Пристанище Варна отчете рекорд при обработените товари

Пристанище Варна отчете рекорд при обработените товари

© Георги КожухаровРекорден обем товари са обработени на пристанище Варна през септември. За месеца през порта са минали 1.065 млн. тона товари, което е най-голямото постижение от съществуването му досега, съобщиха от министерството на транспорта.


Резултатът през септември подобрява предишния рекорд, регистриран през август, когато за първи път бяха достигнати 1 млн. тона товари за един месец.


Общо за 9-те месеца на годината на пристанище Варна са обработени над 6.66 млн. тона товари, което е 12% повече спрямо същия период на миналата година. Чистата печалба за деветмесечието е 3.5 млн. лв. "Нарастване се отчита при всички структуроопределящи товари – зърно, контейнери, калцинирана сода, въглища, торове, цимент, фосфати, скрап", казват от пристанището.
От пристанището определят като успешна кампанията по износ на зърно. До момента през порта са изнесени над 1.51 млн. тона, което е ръст от 12 на сто спрямо резултата от деветте месеца на миналата година. През Варна зърно се изнася най-вече за Испания, Италия, Португалия, Холандия, Белгия и Гърция. Макар и по-рядко български зърнени храни пътуват и към арабски страни - Сирия, Египет и Алжир.


Обработените контейнери също са повече, макар ръстът на този сегмент да се забавя. За 9-те месеца на годината са обработени общо 91 хил. контейнера, но все още не са достигнати резултатите от пиковата за световната икономика 2008 г.


Мениджмънтът на държавното дружество "Пристанище Варна" очаква 2011 г. да се окаже една от най-успешните за компанията. Прогнозите са, че през тази година на порта ще бъдат обработени над 8.5 млн. тона товари, а чистата печалба на дружеството ще е 4 млн. лв.


Междувременно премиерът Бойко Борисов съобщи по време на посещение в Прага, че скоро ще бъде обявена процедура за концесия на пристанище Варна, като интерес имало от "най-големите пристанища – Ротердам, Хамбург, Дубай порт". Частен инвеститор вече беше намерен за част от пристанище Бургас, като един от терминалите му беше даден на концесия на "Български морски флот".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK