от господстващата идеология) раси и етноси. [/quote]
  Изумяващо е колко едностранно може да чете някой закона. По-лошото е, че това не си само ти, ами и много наши телевизионни любимци.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 29. 29 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Франция ни връща още цигани

  http://news.ibox.bg/news/id_745204337

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 30. 30 Профил на venisimo
  venisimo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Взех да се изморявам, да чета за предприети мерки против дискриминацията. Типична наша черта е да трансформираме един проблем в друг и да хиперболизираме важността му. Моето мнение е, че започналия "бунт" не беше на расова основа, но типично по български, медиите трябваше да си запълнят времето и страниците си, след което следвайки стадния принцип започна струпване на маса хора, които необезпокоявани даваха воля на натрупаната в тях агресия. В този ред на мисли питам:
  -къде бяха управляващите с техните закони за РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОМРАЗА, когато беше убито момче в центъра на столицата, защото приличало на хомосексуалист?
  -къде бяха, когато бяха пребивани хора след гей парадите?
  -къде бяха, когато група роми пребиха закъсало българско семейство на магистралата и т.н.
  Защо, тогава нямаше кой да прилага закона за разследване на престъпление от омраза?

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "sofioter":
  Престъпление и още как- този закон е в сила в момента на "говоренето" на гражданина рашков към неговите съселяни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на т
  т
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#26] от "sofioter":

  Ти спазвай закона, а за иронията не се притеснявай.

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "johnniewalker":
  Да, решаването на този проблем в ЕС се стоварва със страшна сила във България Ние никога не сме имали колонии, България няма официална държавна политика на наемане на чужденци за извършване на непривлекателните трудови дейности във България,но си имаме други проблеми...За мен мултукултито се провали и не е лошо да се промени и поне част от политиката на ЕС в това отношение. Що се отнася до непопулярните религии и начина им на употреба във България от доста политици- много може да се каже. Спомням си поведението на СОС, който в противоречие със две свои наредби, сам наруши наредбите си и не санкционира хората, нарушили изричните забрани за високоговорителите на обществени места и забраната за поставяне на предмети, затрудняващи придвижването на граждани по тротоарите и в подлезите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 718 Любопитно

  Статията приятно гъделичка ушето на не-знаещите ситуацията.
  т.н.Цар Киро е подлога на всички правителства.
  Повтарям:
  На всички правителства от 1990 година до сега.
  Това ,че някакъв мангал е убил момче от Катуница,и този същият мангал е бил нагости преди това на манго Киро,нищо не значи.
  Пред съда не значи.
  Това че искаха да линчуват Цар Манго,тяхно право.
  Доказателства че Цар манго, е именно и единствен подбудител за престъплението извършено спрямо Ангел няма.
  Мразя циганите,но това са законите на Бялата Ни Държава.
  Държавата на Белите Негри.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Това което стана трябваше отдавна да се случи ама не пред народното събрание и джамията, а пред прокуратурата и непорочния съд които са истинските виновници защото от 20 години си чоплеха носа и ставаха съучастници на бандитите.

  Както винаги "народният гняв" беше злоупотребен от такива които от законно недоволство го превърна в политическа и расистка вакханалия.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 36. 36 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "dqdomart": В един идеален свят, може би.


  До коментар [#32] от "т": Съгласен съм

 37. 37
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 38. 38 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И отново прокуратурата в лицето на главното прокурорче изсра най-миризливото лайно.
  Велчев, защо напълни арестите с българи, тъпунгер с тъпунгер!

  Има ли живот след демокрацията ?
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "т":

  пич от близо година съм в германия страна където въпросът е уреден по най добрия начин имаики горчивия опит от хитлер и пораженията който той е нанесъл на немската нация тук обаче такива като рашков и цялата пасмина която в бг е извън нзакона просто не може и да си помисли да вирее

 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Подобни закони увеличават лицемерието у хората. Това, че има закон против расовата омраза няма да накара мразещите ги да заобичат циганите, да ги наемат на работа или да общуват с тях. Просто ще станат лицемерни, дори ще лъжат, за да се вместят във законите, а това не е от полза за никого. Защото, негативните емоции не може до безкрайност да се трупат в хората, рано или късно избиват нанякъде и тогава става страшно. Не е ли по-добре да напсуваш някой циганин или да го изгониш, ако се намира близо до теб, вместо да стискаш зъби и да таиш неприязънта си докато накрая ти писне и грабнеш ножа или пушката?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА.

  Не мразете тия, които ви грабят, убиват вашите престарели родители, подиграват се с вашата националност - ОБИЧАЙТЕ ГИ!

  Нищо, че управляващите имат специално отношение към тях, за сметка на вашите нарушени права, разбира се, ОБИЧАЙТЕ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

  Нищо, че народът ни е унижен в собствената си страна от една азиатска паплач, която нема нищо общо с хомо сапиенс - ОБИЧАЙТЕ ГИ!

  Обичайте и мутрите, включително и управляващата мутра, защото той прави много за вас - реже лентички - ОБИЧАЯЙТЕ ГО!

  Обичайте и главния прокурор, който за целия си мандат не вкара НИТО ЕДИН БАНДИТ В ЗАТВОРА, но заплашна, че ще ви вкара вас при циганите, ако не ги обичате. ОБИЧАЙТЕ ГО И НЕГО!

  И ако некой заговори с езика на омразата да си спомне, че живее в кочината, наречена България.

  Проклета да е Русия!
 43. 43 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  ===========================

  Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.
  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

  Обвинявам главния прокурор в нарушение на чл.39.(1) от Конституцията!

  Проклета да е Русия!
 44. 44 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Като чуя Йонко Грозев, се хващам за кобура. Стига сте нареждали какво да говорим и какво да мислим! Медиите - най-елитните слуги на властта!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 45. 45 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 625 Гневно

  "Една 11-15 годишна циганка, която вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи : - 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на циганчето ... ... ... ( след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ) ... - 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на циганчето - 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия "Евророма" - още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД (ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане) - 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност - 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете - 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ - 325 лв. е максимума на т.н. "КРАТНА ПОМОЩ", за посрещане на инцидентни обстоятелства - 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК ) Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНО !!! Освен това, циганката потребява няколко-стотин лева на месец Ток и Вода, дето ги плащаме НИЕ !!! Много цигански семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток!!! Освен това не плаща Данък-Сгради и Такса-Смет!!! Освен това държавата плаща ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ, ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ на всички цигани!!! ... Не знам на каква стойност !!! Т.е., истинския резултативен доход на тази циганка, преди да почне да краде е далеч над 500 лв. А на работещата за минималната заплатка "бяла робиня" на 240 лв. БРУТО, доходът е 188 лв. НЕТО, след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъци!!! НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА ЦИГАНКА (само с 1 дете !), ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА БЯЛА за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА!!! Не забравяйте, че тази 11-15г. циганка, освен че взема детски, нейните родители също вземат детски за нея, щото тя още няма 18г., нали..?!?!?!?!

 46. 46 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Езикът на омразата никога не е престъпление, защото омразата е човешко чувство. И защото именно тази омраза, в повечето случаи е оправдана.

  Не може орди катунари и мангали с десетилетия да тормозят нацията и да паразитират върху нея- това поражда омраза. Заслужено.

  Не може орди мангали да паразитират върху здравната и осигурителната системи в Бг, и това да не поражда омраза.

  Не може орди цигани да бъдат главни виновници за това, в Европа всички да отъждествяват Българина с мангала. Това поражда омраза. Заслужено.

  Не може цели области от България буквално да смърдят от тази паплач, и на никого да не му пука. Това сигурно поражда омраза.

  Езикът на лошото управление е престъпление, защото от него се поддържа ненужно омраза.

 47. 47 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#42] от "КДС":

  Адмирации.Получаваш един голям +, но за последното изречение още по голям –
  И въпреки всичко си го казал много точно.Адмирации

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 48. 48 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 625 Неутрално

  ВСИЧКИ ЦИГАНИ СА ЖЕРТВИ,А ВСИЧКИ УМРЕЛИ СА БЪЛГАРИ

 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Въх, отидох си мърцина.
  Колко пъти съм писал "Всички талибани на сапун Тоалетно пате"
  Прощавайте другари, прощавай свобода,
  Хелоу лонлинес, здравей прокурор.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#41] от "VеnRus 2008":


  Такива ги измислиха внедрените лешояди,за да сме на това дередже.

  Но не бой се ,ще дойде рай!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Протестът в Катуница е срещу бездействието на българските правозащитни структури - полиция, прокуратура, съд. Протестът е срещу престъпниците (единият вече дори осъден) и чадърът върху тях от държавните структури и политическата каста.

  Всеки нормално разсъждаващ човек вижда политическата "воля" този престъпник да продължава напълно безнаказано да вилнее, защото им е удобен, защото срещу заплащане им осигурява вот.

  Протестът беше превърнат в "етнически" от медиите и политиците. Говоренето за етническа омраза започна от тях! Те обявиха протеста за етнически, те заявиха, че е срещу "циганина цар Киро", а не срещу престъпника Кирил Рашков! Така им изнася, защото протестът всъщност е срещу самите тях - купуващи гласовете на едно етническо малцинство.

  Има ли прокурор на тази територия, който да повдигне обвинения за насаждане на етническа омраза на главните политици и управляващи, както и на подакващите им медии?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отлично предложение! Във връзка с това има предложение: Всеки , който бъде чут в България да използва думата "гяур" незаавно да бъде преследван наказателно за насаждане на омраза!
  За българите обиждани по този начин и ако искат да бъдат българи - малко технология: Ако някой ви нарече с тази дума на територията на Майка България бъдете хладнокръвни - отидете в най-близкото полицейско управление с 2-ма свидетели и подайте жалба. Поискайте задължително входящ номер на жалбата и копие от жалбата. Имате право на това. Има десетки български адвокати (стотици и дори хиляди) , които ако разполагат с валидни доказателствени материали ще подпукат тия "императори" , "царе" просто ей така за удоволствие и няма да ви искат пари. Въпросът е на чест. Има ли българи адвокати ???
  През 1934 г. когато "любимият" на българите цар Борис ІІІ подгонва наказателно Иван (Ванчо) Михайлов повече от 100 български адвокати заявяват готовността си да го защитават , без тяхната защита да е била търсена от ВМРО и без да търсят хонорар. Айде питайте историците дали това е истина.
  Къде са БЪЛГАРИТЕ АДВОКАТИ??? Кой защитава арестуваните и съдени по бързото производство през последните дни?? Или адвокатите български могат да мислят само за хонорара , или са страхливи?

 53. 53 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Кога езикът на омразата е престъпление?

  Не повече от четвърт час, след като бъдат разследвани, разкрити и ефективно наказани престъпленията против личността, против собствеността, данъчните и другите стопански, документните и прочие престъпления по същия този Наказателен кодекс.
  Тогава.
  Преди това е на свинче мулти-култи звънче.

 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#52:"gosho3"]Има ли българи адвокати ??? [/quote]
  Има! И май ще зарежа заповедните производства , за да си доставя лукса да да се насоча в посочената от Вас област!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Добра новина. Расъзмът и омразата наистина разяждат обществото.

  До коментар [#6] от "антикомунист":

  Кога Дневник ще почне да закрива account-ите на открити расисти, и да предава IP-адресите им на полицията, за да ги съдят?

  До коментар [#7] от "donchoquihote":
  Съгласен!

  До коментар [#8] от "pc_none":
  Държавата си затваря очите за всякакви престъпления, не само за ромските... Там е и проблемът, и срещу това е добре да протестираме. А всички престъпници просто се възползват от властовия вакуум.

  До коментар [#39] от "ZeroOne":

  За теб няма ли разлика между свобода и слободия? Според мен е правилно да бъде подсъдимо изразяването на мнения, които насърчават към нарушаване на основни права на групи хора, само заради етноса или убежденията им.

  До коментар [#42] от "КДС":
  Не виждаш ли колко е глупаво да заклеймяваш цяла група хора като престъпници?

  www.zaednovchas.bg
 56. 56 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Трябва да се започне национален диалог

  * как да се процедира с тези хора, и дали да не се обвържат всякакъв вид помощи с техния реален доход и заетост- тоест- толкова работни дена- помощ. Иначе- няма помощ.
  * Всяка бременност в тази популация под законовата възраст на съгласие, трябва да се третира като изнасилване, и виновните да седят със съответните присъди.
  * как тези хора да се разселят в страната, така че да не се събират само на определени места. Принудителното им заселване по какъвто и да е било правен повод може да улесни тяхното приобщаване към човешките ценности и труд. Колкото повече ги оставяте да катунарстват, толкова повече се насърчава паразитният им начин на живот.
  *Може да се помисли също за вид финансово възнаграждение на работодатели, наемащи ги на работа.
  * Доходни критерии, на база на които трябва да оправдаят притежаваният от тях движимо и недвижимо имущество- ако с доходите, които декларират, не могат да оправдаят имуществото си, или увеличаването му, имуществото им се конфискува.

  Колко още идеи може да се намерят. И да са работещи... .


 57. 57 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тази песен е от един хубав български филм
  http://www.youtube.com/watch?v=eYft44ZQmGs&feature=related
  спомнете си края на филма

 58. 58 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Задържане и незабавно разследване на престъпленията от омраза, разпореди главният прокурор Борис Велчев. Тези указания не са нищо повече от напомняне към МВР и прокурорите да си свършат работата, както следва от закона."

  Чудесно! Подкрепям! Веднага циганите, извършили престъпления от омраза спрямо българите, да бъдат изправени пред съда! И с цялата строгост, ей!

 59. 59 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Така както в Германия с идването на Хитлер, разправата с евреите е била обективен резултат на състоянието на държавата, а не на самите евреи, така и у нас циганите ще го отнесат като главни виновници за всичките ни несгоди. И за престъпността и за корупцията, и за несправедливата приватизация, и за пирамидите, и за заменките, и за незаконните вили, и за лошото време.

  Само че докато евреите бяха заможни и успяващи хора и гневът там беше подпомогнат и от завистта у нас циганите са сигурно най ощетените от бедността доведени до примитивизъм същества и гневът срещу тях е гняв ръководен от собственото ни безсилие. Опасни ли са - да, деструктивни ли са - да, язва ли са - да, само че ще се замислим ли къде са причините и доколко е наша вината защото ние българите считаме че това е нашата държава и ние сме поели отговорността за всичко което се случва в нея. Ако бяха диви прасета или гризачи досега да ги бяхме отстреляли, да ама не са и затова трябва да се почешем по главата и да търсим решение. Това решение не може да бъде отделено от решаването на собствените ни проблеми защото то е едно и също. Ако българите са богати и успяващи хора ще намерят начин да вградят и циганите така както американците намериха място за черните си съграждани.

  Недоволството срещу престъпленията на циганите всъщност е недоволство най-вече от неработещата съдебна състема. Само че от нашият мързел и бездействие докарахме нещата дотам че вместо тая работа да я свършат студентите и грамотните млади хора я оставихме на нацизираните футболни агитки, които сами по себе си са обществен проблем. Как няма зад тях да се подредят разни Воленовци и подстрекатели каквито има и във форума. И ето как напрежението породено от неефективните съд и прокуратура се превърна в "циганите на сапун".

  Управляващи, съд и прокуратура да се съберат и първо да кажат какво ще става със съдебната състема защото от там тръгват проблемите и на българите и на циганите. Там е язвата защото от там тръгват и безнаказаността и протекционизмът. Те израждат държавата и тя остава корумпирана и бедна.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 60. 60 Профил на Emil Langazov
  Emil Langazov
  Рейтинг: 213 Весело

  Решението е само едно !
  От утре всички на носят плакати "Да помогнем на ДНСК в борбата със незаконното строителство"
  И всичко от протест на расова основа, става протест в подкрепа на законноста
  Там ни е проблема, че ако във франция изселват цигани, го прават така че и копче да не можеш да им кажеш, а тук подскачаме смърт на този, смърт на онзи.
  Просто го правиш с цел налагане на върховенството на закона
  Аз бас ловя че къщата на киро е незаконна.

 61. 61 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#60] от "emilio123":

  Всичките им къщи и постройки из цяла България са незаконни и не разбирам защо ДНСК си затваря очите.

 62. 62 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  Дневник:
  "Кога езикът на омразата е престъпление"
  ---
  Когато не е "хелзински"

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 63. 63 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Самата идея законът да преследва не самото деяние, а мотивите за него е безумно абсурдна!
  Чия свобода или собственост заплашва езика, пък бил той на омраза, гордост, ревност, завист, презрение ...
  Що за идиотия да задължаваш някого какво да чувства?
  Къде е свободата на съвестта?

 64. 64 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Гледах Бенатова по шоуто на Слави и честно да ви кажа - раздвоен съм.
  Не знам какво е повече - дали е престъпление начина по който разказа случката или погнусата от зле скалъпените и лъжи и тотално анти-журналисткото ѝ поведение.
  Сигурен съм че колегите и журналисти, тук в денвник има доста които я познават лично, биха я подкрепили, но аз все още имам нужда да разбера какво ги е накарало да снимат лицата отблизо на протестиращите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 65. 65 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#6:"антикомунист"]млко напалм в столипиново и всичко ще е ок[/quote]


  Пич, докладвах те и ако съм на модераторите ще те репортна на прокуратурата, защото такива като тебе разбират, че закона трябва да се спазва когато те ударят по джоба.

  Браво на смелия ход на глвния прокурор. Макар и със закъснение, това е посоката, в която трябва да се движим.

  За съжаление явно трябваше да се стигне дотук -- две жертви, ранени и арестувани, за да започне да се прилагат законите и да разберем, че "прословутата българска толерантност" е както "прословутото българско трудолюбие" -- едно клише.

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#65:"mar_x"]"прословутата българска толерантност" е както "прословутото българско трудолюбие" -- едно клише. [/quote]
  Да не взема аз да ви репортна директно в СРП, а? Нали не забравяте, че бг. народ СПАСИ бг. евреи от депортация, СПАСИ и бг. ЦИГАНИ от концлагерите...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#65] от "mar_x":

  Ще те докладвам на модератора,защото се подиграваш на българския народ публично като наричаш трудолюбието му "клише".Като те ударят по джоба,ще разбереш,че закона трябва да се спазва!Пропуснах и подигравката ти с българската толерантност.

 68. 68 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#65] от "mar_x":

  Господине, а докладвахте ли изречената на всеослушание в национален ефир заплаха за рязане на глави или я приехте като обяснение в любов? Ако не сте я докладвали, с какво право раздавате морални присъди? Очевидно не сте докладвали, защото изреклия заплахата, и то не еднократно, вместо да е вече в ареста, е строго охраняван от нашата с вас полиция.
  Така че, моля ви, докладвайте, щом като това е вашата представа за достойно гражданско поведение.

 69. 69 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#65] от "mar_x":

  Как можах да пропусна?! Добавете към донесението си до г-н Главния прокурор и това, ако обичате:
  http://www.novatv.bg/news/view/2011/09/27/21286/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2/

 70. 70 Профил на т
  т
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#40] от "антикомунист":

  Браво на германците. И в България трябва престъпниците да се наказват спрямо закона. Ако имаше функционираща съдебна система, може би повечето щяха да са наказвани своевременно. Ако Рашков е престъпник, аз съм с две ръце за наказването му.
  Но нека ти припомня какво ти написа в началото:

  [quote#6:"антикомунист"]млко напалм в столипиново и всичко ще е ок[/quote]

  Въртях го и го суках и все не ми излиза като призив за независимо правосъдие. А в Германия призиви като този хич няма да ти се разминат. Именно защото имат горчив опит.

 71. 71 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Езикът е средство за изразяване на мисълта - ако мислите не могат да се изразят чрез езика, човек се разболява.
  Болен човек в болно общество...

 72. 72 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Езикът!?Но да не забравяме ушите.Да си слушаш само ти изричаните мисли е също толкова болно.
  Всичко се крие в това.Някой се е правил на глух,
  мнооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооого дълго време.
  И сега времето за някой спря.Абсолютно.
  Тези хора са "изтърпели" много, много, много.
  Пределът е когато убиеш.
  Убит е човек.

 73. 73 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  То за тези неща отдавна си говорим!

  А ТЕ сега се питат (подобно на османската власт):

  КОЙ БУНИ РАЯТА?

  А ние отдавна ги пишем тези неща:

  Stream
  Рейтинг: 2267 Гневно

  15
  19:39
  20 авг, 2010  Както винаги Франция е велика страна!

  И са прави напълно! Това е тяхната страна и ТЕ НЕ ТЪРПЯТ ЦИГАНИИ !


  У нас е обратното,ЦИГАНИТЕ са ПО ЦЕННИ за нашите политици от нас(Българите)!

  Забележете колкото по ГОЛЕМИ МАГАРИИ правят нашите юнаци, толкова ПО-МАЛКО БЪЛГАРИ ГЛАСУВАТ , и то отвратено!Отвратено означава ПРОГНОРИЗУЕМО!
  отива Ахмед Доган и казва нещо:, и?

  Спомнете си изборите за парламента!

  А спомняте ли си онзи стар виц, дето всички нации били на покрива на един небостъргачи трябвало да скочат: .....
  и накрая казали на Българина АМА ТИ НЕ МОЖЕЩ ДА СКОЧИШ !?
  На всички избори ни играят едни същи номер спекулираики със НАЙ - ГОЛЕМИЯТ СТРАХ НА БЪЛГАРИНА "Да не настине и ДА НЕ СЕ МИНЕ!"

  При ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ

  ЦИГАНСКИЯТ (ентостния) ВОТ се ОБЕЗЦЕНЯВА!

  ВАЖНИТЕ

  СТАВАМЕ


  НИЕ

  !


  И трябва да ни ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ на ВСИЧКИ !


  И тогава ще спрат да търсят начин ДА ГИ ПОДКУПВАТ С НАШИТЕ ПАРИ ! Помощите които ще им за Тютюна , ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ЗАПЛАТИМ в същия размер на ЕС! Т.е. ща платим двойно за спокойствието и просперитета на г-н БОРИСОВ!


  Господа Циганите не са ни проблема, проблема сме си ние ГЛАВИТЕ НИ ПРЕЧАТ, нашите глави!
  И в прекия и в преносния смисъл! (Т.Е пречат ни нашите си политици и нашите собствени празни глави на-раменете! Понеже не проумяваме най-простото нещо, че парите от нашите данъци не са ничии а наши! Парите не са на Политиците!)

  Пропуснатите фондове на ЕС СМЕ СИ ГИ ПЛАТИЛИ предварително!


  ПРОБЛЕМА не са циганите, проблема Е ЧЕ НЕ СМЕ ЕДНАКВО ЦЕННИ КАТО ГЛАСОВЕ С ТЯХ, ние от Българския етнос!

  И тогава идва равенството и СПИРАТ ДА ИМ ПРОЩАВАТ всички детинщини! Спират ДА ГИ ДОНДУРКАТ

  С НАШИТЕ ПАРИ!

  СПИРАМЕ ДА ИМ ОТГЛЕЖДАМЕ ТЕХНИТЕ ДЕЦА, С НАШИТЕ ПАРИ !

  СПИРАМЕ ДА ИЗЧЕЗВАМЕ, КАТО НАРОД (БЪЛГАРИ)!

  Схващате ли?

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ОЗНАЧАВА ЕДНАКВА ЦЕННОСТ НА ВСЕКИ ГЛАС, а ние сме повече!

  И СПИРАМЕ ДА СЕ МРАЗИМ!

  Свобода, РАВЕНСТВО, братство ! е бил девизът на Френската революция!

  Та при нас равенството трябва да е РАВНО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ за всеки български гражданин!
  Тогава стават НЕЩАТА съвсем ДРУГИ!

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/08/20/949549_suvetut_na_evropa_e_shokiran_ot_otnoshenieto_kum/

  Хитростта пречи на мисълта!
 74. 74 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Кога ще арестуват Волен Сидеров?

  apoloniy
 75. 75 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Ето как точно стават нещата:

  "ЦИГАНСКА ''държава'' Една 11-15 годишна циганка, която вместо да учи роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи : - 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на циганчето ( след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ) - 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на циганчето - 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия "Евророма" - още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД (ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане) - 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност - 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете - 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ - 325 лв. е максимума на т.н. "КРАТНА ПОМОЩ", за посрещане на инцидентни обстоятелства - 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК ) Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНО Освен това циганката потребява няколко-стотин лева на месец Ток и Вода, дето ги плащаме ние Много цигански семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток. Освен това не плаща Данък-Сгради и Такса-Смет Освен това държавата плаща от нашите данъци ЗДРАВНИТЕ-ОСИГУРОВКИ на всички цигани. Не знам на каква стойност Тоест истинския резултативен доход на тази циганка, преди да почне да краде е далеч над 500 лв. А на работещата бяла робиня за минималната заплатка от 240 лв БРУТО., дохода е 188 лв.НЕТО, след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъци НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА ЦИГАНКА (само с 1 дете !), ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА БЯЛА за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА

  (C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/290036.html#ixzz1Z5XXcILs

  "

  На това му казвам не само расизъм но и ГЕНОЦИД спрямо Българския народ!

  ЕТО ОТ ТУКА ИДВА ОМРАЗАТА !

  Хитростта пречи на мисълта!
 76. 76 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Корумпирани:
  Магистрати с имоти по морето;
  Съдии и Съдийки с "теглилка" за пачки в ръка и с вързани очи;
  Полиция - корупция, безхаберие и демотивация;
  Комплексарски "патриотични" партийки и сдружения "тип Гоце".
  = тотално бягство от отговорност
  Резултат:
  Саморазправа и бунтове;
  Омразна риторика и комплексарски призиви;
  Пропаднали журналисти (Сидеров) политиканстват.
  Червена-Мутра-Прокурор призовава за полицейщина !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 77. 77 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Гневно


  Червена
  Мутра
  Прокурор

  призовава за полицейщина !!!

  .... или се бъркам .... аааААА ??!!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 78. 78 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Весело


  Добро утро България!

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ff9BXmUM-Jg

  Призовавам всеки поданник на тази страна, когато види Циганин без билет в превозно средство да обърне внимание на водача да извика "Охранителна полиция" Или сам да задържи и предаде 4гратисчията Ром" на органите на реда!

  Равенство (равнопоставеност пред закона), това е в ОСНОВАТА НА ВСЯКА ДЕМОКРАЦИЯ!

  По този начин спазвайки напълно закона можем да подкрепим "Децата от улицата"!

  Хитростта пречи на мисълта!
 79. 79 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело

  Изселваме ли:
  Ковачки; Братя Галеви; Митьо очите; Главата (син на Телето);

  за:
  1. неплатени данъци = кражба;
  2. за системен тормоз на местните
  3. всичко в едно;
  4. изнасилвания и тормоз .... в безкраен списък.

  "Докладваме" ли на
  Охранителна полиция или си мълчим ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 80. 80 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело


  Палим ли имотите:
  на ул. Секвоя; в Драгалевци; в Бояна

  които си имат "частни КПП-та" и бутки за охрана ??!!

  "Докладваме" ли на
  Охранителна полиция или е по-лесно да си избием комплексите с джипситата ...... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 81. 81 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  1.Държавните и общинските органи и прокуратурата да възстановят на собствениците заетите им незаконно земи от незаконно построените постройки върху частна, общинска и държавна земя!
  2.Да се възстанови общинската и държавната собственост ( жилищни имоти) от незаконно само настанилите се в нея!
  3. Незаконно настанилите се да заплатят дължимите суми за наеми по приетите от Об Съвети или държавната администрация цени и да заплатят или възстановят нанесените щети, вреди и пропуснати ползи.При невъзможност да го сторят, да го заплатят с обществено полезен труд!
  4. Да се подведат под отговорност всички ръководители на ВиК, Електроразпределителни дружества и и други комунални компании при доказано разхвърляне на разходите от незаконно ползващи услугите и благата им потребители( кражба на ел.енергия, вода, топлинна енергия и др. върху лоялно плащащите потребители във вид на загуби.Не събраните вземания да се възстановят от незаконно ползващите ги.При невъзможност да ги отработят с обществено полезен труд.
  5.Да се приложат санкциите на НК към проституиращите, сводниците, занимаващите се с просия, кражби и други престъпления и нарушаващи обществения ред!
  6.Да се провери от държавната и общинската администрация адресната регистрация на повече от нормално живеещите на един адрес и да се приведе в съответствие с закона и реалните норми за живеене в един имот и на един адрес!
  7.Да се предприемат спешни мерки от МС и НС за законодателни промени в сферата на социалното подпомагане и осигуряване с цел поправка на закони и текстове от закони дискриминиращи по икономически принцип лоялните данъкоплатци пред нелоялните и не плащащите.
  8.Да се извършат законови промени с цел регулация и създаване на предпоставки за плащане на осигуровки, данъци и закони.
  9.Да се предприемат спешни мерки от НАП и другите органи на държавната администрация за възстановяване на държавата на данъци, такси и осигуровки от ТД прехвърлени на лица от маргинални групи. Със събраните средства да се допълни бюджета на НОИ и се освободи тавана на изплащаните пенсии и повишат пенсиите за прослужено време и старост.Да се приеме актуализиран бюджет на НОИ за 2011 г. и в новия бюджет за 2012 г. да се включат тези средства.
  10.Да се подведат под отговорност всички изготвили документи с невярно съдържание за отчитане на посещението на деца от маргиналните групи на училище с цел получаване на помощи. Възстановените суми да се внесат целево в държавния бюджет за образование и грижи за изоставени деца.
  11. да се подведат под наказателна отговорност всички лица извършващи блудствени и сексуални действия с малолетни и непълнолетни. Да се даде гласност на тези лица и да се водят като извършители на престъпления с висока обществена опасност против личността!

  Ако имате други предложения, моля добавете ги.

  apoloniy
 82. 82 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Гневно

  ДОБРО УТРО НА ВСИЧКИ СЪФОРУМЦИ!
  МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ ЦИТАТИТЕ В ТОЗИ ПОСТ!
  И НЕКА ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ЗАСЕГНАТ ДА РЕАГИРА!

  [quote#65:"mar_x"]Пич, докладвах те и ако съм на модераторите ще те репортна на прокуратурата, защото такива като тебе разбират, че закона трябва да се спазва когато те ударят по джоба. [/quote]

  [quote#65:"mar_x"]За съжаление явно трябваше да се стигне дотук -- две жертви, ранени и арестувани, за да започне да се прилагат законите и да разберем, че "прословутата българска толерантност" е както "прословутото българско трудолюбие" -- едно клише. [/quote]

  ДО МОДЕРАТОРИТЕ "ще те репортна на прокуратурата"...АЗ ГО ПРИЕМАМ КАТО ЗАПЛАХА !!!!!!!!!!!!!!
  А "прословутата българска толерантност" е както "прословутото българско трудолюбие" КАТО ОБИДА!!!!!!!!
  БИХТЕ ЛИ ПУБЛИКУВАЛИ IP АДРЕСА НА mar_x И НА ТАКИВА КАТО НЕГО, МИСЛЯ ЧЕ ЖИВЕЕМ В 2011г. все пак!

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 83. 83 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "kaleva":+++++++++++++++++++

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 84. 84 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 827 Гневно

  Интересно, противозаконно ли е ако кажа - чупете главите на корумпираните прокурори, политици, съдии и всякаква друга корумпирана сган навсякъде в държавната власт. Да го кажа по друг начин - противозаконно ли е да призовава човек против мръсните престъпници на България, намиращи се навсякъде из властта - ето това не разбрах аз от статията!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 85. 85 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Действително проблемът е че някои етнически малцинства години наред бяха държани извън закона, затворени в гета, където полицията и други служби на държавата си установиха техни си закони. Това е моделът, който Бг Държавата в преход наложи, за да развива политика на етническа толерантност, за която толкова говорят всички и я изтъкват като българска запазена марка. Политиката на етническа толерантност в България е изградена на неспазване на закона - инициатива подета и поддържана от самата държава. Затова са толкова крехки границите и, затова сега тази политика се обръща срещу държавата. Не харесвам крадящите, отказващите да отидат на училище и да поддържат хигиена цигани, но в случая не циганите са нашия проблем, а Държавата. Срамно е Първанов да ходи в Катуница, Столипиново и къде лине. Ако аз бях на мястото на местните щях д аго линчувам, защото през неговия мандат се изредиха три правителства и трите поддържащи същия модел на "етнически толерантна държава чрез погазване на закона". Къде беше Първанов 10 години и не повлия за промяна на този модел и за стабилизирането му при спазване на закона и на човешките права.

 86. 86 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Когато
  "Батко даваше хляб на Братко"
  и "захлеби" и Гагаузов ... за далавера за 100 млн.

  - Какво правим: палим или изселваме ??!!

  Всичките БГ Джипситата не могат да направят такава далавера както 3-мата другари от БСП.

  пак питам:
  - Какво правим: палим или ги изселваме ??!! .... или ги моткаме по съдилища .... ей така ... за оборот на 'двокатете ... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 87. 87 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#42] от "КДС":

  ОБИЧАМ ТЕ!

  Те това е девиз!

  Браво човече!
  +++++++++++++++++++++++++++++++

  Хитростта пречи на мисълта!
 88. 88 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#85:"province2001"]Къде беше Първанов 10 години и не повлия за промяна на този модел и за стабилизирането му при спазване на закона и на човешките права.[/quote]
  ГОЛЕМ ШЛЕМ ПРАВЕШЕ ....
  това е гол'ема работа и отнема много време .....

  НО "говори умно" ... това се харесва на Матрейяла, бабичките и 'теле-генцията от ЮФ.
  Има прикрити почитатели във Форума .... "патриоти"; "разузнавачи"; "икономисти" = Флашкаджийчетата.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 89. 89 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#85] от "province2001":
  Общо взето моят коментар е същият.

 90. 90 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#79] от "barcelonski":

  ГЕРБеристанче възтъпо!
  Какво става в Сливен, та е толкова тихо?
  Какво направихте в този град ГЕРБаджиите убихте и последния Българин ли!
  Или всичко е наред под управлението на "гологлавата Циганка" - Лечков?

  Хитростта пречи на мисълта!
 91. 91 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Преди всичко, трябва да осъзнаем, че истинската помощ е не да раздаваш подаяния, а да помогнеш на човек да запази достойнството си и сам да гради съдбата си. Да бъде свободен и независим от капризната воля на когото и да било.

  Затова.

  1. Държавни средства за образование и квалификация на деца и възрастни и за подкрепа на икономическата инициатива, а не за социални помощи на здрави и работоспособни хора.
  2. Образователен ценз при гласуване поне на нивото на задължителното по закон основно образование. Отказът от образование да се разглежда като съзнателен отказ от упражняване на това гражданско право.
  3. Отнемане на децата при доказана невъзможност за осигуряване на нормален човешки начин на живот и задължително настаняване в домове за деца, лишени от родителска грижа. Това е защита на децата и осигуряване на поне минимално образователно ниво. В самите домове да работят и много доброволци, които да помагат на хората в тях.
  4. Изоставянето на деца в детски дом да се разглежда като съзнателен отказ от родителски права.
  5. Създаване на общински строителни отряди, които да заместят предишните строителни войски, в които много деца
  се ограмотяваха и получаваха занаят.

  Може поне да обсъдим подобни предложения.

  Знам, че средствата на държавата са ограничени, затова съм готова да се включа с доброволен труд в различни образователни програми. Мисля, че много други хора ще го направят.

  Образование, квалификация, подкрепа на желанието на всеки да бъде свободен гражданин и достоен човек. Това са хапчетата за болното ни общество, които предлагам.
  Готова съм да внеса моята част от цената.


 92. 92 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#86] от "barcelonski":

  И какво, да не би едното престъпление да неглижира другото?

 93. 93 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Гневно

  МилЬЮционерщината - РОДИЛЕН БЕЛЕГ НА ГЕРБ!

  "Калин Руменов разказа:
  „Бях в района на Козирката, когато видях сблъсък на няколко души на около 20 метра от мен. Затичах се натам, за да видя какво става, размахвайки журналистическата си карта. Без да се усетя, бях повален с три удара на палка. Успях да кажа на двамата полицаи, които ме държаха, че съм журналист, и им показах документа си. „А, журналист, добре...”, каза единият и отслаби хватката си. Вече изправен, ги попитах за техните имена. Отговорът беше: „Щом питаш за имена...” и ми сложиха белезници”."

  http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=781962

  Хитростта пречи на мисълта!
 94. 94 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бих искал да попитам представлява ли престъпление по НК деяние, при което група български граждани, въоръжени с хладно оръжие, скандират "Сега ще режем гяурски глави" (цитирам по памет)? Ако това е престъпление, защо прокуратурата не се е самосезирала до този момент, а полицията не е извършила съответните арести?

 95. 95
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 96. 96 Профил на т
  т
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#95] от "антикомунист":

  Коя измет. Аз познавам много цигани, които са образовани и интегрирани. Твоите призиви са гнусна агитация към омраза, агресия, расизъм... Ти като живееш в Германия сигурно няма да ти е приятно ако някой си мисли, че щом си от България, значи си крадец, престъпник и т.н. Дори всички цигани освен един да бяха престъпници, ти нямаш право да генерализираш, защото нарушаваш правата на този един.

 97. 97 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а сега да ти обясня за какво става въпрос и как дори и тук в германия имам проблем заради мангалите прави нашия мангал някоя цигания тук след него втори и т.н и полицията ги залавя в паспорта му пише българин след което иска на мен или на някой като мен нормален документите и като види българин и прави асоциация с гадните мангали сводници, джебчии и всякаква друга измет

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK