На третата вечер - протестът в София за Катуница се промени

На третата вечер - протестът в София за Катуница се промени

© Анелия НиколоваНа третата вечер от протестите в София в подкрепа на Катуница настроенията на демонстриращите се обърнаха. Започналото отново от НДК шествие премина без сблъсъци с полицията, нямаше и агресия към журналистите.


За първи път се появи и транспарант "Равни права и задължения на всички граждани! Не на дискриминацията", който бе носен от две момичета. Нямаше и расистки призиви, каквито се чуха през предходните две вечери. Отделните опити за подстрекателство бяха посрещнати с неодобрение от страна на останалите присъстващи. "Не трябва да говорим такива неща - затова ще ни казват лумпени и расисти", крещеше момиче. Призивите спряха веднага. Липсваха футболни агитки.


Около 19 ч. покрай НДК беше пълно с полицаи, които проверяваха документите за самоличност на съмнителните според тях граждани. Нямаше напрежение. Постепенно се появиха малки групи от хора, които сами се доближиха до журналистите. Сред тях бяха и рокери, които в неделя са били в Катуница.
"Не сме расисти. Не сме само срещу това правителство, а срещу всички управляващи през годините", казва момче на видима възраст около 17 години след зададен въпрос срещу кого протестират. Ръкомаха. Гледа с недоверие и не се представя, но продължава: "Искам да остана да живея тук, но ако продължава така, ще замина". Очите му се насълзяват.


На третата вечер - протестът в София за Катуница се промени

© Анелия Николова


Всички твърдят, че нямат организатор, а всичко е станало през "Фейсбук" и по телефона. Рокерите също разговаряха с репортерите. "Неизбежно протестът е политически, но не е воден от политици", разказваха те. Казват, че не искат напрежение, а справедливост. Осъзнават, че могат да бъдат използвани от политиците за техни цели.


Доволни са от развоя на събитията и задържането на Кирил Рашков, известен като "Цар" Киро. Не обвиняват само него, а всички, които са забогатели по неясен начин през прехода. "Да докажат откъде има палати, откъде са богатствата им, но и те (б.ред. политиците) са в кюпа", обяснява момиче на около 20 години, което също не се представи.


Въпреки усилията на органите на реда да ограничат присъствието на хората до рамките на  пространството около НДК, малко преди 20 часа събралите се тръгнаха към парламента. В шествието вече участваха около 100 души. Нямаше провокации - дори и словесни. Имаше няколко коли на Жандармерията, но този път единствено полицаи охраняваха демонстрантите.


Насочилите се към Народното събрание се придвижваха мирно. "Българи, юнаци", "България, събуди се" и "Елате при нас, протестът е за вас" бяха част от възгласите им. Носеха знамена на България и изпяха няколко пъти националния химн.


Опитаха се да достигнат до парламента, но бяха отклонени по ул. "Шишман", където полицията ги раздели на няколко по-малки групи. Една от тях стигна до площадката пред училището, която във вторник вечер беше арена на ексцесии. Оттам протестиращите мирно, следвани от органите на реда, продължиха шествието си по столичните улици. След 21 часа постепенно те се разотидоха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK