Употребата на случая "Катуница" - удобна и опасна

Употребата на случая "Катуница" - удобна и опасна

© Юлия ЛазароваСлучаят "Катуница" все повече се завърта в политическа употреба. Предизборно удобно за поне няколко партии, но опасно за поляризиране на обществото и радикализиране дори на деца и тинейджъри. Най-грубият пример вчера даде "Атака", която разпространи брошура "Циганската престъпност - опасност за държавата" заедно с листовки "Волен Сидеров за президент".


Георги Първанов обяви Консултативен съвет по национална сигурност за събота. Бойко Борисов каза, че е необходим и тези, които считат, че трябва да правят циганите на сапун или да гонят турците, да си понесат политическата отговорност. Прогнозата му е че, след 20 дни, когато минат изборите, всичко ще се забрави. Премиерът лично съобщи, че във вторник или сряда ще бъдат повдигнати обвинения на Кирил Рашков.


Втори ден продължиха протести в София и големи градове, без официално да е ясно кой ги организира. След размириците в понеделник вечер полицията задържа над 100 души. Фрапиращите данни на МВР бяха, че около 30% от тях са под 18 години, а най-малкият е на 12. Въпреки че сблъсъците засега са инцидентни, струпването на полицаи в центъра на София, Варна, Пловдив създава от неприятно усещане до страх.


Главният прокурор Борис Велчев нареди полицаите, които охраняват масови мероприятия, незабавно да задържат всеки, който насажда расова и етническа омраза. Може би затова, във вторник вечер в София протестиращите бяха заменили скандиранията срещу циганите с "Оставка" и общи фрази. Преглед на текстовете в Наказателния кодекс припомни, че те засягат и публикуването на расистки призиви и коментари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sevda_atina
  sevda_atina
  Рейтинг: 450 Любопитно

  А бе този кокал - властта , трябва да е много вкусен?! Който го е опитал веднъж, лесно не се отказва...

 2. 2 Профил на taypan
  taypan
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Защо главният прокурор още не е разпоредил арестуването на Волен Сидеров и неговите сподвижници?
  Именно те, са хората,които се опитват да насаждат етническа омраза и това всеки българин го знае.
  Отговорът:
  Защото Сидеров и партия Атака за най-безусловните привърженици на герберското управление.
  Извод:
  Насаждането на етническо напрежение е изгодно за управляващите,защото по този начин се измества общественото внимание върху по-безопасен за управляващите политици проблем.

 3. 3 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 450 Весело

  "Георги Първанов обяви Консултативен съвет по национална сигурност за събота. Бойко Борисов каза, че е необходим и тези, които считат, че трябва да правят циганите на сапун, да си понесат политическата отговорност.

  Седефчов както винаги е на страната на справедливостта.
  Апропо, аз се мия само с шампоан и течен сапун.

 4. 4 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "sevda_atina":

  Освен че е вкусен, води до пристрастяване, прогресиращо оглупяване и скъсване с действителността.

 5. 5 Профил на natali_to
  natali_to
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#1] от "sevda_atina":

  ...вкусен или гнусен - нещо намирисва на мърша...

 6. 6 Профил на sevda_atina
  sevda_atina
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "kalistrat":

  +++++++++++++++

 7. 7 Профил на burga
  burga
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разпродават държавата в този момент ........ Булгартабак на руските олигарси....... Добруджанската земя на еврейски строителни фирми ........ Канализират положителната енергия на младите към погрешната посока защото иначе потърпевшите щяха да са олигарсите ..... комунистическите синчета и внуци .... народът е в пълна мизерия и бунтът е узрял........ страхът на грабителите на народа расте..... затуй и безцеремоноста на полицията ИМ е брутална...и ще става още ПО..... Дорде не се събудим и ги поставим там дето им е мястото.

 8. 8 Профил на burga
  burga
  Рейтинг: 395 Гневно

  ОБРЪЩЕНИЕ Днес, когато нашата Българска държава всеки я купува и я препродава, днес, когато всеки кръгъл идиот прави се на лидер и на патриот, днес, когато бившите пак се подредиха и от демокрацията шапка си скроиха, основаха фирми, построиха банки на социализЪма с гнилите останки. днес, когато новите наши демократи спяха във палатки, спят сега в палати, а народът гладен в никого не вярва и със много мъка хляба си изкарва, ако не открадне, ще загине инак, днес, когато кражбата стана ни поминък, днес, когато гинат нашите войничета и проституират нашите момичета, днес, когато властват рекет и пиратство и си пълнят гушите с нашето богатство, наглият престъпник има нова роля – вместо във затвора пуснат е на воля, граби, и насилВа под път и над път, днес, когато няма ни закон, ни съд, днес, когато вредом тържествува злото – трябва да му сложим прът във колелото, кърлежа да смажем, стига кръв е локал! Ножът във плътта ни стигнал е до кокал. И вместо да скочи, да извика кански, спи във сън дълбок юнакът балкански. Защото България вече е свободна, но къде си, вярна ти любов народна, но къде си, съвест, но къде си, смелост? Или се превърнахте пак във вкаменелост? Тъй ли ще си иде цяло поколение с жалкия инстинкт за самосъхранение? Българино кротък, българино хрисим, докога от други ти ще си зависим, докога съдбата ти ще решава друг? Я впрегни магарето в дървения плуг, изори земята от гнилите бурени, смачкай паразитите, върху тебе турени, отгледай грижливо своя собствен плод, за да се докажеш, за да си народ. Но търпим как бавно и без съпротива малката ни нация почва да загива. Мъките не свършват. Бягствата не спират, младите не раждат, старите умират, няма го отдавна българският трепет, чужди ни командват, своите ни трепят. Сякаш озверя човешката природа, где е покаянието, где е милостта, едни чрез властта ограбват народа, други чрез народа заграбват властта. Затова да махнем днешните бездария и не Бог, а ние да пазим България!

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Искам отговор на въпроса - гражданинът рашков какъв се явява в ДАНС, Президентството, Минсъвета и др. държавни институции, че днес е бил изведен по бул. В Левски, като отпред са се движили два сини форда, следва два бели буса и след тях още два сини форда???????????????? Това е видял съпруга ми днес към 19ч. Кое физическо лице в ЕС има право на такъв кортеж, платен с парите на данъкоплатците? рашков има ли статута на защитен свидетел и защо дори ако е в това си качество, защо получава такъв кортеж + охрана от цивилни полицаи? Това лице е най- строго пазеният човек към настоящият момент в цяла България- ЗАЩО? ДАНС- МОЛЯ, ОТГОВОРЕТЕ - ЛИЦЕТО ВАШ СЪТРУДНИК ЛИ Е ИЛИ ВАШ ВИСШ КАДЪР? ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ИМА УМИШЛЕНО УБИЙСТВО НА 19 ГОД. МОМЧЕ, А ЛИЦЕТО РАШКОВ ДА ПРИДОБИЕ КАЧЕСТВОТО НА "ЗАЩИТЕН СВИДЕТЕЛ" ? КАК ТАКА СТЕ ИЗПОЛЗВАЛИ СРС-ТА, СЛЕД КАТО СТЕ ЗАЛОВИЛИ ШОФЬОРА НА ВЛИЗАНЕ НА БГ. ТЕРИТОРИЯ, А НЕ НА ИЗЛИЗАНЕТО МУ ОТ НЕЯ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на seabank.eu
  seabank.eu
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Циганската престъпност - опасност за държавата

 11. 11 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ах! Трогателно....Самороден талант с див(н)и мисли! Особено моментът с магарето и ралото ме просълзи! До коментар [#8] от "burga":

  Mt
 12. 12 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#2] от "taypan":

  Много точно казано, колега! Наистина, за управляващите и за цялата политическа система е много изгодно по всякакъв начин да се отклони истинското недоволство от бездействието спрямо престъпващите законите на страната. И тези, които са плащали, и тези, които са вземали за гарантиране на спокойствие и безнаказаност! И понеже това съвсем не са единствено Рашковци, а подобните им във всеки град и село, основание да се продължат протестите точно в тази посока има целият български народ, то това би объркало всички сметки на управляващите. Но ако ГЕРБ наистина искат да променят системата, този бунт им светна началото. Да им бъде обица на ухото!
  Дано не чакат други бунтове, за да поискат сметка от всички подобни местни феодали и групировки, от подкупни чиновници и служители в т.н.право охранителни органи!

 13. 13 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Циганската общност е аморфна маса - лесно управляема и манипулируема, същевременно добре организирана, умишлено държана в необразованост, нищета и зависимост. Освен това там строго е установен родово-общинния патриархален модел на живот, налаган със здрава ръка над различните цигански общности /племена/: бакърджии, сердари, златари! и пр. Според неофициални данни циганите минават 1 млн. души и като такива могат па си поискат автономия - данните от преброяването бяха умишлено занижени поради тази причина. Но във връзка с темата на материала искам да уточня, че това са изкл. много гласове за узаконяване беззаконието, властването и град/бежа /по ГЕРБ/ на спокойствие на всичките ни политически партии, захапали кокала /по ном1/. Всеки цигански глас е подвластен на мъжа-глава на семейството; всяка мъжка глава е подвластна на своя ромски работодател, осигуряващ му препитание и преживяване. Всеки цигански "бос" е зависим и се отчита на някой друг нагоре по веригата до достигане на високи нива /по цар Киро/. Тъй като са далече от спазване и прилагане на какъвто и да е закон; от нормално плащане на данъци, осигуровки и пр. неясни за циганската душа думи - босовете щат, не щат са си или са превърнати в законо- нарушители. Това е много удобно и изгодно за която и да е власт, за да ги държи в послушание и да си осигури дял от споменатите гласове, тъй като по споменатата верига се достига до всеки един имащ право на глас циганин/ка. Знаете ли колко нищо им говорят абревиатурите БСП, НДСВ, СДС, ВМРО, ОДС и пр.? Вероятно само ДПС нещо докосва гънките им. И така, властта /полицията/ привиква на 4 очи /по Ризова/ съответния цигански отрядник и му поставя условие: " от теб искаме в секцията мин. ххх гласа, щото ако не излезе аритметиката, вадим те на светло и отиваш къде? - на топло". За какво е тази борба за надмощие в избир. комисии и секции - ами точно за узаконяване на осигурените от племенния вожд ромските гласове. ЗаЩо ЦИК, РИК, ПИК, ШИК, ЧИК-ЧИРИК и прочие не поставят неангажирани полит. И БЕЗПРИСТРАСТНИ, ЧЕСТНИ хора - все още има такива? И замислете се - каква и колко засилена охрана ще има точно в циганските избирателни секции с оглед последните събития... А дали не е замислен или провокиран целия този театър??? След 20 дни ще отшуми, ББ /Баш Баканинът/ ще рапортува като пореден победител и керванът ще продължи да се влачи...

  Истината е някъде там ...
 14. 14 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 248 Гневно

  Не е толкова опасно използването на случая Катуница, колкото съществуващото беззаконие, израз на което е този случай.И това беззаконие не е просто "случай" или няколко случая, а коренен порок на съществуващата обществена система.На глупака Борисов му се иска "случаят" да се забрави, но хората се сблъскват с това беззаконие всеки ден и е малко вероятно да го забравят.Скандалното поведение на този или онзи-бил той Рашков или Сидеров или Европейския съюз, недопускащ ни тук и там- е само производна от загниването на обществения организъм, за който политическата класа, на първо място управляващите, напълно нехаят.Цялата политическа класа, свързана с големите пари, е виновна, но трябва вече да е ясно, че никой проблем не може да бъде решен ако на власт остане мутренската клика на наглеца Борисов, който посред всичката заливаща ни кал има малоумието да твърди, че "носи радост на хората".

 15. 15 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Нормално е такова събитие да се политизира особено преди избори.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 16. 16 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Сложете си ръка на сърцето и кажете, че циганската престъпност НЕ Е опасна за страната! Това е горещия картоф, който ВСИЧКИ управляващи до сега си прехвърлят поради опасението да не станат непопулярни не само у нас...
  Сидеров е избрал циганин за кандидат-кмет от партията си в едно село (БНТ). Не ми е приятен, но има доста рационални идеи.
  Етническото напрежение се нагнетява при ВСИЧКИ избори до сега!!! То тръгва от бившите структури на ДС, подвластни на БСП. Това спомага да се бие по опонентите и се сплотява собствения електорат. Това особено е важно за ДПС, която в последните 2 г. претърпя сериозни пробойни.
  Киро Циганина е в ДС от 1971 г и има създаден ореол на борец срещу Т.Живков, пуснат е да забогатее и създаде влияние. На негови гласове разчита Д.Доган, който често го е посещавал.
  Струва ми се, че и подпалването на някои от имотите му беше инсценирано подобно на това на партийния дом - нямаше пострадали хора, имуществото от къщата беше изнесено, в т.ч. и климатика...

 17. 17 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 934 Неутрално

  днвеник, ако наистина сте загрижени за проявите на расова и етническа омраза трябва да изтриете стотици мнения/коментари под статиите си, както и профилите на доста кометиращи. и това не е от вчера. аз често натискам бутона за сигнализиране на неуместни коментари, но ефект не съм забелязал. във всеки български форум е пълно с расистки мнения. а нали обичахме да се бием в гърдите, че "българите сме най-толерантната нация", което е една голяма лъжа. вероятно и затова не съм я чувал напоследък.

  Истината ни прави свободни.
 18. 18 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#17] от "Forrest Gump":

  Обикновените българи никога не са казвали че са толерантна нация. Това е мнение на някои политици и е насаждано в публичното пространство с години.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 19. 19 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Почти всичко написано до тук,като коментарии е така.Според мене истината е ,че след 22 год мизерия и гавра с обикновения българин,недоволството на народа и особено на младите/поради безпереспективността в която са поставени/избухна,като случая в Катуница е само искрата която се чакаше.На хората им писна от привилигеровани политически тъпанари и още по-вече от привилигеровани нискообразовани мързеливи и крадливи малцинства.Това малцинство и сега е толерирано от политическите партии заради гласовете.Въпроса е докога ще се търпи това статукво?С този начин на мислене и деиствие на управляващите се задълбочава негативното етническото съотношение между българи и други етноси.Не се ли вземат нормалните мерки срещу това след 10 години ще е вече късно и циганското малцинство ще се превърне в мнозинство,а за българите ще остане само робуването и блъскането по 12-14 часа на ден ,а на циганите привилегиите и правенето на деца!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 20. 20 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нещата ще се оправят, ще минем и Люксембург по думите на Дянков, само още два мандата за ГРОБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK