След протести на персонала министерството проверява болница "Св. Иван Рилски" (допълнено в 12.02)

Дечо Дечев беше в ръководството на здравната каса до 2008 г., а после - член на комисията по позитивния списък.

© Георги Кожухаров

Дечо Дечев беше в ръководството на здравната каса до 2008 г., а после - член на комисията по позитивния списък.Агенция "Медицински одит" проверява качеството на лечението в болница "Св. Иван Рилски", а след това ще бъде проверено и финансовото управление на лечебното заведение. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на лечебното заведение по повод протестите на персонала срещу директора Дечо Дечев.По информация на dariknews.bg обект на взаимни обвинения са станали и камерите в операционните. Според работещите чрез тях се наблюдават половите органи на пациентите, а според директора с тях се контролира работата на екипите.

Работещите 130 души в клиниката по неврохирургия към болницата искат незабавна смяна на  д-р Дечо Дечев, каза за БТА проф. Венцеслав Бусарски, началник на клиниката.
Това е случаен човек, който от 3 години ни тормози, принуждава ни да работим с точно определена фирма, от която да купуваме импланти, допълни проф. Бусарски.


Ако директорът не бъде сменен, протестиращите искат да бъдат част от друга болница. Те твърдят, че от няколко месеца заплатите им намаляват без да има основание за това. Според тях, след осъществени две срещи с Министерството на здравеопазването, не е имало резултат.


От министерството уточниха, че ще определят какво да предприемат след като и двете проверки приключат.


Директорът Дечев заяви по-късно пред БТА, че е готов да подаде оставка, ако министърът настоява за нея.  По думите му причина за напрежението е негов конфликт с проф. Бусарски, породен от желанието на Дечев пациентите да плащат по-евтини консумативи.  Според Дечев в клиниката по неврохирургия се ползват консумативи, чиито цени не са показани на видно място и пациентите се изпращат да си ги купуват сами от определена фирма.


Заплатите на работещите лекари в клиниката по неврохихургия са средно 4925 лв., а на медицинските сестри - 1522 лв., уточни Дечев. По думите му, единични случаи са лекари от същата клиника, чиито заплати са 300 000 лв. на месец. Намалени са заплатите им, защото с 500 лв. е намалена клиничната
пътека и защото изборът на екип вече е 900 лв., а не 2500 лв., защити се директорът.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  проф. Венцеслав Бусарски, човекът който измисли даренията в негова фондация за да бъдеш приет, да приказва за корупция е смешно.
  Лошо е като ти затворят кранчето.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#1] от "prirodata":

  Не знам дали е така, ала ако не се вземат мерки, ще продължим да губим ценни кадри в медицината.

 3. 3 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Без да взимам страна - от хора в самата болница чух, че протеста е всъщност заради пресъхване на пари под масата.
  Дано проверката е обективна и бърза.

 4. 4 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател":

  Няма лошо да се провери Дечев, но крадеца да вика дръжте крадеца е гадно.
  Бусарски е един от най-добрите неврохирурзи в България, за някои неща е най-добрия. Но това не отменя горното.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#3] от "ial":

  Нали се взеха мерки срещу нерегламентираните плащания в здравеопазването? Един от щекотливите въпроси бе избора на екип, например.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#4] от "prirodata":

  Би следвало да има механизъм за контрол. Какъвто и да е спора, ако не се разреши, можем да изгубим светила в родната медицина, което на фона на емиграция на медици и намален интерес от страна на кандидат-студенти към бранша може доста да повлияе на цялата система.

 7. 7 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Докато не се разграничи държавната, бюджетно финансирана медицина, от частната, ще крадат. Тези герои на "даренията", на " избора на екип", на "консултациите" и на многото други далавери, ги наблюдаваме повече от 20 години. Те са толкова богати, че спокойно могат да си отворят частни клиники по неврохирургия, но там няма да има величия от комунистически тип, а всеки ден трябва да се доказват отново и отново, да се борят за всеки пациент, да си правят сметката за всеки лев, да устояват на конкуренцията и да предлагат ниски, конкурентни цени. В частното, няма далавера, няма рекет, няма задкулисни сделки, няма клинични пътеки, диагностично свързани групи и избор на екип. Време е т.нар. МНого Големи Специалисти да си намерят мястото на полето на свободната конкуренция в частния сектор.

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Това е случаен човек, който от 3 години ни тормози, принуждава ни да работим с точно определена фирма, от която да купуваме импланти, допълни проф. Бусарски".
  На единият това му е проблема...
  "Те твърдят, че от няколко месеца заплатите им намаляват без да има основание за това".
  За останалите обаче явно е съвсем друг...
  Остава ни да изчакаме, за да разберем къде точно е истината.

 9. 9 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Бусарски е от тази порода лекари, които няма да се откажат от благините на държавната трапеза. Той е обучил много добри неврохирурзи, но им е предал и от другите си гадни наклонности - фондации, туристически агенции и т.н.. Просто се е възпроизвел.
  Преди много години лекар отказа работа в Кувейт за 3 000 долара на месец, защото в България си докарвал същите пари. По това време средната заплата в България беше под 50 долара на месец. За тази порода става дума.
  Въпроса за специализациите е друга тема.
  Друга тема и изкривеното (ниско) заплащане на повечето специалности.
  Крепи ме това, че още има добри специалисти в България, които не са рекетьори.
  По отношение на инплантите Бусарски може и да е прав. Не е само цената, а и качеството им. Редно е всеки оператор да има избор с какви материали да работи, защото той си залага реномето градено много години. Една кофти операция и всичко отива по дяволите.

 10. 10 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 478 Гневно

  Отвратителното в здравеопазването е че, талантливи,добри или не дотам всички вземат ...и се счита за нормално...

  haokarapora
 11. 11 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  " 300 000 лв. на месец "

  това не е печатна грешка ?

  150 000 ойро на месец ?

 12. 12 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  300 000 лв на месец е грешка. Друг въпрос е, че за смотаните журналисти дали пишат 30 000 лв или 300 000 лв няма значение. Това показва определно тяхното отношение към журналистиката въобще!!!!

 13. 13 Профил на kokioipi
  kokioipi
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Ха ха хаха абе Дневник ама вие основното не сте написали в тази статия бе Добре, че има други медии, че ако човек разчита на вас...

  88Над 130 лекари и медицински сестри от Университетската болница „Св. Иван Рилски" в София протестираха тази сутрин срещу директора на лечебното заведение Дечо Дечев. Медицинските специалисти от Клиниката по неврохирургия се обявиха против инсталираните камери за видеонаблюдение и следене в операционните зали. В отговор директорът на болницата заяви, че по този начин следи за нарушения в клиниката. **

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално
 15. 15 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Системата е тотално сбъркана.Държавното зравеопазване трябва да се финансира от данъците на българските граждани,така както е в Англия и Швеция/системата Бевъридж/.Частните здравноосигурителни фондове да работят с частните клиники и болници.Който желае нека се осигурява в тях и да ползува частите здравни заведения.

 16. 16 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#9] от "prirodata":
  това не може да бъде $3000 заплата за кувейт...
  освен ако са му предлагали "санитарска" длъжност


 17. 17 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "greenwich,ct":

  Преди 15 - 20 години се избиваха да ходат на тази заплата. Едно е 3000, а друго е 50.

 18. 18 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#14] от "хм":
  относно горния линк:

  през средата на 90-те години беше направено дарение
  към медицинска академия за над $10мил. в медицинска техника
  тази техника не достигна до мед. академия слвед като митничарите искаха платено мито от дарителя за да достигне до финалната си дестинация( смешно но факт)
  така техниката не достигна но предполагам стана притежание на подобна фирма като "ПСД комерес "

 19. 19 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "prirodata":
  преди 20 може би е било така

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#13] от "kokioipi":

  За заплатите мога да ги разбера, но за камерите - не. Явно се страхуват, че така ще има доказателствен материал за лекарски грешки и небрежност.

 21. 21 Профил на todor_tolev_md
  todor_tolev_md
  Рейтинг: 5 Неутрално

  По професия съм лекар. Старая се да давам обективна оценка на събитията.

  Професор Венцеслав Бусарски е изключителен професионалист, дарил здраве и живот на хиляди пациенти. Нека се замислим за това преди да хулим. Защото, както вече добре се вижда, подир няколко години лекари в България вече няма да има. Ни добри, ни лоши. Никакви!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK