"Дневник": Да не подминаваме расистките групи и коментари

Пример със събитие във "Фейсбук" и как може да бъде докладвано.

© Дневник&GM

Пример със събитие във "Фейсбук" и как може да бъде докладвано.Избори 2022

"Фейсбук" изтри днес в късния следобед групата "Смърт за "цар" Киро! Око за око, зъб за зъб", чиито последователи бяха над 43 000 към 17 часа. В последните два дни, докато едни хора "харесваха" инициативата, други я "докладваха", припомняйки какви права нарушава с крайните коментари спрямо ромите. 


На нейно място малко по-късно се появи нова със същото име, която в момента събира последователи. В социалната мрежа има още групи, провокирани от случилото се в Катуница и които се пълнят с обиди, заплахи и призиви за действия срещу ромите.


Омразата предизвиква още омраза. Банално, но безспорно. Затова езикът на омразата е опасен, а и криминализиран според Наказателния кодекс.
Затова отговорните медии по света и в България имат правила да не публикуват "материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие и всякаква форма на дискриминация" (из Етичен кодекс на българските медии)*. Затова в социалните мрежи и във форумите на сайтове можеш да докладваш коментари и призиви, които провокират расова и етническа омраза**.


Именно на базата на опцията Report page/event във "Фейсбук" може да съобщиш за съдържание, което е тормоз спрямо някого или нарушава права. 


"Дневник" е медиа - толерантна към всякакви мнения, достатъчно е само те да не нарушават закони и етичните правила, които спазваме. Фокусът в момента е върху словесния гняв, заплахи и квалификаци на етническа основа, които се изливат в интернет след случилото се в Катуница и които са опасни.


"Дневник" ви призовава да не подминавате и да докладвате съдържанието във "Фейсбук" и коментарите в нашия сайт, които нарушават конституционни права, агитират към разправа и дискриминация и на практика разпространяват още омраза.


Коментарите в сайта може да "докладвате" като използате червения бутон с удивителен знак или при нужда и формата за съобщаване на проблем.


Други групи в социалната мрежа с подобно съдържание са:
- "В подкрепа на арестуваните българи в село Катуница"
- СМЪРТ ЗА ЦИГАНИТЕ УБИЙЦИ !!!
- "Не искаме българите да сме малцинство"
- Всички към Катуница! Стига цигански тормоз! Да помогнем на българите там!
- Миролюба Бенатова - враг на българския народ


- "Катуница - началото на една революция" - също беше изтрита тази вечер


Може да ни изпращате информация за нови подобни и на [email protected], както и за друго онлайн съдържание с расистки призиви.


През групите във "Фейсбук" се обявяват и протестите срещу случилото се, на които в понеделник вечер преобладаха тийнейджърите. Около 30% от задържанит същия ден в страната също бяха под 18 години по данни на МВР.


* В кодекса има и друг ангажимент: "Няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията".


** Модерацията на форума на "Дневник" също има правила за докладване (от читателите) и изтриване (от модератора) на коментари, които "съдържат вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK