Кога езикът на омразата е престъпление

Софийският районен съд глоби с между 100 и 500 лв. 11 души, които в понеделник бяха арестувани по време на протестите за Катуница. Всички бяха осъдени за дребно хулиганство

© Красимир Юскеселиев

Софийският районен съд глоби с между 100 и 500 лв. 11 души, които в понеделник бяха арестувани по време на протестите за Катуница. Всички бяха осъдени за дребно хулиганствоАрести и незабавно разследване на престъпленията от омраза разпореди главният прокурор Борис Велчев. Тези указания не са нищо повече от напомняне към МВР и прокурорите да си свършат работата, както следва от закона.


Досега полицията и прокуратурата си затваряха очите за тези престъпления и текстовете от Наказателния кодекс на практика бяха мъртви, а това позволи да ни залее тази вълна на расизъм, каза пред "Дневник" адвокат Йонко Грозев. Според него указанията на Велчев са закъсняла стъпка, но са във вярната посока.


Указанията на главния прокурор са за престъпленията по чл. 162 и 163 от Наказателния кодекс. Какво представляват те:
Според чл. 162, ал. 1 от една до четири години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лв. и обществено порицание заплашват всеки, който "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност". 


Подбуждането е подтикване, създаване на желание у някого да извърши нещо. Проповядването пък е излагане и разпространение на учение или идеология. Това означава, че всеки, който по какъвто и да било начин призовава "Смърт за циганите!" или "Циганите на сапун!", проповядва подобни действия.


Той кара неограничен кръг хора да възприемат чувството на омраза. Подбуждане към дискриминация пък би бил призивът "Не наемайте цигани на работа!", а към насилие - "Да пребием циганите!". Ако обаче кажеш за някого "Ще го убия този мръсен циганин!", нито подбуждаш, нито проповядваш расова омраза.


За да има престъпление, е достатъчно призивът или проповедта да достигнат поне до един човек. Не е нужно той след това да изпълни това, което те му указват. Дори не е нужно някой да повярва в дискриминационната проповед, самото говорене е достатъчно.


От указанията на Велчев, а и от закона следва, че полицаите, които охраняват митинг, на който се вика "Циганите на сапун!", трябва веднага да задържат скандиращите. Практически е невъзможно всички да бъдат арестувани, но в такива случаи полицията се насочва към най-агресивните.


След задържането МВР ги регистрира. За доказване на престъплението могат да се използват телевизионни записи, но само те не са достатъчни. В повечето случаи трябва да бъдат подкрепени от свидетелски показания и това обикновено са показания на полицаи.


Важен момент е, че законът не ограничава начина, по който подбудата и проповедта са разпространени. Това означава, че книга, в която се прокламира омраза срещу евреите, е престъпление, но такова е и призивът във "Фейсбук" "Смърт на турците!". Такъв е и всеки пост във интернет форум, който агитира към насилие, омраза или дискриминация, например - "Да пребием гадните гяури!".


В тези случаи интернет доставчиците или медиите, в чиито форуми са направени подобни постове, нямат основание да откажат на МВР информация за потребителя, който е отправил призив към омраза, обясни адвокат Йонко Грозев. Причината е, че няма ангажимент за конфиденциалност за коментарите във форумите.


За тези престъпления почти няма съдебна практика и винаги се поставя въпросът за свободата на словото. Според Конституционния съд тя не важи само за идеи, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават. От друга страна обаче, свободата на словото се ограничава, за да не се нарушават други еднакво важни права и свободи.


Междувременно Пловдивският окръжен съд остави в ареста Симеон Йосифов, шофьора на буса, който на 23 септември прегази 19-годишния Ангел Петров в Катуница. Според магистратите 55-годишният Йосифов съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила срещу младежа. Обвиняемият твърди, че не разбрал, че прегазва човек, а си мислел, че е куче.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  "Арести и незабавно разследване на престъпленията от омраза разпореди главният прокурор Борис Велчев"

  Борката трябва да уточни за каква омраза става дума. Защото аз не смятам, че някой трябва бъде преследван за това, че мрази комунизъма, неофашизъма или расизъма. Не бива да бъде арестуван и човек, който мрази един или друг политически лидер - бивш или настоящ - без значение. Трябва обаче, злоупотребата с власт, корупцията, контрабандата и принуждаването към проституция или педофилия реално, а не формално, както е досега, да се наказва. Едва тогава народът може да повярва, че има правова държава и равенство пред закона! Ако това стане, за мен е без значение ДЕМОКРАТИ, РЕПУБЛИКАНЦИ ИЛИ МОНАРХИСТИ ЩЕ МЕ УПРАВЛЯВАТ!!!!!

 2. 2 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А кога нетърпимостта се превръща в омраза?

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 3. 3 Профил на stashu
  stashu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Симеончо Йосифов - в затвора ще те третират като куче спокойно.

 4. 4 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ...
  Според чл. 162, ал. 1 от една до четири години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лв. и обществено порицание заплашват всеки, който "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност". ... Ето първата "четворка" за приматът-цар, който нарича публично българите "гяури".

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 5. 5 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 497 Весело  Ще чуеме ли НЯКОГА език на толерантност от мюсюлманите ???

  Говоря за мюсюлманите в Турция и други азиатски държави, не за нашите симпатяги, разбира се. :о)))


  Да, българите сме велик народ !!!
 6. 6 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Хубава статия. Малко в страни от темата, но ми се иска да можеше правосъдието ни да се прилага също толкова бързо и ефективно за по-сериозните престъпления... Мечтая си..

  Fail with honour then succeed by fraud
 7. 7 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  "Калин Руменов разказа:
  „Бях в района на Козирката, когато видях сблъсък на няколко души на около 20 метра от мен. Затичах се натам, за да видя какво става, размахвайки журналистическата си карта. Без да се усетя, бях повален с три удара на палка. Успях да кажа на двамата полицаи, които ме държаха, че съм журналист, и им показах документа си. „А, журналист, добре...”, каза единият и отслаби хватката си. Вече изправен, ги попитах за техните имена. Отговорът беше: „Щом питаш за имена...” и ми сложиха белезници”."

  http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=781962

  Хитростта пречи на мисълта!
 8. 8 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това, че ни е забранено да наричаме нещата с истинските им имена, няма да реши проблема....само ще отложи ескалирането му за по-нататък...когато "кукловодите" си мислят,че ще могат да го контролират и направляват> заблуждение с вековна давност.
  Не знам дали има "видов ден", но винаги нстъпва "Време разделно"...и тогава всеки трябва да се определи...тези, които твърде дълго са стоели по средата, ги отнасят първи...
  Четете и мислете...със собствените си глави...политиците го правят със задниците си...затова каквото и да измислят, все е някакво ла.но.

 9. 9 Профил на kpacupl
  kpacupl
  Рейтинг: 388 Гневно

  А къде са органите когато сме бити, ограбвани и изнасилвани от обектите които сме длъжни да обичаме?

 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stream":

  Трябвало е да го пита за регистрационния му номер (уф, служебния)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Изглежда е престъпление като казва истината. Когато цигани убиха професора не беше престъпление, доколкото си спомням

 12. 12 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#10] от "Музар":


  [quote#10:"Музар"]Трябвало е да го пита за регистрационния му номер (уф, служебния) [/quote]


  Смяташ ли, че щеше да има различна реакция ?
  Само в България (от целия ЕС) полицейското насилие не е инкриминирано!

  Хитростта пречи на мисълта!
 13. 13 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Главния прокурор е внук на Борис Велчев, втория човек в БКП след Тодор Живков. В Германия би предизвикало скандал за главен прокурор да бъде назначен внука на втория човек след Хитлер.

  Тук това се възприема като нещо нормално, дори се с известна благосклонност. Лично аз считам Велчев за културен човек, и вероятно е отличен професионалист. Все пак има нещо дълбоко неприемливо в тази приемственост дядовци-синове-внуци на високи държавни постове с произход от господстващите комунистически кланове.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "Stream":

  Ти пък! За телефонния номер говоря . И може би за личния

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Любопитно

  Как да накарам осемгодишното си дете да ги обича, след като онзи ден видя как безмилостно малтретираха коня си??? Почти в центъра на столицата, а ако повторя думите които се чуваха ще ме баннат до гроб...

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  Добро помагало. Не може да се проповядва или подбужда по признак на раса, народност или етническа принадлежност, добавяме и религия. Виждаме, че е допустимо и желателно публичното нахокване на отделни групи по културен, имотен, социален, политически, здравноосигурителен и данъчен статус. Въпрос на изобретателност. Следователно "мутро-милиционерският режим на Герб" става официално название на бандата. "Герберите на сапун" звучи пресилено, обаче да не изпадаме в досадни дреболии.

 17. 17 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 622 Разстроено

  Аз пък смятам, че ни управляват педали, феминистки, и гангстери и ченгета - все хора зависими от нещо. От такива не можеш да очакваш твърда и овторитетна позиция по никой въпрос. Все едно виждате Велчев като решителен и твърд човек? Мекушав е и компромисен. Ако беше мъжкар да е изловил половината прокурори за корупция и участие в тайни стружения и масонски клубове, където уреждат бизнеса и делата. Или Плевнелиев - ха ха ха. Някой да помни някакво негово изказване - бегло дори. Ако да - моля да сподели впечатления!!

 18. 18 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#15] от "ju.li":
  Щяхме да се впечатля ако беше казала - 8 годишния ми син, 6 годишната ми дъщеря и 4 додишните ми блицнаци. Уви, не ни се гледат деца и така обричаме малкото създадени в следващите поколения да живеят сред все повече цигани, все по озлочестени. Докога и тъпата ни държава ще е съучастник в този процес?

 19. 19 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#14] от "Музар":


  [quote#14:"Музар"]До коментар [#12] от "Stream":

  Ти пък! За телефонния номер говоря . И може би за личния [/quote]

  Те (полицайте) на ГЕЙпарада не бият!

  Иначе не могат да смогнат на Мазохистите!  Ще задръстят София и ще има много контузени Полицай! Като онзи от вчера, на който му се беше изметнало рамото!Какво да правиш от "Любов към електората го правят"!

  А и представете си тъмна Софиска уличка, в нея Полицаи млатят онези със Садо Мазо костюмите (черните с веригите по вратовете). Ама как ще се различават в тъмното?
  Само, си затворете очите и си представете?

  Найс! А?

  Хитростта пречи на мисълта!
 20. 20 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  те нали в Холандия съдиха Геерт Вилдерс че подбуждал омраза към мюсюлманите. Паднаха всички обвинения и той стана герой и неговата партия стана третата по големина. Тезе неща се пробваха в Европа вече и резултата е точно обратния и те са доста по цивилизовани от нас. тука както всички смятат съда и полицията за корумпирани и неадекватни, само остава да вземат да арестуват хора дето казали нещо и нещата съвсем ще излязат от контрол

 21. 21 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 499 Разстроено

  И сега какво,на гърба си носим и роми и полицаи и когато решим да протестираме и бой и в ареста?!

  haokarapora
 22. 22 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Бих искал да попитам представлява ли престъпление по НК деяние, при което група български граждани, въоръжени с хладно оръжие, скандират "Сега ще режем гяурски глави" (цитирам по памет)? Ако това е престъпление, защо прокуратурата не се е самосезирала до този момент, а полицията не е извършила съответните арести?

 23. 23 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#22] от "irs":

  Не е престъпление те са от защитената порода това ГЕРБ в действие .Само оствка трябва ..

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като преберете първо Сидеров и Доган, тогава ще повярвам в НК. Те двамата какво пропагандират?

 26. 26 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 788 Гневно

  Циганите на сапун!!!! Политиците на разстрел!
  Хайде сега ме арестувайте и ме осъдете...
  На мене може да го сторите, а на тези които ни викат гаджоси и гяури, ще го сторите ли? Съмнявам се,
  И какво значи език на омразата - това е субективно понятие. По субективни неща ли ще ни съдите?! От коя страна е станал следователя/прокурора!
  И да не може да го казваме, нищо не пречи да го мислим. Защото докато се чуствам чужденец в собствената си държава, ще си го мисля.
  Защо не мразим черните, евреите, арменците, и тн., а даже и турците? А само циганите?!
  Да съм честен - има и такива които са нормални граждани и стават, но са много малко.
  Защото, когато отида в чужбина, българите ни наричат цигани...
  Защото благодарение на циганите се избират едни и същи корумпирани политици
  Защото всяко обществено нещо от метал , даже канавките по улиците вече ги няма.
  Защото ми вземат 300 лв данъци и осигуровки, а в болницата ме слагат до леглото на вмирисан некъпан ЦИГАНИН
  и още 100 подобни неща
  хайде сега, г-да отчитащи дейност, осъдете ме за езика на "омразата"

  За едни благата, за други ла*ната
 27. 27 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 788 Неутрално

  п.п Къде е бате Бойко да види новооткритите си булеварди насрани от конски фъшкии? Каква Европа?! То за Ориента не ставаме....

  За едни благата, за други ла*ната
 28. 28 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yankee": впрочем този случай се забрави, както всичко свързано с циганите, а всъщност може ли някой да ми отговоси до къде стигна случая с професора

 29. 29 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivaylo_kolev":

  Много точно казано! Само така )))) У наше село Осиковска Лъкавица има 250 цигани, всчики произхождат от една мангалка вече 3 поколение и : Те карат коли, а повечето нямат 8 клас (без основно образование не можеш да имаш законово СУМПС) 2. Те взимат помощи, пие се 3 дни и се започва всичко що може да се гепи - метал, гъби,орехи,ябълки, сливи и др., се взима и се предава в пунктовете,а за сведение за българите няма място за тия облаги (един българин беше ходил за сливи в неохраняема зона около пъти и беше заплашен от мангалите, че втори път ако го видят ще има бой) 3. Циганите незнайно защо НЕ ПЛАЩАТ ЗА ВОДА,КАБЕЛНА ТВ И ДАНЪЦИ. АЗ ПИТАМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ КЪДЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЦИГАНИТЕ? САМО ДА РАЖДАТ ЧАВЕТА ЛИ ? ТОВА ЛИ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ИМ....БОЛНО МИ СТАВА БРАТЯ БЪЛГАРИ, БОЛНО...

  Forza Lazio!!!
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Така-ааа, сега да видим един друг член от НК:

  Чл. 151. (1) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

  Официални данни сочат, че около 300 деца на 11, 12 и 13-годишни майки в момента се отглеждат в социални домове. Действително раждащите малолетни у нас са многократно повече. За всяко такова раждане трябва да има повдигнато обвинение. Така е по закон. Има ли някой наказан? Не. Докато мазната върхушка не разбере, че законите трябва да се прилагат към ВСИЧКИ граждани ЕДНАКВО, дотогава ще има език на омразата, павета, винкели и колове. Дай Боже те да застигнат първо т.нар. елит.

 31. 31 Профил на gospod
  gospod
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#29] от "Дуле Савич":

  Точно така!

  Погледнато от научна гледна точка манталитета и ценностната система на циганите е на ниво първобитно-общинен строй!

  От уикипедия: "Австралопитекът е ходел на два крака. Живеел е на групи, изхранвал се е с лов и събирачество. Храната му се е състояла от плодове, семена и сурово месо. Сечивата, които е използвал са били остри камъни, рога и зъби от животни."

  1:1 с днешните цигани.

  Освен, че ходят на 2 крака, Скитат на групи (катуни), "Събират" всичко общо т.е. обществено, "Ловуват" крадат без колебание чуждото и учудващо добре си служат с брадви, ножове и камъни!

  Как се възпитава австралопитек?

  Но сериозно, няма цензура на света, която да скрие истината, че циганите са с първобитен манталитет или да промени обществени нагласи. Просто фактите са прекалено силни и болезнени.

 32. 32 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Към модераторите
  Извинявайте, може ли някой да ми обясни, защо коментарът ми, който сте вписали в профила ми под №91 липсва? Аз даже не виждам такъв номер в коментарите. А и той съвсем не съдържаше каквито и да било обидни квалификации.

 33. 33 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Имам предвид това
  публикува коментар [#91]: "Преди всичко, трябва да осъзнаем, че истинската помощ е не да раздаваш подаяния, а да помогнеш на човек да запази достойнството си и сам да ..." към "Кога езикът на омразата е престъпление" в Дневник

 34. 34 Профил на georgi2025
  georgi2025
  Рейтинг: 442 Неутрално

  картелите в банките и телекомите да преценят колко високи цени магат да налага и да нагалствуват.

 35. 35 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Подкрепям буквата и духа на статията. Не одобрявам расизма и омразата по принцип. Но приемам сериозните аргументи в този форум, които са адресирани към власт имащите. Защото на практика се получава така, че държавата не се грижи за децата еднакво. Помощи получават безразборно "на калпак" и то така, че насърчават раждаемостта сред неграмотното население, а образованите българи над определен доход в домакинството са лишени от тази възможност. И как те да имат второ, трето или четвърто дете?!
  Покрай този бунт в Катуница държавниците с помощта на учените следва да преразгледат всички стратегии за развитието на държавата, включително и демографския проблем в контекста на етническите проблеми, които държавата сама си навлече след 1989г.

 36. 36 Профил на cobourga
  cobourga
  Рейтинг: 442 Неутрално

  МВР сега тероризира Българите !!!!
  Хората протестират, а МВР ги тероризира…… Бие ги, гони ги, затваря ги !!!!! По инструкции на Бойко Борисов !!!!! “Умиротворителят”, “строителят”, ИПОНеца .…..
  В същото време циганите са тежко !!!! въоръжени и никой не ги проверява !!!! ЗАЩО МВР не влезе в циганските бантустани и не направи проверки ????? ЗАЩО ???? Оказва се, че МВР брани убийците, крадците и насилниците, тези които нищо не плащат и живеят на гърба на Българите !!!!!!!!!
  КАК е възможво това ??? Къде се случва ????
  В мутренско-мафиотска България !!!!!!!!!!
  ПП. Пазвантинът Бойко Борисов има опит в репресиите : по времето на “възродителния процес”, по времето на групировките, после организира, би и изгони от храмовете свещениците на втория Синод и т.н. Мутра отвсякъде.....

 37. 37 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 623 Неутрално

  това хубаво, обаче не може ли по-бързо да приключи разследването на расисткото престъпление пред джамията и болен сидеров да си понесе една яка глоба

  това ще има чудесен отрезвяващ ефект върху малоумниците !!!

  Преди няколко години във Франция на Льо Пен така му отрязаха квитанцията - глобиха го стотина хиляди евро за насаждане на расизъм, при следващ опит - затвор, и веднага си затвори устенцата и тоя мухляв фашист

 38. 38 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Този прокурор явно не желае да си върши работата - да обвинява и вкарва в съда престъпниците! Тръгнал да се занимава с чувствата на хората!!! Омраза, любов, безразличие, съпричастност - това са чувства, как може прокурора да се занимава с тях? Ако изразяването на чувство е престъпление - това е напълно идиотска държава и най-важното, напълно кретенско правосъдие.
  Убийците и крадците се разхождат на свобода, а главния прокурор се загрижил за омразата!? Ами като е толкова любвеобилен да отиде да живее в Овча Купел до циганските катуни тогава! Да видим каква песен ще запее.

  Герой на нашето време
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK