Изборната търговия с ромски гласове - активно предлагане и търсене

На парламентарните избори 2001 г.

© Красимир Юскеселиев

На парламентарните избори 2001 г.Брокерите на ромски гласове разбиват партийния модел и подкопават демократичните принципи! Възмущението е на лидерите на две от големите ромски партии – "Евророма" и ДРОМ - Цветелин Кънчев и Илия Илиев. Първата гравитира вляво и е партньор на БСП, другата – вдясно.


Публична тайна, признавана и от ромски барони, и от предизборни щабове, е, че основните партии купуват гласовете на хората от махалите. Търсенето и предлагането се срещат – активни в търговията са и партийни структури по места, и ромски тартори. Най-щедрите клиенти били тези, които са на власт, разказват наблюдаващи дългогодишното явление.325 хил. - 700 хил. са ромите избиратели
90 хил. са гласували за ромски формации на местните избори през 2007 г.
200 хил. - 500 хил. гласа са на пазараЗададат ли се избори, особено кметски, традицията е ромите да се превърнат в особено старателно ухажван електорат. Това се случва главно в населените места с концентрирано етническо население, където гласовете им могат да обърнат резултата в нечия полза.


Броят на ромите избиратели обаче остава загадка. По информация на различни техни формации той варира от 325 хил. до 700 хил. Проучване на социолога Алексей Пампоров от "Отворено общество" за местните избори през 2007 г. показва, че за шест политически формации, разпознавани като ромски партии, са гласували едва 90 116 души.


Това означава, че "свободният ресурс на ромски гласове" за другите партии е между 200 хил. и половин милион избиратели. Опитни изборджии от щабове на партии с различна ориентация обаче се съмняват в статистиката на ромските лидери - числото на гласовете се надувало, за да се пласират по-скъпо. Освен това от сметката  трябвало да се извадят ромите, които изповядват исляма, защото те традиционно подкрепяли ДПС.


Купуването по-изгодно от коалициите


Партиите предпочитали да купуват ромски гласове, вместо да се споразумяват с лидерите на организации за участие във властта и предоставяне на постове – зам.-кметове, началници на отдели в общината и пр. Политическите сили смятат, че плащането на ръка еднократно е по-евтино от ангажимент и обвързване с тази общност, казаха пред "Дневник" Цветелин Кънчев ("Евророма") и Илия Илиев (ДРОМ).


С това обяснение и двамата отхвърлят обвиненията на партийните щабове, че също искат пари, за да подкрепят една или друга листа. Според Кънчев БСП единствени не плащали на ромите - били стиснати, дори и когато са участвали в управлението. Формулата "Коалиция за България", в която участваме, засега ни задоволява амбициите, заяви Кънчев, макар формацията му сега на много места да се явява със самостоятелни листи за общински съветници, дори и да издига кандидати за кметове срещу претенденти на БСП.


Политици от левицата също отричат да плащат за ромски гласове. Те си спомниха пред "Дневник", че докато са били в тройната коалиция, са имали навик често да пият кафе в ромските махали на районите, откъдето са избрани за депутати. Освен това намирали и работа. "Човешкото отношение също върши работа, ромите са признателни хора", опитва се да убеди опитен изборджия от левицата.


Контрадезинформации и лихварство


Ромските партии също имат изпитани хватки за противодействие на изборните търговци. Обикновено в брокери на гласове се превръщали не хората с влияние в махалите, а "отраканите и комуникитавните роми", които можели да омаят с думи. Обикновено те търсели партийните централи, с които уговаряли цената на определен брой гласове.


Според слуховете ставало дума за суми от порядъка на 5000, 10 000, 15 000 или 20 000 лв. в зависимост от исканата подкрепа. В такива случаи обаче ромските партии пускали в действие механизми за манипулация, за да си гарантират гласовете, макар вече да са спазарени за друга партия.


Или убеждаваме брокера да си прибере парите и да се "покрие" от този, с когото е направил сделка, или пък внасяме контрадезинформация сред населението в махалата. Казваме, че еди-кой си е взел по 100 лв. за глас, но им дава по 20 лв., обяснява ромски барон, запознат със схемата. По думите му "убеждението", че "този, който ви дава по 50 лв. сега, взима 50 млн. лв. от бъдещето на децата ви", действало ефикасно.


В опит да звучи още по-убедително добавя и случай от парламентарните избори през 2005 г., като твърди, че тогава неназована партия платила 180 хил. лв., за да получи 3000 от общо 3300 ромски гласа в Ихтиман (Софийска област), но реално взела едва 24 гласа.


Друг популярен метод е гарантиране на гласове чрез изкупуване или опрощаване на задължения - т.нар. лихварство. Преди дни за такава схема бяха арестувани седем души в горнооряховското село Крушето. В момента на арестуването им задържаните, които са се придвижвали с луксозни автомобили, са водели преговори.


Групата е действала чрез изкупуване на задълженията на хора към местния хранителен магазин, след което длъжниците са били принуждавани да гласуват за определени политически партии, смятат от полицията. Сред задържаните има и арменски гражданин, който е собственик на фирма "ВИП Кредит", а неин управител е друг от арестуваните, съобщиха от полицията във Велико Търново. Според МВР служителите му са уговаряли над 140 жители на селата Крушето, Недан, Ресен и Стамболово. Част от тях били длъжници на задържаните, а друга част работели във фирми, които седмината управляват.


Гарантиран процент за партията на власт


Традиционно ромското население гласува компактно. Това се потвърждава и от резултатите в ромски секции в различни населени места в страната, показва справка на "Дневник". Това обаче не означава, че всички бюлетини се пускат за една-единствена партия. Обикновено повечето отиват за една формация, но тя е различна в различните години.


Коя ще е е предпочетената - най-често това е партия, която е управлявала в предишен мандат или в момента е на власт. Такава е ситуацията в ромските секции в Пловдивско и Кюстендилско например. За Самоков положението е малко по-различно, там ромите са единни зад "Евророма", независимо дали тя играе самостоятелно или в коалиция. Това показва гласуването от 2005 г. насам. С която и партия да заиграе "Евророма" из Самоковско, съответното обединение получава и ромските гласове.


Когато от партиите търсели връзка с ромските лидери по места, практиката била в преговорите да се използват бизнесмени, а не политици. По-голям интерес обикновено имало от тези, които са на власт - без значение дали на местно или на централно ниво. Затова имало "негласно, но резонно споразумение" малък процент да се гарантира за управляващата партия и за действащия кмет. Това била и "отплатата" на местните тартори, предимно хора, известни с криминални прояви, да запазят спокойствието си от правоохранителните власти, твърди местен барон, познаващ с изборните практики.


"Ще има изненадани социолози"


Затова и лидерите на ромски формации обвиняват всички партии, които са били в управлението на страната, за "безнаказаността на самозабравили се тартори". Без да желае да влиза в детайли, Илия Илиев от ДРОМ твърди, че по места имало индикации, че структурите на ГЕРБ подготвят големи суми за купуване на ромски гласове. Веднага бърза да подчертае, че това се случвало без знанието на лидера на управляващата партия и премиер Бойко Борисов.


По думите му различни партии го търсили за подкрепа, но ДРОМ ще участва самостоятелно в около 140 общини с листи за общински съветници, а някъде и за кметове. Мотивът му за отказ - "искаме да се идентифицираме като партия, която защитава правата и интересите на малцинствата". Той дори прогнозира, че ескалиращите конфликти след случая в Катуница ще обърнат резултатите и "ще има изненадани социолози". При създалата се ситуация ромите инстинктивно ще търсят защита и спасение при своя партия, смята Илиев.


Варна: Спомени от бъдещето
Половин час преди официалния старт на изборния 7 юни 2009 г. пред секциите във варненското село Каменар вече се виеха дълги опашки. Сред най-ранобудните гласоподаватели тогава бе кметът ром Светослав Райков. Пред входа на селското училище бяха паркирани няколко автомобила, в които видимо отегчени мъже пушеха и разлистваха свитъци бели листи.


Един по един ромите от селото минаваха край тях, за да разменят по няколко думи, но и за да получат личните си карти, събрани седмица по-рано. По неофициална информация цената на всяка доброволно предадена лична карта беше 30 лв. В деня на изборите ромите ги получаваха обратно на влизане в изборната секция. Около 13 ч. на метри от входа на изборната секция вече бе паркиран червен форд. В багажника му филиите хляб с по две кебапчета бяха опаковани и  грижливо подредени в пластмасови касети. Ромският "Бевърли хилс" във Варна е ул. "Розова долина" в гетото на друг градски квартал - "Аспарухово".


Там са къщите на богатите фамилии, а подготовката за изборите започна още в началото на 2009 г. когато в дворовете им с лице към улиците бяха издигнати малки масивни постройки. Че са нови, личеше и по неразлепените еднакви етикети на алуминиевата им дограма. Месец преди изборите те се превърнаха в предизборни клубове на ДПС, украсени със знамената на партията и Европейския съюз. Двата клуба на ул. "Розова долина" си личаха отдалече и по еднаквите обозначителни табели. Пред изборната секция "преброителите" нямаше как да останат незабелязани.


Застанали точно срещу входа с дискретни знаци, те даваха да се разбере, че не пропускат нито един от идващите да гласуват. По неофициална информация още в началото на май хора от махалата бяха минали през кварталните магазини за хранителни стоки, за да съберат тетрадките с дългове на ромите. След това на всеки поотделно е било обещано, че половината от вересиите му ще бъдат платени преди изборите, а останалото след тях. На съседната улица "Висока студена", която е дълга не повече от 200 метра, предизборните клубове бяха четири.


Две от помещенията там бяха оборудвани с шубери, зад които мъже с бели престилка и кепета въртяха върху цвъртящи скари кебапчета и кюфтета. Чисто и подредено! Буквално върху всяка стена или стълб из ромската махала на кв. "Аспарухово" бяха разлепени бели постери. Единствените изображения върху тях бяха големите цифри "4" - номерът на бюлетината за листата на ДПС. Стройната организация трябваше да обезпечи изпълненинето на "нормата", поставена още в началото на май 2009 г. лично от Ахмед Доган.


На изборите през 2005 г. ДПС постигна във Варна немислимите дотогава 19 000 гласа. Четири години по-късно специално за общинския си лидер в града - бившия председател на СДС Янко Станев, Доган вдигна летвата на 24 700 гласа. ДПС постигна 23 835 гласа, или 9.09%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 810 Неутрално

  хубава снимка. пот , зъби , стил , семейство. всичко е хванато

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Когато доживея никоя партия да не купува цигански гласове, ще означава, че демокрацията окончателно е победила.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Весело

  Интересно как ГЕРБ ще се оправят без гласокупувателя си, съпартиец и спонсор Цар Киро ?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  А защо няма осъден, продал гласа си "да-ром"- или за тях това не е в нарушение на правилата и конституцията на РБ?

 5. 5 Профил на Дива селянка26
  Дива селянка26
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  Аз също бих продала гласа си без да съм ромка. Защото никой от предложените кандидати не ми харесва. И защо да съм съвсем капо
  гъбобера4 като пак ще изберат някой от предложените. Който нищо няма да направи за мен ,но за ромите ще има винаги.

 6. 6 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  1. “Най-щедрите клиенти били тези, които са на власт, разказват наблюдаващи дългогодишното явление.”

  2. “Без да желае да влиза в детайли, Илия Илиев от ДРОМ твърди, че по места имало индикации, че структурите на ГЕРБ подготвят големи суми за купуване на ромски гласове. Веднага бърза да подчертае, че това се случвало без знанието на лидера на управляващата партия и премиер Бойко Борисов.”

  ===============

  По т. 1. Интересно защо за 20 години журналистите (за прокуратурата не храня изобщо надежди) не зададоха въпроса откъде тези, които са на власт, имат или по-скоро как придобиват финансов ресурс да си купуват гласове.

  По т. 2. Това е абсолютно в духа на "Другарят Сталин не е виновен, той не знае какво се случва, виновни са тия по долните нива, които са се самозабравили".

 7. 7 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#1:"NO2ID"]хубава снимка. пот , зъби , стил , семейство. всичко е хванато[/quote]

  Само миризмата няма как да я хване обективът.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  След големите закани за преработка на изборния кодекс, случването на такава след доста месеци, преминали в дискусии и умуване, се връщаме в изходна позиция. Видно е колко искат политическите партии, в това число и управляващите, да се справят с този компрометиращ демокрацията проблем.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#5] от "omaq":

  Разбирам те напълно, ала продажбата на глас, който ти е гарантиран от конституцията като свободно право, най-малкото от морална гледна точка е унизително. Ако всеки започне така, то системата на управление би следвало да има друго наименование.

 10. 10 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Илия Илиев от ДРОМ твърди, че по места имало индикации, че структурите на ГЕРБ подготвят големи суми за купуване на ромски гласове. Веднага бърза да подчертае, че това се случвало без знанието на лидера на управляващата партия и премиер Бойко Борисов."
  ...
  Без знанието, ...хих, ...Илийчо, ...или е със знанието Му, ..или не е никакъв лидер, ако е без знанието Му, ....а най-обикновена тиквена марионетка.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 11. 11 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "NO2ID":

  Сапун нЕма ли да си купиш? Следващия живот ти ще бъдеш там, при тях.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 12. 12 Профил на Дива селянка26
  Дива селянка26
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":
  Щом рибата мирише от главата на кой му пука за морала на цацата. И на кой да се опла4а от главата на рибока? На Арменския поп ли?

  Такава демокрация на малцинствата ку4ета я яли. Да си ги избират тези кандидат сурати онези ,4ийто интереси ще представляват- религиозни секти, гейове, феминистки,евреи,цигани.
  Без мен и фамилията ми. Ние сме българи без тези специални "екстри" дето изброих по-горе.

 13. 13 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#3] от "Ace of Spades":
  "Интересно как ГЕРБ ще се оправят без гласокупувателя си, съпартиец и спонсор Цар Киро ?"
  ...
  Че гробарите пак си разчитат на Кире, ....даже сега ще го мотивират. Ако си свърши работата качествено, обвиненията ще отпаднат. Ако пък обществените настроения не позволяват, ша му лепнат една присъда от година-две. А Сайвант ефенди и Папаз ханъм ша го амнистират. Гоце я измисли тая схема, Боце нема нужда да си напъва тиквето.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 14. 14 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "omaq":

  Не е въпроса в мижавите 20 или 50 лева, които ще вземеш. Достойнство трябва да има човек. Още Дидро преди амнастотин години е казал "разврата на епохата не може да служи за оправдание на собствения ти разврат". Предтавителна извадка сте се събрали тук, единия вика "купувам цигари по 2,50лв, е.ал съм я в държавата, акцизи ще й плащам", другия вика за иманярите "дано чукне някое гърне, че да си оправи живота", ти викаш "ще си продам гласа, колко му е".

  Ми вижте се как да се оправим с такъв матр'ял???

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 15. 15 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#7] от "Митридат":

  аха , докато не изкарат 4Д формат

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 16. 16
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на Дива селянка26
  Дива селянка26
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "donchoquihote":

  ТИ НЕ РАЗБИРАШ ЛИ ,4Е ТАЗИ ПОЛИТИКА ДЕТО Е В БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПОЛИТИКА НА МАЛЦИНСТВАТА??? За 4ие достойнство ми говориш? Аз имам достойнство,но не съм нито циганка,нито педал, нито евреин ,нито феминистка, нито евангелист-т.е. не ЦИГАНИТЕ ,а АЗ и такива като мен реално трябва да купуват, защото сме само ЕГН-та за дране без никаква реална полити4еска полза след гласуване освен да ни доят и стрижат.

 18. 18 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#13] от "Мани":

  Само ДСБ не купува цигански гласове!

  Они преливат на другите партии!

 19. 19 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Повръща ми се...

  http://twitter.com/zasmiah
 20. 20 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Я незнам па весниците кво праат по време на изборе, ама са загрижиле за циганьете!

  Моо ли некой да ми покаже със знак къде печалбата е по-висока?

 21. 21 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#18] от "Wornoxmaniak":

  Порни, живна най-накрая. Покрай Катуница се беше странно умълчал...

 22. 22 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "Wornoxmaniak":
  Така направихте гърбавите с купуване на цигански гласове на предварителните избори. Ма това не трябва да те изпълва с кокоша радост, ...нема шанс да се прелеят гласове в гърбавата дамаджана.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 23. 23 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#21] от "Митридат":
  Живнал той, .....ей ся ша го омърлуша!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 24. 24 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak":
  Ако черпиш и мене две кебапчета и ена мишова бира, ша ти тура йедан плус на коментарчето.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 25. 25 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#21] от "Митридат":

  Одих да агитирам в чубина. По-точно: Монте Карло!

 26. 26 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#14] от "donchoquihote":

  в интерес на истината сте прав. пълна деградация

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 27. 27 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#25] от "Wornoxmaniak":

  Аз пък рекох, че докато се разиграваше епопеята в Катуница, ти си бил у Лехчево. Че гроздоберо дойде.

 28. 28 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#25] от "Wornoxmaniak":
  У Видин си одил да агитираш, ... у маала "Нов път", .... щото у Лом ша та бият пак.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Възмущението е на лидерите на две от големите ромски партии – "Евророма" и ДРОМ - Цветелин Кънчев и Илия Илиев".
  Като видях кои точно са се възмутили - и аз взех та се възмутих...

  Тази търговия няма да спре - поне докато циганите сами не разберат, че така продават бъдещето си за някоя и друга бира, четворка кебапчета или там примерно за няколко по десет лева. Докато не почнат да ходят редовно на училище и да научат не само правата си, но и задълженията си в тази държава. А това, че си хванал 20-30 души в момента на продаването на гласовете е по-скоро отчитане на дейност, отколкото реален резултат. Защото се постига с доста голям ресурс от страна на държавата. Към момента шансовете ни да прекратим това купуване е съпоставим с шансовете на националния ни отбор да се класира на голямо футболно първенство...

 30. 30 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#24] от "Мани":

  Силен, черен и мощен, що е то?

  Не е Иван Костов!
  Това е Юсеин Болт!

 31. 31 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#27] от "Митридат":

  Не съм одил, но по телевизията видех:
  Катуница е богато село, като Лехчево.

 32. 32 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#31] от "Wornoxmaniak":

  Арни моми имате ли у Лехчево?

 33. 33 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#12] от "omaq":
  "Такава демокрация на малцинствата ...."
  ...
  е демокрация на малцинство в една нация, което се превръща в нейна малформация.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 34. 34 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#32] от "Митридат":
  Имат, ...имат, ....десетина, .... и са общо с триесе крака и шеснаесе зъба.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 35. 35 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#30] от "Wornoxmaniak":
  Силен, черен и мощен, що е то?
  ...
  На Боце асфалта, ....преди да го нагазят колите и да го набръчкат.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 36. 36 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#32] от "Митридат":

  Има чамзи!

  Може да дойдеш и да си избираш!

  *чамза - хубава циганка.

 37. 37 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ace of Spades":

  ще се оправят с помоща на приятел. или с вибратор.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 38. 38 Профил на Дива селянка26
  Дива селянка26
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мани":

  Т.е. съвсем логи4но е само циганите и още едни изброени като тях "специални хора" да си гласуват за президент, кметове и съветници. А,да и родата на кандидатите щото и те ще намажат от папото. Останалото народонаселение може с 4иста съвест да си продаде гласа или да бере гъби. Все едно -те са нищо в такава политика. Желателно е оба4е да са живи по-дълго време и да не са пенсионери/тежат на бюджета за цигансото отглеждане/ ,но може да са на гурбет ,за да могат политиците ни, циганите ни, гейовете, евреите, сектите ни, феминистките ни да се 4увстват в БГ като у дома си по всяко време на денонощието. И бг бюджета да работи на 100% оборот за нуждите им.

 39. 39 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#36] от "Wornoxmaniak":

  Не ща такава, искам мома, дето може да казва "ц", а не "с" вместо "ц".

 40. 40 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  Порни, ....виж кви ги говори Илийката Илиев вее, ....може ли лидер Боце да не знае кво става, ...че Той много завеян лидер вее, ... че Той май е само гламав каруцар на тиквената каруца вее.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 41. 41 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#100] от "Мани":

  Зорлем ма караш да ти кажа нещо къде щи дръжи жежко за целата нощ:

  Ако погледем в личният ти живот, то ти си анцунг и един абсолютен парцал, а аз съм с костюм и вратовръзка, с всичко!
  Спирам да ти пиша, та повече да те е яд!

 42. 42 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#39] от "Митридат":
  Има ена такава у Льохманово, ...ма тя пристана на уке Светко.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 43. 43 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#41:"Wornoxmaniak"]а аз съм с костюм и вратовръзка, с всичко! [/quote]

  Стилен порноманиак значи.

 44. 44 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#41] от "Wornoxmaniak":
  Аз съм човек с възможности, ...милисиунерче гламаво, ...що та изгониха от полисията, та сега пандурстваш несретно.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 45. 45 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Айде на кифтетата и бирсата.

  ура и да живей!!!
 46. 46 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#43] от "Митридат":
  От време на време навлича костюма на мъжа си Цветко от сватбата, ...навива му крачолите и ръкавите, ...ма са спъва във вратовръзката.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мани":

  Бъркаш го с Мастър Йода. Той е 50 см висок и се спъва във вратовръзката.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  На такива смугли форми на живот, като тези от снимката, трябва със закон да им се забрани да гласуват. Образователният ценз е най-лесният начин да бъдат озаптени. А ако се намери начин и да им се забрани да се възпроизвеждат, България ще дръпне напред за отрицателно време.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 52. 52 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Аз пък се чудя , защо ли винаги ухажват РОМИ ,а не българи ?

  Ами да , те отиват при най- неравностойната прослойка от народа , щото ги знаят , че са бедни и без работа и имат нужда от средства за прехрана .

  Такава прослойка е хубаво да се държи в положение , за да могат политиците при всеки предизборен момент да си ги манипулират както им се иска .

  Такава политика сигурно няма и в Сомалия !

  .... never say never ..... !
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  целият проблем идва от правото на ромите да гласуват, за което те очевидно не са дорасли. Всички опити да се пресече купуването на циганския вот са лекуване на резултата, а не на причинителя на заболяването. Човек, който си продава гласа за 20-50 лева е: 1. неграмотен и 2. беден - въвеждането на образователен и имуществен ценз за гласуване ще изкорени този проблем, наречен "цигански гласове за продан"

  low riders team
 56. 56 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1142 Разстроено

  Както има възрастово ограничение за право на глас, така трябва да има друго. Хайде да не е трудова заетост, стаж и т.н., но поне основно образование да се изисква. Не че тогава няма да има бум с търговия на фалшиви дипломи, ама поне ще е по-скъпичко и трудничко в началото.
  Благодаря на Фидоска за закона за уседналостта. Направо си е изпъленено предизборно обещание хе хе.
  Гледам снимката и се радвам кой избира бъдещето ни

 57. 57 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 846 Неутрално

  1 глас 20-50 лева??!
  Аааааами като се замисля, да, искам да си продам гласа, да преди малко на 1 плакат видях бюлетина #34 малиий ... 34х(20-50)=(680-1520) лв не е лошо искам и на 2рия кръг да го продам ... ааа ама тогава най-много 2х или 3х тъпотъпо :/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  И после защо никой не обича циганите. Ми защо да ги обичат? Задето все лъжат и всичко им е за продан?

 59. 59 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Като чета статията и коментарите, хак да ни е и Катуница и следващите като нея! Някои даже се чувствуват прецакани, че не вземат своя дял в далаверата с гласове. Грозна работа! И тъжна та по-тъжна. Всичко младо и по-кадърно ще се изнесе завинаги от тази кочина и няма да ги обвинявам. Защо няма обществена нетърпимост към случващото се не знам? Защо се нарушава безнаказано основния ни закон-конституцията и се създават етнически партии? Просто акъла ми не го побира! Бог да пази тази нещастна страна!

 60. 60 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Гледам снимката и си мисля, че ако имаше закони за образователен ценз, подобни примитивни същества нямаше да могат да прилижат до изборните урни. Още на тези избори трябва да им се забрани на циганите да гласуват, защото те са единствената група, чиито гласове масово се купуват и продават, в пълно нарушение на закона.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 61. 61 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Значението на циганскит гласове зависи само от нашата активност.Колкото тя е по малка толкова поголяма вероятност е да спечели мафиота купил гласове от циганския катун.Затова трябва да сме активни така както се се обеденихме и натирихме тройната коалиция и за първи път тогава Доган бе под 15%.Обединени сме силни и можем да влияем както на парламента така и на правителството.Само обединени можем да извоюваме по мирен път това което искаме.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#55] от "Comandante Marques":

  Какво точно имаш предвид под имуществен ценз ?

  ....... заплата , движимо / недвижимо имущество , банков капитал или нещо друго ........ ?

  .... never say never ..... !
 65. 65 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Балканска цигания. Скоро ще дойде време когато ще искате да емигрирате в Сърбия заради тия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 66. 66 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Снимката кърти тотално. Направо трогателно. Всъщност това е национална трагедия, за която няма виновни, а има само пострадали.

  Yet another blue planet.
 67. 67 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Това архивна снимка от вътрешните избори на СК ли е или е от опашката за кебапчета в клуба на ДСБ

 68. 68 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Абе нали няма циганска престъпност! Как тогава има купуване на ромски гласове? Та нали и това е част от циганската престъпност!

 69. 69 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#67:"shileto"]Това архивна снимка от вътрешните избори на СК ли е или е от опашката за кебапчета в клуба на ДСБ [/quote]
  Не, това е по програма на МОМН "Мама, татко и аз, баба, дядо и внуче заедно на училище в първи клас".

 70. 70 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#64] от "stratsimir6":

  не, минимум платени данъци за предходната година - данъци се плащат за доходи или за недвижим имот и кола. Ако плащаш данъци в България - значи живееш и работиш тук. Срещу това ще скочат комунягите, защото то автоматично оставя извън борда пенсионерите и електората им се свива до 0.5%

  low riders team
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това от снимката е трагедията на България!
  За "политиците"-трамплин към парите на честните хора, а за същите -воденичен камък на шията!

 73. 73 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Карлос Тевес със семейството си, а отзад наднича Робиньо!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 74. 74 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защо смятате, че само циганите си продават гласовете?
  Не бъдете толкова сигурни!!!
  Освен това, независимо кой ще им купи гласа, съвсем не е сигурно, че циганина е гласувал за него, а не за друг, предложил повече.

 75. 75 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Чудесна снимка ,чудесна статия ,вижда се кой ни управлява !Ето това е нашето бъдеще!Защо не дойдат да купят моя глас ????

 76. 76 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Ама защо само на циганите гласовете се купуват!Та те могат ли да различат каква бюлетина да пуснат или изобщо ,какво гарантира ,че няма да вземат парите и да зачезнат ,брей какво доверие им се гласува ,бреееййй!!!

 77. 77 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#73:"novohodonosor"]Карлос Тевес със семейството си, а отзад наднича Робиньо! [/quote]

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 78. 78 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  БНР: Около 30-40 роми са пребили семейство, предотвратило кражба в Модерно предградие в неделя @miroslav_stoev

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 79. 79 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 416 Гневно

  Кога тоя тъп народ ще разбере, че сам себе си погробва ... ама то за тая работа се иска да можеш да гледаш малко по-далеч от носа си. Всеки лъже всеки и най накрая всички духат супата, за сметка на шепа мародери.

 80. 80 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 941 Неутрално

  надявам се да има и новина "продали гласа си бяха арестувани"
  малко тясно ще е в ареста но по бързара процедура да им тупнат по няколко хиледарки глоба и да ходят да си продават бъбреците

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK