Просветният министър отхвърли идея за специален стандарт за ромските ученици

Сергей Игнатов

© Надежда Чипева, Капитал

Сергей ИгнатовМинистърът на образованието Сергей Игнатов отхвърли идеята да бъдат създадени специални стандарти за ромските деца в училище, съобщи БТА. Предложението за това беше направено от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".


Да има специален училищен стандарт за ромските деца на мен ми "понамирисва" малко на сегрегация и опитът през последните години показа, че всяко такова едно отделяне не води до добро, заяви Игнатов по повод искането на синдиката. Според представителите на "Подкрепа" към ромските ученици не се прилагат училищни критерии за оценяване - пишат им се най-малко тройки, не се броят реално техните отсъствия и не се прилагат никакви санкции.


Имаме проблем не само с ромските, но с всички деца в България, полагаме усилия и очакваме те да станат по-грамотни и по-културни, каза министър Игнатов. Той добави, че всеки конкретен случай в образованието трябва да се разглежда конкретно. Има различни представители на различните общности, отбеляза министърът. Не мога да кажа, че има толериране към ромските деца, защото едни от най-бедните слоеве, са точно представители на ромското население, заяви Сергей Игнатов.
Попитан дали има данни колко ромски деца не ходят на училище заради случая в Катуница, министър Игнатов каза, че няма данни за броя им, но е естествено, че тези деца и техните родители са уплашени от това, което става. Хората се страхуват и това е причината да не пускат децата си на училище. Нашите специалисти работят с родителите, за да няма такъв проблем. Информация за ромски деца, които не посещават училище заради случая с Катуница, има от Пловдив и от Перник, заяви министърът.


Протестите в различни градове в страната, предизвикани от конфликта в Катуница, през последните дни доведоха до ескалиране на напрежението сред ромите в цялата страна. Днес децата от ромското училище в Сливен бяха изведени от клас от родителите си заради слухове, че има побой над ученици. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  "Протестите в различни градове в страната, предизвикани от конфликта в Катуница, през последните дни доведоха до ескалиране на напрежението сред ромите в цялата страна. Днес децата от ромското училище в Сливен бяха изведени от клас от родителите си заради слухове, че има побой над ученици"
  Колкото по-прости,толкова по-лесни за манипулиране...предизборно...

 2. 2 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Тоя индивид има проблем най-вече със себе си.
  Да внесеш закон, партията ти да го гласува, а КС да го направи половината на пух и прах!?!?
  Безпрецедентно!
  И да не подаваш оставка ...
  Е, той е и типичен българин, и с правилен комунопроизход, как така ще подаде оставка?

 3. 3 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  Нещо ми се струва, че всеки се опитва да е специалист по ромските въпроси. Нереални оценки се пишат на деца на "бизнесмени" с незавършено основно образование, каквито на са само цигани. Така че, наистина проблема трябва да се решава на ниво манталитет. Както на учителите (най-вече), така и на родителите на учениците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 4. 4 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Срещу образование в България по правило получаваш смешни пари –> за това и българи, и цигани, масово не искат да се образоват.
  получаваш смешни пари –> появява се корупция –> липса на работеща съдебна система и т.н.
  С една дума омагьосаният кръг на бедна КОРПОРАТИВНА България – тази с плановата икономика и премиерът бивша МУТРА от SIC , България - последната в Европа, страната с най-бедното и най-необразованото население.

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Да не се забравя, че циганите имат навика да отиват на тълпи и да пребиват лекари, учители, и други представители на работещите класи в България, ако нещо не им се хареса. При това положение обективни оценки и водене на отсъствия в училище не може да има.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#1:"Лелка"]Колкото по-прости,толкова по-лесни за манипулиране...предизборно...[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 7. 7 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Циганите кога почнаха да ходят на училище заради самото училище, че не разбрах нещо темата и аз...
  Мислех си че ходят заради социалните, или се бъркам нещо.

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Ромският проблем може да бъде решен единствено с налагане на желязни стандарти и критерии в образованието.

  И нямам предвид стандарти спрямо ромите, ами повсеместни такива.

  Високо образовани българчета по трудно биха изпаднала в етническа ненавист, а високо образовани ромчета по трудно ще предизвикат такава.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gopeто":

  Да, крайно време е да спрем да завираме глава в задника и да се правим на луди. Основният проблем на държавата е повсеместната корупция, феодализацията, но най-вече - ниското ниво на образование и обща култура. Министърът е прав, в този случай - предложението намирисва на сегрегация. А използването на един криминален случай, предизвикан от корупционната практика и неспазването на законите, от страна на институциит, за правене на "твърда" политика, напомня на началото на края на една друга европейска държава, но преди цели 78 години...

  PHILIP
 10. 10 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Специалният подход в училище е първата крачка към интеграцията . Защо трябва да се лъжем,че циганчетата са подготвени за рязката смяна на обстановката семейство-училище?

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  Айдеее, и тия изпълзяха!
  И подкрепаджиите, и министерот на образУванието седнали да разтяхат лакърдии само и само да "попаднат в газетата".

  След като и тази година, за пореден път критериите за оценка на матурите са "напасвани" съобразно "показаните резултати" ...
  За какво говорят тия въобще?!

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2173 Весело

  Господин министърът не съвсем сдържано се отклонява от политически коректното говорене, но съвсем правилно, обосновано и най-важното - в съгласие с принципите на всеобщия консенсус, политическата коректност и недопускането на дискриминация на расова или етническа основа, както и обиди и на това основание защитава интересите на равноправните отношения, недопускайки роми да бъдат дискриминирани от НЕ-роми и обратното.

 13. 13 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  [quote#8:"NPaine"]Високо образовани българчета по трудно биха изпаднала в етническа ненавист[/quote]

  Това изобщо не е така. Немците, която бяха най-образованата нация в света преди 1945 г., как така прегърнаха идеите на Хитлер? Няма абсолютно никаква връзка между образование и отсъствие на етническа ненавист. Да не забравяме, че Радован Караджич, обвиняем за кланета на босненски мюсюлмани, е... поет.

  П.П. Внимавайте с Бербенков да го не изтървем, че и той е поет.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  [quote#10:"ТМаринов"]Специлният подход в училище е първата крачка към интеграцията[/quote]
  Дрън дрън! Всички деца , за да се запишат в 1ви клас, трябва да имат документ, че са посещавали предучилищна подготовка! По закон без този документ не могат да се запишат в 1ви клас! А после- като станат кандидат студенти- какво ще поискате за тях- специални кандидатстудентски изпити?! ТОВА, КОЕТО ИСКАТЕ, Е НАЧАЛОТО НА СЕГРЕГАЦИЯ! И да Ви припомня:
  КРБ Чл. 53. (1) Всеки има право на образование.
  (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
  (3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища Е БЕЗПЛАТНО

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТМаринов":

  Ами той и сега си действа специален стандарт за учениците, но не ги дели по етнически признак, защото няма нужда . В елитните училища е един учебния процес, а в по скапаните е друг. Така е още от комунизма и модела си работи.

 16. 16 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Аз пък смятам, че трябва да има специални критерии за циганчетата. И до задължителния 8 клас да учат в отделни паралелки. Това е в интерес на всички. Много малко от циганчетата при постъпване в първи клас могат да говорят български и нямат елементарни знания, които ги има всяко българско дете - не различават цветовете, не могат да броят, не знаят азбуката, не познават елементарни геометрични фигури - все неща, които се учат в детската градина, за да са от помощ на първокласниците. Освен това, циганчетата трудно възприемат преподавания материал, било поради незнаене на езика, било поради "генетични особености", интересът им трудно се задържа, нямат елементарни обноски, нито поведение, шумят, говорят, ядат и всячески възпрепятстват учебния процес. Много е тягостно за останалите деца в класа да чакат търпеливо, докато учителя обяснява за 10 път на вечно неразбралите циганчета елементарни неща, които се учат още в детската градина. И в крайна сметка нито едните нито другите научават нещо. Затова - до 8 клас - отделени. Учителите, които ще преподават на циганчетата да бъдат специално подготвени съобразно етническите различия на учениците си. Ако учителите забележат, че някое цигане има желание, интерес и способности да учи, то то се премества в паралелка с българчета. Друг начин не виждам.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 17. 17 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1027 Разстроено

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Дааа, не е лошо, от време на време, някой да цитира Конституцията и законите, не че управляващите ги спазват кой знае колко. Защото, ако се спазват стриктно законите и Конституцията, то такива "герои" като Кирил Рашков изобщо нямаше да има. Но явно това не е важно, много по-важно е да се крещи, чупи и да се мрази...Това сплотява, особено преди избори, а и като има счупени витрини, никой не обръща внимание на неща като затъваща икономика с покачващата се безработица, на сладки придобивания от "наши" момчета и така нататък...Все уж интересуващи ни неща, но далеч не така възбуждащи като уличните бунтове и крясъците "Ц...е на сапун" или "Гяури, ще падат глави"... Та така.

  PHILIP
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  КРБ
  Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право И З-А-Д-Ъ-Л-Ж-Е-Н-И-Е НА ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ и се подпомага от държавата.
  Т.е. тръгва се от родителите - те трябва да разберат, че са ДЛЪЖНИ да заведат децата си в предучилищна градина, а после и да ги запишат в 1ви клас!!!!!!! Това е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на родителите ,НЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Огнян Стоянов
  Огнян Стоянов
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Племенницата ми има и ромчета и деца с увреждания за съученици и чесно казано добре си прекарват, учат и играят.
  Не бъркайте проблемите в домовете за изоставени деца и действията на хора не ходили през 90-те на училище с децата, които сега ходят на училище... Сегрегацията е на истина лоша идея...

  http://benkenogy-bg.blogspot.com/
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#16] от "Искандер":
  Не мога да се съглася с теб, въпреки , че много други твои постове одобрявам. Наистина , по предложения и от теб начин се създава сегрегация. Най- добрият начин / сега вече - според мен/ е посочен в пост № 15. Не моженм да вменяваме по- ниски интелектуални заложби у определен етнос във България. Нека самият етнос докаже, че се чувства равнопоставен с другите етноси , да пусне децата си в 1ви клас заедно с другите деца и те да посещават редовно училище, да се стремят да учат- да видим тогава кой ще говори негативни неща за тези деца?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Не бива да сегрегираме децата.
  Това е сигурен залог за невъзможната им интеграция в бъдеще.

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Всички тук разсъждаваме едностраннчиво. Това е така, защото тук не пишат родителите на тези деца и така нямаме коректива от мисленето на отсрещната страна. Според мен, трябва да има наличие на желание и у родителите на непосещаващи училище деца. Първо те трябва да променят мисленето си, но чрез разяснителна работа- тук им е истинското място на всички НПОта.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#20] от "dqdomart":
  [quote#20:"dqdomart"]Нека самият етнос докаже, че се чувства равнопоставен с другите етноси[/quote]

  Добре би било да докаже, но се забравя, че за да имаш успехи в училище, то трябва да имаш и необходимия background. Необходима ти е спокойна семейна среда, в която да си учиш уроците. Трябва ти маса или бюро и спокойствие за да си напишеш домашните. Трябва да си нахранен, облечен, обут. Трябва наоколо да има хора, които разбират нуждите ти втова отношение, а не те пращат да крадеш и просиш от ранна детска възраст. Как се предполага да стане това всред воя на чалгата, турската телевизия, в катуна, сред пияни хора и мръсотия до шия? Не казвам, че всички цигани живеят така, но една голяма част нямат никакви условия за учене. В калта в гетото не става.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 24. 24 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Koe e по-важно при оформянето на индивида? Генетичните заложби или възпитанието? Отговорът е гените. Шимпанзето има само един процент различни от човека гени и този един процент го прави маймуна. Както и да се опитваме, маймуната не може да бъде образована. Разликата в гените между българите и циганите е още по-малка, но все пак съществува и не бива да бъде отричана. Затова е логично циганите да се учат по различна програма и в отделни класове. Иначе те тормозят, забавят развитието и покваряват българчетата. Самият аз съм се учил в такъв клас и резултата е отчайващ, както виждате.

 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dehumanizer":
  Именно! Трябва самите родители! преди да създават деца, да помислят, да осъзнаят, че децата им имат нужда от тези неща, за да тръгнат на училище! Иначе е много лесно- "Бедни сме, дискриминирани сме, нямаме пари, нямаме работа..." Е, кой е виновен за това, че не желаят да създадат с труд и законни доходи добри условия за децата си? Децата не са виновни за положението на родителите- те са малолетни и не носят по закон задължението да хранят семейство, да се грижат за семейните финанси - обратното е- родителите се грижат за децата си и то поне до 18тата им година! Това трябва да се осъзнае от тези хора!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1466 Гневно

  Кой умник е предложил гениално тъпата идея за такъв стандарт???
  Подкрепа ли...
  Те май трябваше с една друга дейност да се занимават?
  А не да се опитват да трупат дивиденти от скандалите.
  Министърът е казал всичко, което трябва!
  Всички деца имат равни права и задължения!
  Аз само ще допълня - не си играйте с огъня.
  Пожарите лесно пламват, трудно е обаче гасенето им...

 27. 27 Профил на Susan Essex
  Susan Essex
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Нека като начало да започнат да се спазват настоящите стандарти за образование - никакви тройки по милост и за да мине в по-горен клас и всички отсъствия - в дневника.
  Системата обаче е така направена, че самите училища /които искат да си запазят броя ученици и съответно бюджета, който идва с всеки ученик/ толерират оценките по милост и невписаните отсъствия.
  Циганчетат не са по-различни от българчетата по потенциал за изучаване на училищния материал, затова няма и нужда от сегрегиращи стандарти. Стига сме им обръщали толкова внимание. Нека всички учат по правилата, пък да видим кой ще оцелее. Трябва да се научат да се вписват. Както и нашите деца го правят.

 28. 28 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gopeто":

  Преди да редиш учителите иди в някое произволно училище, където има циганчета и попитай какво става, ако оставиш на поправителен изпит някой представител на съответната общност или се опиташ да го накажеш за провинение - леката процедура е, че ти правят пълна проверка съответните инспектори от регионалния инспекторат, след това се включват службите за закрила на детето да те водят едва ли не следствен дали ти си му обърнал специално внимание на това дете (в клас с още 25 други деца, на които също трябва да обърнеш внимание и в същото време да си си предал материала коректно), след това дали имаш писмени доказателства, че си информирал родителите му (при положение, че той не носи бележник и родителите му не идват на родителските срещи) и след цялата тази тирада може да ти се натресе и някоя правозащитна организация, че ти си го дискриминирал. И накрая да те накажат за това, че всъщност ти си си свършил работата и си му писал двойка, защото съответният индивид не си е научил урока за деня и не знае нищо. Е, при това положение ти няма ли да му напишеш една тройка и да ти е мирна главата?

 29. 29 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "специален стандарт" = "дискриминация"
  Правилно отхвърля се

 30. 30 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#23:"Dehumanizer"]В калта в гетото не става.[/quote]

  Така е.
  За това гетата трябва да бъдат премахнати.
  Това е люпилнята на проблемите.

 31. 31 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#24:"zeer_streng"]Koe e по-важно при оформянето на индивида? Генетичните заложби или възпитанието? Отговорът е гените. Шимпанзето има само един процент различни от човека гени и този един процент го прави маймуна. [/quote]

  Зловещо си противоречиш.
  Само един процент разлика, такава промяна.

 32. 32 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Нека министърът на просветата огласи, какъв % от първолаците са обявили за майчин език , небългарски. Миналата година 48% от първолаците обучавани у нас , обявиха за майчин език небългарски. Нека министърът обяви % на отпадналите от образователната ни система ученици, незавършили 8-ми клас. Нека министърът ни обясни,намериха ли се "изчезналите" 2000 първолаци...

 33. 33 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [18:16:46] Iliya M.Iliev: Катекорично съм против използването на учениците за политически митнги и политически протести в страната.Еднинственото задължение на непълнолетните българи е да посещават училищата и да се обучават!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  [quote#33:"iliander"]Еднинствеото задължение на непълнолетните българи е да посещават училищата и да се обучават![/quote]Не само непълнолетните българи, а на всички непълнолетни бг. граждани! Не да крадат, просят по улиците, проституират, да се дрогират с наркотици и алкохол, а да учат! Хайде сега, кажете го това във "Столипиново" - да видим колко и как ще Ви разберат и чуят....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Огнян Стоянов
  Огнян Стоянов
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#24] от "zeer_streng":

  Незнам, незнам... Говориш, че имаш проблем с образованието, а даваш примери от вишата генетика...
  Но сигурно си прав. Разликата в гените е причината, българските дипломи да не се признават на толкова много места по света....

  http://benkenogy-bg.blogspot.com/
 36. 36 Профил на Огнян Стоянов
  Огнян Стоянов
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#32] от "kimba3":

  Небългарски в Небългария ли се говореше?

  http://benkenogy-bg.blogspot.com/
 37. 37 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1466 Гневно

  [quote#111:"Публикация"]Към ромските ученици не се прилагат училищни критерии за оценяване - пишат им се най-малко тройки, не се броят реално техните отсъствия и не се прилагат никакви санкции.[/quote] Ромите необосновано ползват тези привилегии от училищната скамейка, което ги изгражда като непълноценни граждани втора категория, и изгражда у тях чувство за безотговорност и безнаказаност. Редно е за тях да важат с пълна сила общоучилищните стандарти, без каквито и да било специални облекчения, както за всеки български гражданин.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 38. 38 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  Игантов е единственият кадър на Сорос, който ми е симпатичен и в когото вярвам, че е в състояние да прояви съвест и да излезе извън неприятната официална политика на хищническия институт. Разбира се, пълно доверие не може да му се има, както не може да се има такова и на ДС кадрите, но работохолизмът му и явното му желание да прави промени и в положителна посока, не могат да бъдат отречени, само заради нечистото му минало.

  Иначе, според мен, сегрегацията е единственият начин циганите да получат някакво базисно образовние, без да нанесат вреди на белите и ученолюбиви деца. Просто няма друг начин.

  Циганите развалят дисциплината и забавят учебния процес, което е във вреда както на тях самите, така и на мнозинството. Затова е задължително да учат в отделни училища, които да бъдат като помощни, съобразявайки се с недостатъците им.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 39. 39 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#28] от "ugi":
  И си прав, и не си! Зависи как си подведеш топката - т.е. как общуваш с ромчетата и родителите им! Зависи и доколко са социализирани. В моят клас - 6-ти миналата година бяха 8 рамчета. Три отидоха на изпити, едно остана да повтаря и нямаше драми.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 40. 40 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1290 Разстроено

  До #36-Огнян Стоянов- Небългарски се говори от деца , чиито майки са туркини , циганки, арменки, рускини...
  Иронията ти не може да прикрие трагедията прозираща зад данните побликувани от Министерството на образованието през есента на 2010 година, а именно:
  1/4 от ромчетата спират да ходят на училище , преди да са завършили 8-ми клас!!!
  48% 0т миналогодишните първолаци не говорят добре , или не говорят въобще български!!!Елементарната аритметика показва , че днешните български първолаци ще са малцинство, удавено сред малограмотните си лумпенизирани цигански връстници и случаи , като този в Катуница ще са рутинно тяхно ежедневие.
  Това, че средното образование за учениците е безплатно за учениците, не значи , че то е безплатно и за българския данъкоплатец!!! Това "безплатно" образование е заплатено с милиарди левове от държавния бюджет и когато родители спират децата си от училище, те трябва да върнат на държавата потрошените от нея пари за проваленото им образование!!!
  Ето за това държавата ни трябва да има образователна стратегия!!!
  А не нагли циганки когато са запитани , защо допускат 11-12-13...годишните им деца да стават майки и да напускат неграмотни училище, да се хилят нагло пред камерите и да обясняват , че те вече си имали и цици и дупи и били готови за секс!!!
  На 15 септември Сливенският женски затвор откри новата учебна година за окло 140 пандизчийки.14 от тях , щяха да са в 1-ви клас!3 учебни дни , щяха да им се зачитат за 2 излежани!!!
  Веднъж държавата е плащала безплатното им обучние-те не са учили. Сега плаща втори път безплатното им обучение и за капак , намаля присъдите им!!!
  Ако това е държавната стратегия в образованието , да ти таковам и на стратегията , и на образованието,и на министерството на образованието!!!

 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Да си гледат работата - или минават нормалната програма като за всички или отпадат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 42. 42 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Просветният министър отхвърли идея за специален стандарт за ромските ученици
  ==========
  Доживях да кажа браво на Игнатов! /Е все някога щеше да се случи./

  Yet another blue planet.
 43. 43 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Прав е - проблем има с всички деца. Интеграцията значи ЕДНАКВИ стандарти за всички, не специални стандарти за някои. А толерирането на ромски деца, за което става въпрос, съм го виждала в моя клас - пишат им тройки, колкото да минат нагоре, или въобще не се занимават с тях и ги оставят в един клас с години. В четвърти клас имах съученичка с баща алжирец - пазеше пост по време на Рамазана, понякога не идваше на училище, за да работи в семейната закусвалня, беше различна от нас и госпожата нарочно я отдели да сяда сама на чин. Майка й идва веднъж да ни помоли да не се държим с дъщеря й като с извънземно, спомням си как се разплака. В шести клас имах съученик на 16 години - не идваше на училище, защото другите му се подиграваха за името, за дрехите, за раницата, за това, че трябваше да е в девети-десети клас, а учителите му обясняваха как се пише завъртулката на двойката. Имала съм още 4 съученички циганки - едната я гледах скоро, май е 8 клас, тоест с 2 години назад. Самоизпълняващо се пророчество - учителите си мислят, че тия деца са обречени да следват лошия пример на родителите си и на средата си, и не се опитват да влияят. До голяма степен точно заради това образованието сред циганските деца се проваля. И единствената полза за циганчетата е топлата закуска до четвърти клас и детските за родителите им. Училището е мизерна закусвалня.

 44. 44 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dehumanizer":
  До коментар [#28] от "ugi":
  Едно на ръка, че или роднините ще те скъсат от бой, или инспекторите - от проверки, ако пишеш ниски оценки и отсъстия на циганче. Другото е, че когато циганчето събере 15 неизвинени отсъствия, по закон трябва да го местиш в друго училище и да си създаваш още работа и главоболия. Затова учителите си знаят, че има ученици, които просто не идват на училище, и не им пишат отсъствия. Но това НЕ са само циганчета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK