Работници под наем

Работници под наем

© ДневникОт няколко седмици Теодора Кънева търси временна работа, за да спести пари за студентска бригада в САЩ догодина. Въпреки че изпраща CV-та на много места и не е много претенциозна към заплащането, опитите й удрят на камък.


Причината е, че не може да намери работодател, който да я наеме само до пролетта и да се съобрази с условието й да работи само във вторник и петък следобед, защото тогава няма лекции. Проявява интерес единствено компания за подбор на кадри.


Тя търси временни служители за търговска верига, която има нужда от повече работна ръка, за да отговори на повишения интерес в първите месеци след стъпването си в България.
Гъвкава сигурност или сигурна гъвкавост


Примерът е от реалността и илюстрира ползата от временната заетост. Тя дава възможност за работа и доход на студенти, майки с малки деца, хора в предпенсионна възраст, които не могат или не искат да се трудят с постоянен договор по 8 часа на ден. Такъв тип заетост дава шанс на младежите да придобият трудови навици и да натрупат стаж в дадена сфера, посочват работодателите и представители на компании за подбор на персонал.


Полза има и за фирмите, които се нуждаят от работници за кратък срок или да заместят временно служител. Така те по-лесно могат да намерят точните хора в точния момент. Когато има работа, фирмите могат да назначат служители, които да я свършат. А когато няма - не им се налага да плащат заплати за ненужни служители.


Срещу временната заетост има и немалко критики, които идват предимно от синдикатите. Според тях прекалената свобода на пазара на труда дава повече гъвкавост за бизнеса, но застрашава сигурността на работниците. Основният мотив на профсъюзите е, че фирмите, които наемат временни служители, не подписват с тях трудов договор и нямат същото отношение както към постоянно наетите.


Това увеличава риска от съкращения, води до по-ниски заплати, по-малки възможности за обучения и кариерно развитие, предупреждават от КНСБ. Според синдикатите временните работници по-често са потърпевши от трудови злополуки, защото се наемат "от днес за утре без необходимия инструктаж".


Законодателно боксуване


Въпреки че се прилага от няколко години в България, този вид заетост още не е регламентирана законово. През 2008 г. Европейският парламент прие директива, че до края на 2011 г. всички държави членки трябва да уеднаквят режима за временната заетост. Първият опит за нормативното уреждане на проблема у нас е още от 2007 г.


Оттогава в парламента са внасяни още шест проекта за дейността на агенциите за временна заетост. Проектите на опозицията бяха отхвърлени почти веднага. Промените, предложени от тогавашните управляващи, също не бяха приети заради мудните им действия и съпротивата на синдикатите.


Един от последните опити беше направен от бившия социален министър Емилия Масларова дни преди да изтече мандатът на предишния парламент.


През пролетта сегашният министър на труда Тотю Младенов увери, че работата на агенциите за временна заетост ще бъде регламентирана най-късно до края на 2011 г. Той даде срок на работодателите и синдикатите до края на април да се споразумеят какви ще са правилата, но заради големите противоречия това не стана.


Затова министерството на труда започна да подготвя свой законопроект, с който да уреди отношенията между компаниите, осигуряващи временна работа, работниците и фирмите, в които те ще се трудят.


Равнис с титулярите


Сегашните текстове предвиждат агенциите да сключват трудови договори с кандидатите и щом намерят подходящ работодател, да му ги дават под наем за определен период от време. Според проекта предприятието, което ще наема временно служители, е длъжно да им плаща заплати и осигуровки и да им осигури същите права и условия на труд като на постоянно работещите.


Агенциите нямат право да изискват от кандидатите за работа такса, за да им съдействат. От своя страна кандидатите имат право да откажат работа, ако тя не съответства на професионалната им квалификация и здравословното им състояние.


"Заплащането и условията на труд за временните и постоянните работници трябва бъдат еднакви. Агенциите за временна заетост ще бъдат контролирани от инспекцията по труда дали спазват трудовото и осигурителното законодателство", обеща Тотю Младенов. Според него законодателното уреждане на този тип работа "ще направи пазара на труда по-гъвкав, ще създаде нови работни места и ще намали безработицата".


Уверенията му обаче не са достатъчни за синдикатите. Опасенията на КНСБ са, че предприятията, които ще ползват временните работници, няма да имат към тях същите отговорности, каквито биха имали към служителите, с които са подписали трудов договор. "Не сме против агенциите за временна заетост, но тяхната дейност трябва да се регулира, защото много от тях правят дъмпинг на пазара на труда", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Той даде пример с предприятия, които умишлено съкращават кадрите си, за да могат после да ги наемат по-евтино през компаниите за подбор на кадри. "Така те спестяват средства от социални придобивки, договорени в колективните трудови договори. Няма да позволим временната работа да подмени постоянната", закани се той.


Постоянна ли е постоянната работа


"Кой може да посочи дори и един човек, на когото работата му да е сигурна?", контрира Надя Василева, директор на компанията за подбор на кадри "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия. "Опитът ни показва, че в повечето случаи служителите, които работят по този начин не са никак временни, а са доста постоянни.


Имаме хора, които работят по този начин от 4-5 години", добави тя. Според Василева опасенията на профсъюзите са неоснователни и идват от това, че "няма да има хора, които да членуват в техните организации".


"Трябва да се съобразим с това, че на пазара на труда навлизат нови генерации с различни нагласи. Младежите често искат да работят един-два месеца, а през останалото време да учат или да заминат в чужбина.


Други гледат малки деца или болни родители и не могат да се трудят от 9 до 6 ч. Трети обичат разнообразието и искат да добият опит в различни сфери", каза Василева. Полза има и за държавата, защото част от тези хора иначе биха останали безработни и ще разчитат на помощи, смята тя.


Най-големите организации на бизнеса - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара (БСК), от години настояват за законодателното регламентиране на временната работа.


"Подобен тип работа е подходяща за младежи без трудов опит или възрастни, които иначе са извън работната сила, но искат да се трудят. Факт е, че страни като Холандия, в които временната работа се прилага най-широко, са с най-ниска безработица", коментира зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.


Законопроектът на министерството на труда вече беше обсъден в комисия към съвета за тристранно сътрудничество, но засега синдикатите и бизнеса не отстъпват от позициите си. "Правим всичко възможно да има сближаване", каза Емил Мирославов, шеф на дирекцията по трудово право във ведомството.Права и задължения


За работниците
Работниците имат право да откажат работа, когато тя не съответства на професионалната им квалификация, застрашава здравето им или е в друго населено място. Те трябва своевременно да информират агенцията за възраженията си. В новия закон се предвижда да имат право на платен годишен отпуск, синдикално сдружаване, присъединяване към колективен трудов договор, участие в общото събрание на служителите в предприятието, обезщетения за безработица и болест.


За агенциите за временна работа
На първо място, трябва да се регистрират в Агенцията по заетостта. Фирмите за подбор на кадри не могат да искат от клиентите си такса за започване на работа, както и да ги принуждават да се трудят на място, където не искат. При отдаване на служител под наем в писмен документ агенцията трябва да посочи длъжността, характера на работата, размера на основното и допълнителните възнаграждения и периодичността на плащането, както и срока, през който ще се изпълнява работата.


За фирмите
Те са длъжни "да осигурят условия на труд и заетост и равно третиране като на постоянните си служители, изпълняващи същата или сходна работа". При наемане на временен служител трябва да му връчат длъжностна характеристика и да го инструктират как да изпълнява работата безопасно. Трябва да плащат редовно заплати и осигуровки и да сложат на подходящо място в предприятието писмена информация за свободните места, за да улеснят достъпа на работника до постоянна работа. Предприятие ползвател, извършило масово уволнение, може да наеме временни служители не по-рано от 6 месеца след това.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 551 Неутрално

  еми време е, ама май и синдикатите изпълняват роля, подобна на тази на цар киро ...

  ... sorry, I'm fucked up inside!
 2. 2 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1788 Любопитно

  "Теодора Кънева търси временна работа, за да спести пари за студентска бригада в САЩ догодина"

  По наше време на бригадите се ходеше да ПРАВИШ пари, а сега ти ТРЯБВАТ пари да ОТИДЕШ на бригада!??

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 3. 3 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Скъпа Теодора Кънева! Що не си изпратиш CV-та на цървула Тотю Младенов и на спеца Пламен Димитров. Тези безхаберници с техните комисионни мераци и идиотски решения доразсипаха предприемачите и произвоствените фирми. Останаха само преточващите бюджета фирми на мафията, но скоро няма да има и какво да преточват. То само с магистрали няма как да се живее. Пък и за разсипалите ни "евтини" китайски ментета също трябват пари.

  не съм избягал
 4. 4 Профил на vi_st
  vi_st
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз бих приела Теодора Кънева да работа с мен, но това ще е и нейно решение. Нека да ми изпрати CV и гарантирам, че ще я поканя на интервю. Когато поработи с мен, може и да не се нуждае от бригадата в САЩ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK