"Дневник": Да не подминаваме расистките групи и коментари

Пример със събитие във "Фейсбук" и как може да бъде докладвано.

© Дневник&GM

Пример със събитие във "Фейсбук" и как може да бъде докладвано."Фейсбук" изтри днес в късния следобед групата "Смърт за "цар" Киро! Око за око, зъб за зъб", чиито последователи бяха над 43 000 към 17 часа. В последните два дни, докато едни хора "харесваха" инициативата, други я "докладваха", припомняйки какви права нарушава с крайните коментари спрямо ромите. 


На нейно място малко по-късно се появи нова със същото име, която в момента събира последователи. В социалната мрежа има още групи, провокирани от случилото се в Катуница и които се пълнят с обиди, заплахи и призиви за действия срещу ромите.


Омразата предизвиква още омраза. Банално, но безспорно. Затова езикът на омразата е опасен, а и криминализиран според Наказателния кодекс.
Затова отговорните медии по света и в България имат правила да не публикуват "материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие и всякаква форма на дискриминация" (из Етичен кодекс на българските медии)*. Затова в социалните мрежи и във форумите на сайтове можеш да докладваш коментари и призиви, които провокират расова и етническа омраза**.


Именно на базата на опцията Report page/event във "Фейсбук" може да съобщиш за съдържание, което е тормоз спрямо някого или нарушава права. 


"Дневник" е медиа - толерантна към всякакви мнения, достатъчно е само те да не нарушават закони и етичните правила, които спазваме. Фокусът в момента е върху словесния гняв, заплахи и квалификаци на етническа основа, които се изливат в интернет след случилото се в Катуница и които са опасни.


"Дневник" ви призовава да не подминавате и да докладвате съдържанието във "Фейсбук" и коментарите в нашия сайт, които нарушават конституционни права, агитират към разправа и дискриминация и на практика разпространяват още омраза.


Коментарите в сайта може да "докладвате" като използате червения бутон с удивителен знак или при нужда и формата за съобщаване на проблем.


Други групи в социалната мрежа с подобно съдържание са:
- "В подкрепа на арестуваните българи в село Катуница"
- СМЪРТ ЗА ЦИГАНИТЕ УБИЙЦИ !!!
- "Не искаме българите да сме малцинство"
- Всички към Катуница! Стига цигански тормоз! Да помогнем на българите там!
- Миролюба Бенатова - враг на българския народ


- "Катуница - началото на една революция" - също беше изтрита тази вечер


Може да ни изпращате информация за нови подобни и на [email protected], както и за друго онлайн съдържание с расистки призиви.


През групите във "Фейсбук" се обявяват и протестите срещу случилото се, на които в понеделник вечер преобладаха тийнейджърите. Около 30% от задържанит същия ден в страната също бяха под 18 години по данни на МВР.


* В кодекса има и друг ангажимент: "Няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията".


** Модерацията на форума на "Дневник" също има правила за докладване (от читателите) и изтриване (от модератора) на коментари, които "съдържат вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (269)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Границата между обикновената гражданска позиция и екстремисткия коментар, който също е гражданска позиция, и тоя който подбужда към действия е страшно тънка.
  Сами знаете че нямаме съдебна практика по тези членове на НК и доказването, еле па и позовването на такава е практически невъзможно. Лично на мен ще ми е интересно дали ще се нагърби прокурор с обвинение по този член изобщо или всичко е само пушилка за симулиране на дейност.
  Както и да е, важното е че редакцията зае принципна позиция, което чест ви прави. Само така.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на rnenov
  rnenov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това ли е най-важното сега! Ясно, цензурата е най-лесния начин! Но вече няма как да се повлияе, те в Тунис и Египет не успяха, вие ще успеете! Но може и да успеете при толкова ченгета и подлоги наоколо!

 3. 3 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Младите хора демонстрират в градовете
  Националистически протести срещу ромите в България
  http://www.tagesschau.de/ausland/roma214.html
  България току-що започна предизборната кампания.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 4. 4 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Нека не подминаваме и причините за появата на такива групи и коментари. Те са следствие на нещо, а не първопричина.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 5. 5 Профил на burga
  burga
  Рейтинг: 374 Гневно

  ОБРЪЩЕНИЕ Днес, когато нашата Българска държава всеки я купува и я препродава, днес, когато всеки кръгъл идиот прави се на лидер и на патриот, днес, когато бившите пак се подредиха и от демокрацията шапка си скроиха, основаха фирми, построиха банки на социализЪма с гнилите останки. днес, когато новите наши демократи спяха във палатки, спят сега в палати, а народът гладен в никого не вярва и със много мъка хляба си изкарва, ако не открадне, ще загине инак, днес, когато кражбата стана ни поминък, днес, когато гинат нашите войничета и проституират нашите момичета, днес, когато властват рекет и пиратство и си пълнят гушите с нашето богатство, наглият престъпник има нова роля – вместо във затвора пуснат е на воля, граби, и насилВа под път и над път, днес, когато няма ни закон, ни съд, днес, когато вредом тържествува злото – трябва да му сложим прът във колелото, кърлежа да смажем, стига кръв е локал! Ножът във плътта ни стигнал е до кокал. И вместо да скочи, да извика кански, спи във сън дълбок юнакът балкански. Защото България вече е свободна, но къде си, вярна ти любов народна, но къде си, съвест, но къде си, смелост? Или се превърнахте пак във вкаменелост? Тъй ли ще си иде цяло поколение с жалкия инстинкт за самосъхранение? Българино кротък, българино хрисим, докога от други ти ще си зависим, докога съдбата ти ще решава друг? Я впрегни магарето в дървения плуг, изори земята от гнилите бурени, смачкай паразитите, върху тебе турени, отгледай грижливо своя собствен плод, за да се докажеш, за да си народ. Но търпим как бавно и без съпротива малката ни нация почва да загива. Мъките не свършват. Бягствата не спират, младите не раждат, старите умират, няма го отдавна българският трепет, чужди ни командват, своите ни трепят. Сякаш озверя човешката природа, где е покаянието, где е милостта, едни чрез властта ограбват народа, други чрез народа заграбват властта. Затова да махнем днешните бездария и не Бог, а ние да пазим България!

 6. 6 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това много хубаво, ама... Ама отново се поставя каруцата пред коня, лекуват се симптомите на болестта, а не нейните причинители. Ако през последните години имаше ред в смисъл на спазване на законите, еднакво от всички български граждани, в т.ч. "царчето", нямаше да се стигне дотук.

  Наистина, с репресивни мерки можеш да накараш някого да замълчи. Но временно. Следващия път той направо ще изригне.

  Трябва да се лекуват първо причинителите на болестта, после симптомите са лесна работа.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Правилно. Расизмът не е мнение, а престъпление.

  Да крещиш "Смърт на циганите" не е гражданска позиция.

  Странно е, че днес се налага да обясняваме такива азбучни истини и толкова много уж образовани хора отказват да ги възприемат.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 9. 9 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  В подобен ред на мисли, какъв е ангажиментът на Дневник относно запазването на анонимноста на участнците във форума?

  При поискване от полицията, ще бъдат ли предоставени лични данни на коментиращите?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "burga":
  Мисля, че автора е Недяло Йорданов, нали?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#6:"Гилгамеш"]Това много хубаво, ама... Ама отново се поставя каруцата пред коня, лекуват се симптомите на болестта, а не нейните причинители.[/quote]


  Подозирам, че двойният стандарт към българите спрямо ромите е заимстван от лицемерната и мерзавска политика на т.нар. "запад", от който и произлиза израза "двоен стандарт"

  In debt we trust
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#10:"dqdomart"]Недяло Йорданов,[/quote] Недялко Йорданов

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Има ли такива групи с обратен знак? Няма! А със сигурност щеше да има в пъти повече, ако бяха грамотни! Това само за информация!
  Иначе- и аз съм против насилието и ксенофобията!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 14. 14
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 15. 15 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Отново се измества факта, че една етническа група масово и поголовно отказва да се интегрира, образова, работи и плаща сметки и данъци! Краде, насилва и убива, прикривайки се зад неравнопоставеност и дискриминация! В резултат обществото отнася негативите, а етноса се разраства и добива престъпно самочуствие и усещане за безнаказаност! Не в един клан, не в едно село, не в един град - говориме за повсеместно явление! Затова хората се възмутиха и затова напрежението расте!

 16. 16
  mrakogor
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#9] от "NPaine":

  ти как мислиш?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 18. 18 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#9] от "NPaine":
  Дневник, бихте ли отговорили моля.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Преди 2 седмици пътувах по околовръстното на София. Едни цигани с каручка минаха поне покрай 5 полицейски патрула - в това число при отбивката при Симеоново (пътят беше отклонен заради ремонт, минаваше се под зоркия поглед на поне 20 катаджии). Нищо.
  Онзи ден контрольорите в автобуса се нахвърлиха като хиени срещу едно напълно нормално току-що качило се момче. Едва го отървахме. В същото време циганите си лющеха семки на пода...
  Съжалявам за дребнотемието, но именно това дребнотемие се набива в очи всеки ден. Следователно, трябва да се започне от там, да няма повод за такова.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 21. 21 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 624 Весело

  Да се докладва веднага и всичко което не ни харесва. След това да се оплюе и забрани. И накрая ще построим социализъма и комунизъма. Честито другари от в. Дневник.

  И в морето ми е до колене .....................
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Кога ще проумеете, че появата на подобни групи и коментари с расистка насоченост са следствие, а не причина? И, че причината е именно в начина на живот и културните особености на циганския етнос, отказващ да се интегрира и приобщи към обществото и държавата в която живее? Дали щеше да има призиви "смърт на циганите", ако циганите не крадат, убиват изнасилват, мързелуват, безчинстват и лежат на социалната система? На всяко действие си има противодействие и този така наречен език на омразата всъщност служи като отдушник на натрупаните негативни емоции.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на seo Георги Стефанов
  seo Георги Стефанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://www.facebook.com/groups/bgspam/ - това е адреса на групата, която свали страницата, както и много други страници нарушаващи правилата на Facebook.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мисля, че най-добрия атеста какво мислят читателите ви е да видите разпределението на +овете и -нусите в мненията под статиите за случващото се сега. А същото това разпределение говори прекрасно какво мислим ние за ситуацията с циганите. Изводите може да си ги направите сами.

 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Коя е причината и кое е следствието? Ромското беззаконие е частен случай на цялото беззаконие в България! Не по-малко виновни от ромите са магистратите-масони, които системно налагат смешни наказания срещу пачка. Възпрепядстването на правосъдието е сериозно престъпление! Даването на условни присъди и смешни глоби окуражи циганските босове и техните роднини за още повече безнаказаност и престъпления

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Обръщам се към всички граждани, защото искам градивно бъдеще за България, а не милиционерски произвол:
  Една блондинка навремето постоянно се ядосваше на някого с думите: "Аз да не съм ПРОСТА, че ме правят на див петел?!"
  Като не искате да Ви правят на прости вземете съдбата си в свои ръце и излезте да изпитате тези, които избирате със справедливите си искания, защото само така ще знаете дали може да им се доверите за в бъдеще - ако те изпълнят исканията Ви, например: "ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ на ЦК на БКП и ДС агентурата и техните деца, обвързано с невъзможността да работят на държавна работа или да участват в политиката на държавата ни", тогава Вие имате пълното основание да им се доверите, като след всеки мирен граждански протест Ви се изпълняват справедливите за всички граждански искания!
  Надявам се, че всички ме разбраха - никой досега не е изпитвал управляващите го от този форум, Жан Виденов не се брои, той се провали преди да го изпитат, ако искате това да стане и с Бойко Борисов, продължавайте да стоите вкъщи, в мишите си дупки!
  Трябва гражданско самосъзнание, което чрез мирни протести да наложи волята си над властимащите, а ако не успее виждаме какво се случва! На всекиго е необходим коректив, колкото и да е умен, независим или успял!
  Само така ще пребъде България!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 29. 29 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Без значение, какво е начинанието и каква е неговата цел в България имаме многочислена полиция и "съвестни" медии, които могат да затрият всяка една инициатива стига да не е угодна на действащата в момента власт. Аз отново немея пред реакциите на БТВ, които от най-враждебната на правителството медия се превърнаха в пазители на статуквото.
  Използваната от медиите лексика, описваща събитията е още по-досадна от тази на управляващите, но докато тях никой не ги слуша, хората все още гледат телевизия, слушат радио и четат вестници. Не допринасят ли медиите и журналистите, които трябва да са сред стълбовете на обществото с това си поведение за запазването на един фалшиф граждански мир, който ако оцелее днес, ще се разруши утре?! Ако в следствие на тази криза управлеците не си вземат поука, то това ще е отчасти и заслуга и на "миротворците" сред пишещите братя!

  CONTADOR GRATUITO!
 30. 30 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "VеnRus 2008":

  Точно така, Венче. Могат да блокират някакви ресурси в нета, но нетът голям - ресурси много, не можеш всички.
  На оправдавам футболните запалянковци, ни най-малко, сигурен съм, че за тях случката е само повод да си покажат рогцата.
  Но още по-малко мога да оправдая бездействието на държавата. Това, че във Филиповци и Столипиново електромерите са вдигнати на 15-метрови мачти, не е ли дискриминация? А ся де? Моят си е у дома, няма проблем. Там са на мачти, що така бре?
  Преди време правих ремонт вкъщи. Плочкаджията - циганин - прекрасен майстор. Той самият ми се оплака, че 14 годишната му дъщеря не искала да учи, искала да се омъжва... Държавата със своето поведение толерира подобен манталитет, после разни фрустрирани потърпевши са ѝ виновни.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 31. 31 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имам въпрос:

  Как да кажеш неща свързани със специфични проблеми доминантно причинявани от определена група хора?

  Коректно ли е да кажеш имаме проблеми със групата хора еди коя си там се наблюдава X% еди какво си. Всеки който се опитва
  да назове групата поименно го "разпъват на площада". В такъв случай неможем на назоваваме нещата с истинските имена и ще трябва: 1. Или да ползваме символичен завоалиран език или 2. да не говорим затова ?

  Ако обаче една група се научи че за нея не се говори тя започва да използва това за своя изгода и така нещата се влошават ...

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Искам отговор на въпроса - гражданинът рашков какъв се явява в ДАНС, Президентството, Минсъвета и др. държавни институции, че днес е бил изведен по бул. В Левски, като отпред са се движили два сини форда, следва два бели буса и след тях още два сини форда???????????????? Това е видял съпруга ми днес към 19ч. Кое физическо лице в ЕС има право на такъв кортеж, платен с парите на данъкоплатците? рашков има ли статута на защитен свидетел и защо дори ако е в това си качество, защо получава такъв кортеж + охрана от цивилни полицаи? Това лице е най- строго пазеният човек към настоящият момент в цяла България- ЗАЩО? ДАНС- МОЛЯ, ОТГОВОРЕТЕ - ЛИЦЕТО ВАШ СЪТРУДНИК ЛИ Е ИЛИ ВАШ ВИСШ КАДЪР? ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ИМА УМИШЛЕНО УБИЙСТВО НА 19 ГОД. МОМЧЕ, А ЛИЦЕТО РАШКОВ ДА ПРИДОБИЕ КАЧЕСТВОТО НА "ЗАЩИТЕН СВИДЕТЕЛ" ? КАК ТАКА СТЕ ИЗПОЛЗВАЛИ СРС-ТА, СЛЕД КАТО СТЕ ЗАЛОВИЛИ ШОФЬОРА НА ВЛИЗАНЕ НА БГ. ТЕРИТОРИЯ, А НЕ НА ИЗЛИЗАНЕТО МУ ОТ НЕЯ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Със сигурност не одобрявам скандиранията по време на палежите! Аз имам приятели турци и определено ми стана много неприятно това което чух ... но също ми стана много много жал за убитото момче - Бог да го прости !

 34. 34 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Съжалявам, но този материал не може да ме убеди нито в ефективността на системата за модерация на "Дневник", нито в съществуването на особен стремеж у отговорните за контрола над обратната връзка с читателите в онлайн изданието да променят ситуацията. От много дълго време в коментарите под статиите има многобройни форми на словесна агресия. Неколкократно съм предупреждавал за това, включително и в имейли до редакцията, като неколкократно съм бил... санкциониран за тези сигнали от модераторите. Имало е дори откровено абсурдни случаи. Преди няколко дни под една от първите статии по повод трагедията в Катуница за пореден път упрекнах модераторската система и екип в неефективност заради огромния брой изпълнени с етническа и расова ненавист коментари, но мнението ми беше изтрито на основание "обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа"! Действителността е, че не само контролът върху коментарите в тази медия не сработва, но и модериращите проявяват подчертана нетърпимост към критика.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 35. 35 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дневник по тоя повод вашите модератори да се размърдат малко. Тук имаше много откровено расистки постове или такива приканващи към насилие спрямо циганите или призоваваши към бунт и въстание, едва ли не.
  По тоя повод призовавам да се протестира и то мирно срещу съдебната система, защото заради нейната неефективност и подкупност се стигна до това, да се шири безнаказаност, която още повече способства за увеличаване на престъпността от една страна и засилване на отчаянието на хората от друга. Както се знае отчаяните хора понякога предприемат отчаяни действия.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "ganbox":
  Модераторчета, а? Да ги докладваме ли?

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 38. 38 Профил на tiparnik
  tiparnik
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Какво да не подминавам бе ей .Почвате като тая от Босфор Тв.Защо не напишете,защо хората са на улицата и кое ги е накарало ????Коя е истинската причина да ги има тези скандирания? Едва ли ей така са решили да викат тези думи.Кажете колко процента от затворниците са цигани.Кажете колко процента от кражбите и престъпленията са от цигани и колко е процента им от общите и ги сравнете и ще видите колко много престъпници се падат на 1000 човека и после колко престъпника на 1000 човека се падат от българският етнос.Кажете колко процента от циганите си плащат всички данъци,работят плащат си водата,тока.Кажете колко процента от социалните помощи отиват за циганите и колко за българите и после пак сравнете на 1000 българина колко социална помощ се пада и на 1000 циганина колко помощи се падат.Е когато всички тези работи се изравнят няма да има хора по улицата,няма и да има скандирания смърт за циганите.

 39. 39 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Похвала за Дневник за тази статия. Но още по-голяма похвала ще има ако в следващите дни видим статиите "Плащат ли ромите ток и ако не защо", "Наистина ли няма работа за ромите" и "Дискриминация ли е, ако от двама здрави хора единия бачка като луд, плаща данъци и осигуровки, а другия само цъка чаавета и цоца помощи и се каже на втория, че е време да се хване на работа".
  Ако има и такива статии вече ще е справедливо, останалото е демагогия и псевдо толерантност.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 40. 40 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Цензорските напъни хич не ми харесват. Защото свободата на словото не значи свобода на онова слово , което се харесва на журналистите от "Дневник" или на когото и да е било друг. Свободата на словото е точно това: свобода да казваш различни, обидни, неприятни, позорни , гадни неща. Дали ми харесват ? Не. Но не означава ,че върху тях трябва да се слага цензорски ботуш. Език на омразата било. Глупости на търкалета. Всяка дума може да стане дума на омраза или любов в зависимост от контекста. Словото и информацията не търпят ограничения. Цензорирайки ги на едно място, те ще се появят на друго. И ще са още по-сърдити , радикални и привлекателни: точно защото са забранени.

  Мачкайки думите журналистите от "Дневник" забравят ,че мачкат последствията защото зад думите седят истински проблеми ,които никой от т.н "елитни" журналисти досега не е забелязвал. Ами как да ги забележи: журналистите си живеят в затворени комплекси и до тях няма местни цигански барони, които да ги тероризират. Българските журналисти се правят на четвърта власт. И много правилно защото и четвъртата власт е толкова скапана ,колкото останалите три. И да цитират сериозно т.н Етичен Кодекс е повече от смешно защото всеки знае ,че българските журналисти са безумно корумпирани и нарушаването на подобен кодекс няма да им създаде никакви пречки. Те са нарушавали къде къде по сериозни морални норми.

  Затова преди да се правят на морални авторитети подобни журналисти по-добре да се сетят за поговорката "Лекарю изцери първо себе си".

 41. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В заглавията на някои от "свалените" групи не виждам абсолютно нищо расистко. Ако има отделни екстремни изказвания, това не трябва да е причина тези групи да бъдат премахнати.

  Да се спазва етичното правило "неспоменаване" на етноса "ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията", хм, кой го преценява? При положение, че убийството в Катуница е на етническа основа?

  Забранено ли е да говорим за "цигански вот"? И защо, по дяволите, трябва да наричаме циганите роми? Или Музикалният театър ще трябва да пише на афишите си: "Ромски барон" от Йохан Щраус??? Да слушаме "ромски" песни, а в самите песни да пренапишем текстовете?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 42. 42
  trifon74
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 43. 43 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1316 Весело

  Лекинко взе да се обърква стратегията на нашите европейски другари - нашите нови (този път брюкселски) покровители, нашите хелзински мултиокулторители.
  Това дето го бяхте решили България да става първо циганско депо, с тенденция да стане Ромелия, след минимизирането на българския етнос.
  Още ви смъди от Съединението.
  Няма да бъде територията на България нито еврейски кибуц.
  Няма да бъде територията на България нито турски вилает.
  Няма да бъде територията на България и циганско гето.
  ---
  Ще ви го кажа на "хелзински" :
  Хелзинците - у Хелзинки.
  Там да си ги хелзинкате по хелзински.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 44. 44 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Някой го писа, но да го повторя и аз:
  Връткат ни за Беля-НЕ с тези протести.
  Въпреки че е опасно заиграване, ако няма масовост, каквато в реални протестиращи явно няма, риска за истински конфликт им е малък. Тоест успешно си спускат димната завеса и ангажират общественото внимание. Незнам как са решили въпроса с ЕС, но може и въобще да не им пука за тях или пък ЕС покрай дълговата криза в момента са разсеяни.
  Това е от теорията на конспирацията, но комунистите, ДС действат така, Боко очевидно е тяхна кукла.
  Пак питам: Има ли кандидат-президент против Беля-НЕ? Май не!

  (извинете че си повтарям коментара под няколко статии)

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 45. 45 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това, че един ром нарушава закона вече години наред, не значи, че ние трябва да го нарушаваме като почнем да нападаме циганите (вербално, физически и тн.). По никакъв начин мирните протести не трябва да спират в този момент (не само срещу престъпниците от ромски произход, но и срещу престъпността в България като цяло) и по никакъв начин тези протести не трябва да минават в саморазправа с когото и да било!

 46. 46 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Драги журналисти, защо българите не са нетолератни към останалите малцинствени общности в България? Бихте ли ми обяснили аргументирано този феномен?

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 47. 47 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До модераторите на Дневник
  Хрумна ми от това [quote#14:"Dollar Akbar"]Можеш спокойно да пишеш ...[/quote]
  Въпрос 2: Ако крещиш по време на протест срещу престъпността:
  "Доживот/Смърт за Мародерите" това ще се счита ли за "насаждане на расова и етническа и религиозна омраза" според НК
  Ако да на какво основание ?

 48. 48 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Вести ру: Българите искат да изгонят циганите и турците от страната си"

  Мене ме е срам, за вас не знам.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Браво Дневник! Достойна позиция!

  Промени да, но водени от гражданска и приципна позиция, а не от нагона за разрушение и мъст!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#20] от "Гилгамеш":

  Добре сте го написали, с изключение на това, че споменавате "циганин" и момче, предполагам "бяло". Делим се на престъпници и на спазващи закона, не правете други разлики.


  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#9:"NPaine"]какъв е ангажиментът на Дневник относно запазването на анонимноста на участнците във форума?[/quote]
  Има две алтернативи - МВР да издаде полицейско разпореждане да им бъдат предоставени IP адресите по отделните никнеймове.
  Другата е, редакцията да откаже и да поеме акта за неизпълнение на полицейско разпореждане с което да поиска предоставянето на заповед от прокурор с резолюция на съдия и да ги кара да си търсят поемни лица и прочее и да се разсмърди цялата работа.
  Интересен и много щекотлив въпрос поставяш. И аз бих искал да му видя отговора.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#45:"kirkata"]не значи, че ние трябва да го нарушаваме като почнем да нападаме циганите[/quote]
  Точно така е затова до голяма степен действията на ултрасите са неприемливи но това също не означава да бъдем и безучастни --- къде е пътят ?

 53. 53 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  В контекста на събитията, Израел изпъква като страната с най-адекватната политика към реакционно настроените етноси. Чудно е, че в момент, в който се видя, че мултикултурализмът е химера, нашите ДС милиционерчета и пожарникарчета се втурнаха да ни обясняват колко лошо ще стане, ако циганите се надигнат.

  In debt we trust
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Дневник до преди този случай оставяха откровенно расистки коментари. И съм ги питала няколко пъти тях на кого да докладвам? Дано не е временна новата ви позиция.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "kirkata":

  Не, не трябва. Всъщност протестите твърде умело бяха насочени срещу циганите. А трябваше да бъдат насочени към корумпираната същност на това, което уж се води българска държава.

  Циганите намазаха аванта от това. Крайно време е обаче държавата да бъде това, което трябва да бъде - закрилник на всички свои граждани, а не на определени групи, много от които - престъпни.

  Оттук - циганският проблем показва само, че на хората им е писнало от ненормалността на това, което трябва да е държава. И безсилието на това, което уж би трябвало да се води държава.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 56. 56 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#9:"NPaine"]В подобен ред на мисли, какъв е ангажиментът на Дневник относно запазването на анонимноста на участнците във форума? [/quote]
  Приеми че е никакъв. Пък и защо да създаваме главоболия на Дневник. Също умният винаги ще намери да каже това което мисли по начин такъв че да не го разпне властта ... а тя властта било то Римска или Средновековна, или Комунистическа си е все власт...

 57. 57 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#50] от "a.nice":

  Наричам нещата с имената им. Никъде не съм споменавал, че момчето е бяло. Що се отнася до циганите - това си е симптом, по повод симптомите бях писал по-горе.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 58. 58 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#32] от "dqdomart":

  Ако го думнат на улицата, последиците за страната ще са тежки.

  В този смисъл, Фордовете ни излизат значително по-евтино.

 59. 59 Профил на georgealex
  georgealex
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не мисля, че става въпрос за цензура, а за елементарна разсъдливост - кой се ползва от цялата тази омраза и нагнетяване на напрежението?

 60. 60 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#42] от "trifon74":

  Трифоне, хората негодуват от несправедливо устроеното общество и от неефективната съдебна система стояла 22 години в бездействие. Само че на тия младежи това още не им е узряло в главата, а и не бяха точните младежи. Много по-спокоен щях да бъда ако това бяха студенти а не футболни агитки.

  Протестът не е само срещу Киро, не е дори и срещу циганите, а се срещу самите нас си, защото всички ние също трябва да се променяме. Ние също сме похабени и не сме готови за по-принципно и законово устроено общество. Протестите го показаха.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#55:"Гилгамеш"]обаче държавата да бъде това, което трябва да бъде - закрилник на всички свои граждани,[/quote]
  Това всъщност е истинският проблем държавата просто не го иска защото със страх и несигурност по-лесно се управлява ... и така или си мълчиш и търпиш или терминал 2 .... Проблема не са циганите(роми) както ги наричат. Ако някой бандит (не дай си Боже) ти влезе в къщата няма да го питаш ти сега ром ли си или българин или татарин, или зелен марсианец, той/тя ще си е бандит ...

 63. 63
  appen13
  Рейтинг: 1002 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гилгамеш":

  Да, не бях прочела всичките ви коментари, извинявам се.
  Впрочем, България е осъдена от съда в Страсбург заради случай с такъв електромер от циганин.

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "georgealex":

  Ползва се този който обещава повече сигурност. Но обикновенно тези които действат така само обещават, но не предоставят.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Властта от години използва "циганската карта". Тя целенасочено държи тези хора в изолация. Целенасочено не подвежда престъпниците сред тях под отговорност. Властта целенасочено стимулира тази престъпност, защото тя дребна, битова, но е най-тормозеща и засяха най-много хора. Особено по-слабите - възрастни, жени, бедни. Властта на всичко отгоре усвоява едни фондове, огромни средства, но ефект няма - властта краде тези пари от нас и от всички европейски данъкоплатци.

  Сега властта забранява да се говори за циганите. Не, тя забранява да се говори за собствените й престъпления. А те са спрямо всички български граждани - и цигани, и турци, и татари, и българи, помаци...

  Властта създаде илюзията, че протестът е етнически. Веднъж осигурявайки реално неравенство между отделни етноси, втори път - обвинявайки за недоволството от последиците на това неравенство нас, гражданите на държавата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#44] от "zrenaxby":

  Цената на парното може да увеличат спокойно в такъв момент, но чак Белене?

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 68 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#64] от "a.nice":

  България който не я е хванал, той не я е осъдил в Страсбург по какъвто и да било повод. Ето ти още един, макар и страничен проблем. Защо е така? Ясно. Тук има някакви акани-пишани закони, но те или не се спазват, или се тълкуват както дяволът тълкува Евангелието. Доказателство - безнаказаността на престъпленията, особено ако извършителят е ром, хеле пък ако е самозван "цар".

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 69. 69 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1282 Весело

  До коментар [#63] от "appen13":

  Смешен си ти драги в безсилието си. Ето ти мнението ми по въпроса откопирано от под друга статия. Специално за теб.

  Така както в Германия с идването на Хитлер, разправата с евреите е била обективен резултат на състоянието на държавата, а не на самите евреи, така и у нас циганите ще го отнесат като главни виновници за всичките ни несгоди. И за престъпността и за корупцията, и за несправедливата приватизация, и за пирамидите, и за заменките, и за незаконните вили, и за лошото време.

  Само че докато евреите бяха заможни и успяващи хора и гневът там беше подпомогнат и от завистта у нас циганите са сигурно най ощетените от бедността доведени до примитивизъм същества и гневът срещу тях е гняв ръководен от собственото ни безсилие. Опасни ли са - да, деструктивни ли са - да, язва ли са - да, само че ще се замислим ли къде са причините и доколко е наша вината защото ние българите считаме че това е нашата държава и ние сме поели отговорността за всичко което се случва в нея. Ако бяха диви прасета или гризачи досега да ги бяхме отстреляли, да ама не са и затова трябва да се почешем по главата и да търсим решение. Това решение не може да бъде отделено от решаването на собствените ни проблеми защото то е едно и също. Ако българите са богати и успяващи хора ще намерят начин да вградят и циганите така както американците намериха място за черните си съграждани.

  Недоволството срещу престъпленията на циганите всъщност е недоволство най-вече от неработещата съдебна състема. Само че от нашият мързел и бездействие докарахме нещата дотам че вместо тая работа да я свършат студентите и грамотните млади хора я оставихме на нацизираните футболни агитки, които сами по себе си са обществен проблем. Как няма зад тях да се подредят разни Воленовци и подстрекатели каквито има и във форума. И ето как напрежението породено от неефективните съд и прокуратура се превърна в "циганите на сапун".

  Управляващи, съд и прокуратура да се съберат и първо да кажат какво ще става със съдебната състема защото от там тръгват проблемите и на българите и на циганите. Там е язвата защото от там тръгват и безнаказаността и протекционизмът. Те израждат държавата и тя остава корумпирана и бедна.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 70. 70 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  ОК, нека медията си има политика, тяхно право е да модерират форума според техните си правила. Няма проблем да се изтриват нежелателни постинги, виж - нежелателните мисли и действия не знам как ще ги изтрият, то социализма не успя, та сега ли...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 71. 71
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 72. 72 Профил на burga
  burga
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар (10) " bqdomart"...........................................ДА Цититах НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ ... Уместно.

 73. 73 Профил на dobrodushko
  dobrodushko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар 42
  Понеже явно си настроен да обясняваш и назидаваш, може ли да ми посочиш по какво поведението на т.нар.цар се отличава от поведението на т.нар. братя Галеви? И по какво циганите, дето убиват някоя баба, за да я оберат, се различават от българите, които газят майки с колички на пешеходни пътеки или възпитават деца, режещи съучениците си на парчета. Няма по тъпо нещо от категоричните обобщения. И още нещо - протести трябва да има, но срещу тези, които отказват да изпълняват задължението си да прилагат закона еднакво към всички, защото така си пазят властта

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  dobrodushko
 74. 74 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#67] от "a.nice":

  Correlation does not imply causation. И все пак ...

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#68] от "Гилгамеш":

  Днес Борисов и Велчев цял ден си прехвърлят отговорността за беззаконието, оставки няма, има осъдени за по 200 лв. за дребно хулиганство, а рейтингите на бсп и атака сигурно растат. Дано си вземат поука и дано Плевнелиев с много малко да спечели, за да разберат че им се клати стола.

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#75] от "a.nice":

  ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака, останките от НДСВ, са скачени съдове. Те разчитат на един и същ електорат - разбира се, в неговата сегментация. Не очаквай от някой от тях да направи качествена промяна.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 77. 77 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Ако си представим държавата като превозно средство, то голяма част от циганите, както и проценти от българите и другите етноси ще са мъртво тегло. Само че следва да се запитаме - ако двигателят е блокирал, като махнем мъртвото тегло, то дали средството ще се задвижи? И дори и да му сипва ЕС бензинец, това дали ще помогне да се вкарат буталата пак обратно през предния капак, че да тръгне?

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 78. 78 Профил на dilive
  dilive
  Рейтинг: 459 Неутрално
 79. 79 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Дневник"

  Как не схванахте че, всъщност властта се страхува тези протести да не се превърнат в истински национален взрив, насочен срещу истинските катунари, които от 1990 управляват тази държава и във всяка 2-ра година измислят по някоя "криза", за да окрадат и ограбят народа, и да го доведат до поредното, по-ниско стъпало на пълно оскотяване.

  Взрив срещу истинските "катунари", от типа на Овчаров, Масларова, цялото раково образование БСП/ГЕРБ, зад които се крият мошеници, престъпници и национални изроди.

  Съдбата на нещастните роми е всъщност съдбата на нацията ни умалена. Каква е разликата между мангалите около Пловдивско и хилядите възрастни хора, издържащи се с пари на емигриралите си деца? и броящи левчетата всяка зима за отопление... . Тяхната бедност не е на показ... . Ако си мислите че с 100Е пенсия и Европейски цени гневът народен ще закъснее- много се лъжете.

  "Дневник" време е да разберете че в Бг има мощно "подводно" течение на недоволни, което може да избухне по какъвто и да е повод, и лесно може да накара сегашните управляващи да гонят въртолетите по покривите на НС в желание да издрапат от гнева народен.

  2.5 млн Българи са извън България.
  90% от Останалата част живееща в Бг, живее от ден за ден, и е под прага на всякакви официални черти на бедност за Европа.
  21 години след падането на комунизма, Бг не е мръднала на никъде. Икономиката е в разруха, както си и беше. Класа паразитиращи граби, и краде, и живее, за сметка на всички останали, на които Вие преподавате всеки ден "американските ценности" за ободряване и дарвинистките способи за авто-оцеляване. Цялата икономика на държавата е полумафиотска- да споменем ли за "Черепа", "Чорапчето", "Братята" и т.н. и т.н. .

  Благоденствуващите цифри "Дневник" не могат да скрият масовата бедност- всъщност огромен процент, особено по-възрастни граждани, се издържат от Бг емиграция и създават някакво търсене с пари от вън.

  Намерете истинските виновници!
  Потърсете ги първо, за да ги намерите... .

 80. 80 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз имам една теория за протестите и тя е че просто на хората им се протестира ... а ето какъв "по-добър" повод ...

 81. 81 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Неможе дори цитирайки, Борисов да споменава: Циганите на сапун.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 82. 82 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Дневник, това определено е лицемерие и крадецът вика дръжте крадеца. Във вашия вестник бяха най-расистките и най-човеконенавистните коментари от това, което прочетох по случая.

  Съжалявам, но по мое мнение вие умишлено давате трибуна на антицигански и ксенофобски мнения. Ако това е редакционната ви политика, да знаете че ви предстоят много проблеми.

  Тази статия, сигурен съм, е именно защото вече са ви показали червен картон. Инициативата за нея не е ваша.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 83. 83
  appen13
  Рейтинг: 1002 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#79:"panzerino"]Овчаров, Масларова, цялото раково образование БСП/ГЕРБ[/quote]

  Не забравяй и баш крадеца Гаргамел Костоф и другарчето му Трактора, Яне и Гоце!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 86. 86 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Омразата предизвиква още омраза."
  Съжалявам "Дневник"...
  Беззаконието предизвиква още по-голяма омраза!
  И то на квадрат! Това е големия проблем!

  Сега се сетихте за лексиката! Цензура, морални, етични правила, категории...!?
  До сега не е имало такива изрази във форума и те не са махани?
  "Дневник" и "Фейсбук"... Колаборация? Акции...? А?

  Цензурирайте колко си щете!
  Напук, отивам да си чета „Mein Kampf“ в електронен вариант. Утре ме чакат 3-те тома на Хемингуей издадени през 1989г./забележете годината!/, после П. Куелю, след това Хорхе Букай, после стиховете на Омар Хаям, после Велизарий на Робърт Грейвс. Мога да си пусна на ДВД и съветската поредица "Освобождение" в пет части, или филма на Лени Рифенщал, "Triumph des Willens"...
  Няма да скучая!
  С цензура нищо не се постига! Не и сега! Минаха онези години. Съжалявам...
  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 87. 87 Профил на tirius
  tirius
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Абе какво се тормозите това не е някъде със гражданско общество,това е България. Нека си пишат по Интернет щом виждат смисъл...дотам ще е . Такива случай като Катуница биха могли да се използват за да се постигне някаква промяна тия проблеми не са от вчера. Ама не се прави с такива идиотски постъпки и за това като се слегне праха пак ще сме за смях и всичко ще си е по старому.

 88. 88 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#82:"Български патриот"] Във вашия вестник бяха най-расистките и най-човеконенавистните коментари от това, което прочетох по случая. [/quote]
  Които са обективна и човешка реакция на десетилетия циганско насилие, произвол, беззаконие.
  Ако държавата не може да наложи правила на играта, няма защо да измисля причини да се ограничава свободата на словото и гнева.

  На всички трябва да Ви е ясно, че ако сега гнева на нацията не се излее свободно, дори и в писмена форма ( безобидна по същество) може утре управляващите да ги видиш по покрива на НС в очакване на "превозно средство".

  Или ще сложат ред в тази кочина, или ще се махат от властта!
  Ако не могат да озаптят катун цигани, какви държавни въпроси ще решават За Бога??

  Баста!

 89. 89 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#67] от "a.nice":

  Не знам как е при теб, но от три дена в "Най коментирани статии" е единствено темата Катуница! А иначе Боко открива голф-игрище; парното ще го вдигат, въпреки че газът няма да има увеличение над Х%, което беше границата да не вдигат парното; днес Тр. Тр. отново е сломотил нещо за БелЯ_НЕ, от руска страна имаха две-три странни послания... Изобщо - политиците си плетат кошничките, а ние се терзаем за исконните си граждански права. И докато протестираме, хоп - пак ни слагат юлара!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Весело

  До коментар [#85] от "Български патриот":

  Точно се чудех, как до сега никой не припозна истинския виновник за ситуацията-Костов. Ха-ха.

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#42] от "trifon74":
  [quote#42:"trifon74"]На вас колко пъти трябва да ви се обяснява, че протестите на хората не са против етноса, а против безобразията и беззаконията, които върши този етнос[/quote]
  Добре бе момче, как да го разберем като се вика циганите на сапун? Освен това какъв контрол имат хората които са "против безобразията и беззаконията" над хората които викат циганите на сапун. Най-ми се струва - никакъв. На всичкото отгоре май си намигвате и се потупвате по гърба.

  Кой да формулира какви са точно исканията ако не са правилно насочени? Идете пред съда или прокуратурата и скандирайте че досега вкарват само кокошкари и ще стане ясно. Идете пред полицията и скандирайте че не ви пази и ше стане ясно.

  А вие сте застанали пред народното събрание и викате турците под ножа и циганите на сапун. Ами няма да ви разберат я.


  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 814 Гневно

  Дневник, Дневник...
  Едно, че с това си лицемерно писние засилвате чувството, че живеем в полицейска държава, където медиите сервилничат на официалната линия...
  И второ, че наистина ми паднахте в очите, явно заемайки позиция. Тези страници във Фейсбук са единствения начин да се координира протеста в момента. Като ги свалите и всичко свършва. Народът заспива отново.
  Това ли целите? Народът на България да са агнеци на заколение?

  Цензуриран от "Икономедиа"
 95. 95 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#51:"Десен"]Има две алтернативи - МВР да издаде полицейско разпореждане да им бъдат предоставени IP адресите по отделните никнеймове. [/quote]
  До тук -ок, и после? ip-то ако ми е реално, но динамично / не от вътрешна мрежа на доставчика/? Нали се сещаш, че в цяла България си излизам като в София? И дори доставчика ми няма как да ме засече навързвайки ip и мас към минал момент?

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 96. 96 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#92] от "emil":

  Защото ножът е допрял до кокала..."от нийде надежда взорът не види...".

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 97. 97 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Много е трудно , направо невъзможно едни коментари да са 'насърчаващи омраза ' , ако няма наистина причина, която да предизвиква такива чувства.
  Изобщо 'насаждане на омраза' е един, ама много тъп израз. Няма как да се насажда нещо , ако няма обективни условия и почва за поява на такива чувства. А и читателите и участващите във форуми не са толкова тъпи за да им повлияе просто един коментар и просто да им налее нещо в главите и да го 'насади'. Може да има призиви към въздържан език , но не и цензуриране, защото някой не обичал нещо или дори го мразил. Цензурата е незачитане , което е също форма на омраза...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 98. 98 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#86] от "drakar65":
  Не пропускай новата трилогия на Ричард Еванс - Третия Райх.
  Много интересно четиво, направо е като роман на Реймънд Чандлър, нищо, че е историко-документална студия. Поне първата част "Зараждането на империята.1920-1933" е завладяваща, много сериозно и обективно изследване, без излишна академичност. Истинско удоволствие да се чете и размишлява над нея.


  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 99. 99 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#27:"~"]Коя е причината и кое е следствието? Ромското беззаконие е частен случай на цялото беззаконие в България[/quote]

  Това е сентенцията от целия разговор. Лека ви нощ.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 100. 100 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Защо всички изведнъж се нахвърлиха върху простестиращите?!Защото измъчените хора най-сетне започнаха да се осъзнават като граждани, започнаха да се чувстват силни в единството си! Това уплаши до смърт властниците!!! И те отговориха с единен залп! По всички линии! Президент, премиер, медии!!!
  Какъв ужас! Хората отново си припомниха забравения вкус на свободата, вкуса на удоволствието да изречеш на глас мислите си и да срещнеш разбиране! Уплашиха се нашите властници, че този вкус ще се услади на онзи удобен до вчера "материал".
  И понеже знаят, че в по-голямата си част това не са глупаци и лумпени, започнаха целенасочено и систематично да им вменяват чувството за вина! Да заплашват!
  Гнусно! Всички вие псевдорадетели за псевдоправа, не ви ли е срам?!! Не сте глупаци и много добре знаете, че огромната част от хората, които протестират, не са расисти и никога няма да бъдат! Не ги обиждайте!!!
  Дами и господа, мили деца, които намерихте сили да преодолеете насаждания с години страх, гордея се с вас!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK