Миролюба Бенатова: Страницата ми във Facebook е закрита

 

© Надежда Чипева, Капитал

 Страницата на журналиста от Би Ти Ви Миролюба Бенатова в социалната мрежа "Фейсбук" е закрита. Това съобщи самата тя в обръщение, публикувано на www.on-parliament.com.


"Личната ми страница във facebook е докладвана на администраторите като вредна и обидна и според правилата на социалната мрежа аз съм закрита. До вчера имах право да съществувам в интернет и да изразявам мнението си, така както и тези, които пишеха срещу мен. Вече не", пише Бенатова.


Както е известно, тя разгневи част от зрителите на Би Ти Ви заради отразяването на палежите в Катуница миналата събота вечерта. "Аз съм насилвана и убивана с думи дни наред не защото не съм симпатична на някого (разбира се, и това има значение), а защото нарекох нещата с истинските им имена", казва Миролюба Бенатова в обръщението си.
Тя уточнява, че е вършила работата като журналист по правилата на професията.


Пълният текст на писмото: 


Убийство във Facebook


Аз съм Миролюба Бенатова, но пиша от тук, защото хората, които не ме харесват, ме забраниха.


Личната ми страница във facebook е докладвана на администраторите като вредна и обидна и според правилата на социалната мрежа аз съм закрита.


До вчера имах право да съществувам в интернет и да изразявам мнението си, така както и тези, които пишеха срещу мен. Вече не.


След едноседмичен словесен терор, насаждане на омраза, заплахи и крайни антисемитски изявления в страницата "Миролюба Бенатова – враг на българския народ" почитателите на този стил организирано ме изтриха. Така както организирано изляха стотици еднотипни електронни писма, пълни с лъжи за отразяването на конфликта в Катуница. Искаха да бъда забранена, уволнена, изселена, поругана и наказана.


Искаха да се извиня, че съм нарекла "футболна агитка, която безчинства", тези, които според тях представляват гражданското общество.


Момчетата, които палиха и се снимаха с нацистки жестове пред огъня поискаха да кажа, че са справедливо разгневени граждани.


Не ми е хрумвало да ги докладвам за забрана, защото вярвам в излагането на аргументи и правото да говориш това, което мислиш. Не ме беше страх.


Вероятно това, което ви пиша не ви засяга. Сигурно изглежда, че е лично и трябва да с оправям сама.


Но не е така.


Аз съм насилвана и убивана с думи дни наред, не защото не съм симпатична на някого (разбира се, и това има значение), а защото нарекох нещата с истинските им имена. Върших си работата като журналист по правилата на професията. Не влязох в сценарий, не подмених събитието, не подпомогнах протестите, организирани от партиите и подкрепяни мълчаливо от полицията.


Сега ме забраняват като професионалист и като личност.


И тъй като вярвам в аргументите, а не в насилието, ви пиша.


А вие, ако смятате, че имате повод да ме подкрепите, сигурно ще намерите начин да разбера за това.


Предварително благодаря на всички приятели, които ще разпространят бележката ми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK