Активист на ГЕРБ е замесен в скандал със "Синята зона" във Варна (Обновена в 19.02ч.)

Активист на ГЕРБ е замесен в скандал със "Синята зона" във Варна (Обновена в 19.02ч.)

© Цветелина АнгеловаХиляди информационни брошури, обявяващи въвеждането на "Синя зона" в централната част на Варна, бяха раздадени вчера по улиците на града. Според техния текст, "Синята зона" е "част от проекта на Община Варна за модернизация на транспортната схема" във Варна. Вместо за облекчение обаче, появата на листовките стана повод за скандал, в който се оказват намесени, общинската администрация, част от актива на ГЕРБ във Варна, както и кандидат за общински съветник от листата на партията.


Според и.д. кмет на Варна Коста Базитов, който днес даде специална пресконференция, листовките са груба фалшификация, с която общинската администрация и Общинския съвет във Варна нямали нищо общо. "Ще сезираме полицията. За да има синя зона е необходимо първо да бъде приет Общ устройствен план, а след това да се направи генерален план за организацията на движението", каза днес и зам.-кметът на Варна Веселин Петров.


Според текста на въпросните брошури първият етап на "Синята зона" трябва да бъде въведен само ден след изборите - 24 октомври, а цената за час престой в централната част на Варна да е 1.20 лв.
От брошурата, предизвикала скандала, става ясно още, че пълната информация за това, как действа "Синята зона" може да бъде намерена на два новорегистрирани сайта в Интернет ( www.parkingiigaraji.bg и www.mobipark.bg). Първият от тях е активиран от общинското дружество "Паркинги и гаражи" ЕАД, което според думите на Базитов обаче, също нямало нищо общо със случая. Опровержение на казаното от изпълняващия длъжността кмет на Варна, обаче може да бъде лесно открито както в системата за фирмено разузнаване "Дакси", така и в Търговския регистър.


Кой стои зад скандала?


Според публикуваната публична информация, зад регистрацията на сайта www.parkingiigaraji.bg стои основаното на 15 сепнември т.г. командитно дружество "Транспортен център за мобилност" АД. Съдружници в него са общинската фирма "Паркинги и гаражи" и частната "Център за мобилност" АД, на която е поверено и управлението на публично-частната компания. Справка в Търговския регистър показва също, че капиталът на дружеството е 50 хил. лв, разпределен в 5000 акции по 10 лв. Половината от дяловете в него са собственост на Бойко Георгиев, а останалите са поделени от Валентин Василев и Марио Шиваров. За изпълнителен директор на центъра е назначен Валентин Василев.


Най-голям интерес сред тримата съдружници обаче логично предизвиква Марио Шиваров, който е седми в листата с кандидат общински съветници на ГЕРБ във Варна. През 2005г. Шиваров бе председател на партия "Българска средна класа". По време на изборите за местна власт през 2007г. той бе водач на листата на "Коалиция на свободните граждани за зелена Варна". Шиваров е смятан и за един от най-приближените до местния лидер на партията Павел Димитров. Той е собственик на транспортната фирма "Мако", която поддържа система от маршрутни таксита, официално дублиращи линии от градския транспорт във Варна. Според членове на ОбС в града именно Шиваров е и човекът, осъществяващ кадровата политика на ГЕРБ в общинското предприятие "Градски транспорт". "Никой не е започнал да прави "Синя зона" каза за "Дневник" Марио Шиваров. По нея се работи!". Според казаното от него, той участва в дружеството  "Център за мобилност" като експерт в сферата на таксиметровите услуги и градския транспорт. Шиваров обаче отрече каквато и да е връзка на фирмата, в която участва, с разпространението на листовките и публикуването на информация в интернет, касаеща "Синята зона" във Варна. Всички останали въпроси той настойчиво отклони към управителя на компанията Валентин Василев и прокуристът на "Паркинги и гаражи" Александра Илиева. И двамата обаче днес не вдигаха мобилните си телефони.


Опитът за достъп до информацията, публикувана на сайта www.parkingiigaraji.bg показва, че част от линковете в него все още са неактивни, данните непълни, а телефоните за справка, свързани с автоматичен секретар. В замяна на това, активен е линкът към страницата в Интернет, през която трябва да бъдат извършвани разплащанията за престой в "Синята зона". Той се намира на адрес www.mobipark.bg и е активиран на 17 юли т.г. от дружеството "Мобилно паркирне" ЕАД.


Едноличен собственик на капитала му е Орхан Имлиев Мехмедов. Данните от Търговския регистър сочат, че той притежава в съдружие строителната фирма "Берхел", а еднолично още две дружества - "ОР-ИНТ" и "ИНТОР". В предмета на дейност на първата е вписано, че се занимава с "предоставяне на телекомуникационни услуги на физически и юридически лица, дейност в областта на телекомуникациите" и др. Втората компания със сходно име работи в сферата на издателската, консултантската, рекламната и маркетингова дейност. Неин управител е, роденият през 1989г. Христо Георгиев, едноличен собственик на още щест дружества с разнородна дейност.


Предисторията


"През тази и следващата година сини зони на територията на Варна няма да бъдат обособявани". Това каза през август м.г. кметът на Варна Кирил Йорданов, който в момента е кандидат за четвърти мандат, този път, издигнат от ГЕРБ. Според казаното от него тогава, още през миналата година е била в ход подготовката на конкурс за възлагане на обществена поръчка за експлоатация на зоните за временно паркиране в централната градската част, но в общинския бюджет трудно щели да бъдат намерени около 1,5 млн. лева, необходими за тази цел. Днес Йорданов не бе открит за коментар по скандала.


През 2009г. във Варна бяха моонтирани няколко апарата за таксуване при временен престой в градската част и бяха обособени около 200 места за тази цел. Системата обаче така и не сработи, а автоматите и до ден днешен не работят. През януари тази година британска компания представи в ОбС проект за "Синя зона" във Варна. Стойността на реализацията му беше между 57 и 91 хил. евро. В същото време консултанти с опит при реализациите на "сини зони" в други български градове, заявиха готовност да инвестират собствени средства във Варна, които да бъдат погасени с приходите от паркиране, които се очаква да бъдат около 3 млн. лв. годишно.  Нито един от тези планове обаче не видя бял свят. Общинският съвет, който е доминиран от ГЕРБ възложи разговорите с потенциалните кандидати за участие в проекта. Още тогава обаче се прокрадна идеята, че "Синята зона" може да бъде реализирана и като публично-частно партньорство или чрез учредяване на концесия.
През април бе гласувана проектонаредба на ОбС за организация на движението в общината, според която "Синята зона" във Варна може да има около 24 хил.места за паркиране. Дебатите по проекта продължиха и през септември с предложение да се плаща по 1 лв. за паркиране в зоните, определени за това, но до последната сесия на съвета до решение така и не се стигна.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ам чи няма аз да съм замесен!?

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 2. 2 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 418 Неутрално

  70 000 полицаи - най-висок процент в Европа спрямо глава от населението, най-ниска ефективност към също така ниски милиционерски заплати.
  А над всичко това "грее" МИЛИЦИОНЕРСКАТА партийка ГЕРБ и нейните жалки активисти.
  Добро утро, България.

 3. 3 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До изборите ще "замесват" активисти на ГЕРБ във всякакви щуротии. Утре ще прочетем, че активист на ГЕРБ яде малки деца.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 4. 4 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Весело

  Ха-ха... значи зора е за концесията. Иначе съвсем не виждам защо община Варна се мотае с изграждането на Синя зона за паркиране като от това единствено ще спечели още пари за варненци...
  Но не... концесия му е майката, а публично-частно партньорство бащата

  Жената е покана за щастие
 5. 5 Профил на flint.
  flint.
  Рейтинг: 470 Весело

  Съкращението герб имаше някакво зловещо звучащо име на болест.

 6. 6 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За любовта на ГЕРБ към властта може да се перефразира една известна песен на Морис Аладжем и Иван Пеев:
  Парите са единствено виновни за пламакът изгаряш помежду ни...

 7. 7 Профил на bodyandsoul
  bodyandsoul
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "donchoquihote":

  Ееее, ти направо се изложи, Донкихоте! Да не съм аз активист на ГЕРБ? Марио Шиваров се казва, седми в листата! Стегни се!

 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Както се казва, "Това може да се случи само във Варна"

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#3] от "donchoquihote":

  Замесват ги, ахиххихих

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Весело

  Изобщо не мисля, че проблема е в активиста на ГЕРБ. Никой не може да ме убеди, че община Варна няма лев, за да организира тази Синя зона... такова обяснение е просто мега, ултра и т.н. смешно. Инвестицията е никаква на фона на дивидентите които се очакват. Този сегашния кмет като е от 3 мандата градоначалник толкова ли не намери едни пари, за да свърши и тази работа... все пак става въпрос за платено паркиране, а не за детски площадки.

  Жената е покана за щастие
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#3] от "donchoquihote": Ако Цветанов нареди - не бихме се изненадали и това да направите То за партийци и милиционери всичко е допустимо

  и най-умният си е малко прост....
 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Весело

  До коментар [#11] от "pixela":

  Мда... аз, аз... ма не ми звъни, щото става сложно

  Жената е покана за щастие
 14. 14 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#12] от "kardinalat":

  Цветанов нищо не може да ми нареди. Като коне с капаци сте, повтаряте си едни и същи клишета

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 15. 15 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#14] от "donchoquihote": Нима? Бре колко свободни се извадихте? бат Бойко Ви знае ли?

  и най-умният си е малко прост....
 16. 16 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "donchoquihote": От публикацията става ясно,че активиста на ГЕРБ не е "замесен4.Името му е вписано в регистрираното дружество,свързано с паркирането.А за "яденето на деца" ще трябва да почакаме.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  На мен пък нещо друго ми направи впечатление: "...В замяна на това, активен е линкът към страницата в Интернет, през която трябва да бъдат извършвани разплащанията за престой в "Синята зона". Той се намира на адрес www.mobipark.bg и е активиран на 17 юли т.г. от дружеството "Мобилно паркирне" ЕАД..."
  Демек някой лъже (ИЛИ НЕ) че ще има "синя зона" ден след изборите, ама друг вече от 2 месеца има готов сайт да взима пари.

  П.С. Да не забравя да изкажа моите почитания към младите български бизнесмени/предприемачи. Тук чета пич на 22 г има 6 фирми, преди 2-3 месеца друг 26 г' купи Кремиковци Бил Гайтс и Марк Зукегберг ряпа да ядат и да дишат праха от надминаващите ги българчета;:АЙДЕ НЕШТЕЕЕЕЕ!!!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 19. 19 Профил на skatelite
  skatelite
  Рейтинг: 367 Неутрално

  хехех .. синя зона във Варна ... такава никога няма да има ... то улици няма, че за какво ще мислим за паркирането ..

 20. 20 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Весело

  " ... но до последната сесия на съвета до решение така и не се стегна."

  ДНЕВНИК, излагате се като кифладжии!!! Влизате в официалния сайт на община Варна- варна.бг, кликате на "Общински съвет" в горното меню, след това на "Наредби". Петата от горе на долу е

  НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА, приета с Решение на Общински съвет-Варна № 3398-5/35/22, 23,
  29.06.2011 г. и променена с решение № 3446-6/36/10,11,18.08.2011 г. и публикувана на сайта на 29.08.2011 г

  И Синята зона е определена, и улиците са определени, и по колко паркоместа на всяка ще има е определено, а в наредбата за таксите и таксите са определени.

  Базитов и генерал Веселин Петров лъжат, като дърти циганки, че щял първо да се приема устройствения план на града, транспортната схема и т.н.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 21. 21 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "skatelite":

  Чул те Господ! Дано няма. На тоя гербаджийски глад, кусур и за паркиране на плащаме!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 22. 22 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "donchoquihote":

  По-правилно е да напишеш "ние активистите на ГЕРБ, ядем деца..."

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#3] от "donchoquihote":

  Така е и аз мисля, че варненци сами са си измислили тези листовки в див порив да компрометират ГЕРБ. Също така кандидатите на ГЕРБ за общински съветници са еманацията на почтените и интелигентни хора в Републиката (по примера на водачите на партията) и няма как да са замесени в нечистотии!

 24. 24 Профил на bodyandsoul
  bodyandsoul
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "zumm":

  Не, Зумм! Никой не се излага! Просто правим разлика между "НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА" и решение на Общинския съвет за учредяването на "Синя зона". Това е!

 25. 25 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От всичко прочетено става ясно следното
  1.Наредба има-още от юни месец
  2.Гласувана е цената за паркиране-1.20 с ДДС предполагам
  3.Инвестицията е доста голяма и никой не би я направил без законово основание-има сайтове, кол център, листовки, регистрирани търговски дружества и т.н.
  Та питам тогава аз : Какво е правила Общинската администрация от юни до сега, че не е информирала варненци?И Коста Базитов и генерала доста се изложиха май....А синя зона на Варна е необходима и то спешно.В центъра паркирането е като в деветия кръг на ада.А нали Варна уж е най-добрия град за живеене...

 26. 26 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#24] от "bodyandsoul":

  Излагате се! Какво е за вас учредяване не знам, но пак казвам- В НАРЕДБАТА ИМА ПЪЛЕН СПИСЪК НА УЛИЦИТЕ И БРОЯ ПАРКОМЕСТА НА ВСЯКА ОТ ТЯХ В СИНЯТА ЗОНА, ОПРЕДЕЛЕНИ СА ЦЕНИТЕ, ИМА ГО ДРУЖЕСТВОТО.

  Какво не ви е учредено? Просто това е станало на последната сесия и не сте разбрали. Това е! Споко- и други, дето висят по цял ден в общината не бяха разбрали. Не сте само вие, така че- простено да ви е, ама не подвеждайте читателите си!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 27. 27 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "varnenez":

  И като започнеш да плащаш по 10 лева на ден за нещо, което до сега си ползвал безплатно, ще имаш къде да паркираш, така ли?

  В София има ли къде да се паркира, като има Синя зона?

  Не ги разбирам такива, като тебе! Как не разбирате, че всички такива глупости са просто начин да ви рекетират и някой да си пълни джоба, а ти ще получава точно толкова, колкото получаваш и сега. Просто ще даваш едни пари за нищо- РЕКЕТ! Нищо повече!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 28. 28 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всъщност не разбрах кой се крие зад този фалшификат. Пак празни приказки.

 29. 29 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дано Варна се събуди и промени 12 годишното управление

 30. 30 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1083 Весело

  В крайна сметка това е кампания по омаскаряването на ГЕРБ във Варна. Защото аз лично така и не разбрах каква е връзката между фирмите посочени в брошурата и самата брошура. Някой я е напечатал, за да създаде буря в чаша вода.
  Въпреки това подкрепям начинанието, ако това ще доведе до загуба на изборите за Киро. Наистина дойде в повече на Варна този човек!

 31. 31 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съмнявам се, че Кирил Йорданов има нещо общо с въпросните листовки в качеството си на кандидат кмет.По-вероятно е някой от администрацията му да не си е написал домашното и да не е "в час" когато го питат медиите.Струва ми се, че темата ще продължи и ще стане ясно кой не си е свършил работата там.Колкото до "фалшивото"-като нищо утре ще осъмнем с "истинска" синя зона.Аз съм "за" -за да се внесе някакъв порядък по улиците.В София съм паркирала спокойно в синя зона-пред националния стадион Васил Левски.Сумата не помня, но си платих за 3 часа и си свърших работата спокойно.Сега плащам 2.50 на час на паркинга на х-л Черно море.Защо да не предпочета 1.20 за синя зона?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK