Европейската комисия отказа коментар по случая "Катуница"

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг

© Reuters

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан РедингЕвропейската комисия няма коментар на събитията от последните дни в България, съобщи Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, цитиран от БТА.


Комисията приема, че проблемът с интеграцията на ромите е общоевропейски и изисква сериозно отношение, каза още той. Нюмън добави, че не можем просто да се седи и да се чака.


Той припомни иницираната от ЕК проверка на ефективността на влаганите средства в европейските програми за ромска интеграция, която е заключила, че ресурсите не се използват добре.
През април комисията е утвърдила план за интеграция до 2020 г., който предвижда приобщаването на това малцинство чрез осигуряването на образование, здравеопазване, работа и жилища. По думите на Нюмън всяка от страните от ЕС е определила сама задачите си в тази рамка и до края на 2011 г. плановете ще изпратени на Брюксел.


На 23 септември микробус, в който се твърди, че са пътували близки на Кирил Рашков, прегази 19-годишния Ангел Петров в пловдивското село Катуница. На следващия ден при протест почина друго момче с байпас на сърцето. Последваха масови демонстрации и ескалация на напрежението в цялата страна, при които бяха арестувани стотици граждани. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Нюмън добави, че не можем просто да се седи и да се чака,да минат изборите

 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Тюх язък... а комунягите така се надяваха за да могат пак да ореват света.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1265 Неутрално
 4. 4 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  "Комисията приема, че проблемът с интеграцията на ромите е общоевропейски и изисква сериозно отношение, каза още той."

  Проблемът с циганите наистина е общоевропейски и е редно ЕС да помогне на държави като България, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, в които циганският проблем е особено сериозен, поради изпусната им популация и да поеме част от циганите. Непосилно е за бедна държава като България да издържа толкова много цигани.

  Най-добре да бъдат поравно разпределени между държавите и да се облекчи товарът в държави с малко население, в които хората изнемогват от този товар на плещите им.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 5. 5 Профил на internation
  internation
  Рейтинг: 406 Неутрално

  прави са хората........

  igra s otvoreni karti
 6. 6 Профил на utopist
  utopist
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Коментар на Европейската комисия- “ Европейската комисия отказа коментар за случая "Катуница"
  Коментар на Финландия“ – “Проблемът на България е спазването на правилата“
  Коментар на Utopist - “Докато не си оправим кочината, няма да ни канят на гости“

 7. 7 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мустафанка":

  Това сам знеш няма как да стане, но ако имахме политици на място в предвид сериозния цигански проблем в няколко държави може да се издейства ограничаване на популцията им така , че след 50 години да не залеят Европа! Това не би трябвало да се афишира , но съвсем спокойно може да се направи, ако се получи подкрепа от водещите държави в Европа и подкрепата на другите дуржави от ИЕ според мен е напълно възможно! Ама няма кой от нашите продажници да прави политика, за тях циганите са по-вашни и последните събития го доказаха!

 8. 8 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Прави са хората-какво да коментират,срамуват се и заради вас!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 9. 9 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мустафанка":

  Да. Но те не мислят така явно. Ние сме влезнали в ЕС с единият крак, повече не ни дават. Франция се захвана за 800 циганина а пък е една от най стабилните държави по всяко отношение в Европа.. просто какво да говорим. Ние спазваме това което те ни кажат но те явно не го правят. Същата работа и със Шенген, спазихме всичко и накрая се захванаха за най-малкото защото просто не ни искат.

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "През април комисията е утвърдила план за интеграция до 2020 г., който предвижда приобщаването на това малцинство чрез осигуряването на образование, здравеопазване, работа и жилища. "Г-жа Рединг, ако реша да живея във Виена и да стана австрийска гражданка, спрямо австрийските граждани ще бъда от малцинствена група австрийски граждани. Имам питане към Вас - възможно ли е австрийската държава да ми осигури жилище във Виена от 65 кв.м., което да не закупя, а просто да ми се предостави - тъй като ще съм от австрийското малцинство? Тъй като съм бг. адвокат, искам австрийското правителство да ми осигури клиентела, а аз обещавам да покрия ниво С на Гьоте институт относно познанията по немски език. Всъщност - защо Австрия директно не ми дадете статут на австрийски адвокат- какво ще се занимава с прилагането на 2 системни директиви - направо да полагам изпит за правоспособност за австрийска Рехтанвелтин и да се свършат проблемите ми Забравих да прибавя, че имам и висше медицинско образование, но не желая да практикувам тази професия, така, че освобождавам австрийското правителство от ангажименти по реализиране ми в сферата на медицината

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1438 Разстроено

  До коментар [#7] от "nikolayssl":

  До коментар [#9] от "slobo":

  Taка е за съжаление. Достатъчно е обаче Европейската комисия да спре финансирането на подривни елементи като БХК (именно ЕК е един от донорите им) и да ни оставят сами и тихомълком да решим проблема. Това би било добре като начало, защото в момента положението е наистина невъзможно.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 12. 12 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Ето ги и хубавците, които подпомагат покровителството на циганската престъпност в България:

  НАСТОЯЩИ ДОНОРИ НА БХК
  •Институт "Отворено общество" - Будапеща, Ню Йорк

  Институтът, със седалище в Ню Йорк и европейски офис в Будапеща, финансира някои от основните дейности на БХК – институционална подкрепа, правна помощ и медийно застъпничество – от 1997 г. През 2009 г. към тази подкрепа се присъедини и
  •Фондация „Оук“.

  От началото на 2009 г. ИОО Будапеща подкрепя и дейности на БХК в затворените институции. Фондация "Оук", Швейцария Фондация „Оук“ е международна фондация, основана през 1998 в Женева, Швейцария. От 2009 г. тя съ-финансира програмата на БХК за институционална подкрепа и медийно застъпничество.
  •Върховен комисариат за бежанците на ООН

  Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) е агенцията на ООН, която координира глобалните действия по международната закрила на бежанци и разрешаването на бежански проблеми. ВКБООН подкрепя дейностите на бежанската програма на БХК от 1994 г., като дарението на агенцията представлява 60% от дарението за тази програма.
  •Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа

  Тръстът за гражданско общество в Централна и Източна Европа е независима дарителска организация, основана от шест частни американски фондации. От 2008 г. Тръстът подкрепя проекти на БХК в сферата на затворените институции.
  •Европейска комисия

  Европейската комисия подкрепя различни направления от дейностите на БХК от години. От 2010 г. комисията подкрепя работата на няколко европейски организация, в това число и БХК, по изследване на законодателството, политиките и практиките на институционализация на ромски деца.
  •Ментал дисабилити адвокаси сентър - Будапеща (MDAC)

  Център за застъпничество за правата на хората с умствени, психически и емоционални разстройства – Будапеща

  MDAC e неправителствена организация, регистирана в Будапеща, която работи в подкрепа на правата на хората с умствени, психически или емоционални разстройства в Европа и Централна Азия. От 2004 г. MDAC работи в партньорство с БХК и подкрепя правната програма на БХК в изпълнението на дейности в защита на хора с умствени и/или психически проблеми.
  •Агенция за основни права на Европейския съюз (FRA)

  Агенцията за основни права на Европейския съюз е консултативен орган на Европейския съюз, създаден през 2007 г. с цел да предоставя на институциите, органите и службите на 27-те държави-членки информация и данни за правозащитната ситуация в тези страни. БХК започна работа с Агенцията през 2008 г. и изготвя сравнителни тематични правни изследвания по определени теми, зададени от Агенцията, които са поръчани най-често от Европейския парламент или Европейската комисия.
  •Фондация "Лион Ливай"

  Фондация е частна фондация, основана през 2004 г. в САЩ. БХК попада в полезрението на Фондацията вследствие на застъпническите си дейности срещу разрушаването на ромски жилища през 2006 г., откогато Фондацията подкрепя работата на правната програма на БХК.
  •Посолство на Холандия в България

  Посолството на Холандия в България подкрепя от 2009 г. годишните награди на БХК за принос към правата на човека, „Човек на годината“.


  От сайта на БХК.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#8:"Galata"]Прави са хората-какво да коментират,срамуват се и заради вас![/quote]
  Турция не е държава - член на ЕС . Защо нейни граждани изказват позиция , която касае ЕС, България и бг.малцинства? Турция сама замрази членството си в ЕС и над това трябва да мислят гражданите й.Не е зле първо да погледнат собствените си проблеми- "Не гледайте сламката в чуждото око- вижте гредата в собственото си око"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#8] от "Galata":

  Няма какво да коментират от ЕС,като видяха на практика с какви проблемни граждани си имаме работа!Те не ги изтърпяха и ги натириха!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Не е проблемът в Европейската комисия, която вероятно има желание да се справи с проблема, а в неправителствените организации, които усвояват огромни средства за лична употреба.
  Помислете само, след 2, 5, 10 или 20 години, ако проблемът с ромите бъде разрешен, от какво ще се изхранват тези организации?
  По същия начин действат и тези с бездомните кучета. Могат да се справят с проблема но не искат, защото - няма проблем, няма финансиране.

 16. 16 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Герб трябва да си ходят ! Всички партии,които са били на власт преди това са отговорни.Стана ясно,че онзи мангал от Катуница е бил и доносник на ДС,което ще рече,че ще излезе почти сух от създалото се положение,много неща знае,освен ако не го............

 17. 17 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#1] от "kitaec__":

  Да го приемаме като карт-бланш да ги мятаме ли?

  Да разлая троловете!!
 18. 18 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ще интегрираме ромите значи. Как ще стане? Има ли примери за успешна интеграция или всичко това е само един мощен фондоусвояващ мит. Един познат лекар ми беше казал, че всъщност на него не е бил известен нито един случай на успешно отслабване, независимо от многото диети, медикаменти, терапии и т.н. Та и аз питам: има ли поне един известен случай на успешна интеграция на голяма ромска група, че да знаем дали може да се надяваме или само напразно прехвърляме думите от пусто в празно.

  Yet another blue planet.
 19. 19 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1438 Весело

  До коментар [#8] от "Galata":

  Не е работа на азиатската държава Турция, на управляващите и на гражданите й да взимат отношение по въпроси, касаещи ЕС и членките му.

  Азиатците да си гледат техните проблеми, които никак не са малко и да не се месят, където не им е работа.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 20. 20 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#17] от "lone_wolf":
  Колкото по рано,толкова по добре

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#18] от "uran":
  Колкото и да не изглежда правдоподобно,русия има известни постижения в тази посока,но методите им не са съвсем европейски

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 921 Весело

  Като как си представяте Вивиан Рединг, виж снимката, да има коментар? какви парета ще направи от това и кому ще продава фасони, на цар Киро та той е в панделата, на Цв.Цв., та той е на избори в Гълъбово и въобще защо безпокоите комисията????

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 405 Неутрално

  "През април комисията е утвърдила план за интеграция до 2020 г., който предвижда приобщаването на това малцинство чрез осигуряването на образование, здравеопазване, работа и жилища."

  Тия ненормални ли са? Та нали всичкото това мангалите в България го имаха в изобилие по времето на социализма.

 25. 25 Профил на т
  т
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Прекалено дипломатично. "проблемът с интеграцията на ромите е общоевропейски и изисква сериозно отношение". Това добре. А проблемът с неонацистите от след Катуница? За него коментар има ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#25] от "т":

  Хайде стига с тия "неонацисти". В Катуница беше извършен жесток акт на циганска престъпност (поредният), който представляваше и престъпление от омраза, ти сега ще ни занимаваш с нещо незначително, като протестът след цигаснкото престъпление, който на всичкото отгоре е напълно оправдан, като се има предвид, че на хората им писна от издевателствата на циганите и от тяхната безнаказаност.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 27. 27 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1438 Весело

  До коментар [#21] от "internation":

  Щом казваш. Ти по-добре ги разбираш тия работи.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 28. 28 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1438 Весело

  [quote#21:"internation"]мустафанка е или педал или обратна резба [/quote]

  Ти кво прояви такъв неистов интерес? Май май... а?

 29. 29 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#8] от "Galata":

  А ти не се ли срамуваш от тия, дето си заравят щерките живи, защото погледнали комшийското момче ???

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  [quote#111:"Публикация"]Проверка на ефективността на влаганите средства в европейските програми за ромска интеграция, която е заключила, че ресурсите не се използват добре.[/quote]
  Нека се направи проверка в България, която да установи - дали досега със средствата от европейските програми за "ромска интеграция" е било злоупотребявано, или дали те са били използвани неефективно.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#20] от "kitaec__":

  Съгласен!

  Да разлая троловете!!
 33. 33 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Непрекъснато го поствам това на различни места:

  http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/democracy/01authors/marinov2/marinov18.htm

  Много хубави въпроси и всичките без отговор. Аз познавам интегрирали се цигани - те не са никакви цигани, децата им учат в нормални училища, не просят, и НАЙ-ВАЖНОТО - НЕ ЖИВЕЯТ В ЦИГАНСКАТА МАХАЛА. По свой избор, не защото някой им го е наложил. Та въпросът е, как да накараме и останалите, които не искат, а предпочитат да си висят на помощите и безплатния ток?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 34. 34 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#14] от "lz2":

  Влезнали ви са в положението казваш...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 35. 35 Профил на т
  т
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мустафанка":

  А в Ябланица беше извършен много по-жесток акт на българска престъпност. Тогава никой и дума не каза, нали?
  Стига с тоя расизъм. Нищо добро няма да излезе.

 36. 36 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Той припомни иницираната от ЕК проверка на ефективността на влаганите средства в европейските програми за ромска интеграция, която е заключила, че ресурсите не се използват добре." ... тъкмо тези трябва да бъдат проверени - организациите за интеграция на ромите. Излапаха толкова пари, а не съм видял едно училище построено, или нещо друго смислено с цел истинска интеграция ...

  An eye for an eye makes the whole world blind
 37. 37 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#35] от "т":

  Няма такова нещо като "българска престъпност", както няма германска, френска, шведска и пр. престъпност.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 38. 38 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#7] от "nikolayssl":

  Ти добре ли си?

 39. 39 Профил на т
  т
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мустафанка":

  Моята "българска престъпност" е в отговор на твоята "циганска престъпност".
  [quote#26:"Мустафанка"]В Катуница беше извършен жесток акт на циганска престъпност (поредният)[/quote]


 40. 40 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "Европейската комисия няма коментар на събитията от последните дни в България, съобщи Матю Нюмън"
  ОПАА Новина ! Как не го забелязахте!
  Няма коментар- няма и осъдителни и назидателни речи затова какви расисти са българите - просто няма коментар едно просто оправяйте се .... явно и на EU им е писнало от ЦЕНЗУРИРАНите и никак не толерират поведението им.

 41. 41 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 519 Неутрално

  ОПАА Новина ! Как не го забелязахте!
  Няма коментар- няма и осъдителни и назидателни речи от EU на какво ли се дължи ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK