Кабинетът си "развърза" ръцете с минималната заплата

Субсидиите за партиите, таксата за преглед при лекар, помощите за деца с увреждания, възнагражденията в държавните комисии, наградите в МВР от догодина няма да зависят от размера и ръста на минималната заплата (виж карето).


Това реши правителството, а до 1 ноември министерствата трябва да предложат промени в 16 закона, 5 правилника и 8 наредби. Целта е "да се преустанови обвързаността на най-ниското възнаграждение с плащания, които оказват натиск върху държавния бюджет", се казва в доклада на министъра на труда Тотю Младенов.


Минималната заплата се определя от правителството и не зависи от производителността на труда. Последната й промяна беше през септември, когато под синдикален натиск тя беше повишена с 30 лв. и стана 270 лв. Тогава министърът на финансите Симеон Дянков изчисли, че само до края на годината това ще струва на бюджета 20 млн. лв. Според работодателите автоматичното увеличение на осигуровките ще повиши разходите с поне 10 млн. лв.
"Развързването" на редица плащания от минималната заплата дава възможност на правителството да ги увеличава, намалява или "замразява" според възможностите на бюджета и по всяко време.Кои плащания се отвързват


- Таксата за преглед при лекар. В момента тя е 1% от минималната работна заплата (МРЗ), или 2.70 лв. Според решението на кабинета тя ще се преизчислява в зависимост от разходите за услугата 
- Таксата за ден престой в болница. Сега тя е 2% от най-ниското възнаграждение, или 5.40 лв. Така болниците ще са свободни да определят по-голямо или по-малко плащане
- Месечната добавка за деца с трайни увреждания. В момента тя е 70% от минималната заплата. Оттук нататък ще трябва да се определя като твърда сума в закон
-Заплащането на членове на различни държавни комисии. То ще трябва да се уреди с правилници и наредби. Така се дава възможност заплатите да растат по всяко време и по решение на шефа на ведомството
- Субсидиите за партиите. Сега спечелилите над 1% от гласовете на последните парламентарни избори получават по 5% от минималната заплата за спечелен глас
- Стипендиите за даровити деца. В момента те са половината от най-ниското възнаграждение
- Максималният размер на кредитите за студенти и докторанти. Сега той се определя от семестриалната издръжка за срока на обучение, която е равна на толкова минимални заплати, колкото месеца е съответният семестър
- Размерът на наградите в МВР и други държавни ведомства
- Джобните на затворниците. Сега те са една минимална заплата. Така те ще могат да държат повече пари 
- Премии, отличия, пари за работно облекло ще се определят в конкретни суми в съответните нормативни актове


Кое ще зависи от МРЗ
- Плащания, които имат характер на трудово възнаграждение. Такива са заплатите, които получават стажантите в компаниите, и наети по схеми за субсидирана заетост

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 434 Неутрално

  СВАЛИ ГЕРБ, СПАСИ БЪЛГАРИЯ!!!!

 2. 2 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 435 Неутрално
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Тия почнаха да я карат съвсем през просото! В условията на повсеместна криза, тези правителствени действия са си направо нечовешки!
  Колко пъти галсоподавателите, гласували най-овчедушно за ГЕРБ, има да се бият по главите заради избора си!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#1] от "jerry68":
  Ако си мислиш, че сваляйки ГЕРБ ще поставим червените мошеници от БСП,....жестоко се лъжеш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Е, вече ептен през просото го подкараха!

  Тия верно са решили да докажат, че дори Тройната ламя е по-малкото зло.

  (пепел ми на устата)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":

  Показателно съвпадение!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Сега ще видим дали Тотьо и синдикатите ще продължат да са толкова загрижени за минималната работна заплата и за онеправданите пролетарии !

 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво!Отлично решение и крайно време беше!До сега сума ти плащания бяха"вързани"и работодателите трябваше да чакат тромавата промяна на мин,заплата.

 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton":Файтонджийска логика ! Това им отвързва ръцете да определят всички такси и плащания както им хареса. Всички плащания ОТ гражданите ще бъдат увеличени, всички плащания КЪМ гражданите ще бъдат намалени. Произволно ! По решение на герберските плондири и както им е изгодно.

 10. 10 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 480 Неутрално

  В коя част от образования свят има такава минимална работна заплата - 240-270 лева, равняваща се на сто и десет-сто и двадесет евро на месец? При европейски цени на газа в България, че и отгоре, при световни цени на водата, че и отгоре? Монополистите заиграха яко с правителството, защото то ги брани, водено от некомпетентност и европейски устрем. Някой трябва да си извади ръката от левия джоб.

 11. 11 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Най-сетне положително решение и форумджиите всичколози естествено го оплюха.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 12. 12 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 435 Неутрално

  СПАСИ БЪЛГАИЯ ДРЪЖ БСП 150 г ДАЛЕЧЕ ОТ ВЛАСТТА

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  С какво потребителската такса оказва натиск върху държавния бюджет. Тя се плаща от потребителя на услугата , не от бюджета. Тотю е глупав синдикален готованец случайно сложен на стола на министър. Комунистите се познават по мерките тип 'С чужда пита помен правят'. Фиксирането просто ше доведе до компенсационни мерки -качване на таксите за медицински за работа , за водачи на МПС и всякакви други. Тотювите номерца са 'мечешка услуга' за електората...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 214 Неутрално

  [quote#1:"jerry68"]СВАЛИ ГЕРБ, СПАСИ БЪЛГАРИЯ!!!! [/quote]
  Подкрепям, с бюлетина №14 !

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#8] от "faeton":

  И какво точно требеше да чакат работодателите? Аман от натегачи. Върви в Банкя и прави .... (.....). Това на мястото на многоточията никога не е било свързано с минималната заплата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":

  И защо цената на услугата трябва да расте с всяка промяна на мин.заплата?Това пазарно ли е?Вие,като лекар,подобрявате ли качеството с всяка промяна на мин.заплата?

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#14] от "yane_":

  А аз с 20.
  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":

  Защо реши, че е назначен случайно? Според мен хич не е случайно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#16] от "faeton":

  Най-малко това е компенсация на инфлацията, особено при условие ,че НЗОК не плаща за дейност , нито променя съществено цените на медицинските дейности при всеки нов рамков договор. А цената на бензина също не значи още по -повишено качество. Или очакваш да ти сипват вече 98 вместо 95 ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#1] от "jerry68":

  Избери ГЕРБ, спаси България

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Потребителят няма вина,че здрав.каса не плащала за дейност или пък не индексирала цените с инфлацията.Потребителскат такса не е цена на здрав.услуга,а административна такса.Такива са още доста в държавата.В доста администрации.Те не се променят пазарно,както цената на бензина,например,която може да расте,но може и да пада. 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#20] от "faeton":

  Мдааа, чената на бензина у нас е паднала драстично за последните десет години.
  Би ли си извадил пръстите от контакта.


 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "AzDebil":

  какъв контакт,бе,майна?Ти знаеш ли кога пада драстично бензина-в разгара на кризата.Това ли искаш?

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#22] от "faeton":

  Обясни. Мога и да поискам.

 24. 24 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Евала, измислена е нова схема за повишаване на рекета върху всички! Просто ще си чешат макарите и определят колко пари им трябват, без законови задръжки, за" да няма натиск върху бюджета". До 1 ноември бригадирите /разбирай министрите/, да докладват от дадените им за управление / разбирай рекет/ ресори, какво може още да се ограби. Това правителство няма нито срам от хората, нито страх от бога!

 25. 25 Профил на Георги Кузманов
  Георги Кузманов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво! Сега ще видите кои депутати ще гласуват против. Защото и техните заплати няма да растат с растежа на работната заплата.

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#24] от "oto":Нали и аз това писах ! Просто - отменят се правилата на играта ! Ще се играе както кажем НИЕ !

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Сега като се разхвърчат тези ми ти такси, субсидии, възнаграждения и награди - свят ще ни се извие. Това е деликатен лост минималната работна заплата да остане във фризера, за сметка на другите плащания.

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Според теб какъв следва да е размера, като сума, на потребителската такса и здравната вноска?

 28. 28 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":

  Аргументи имш ли защо отвързването е лошо или си плюеш по принцип?

 29. 29 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 434 Весело

  Е и аз да добавя едно тире, ми не мога да добарам ръкописен почерк:

  - Възнаграждението на счетоводителя.

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 30. 30 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Правилно решение на правителството.

 31. 31 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Да обаче плащанията на бизнеса, като осигуровки и т.н. си остават вързани с тази измислена минимална заплата. Ясно е, че Правителството се кани да вдигне рязко ттази минимална заплата, като така ще натовари с тежки допълнителни плащания бизнеса, без това да натовари допълнително бюджета. След това ще има да се хвалят, че били вдигнали възнагражденията. Но всичко е за сметка на реалната икономика, която без да е получила по-високи доходи, ще трябва да прави много по-високи разходи. Трябва да се мисли първо как да вдигнем производителността, продажните цени или да намалим себестойността на българските производители, че да могат те да получат повече пари от своята дейност и да увеличат закономерно заплатите.

 32. 32 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Това не е решение, но от хора без въображение и идеи толкова. Трябва да има някаква база по която да се съобразяват тези плащания. Минималната работна заплата беше добро решение, може и минимална часова ставка, но такава не е одобрена. Така, че това не е решение.

 33. 33 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#12:"stasi666"]СПАСИ БЪЛГАИЯ ДРЪЖ БСП 150 г ДАЛЕЧЕ ОТ ВЛАСТТА[/quote]


  колко Петилетки ти трябват , за да разбереш че Няма БСП , СДС, и пр........клонинги
  ----
  Системата е КОН / КАРУЦА и в каруцата са червени,зелени,сини , Розови и пр..........а такива като теб ТЕГЛЯТ , плюят,псуват....и продължават да ТЕГЛЯТ !!!
  ----
  работата не се оправя с бюлетини а с мънимейкър (Бухалка)

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 34. 34 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Старите курви смениха тоалетите и отново се предлагат.Като чета мненията във форума,този за ГЕРБ,онзи за БСП,трети за ДСБ,Става ясно,че мат,ряла въобще не е поумнял.Жалко.

 35. 35 Профил на ueli_steck
  ueli_steck
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да дадеш финансова свобода на Българско правителство е най-лошия кошмар! Затова сме и във валутен борд! А сегавсички знаем какво ще се случи - таксите нагоре, добавките се замразяват "докато има пари" тоест до избори!

  -Заплащането на членове на различни държавни комисии. То ще трябва да се уреди с правилници и наредби. Така се дава възможност заплатите да растат по всяко време и по решение на шефа на ведомството

 36. 36 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  ОДА ЗА ПАРТИЯТА /ГЕРБ/

  НЕ на думи, не на хартия
  славя свойта родна Партия.
  С нея крача вдъхновен,
  тя е влязла вътре в мен:
  в моите очи червени,
  в моите аорти, вени,
  в моя нос и в моя крак,
  в моя бъбрек и далак,
  тя е в моята глава
  и във моите черва.
  Както хапчето целително
  тя ми действа очистително.

 37. 37 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#34] от "neznaiko_2011":

  "Матр,яла" приятелю е тази част от населението, която не може да се ориентира кои са добрите и кои лошите, а си формира нагласите от медиите. те повярваха в пропангандираната и от теб лъжа, че всички са маскари. Част от тях редовно ходят за гъби, а друга част си продават гласовете за жърти стотинки. Това са хора, за които щом е написано в Труд, 24 часа, или е казано от Слави значи е истина. Те не търсят алтернативна информация и мразят да мислят. От манипулирането и насочването на този матр,ял в желаната от мафията посока, червени цървулози като Кънчо Стойчев и Андрей Райчев се сдобиха с пари за 2000 дка голф игрище в най-красивия участък от нашето черноморско крайбрежие. Лошото е, че няма справедливост и това доведе до акумулиране на огромен финансов ресурс в ръцете на червената мафия чрез който тя финансира проникването си и подмяната на партии като СДС. Единственият останал остров все още недостигнат от мафията си остана ДСБ и който има очи и глава на раменете си трябва вече да се е ориентирал. За мислещите хора не е необходимо, но за матр,яла ще кажа, че аз не съм някой платен пиар. Даже не членувам в никаква партия. Просто мразя несправедливостта и лактаджиите, които са си продали душите на Дявола, не подбират средства и са готови да те прегазят за да си стигнат целите. Това обикновено са експерти без достойнство и морал, позволяващи на цървули като Бойко или Цветанов да ги унижават и подритват. По времето на комунизма им викахме кариеристи.

 38. 38 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#37:"proizvoditel"] Лошото е,

  че няма справедливост

  и това доведе до акумулиране на огромен финансов ресурс[/quote]

  справедливостта е СТОКА , която се КУПУВА
  тя е като Победата , трябва битка а не вайкане
  безплатно е само блеенето и писането по форуми....но от това нищо не следва
  битият бит , е*аният........и той

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 39. 39 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#37:"proizvoditel"]Единствният останал остров все още недостигнат от мафията си остана[/quote]
  Дори и ДСБ е част от натрупващи се проблеми:
  -Проблеми със сектори където има държавно регулиране.
  -Проблеми със съавторските права .
  -Проблеми с ГМО.
  -И най-важното. Проблеми с правата на пушачите.(Пука ли му на И.К. какво ще стане с българските кръчми)

 40. 40 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Замислих се, че като си отиде това правителство няма да останат никакви доказателства, че въобще е съществувало. За две години нито един правителствен указ! Това говори, че държавата е на автопилот, а правителството е от статистици.
  Лентите мога да ги режа и аз.

 41. 41 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално
  До коментар [#37] от "proizvoditel":Позволавам си да не се съгласа със всичко казано от теб приятелю.Отрепки като Станишев,Доган,Р.Овчаров и пр.Изобщо не подлежат на коментар.Нама обаче отговори на доста въпроси и съгласи се,това е доста смущаващо,меко казано.Нямаше отговор по аферата Сапио.ЗАЩО?ЗАЩО се провали работническо-мениджърскат приватизация?Защо не бяха отворени всички досиета,въпреки,че ОДС имаше пълно мнозинство в продължение на цял един мандат?Защо публично не беше обяснено на обществото какво налага смяната на министри?Има още много въпроси на които и до днес не е даден отговор.ЗАЩО???

 42. 42 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тук съм съгласен!
  Беше глупост например абсурдното обвързване на на мин. РЗ с таксата за посещение при Джи Пи.
  Нека да са конкретни суми, а разните там синдикати да искат увеличения на тези суми, когато считат, че това се налага, а не на минималната работна заплата.
  Прекалено малко хора работят на минималната работна заплата, за да ни бъде тя критерий за определяне на толкова много видове такси.

 43. 43 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#41:"neznaiko_2011"]Защо не бяха отворени всички досиета[/quote]
  Щяха да изгубят крехкото си мнозинство и да се нацепят далече преди края на мандата. Заради това дори и читав министър на МВР не можаха да си намерят.Останаха си с едно деликатно присъствие в службите на ДС.и се притесняваха от факта ,че значими фигури донасяли на ДС. са минали на съюзната страна.

 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#27] от "Читател":

  По справедливо е таксата да бъде обвързана с някакъв показател за стандарта на живот, каквато е минималната работна заплата. Утре да не се чудите, ако бъде обвързана с потребителската такса в Гърция , която е 4 евро...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  жалко, връзката м/у МРЗ и някой бюджетни плащания играеше добре ролята на:
  - спираше правителството от популистки изцепки
  - играеше ролята на някъкъв инфлационен индекс за плащанията

  Сега очаквам предизборно вдигане на МРЗ и още фалирали фирми

 46. 46 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#41] от "neznaiko_2011":

  А ти човече забрави ли каква държава завари кабинета на Костов от БСП? Помниш ли фалиралите банки, натрупаните дългове от държавните фирми надхвърлящи няколко пъти стойността на активите, огромната галопираща инфлация достигнала 300 % на месец. Помниш ли цесиите на Мултигруп с дълговете на Химко, Кремиковци, Плама и т.н. Ами сключеното споразумение от Жан Виденов с МВФ и Световната банка, което задължаваше България, ако в срок до 30.06.1999г не намери купувач за източените държавни комбинати от списъка в изолация, да стартира тяхната ликвидация. Помниш ли тотално изнисеното жито през лятото на 1996г и липсата му в държавата, че и в държавния резерв. Ами лепенките "Тук охранява СИК", ВИС, 777, корона ...., залепени по коли, офиси, магазини, частни домове... Няма да ти казвам какво значи оставеният от Жан Виденов валутен резерв от 100 милиона долара, или пък за пенсиите от 10-15 долара на месец. И с кого трябваше да ги решава тия проблеми - с некомпетентна и неграмотна държавна администрация, изградена от агенти и кадри на БСП, която беше виждала компютър само на снимките на внуците изпращани от САЩ. Или с внедрените предатели в редиците на СДС. За целта се наложи тотална смяна и последващо обучение в ход. Той стартира пенсионна реформа, здравна реформа, извърши основната приватизация на затъналите в дългове държавни комбинати, смени цялото ни законодателство, въведе централно и местно планиране... Успя да направи невъзможното - премахна визите с ЕС, започна преговори за членство и затвори 2/3 от преговорните глави. Тогава Първанов водеше шествия срещу НАТО и ЕС и в защита на Милошевич и Саддам, а зад гърба му Русия ни правеше всякакви мръсотии. Когато човек прави такива мащабни реформи, човек трябва да си е изработил приоритети и не бива сам да си създава врагове. Затова може да не е натискал толкова за отварянето на досиетата, а и имаше едно решение на Конституционният съд, което стопира процеса по отварянето им. Много ме е яд, когато хората забравят истината и започнат да се държат несправедливо към истинските ни герои.

  не съм избягал
 47. 47 Профил на gagata
  gagata
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абеее тва са пълни глупостиии .. свали Герб - спаси България.. По скоро ИЗБЕРИ ГЕРБ и спаси БГ!

 48. 48 Профил на aardvark
  aardvark
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Без да навлизаме в излишни демагогии кой да се избира и кой да се изгонва, дайте да видим какви са следствията от това решение:
  1. Таксите вече ще се пипат една по една, когато е нужно. Не си правете илюзии, че нещо досега е спирало кое да е правителство да вдигне примерно GP таксата, стига да е решило. Дали ще я вдигне от твърдата сума 2.70 на твърдата сума 5.40, или от 1% на 2% от МРЗ, все едно им е. Това повдига въпросите кой и по какви механизми и анализи ще повдига тези такси отсега занапред.
  2. Увеличаването на МРЗ вече може да става значително по-лесно, с всички положителни и отрицателни страни:
  - от една страна ефектите от това по-лесно могат да бъдат анализирани, след като няма нужда да отчитаме 17 такси, базирани на МРЗ. Също така, понеже голяма част от хората се осигуряват на МРЗ, това ще увеличи парите за осигуровки. Също така, основната цел на МРЗ - да ограничава монополи на дадени пазари, по-лесно ще се постига.
  - от друга, това увеличение на осигуровките, идващо от по-лесното увеличение на МРЗ, ще се осигури негативно на бизнеса, особено малък и среден. Също така, всеки ценови таван или под (а МРЗ фактически е ценови под), води до загуба за който и да е пазар, понеже ще има разни хора, които биха искали да работят и за по-малко, но поради тези ограничения са безработни. Също така е важно наистина за таксите да има коректор, свързан с инфлацията, т.е. това също трябва да се помисли и да се гласува.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#19] от "donchoquihote":Дончо, като ти гледам резултатите , май това ще ви е последното "спасяване " на България. По-скоро гледай как вие ще се спасявате.

 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#25] от "gorokuz":Нещо не си разбрал. Депутатските заплати зависят от средната , а не от минималната заплата.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#33] от "Syuelymancho Assanoff Osmanoff":Абе , и аз от колко време им приказвам, че не са ни управлявали комунисти , земеделци, демократи , а партията на тарикатите. Затова и сега е на власт същата партия.

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#37] от "proizvoditel":Голям прах хвърляш ! Ашколсун ! Иван Костов не беше ли точно от ДСБ ? И по какво синята мафия се различава от червената ?

 53. 53 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 427 Неутрално

  ГЕРБ са тези които мислят за България ,никой друг!

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#48] от "aardvark":Трошиш си само молива. Изхождаш от презумциите , че това правителство знае какво прави, че управлява страната и то в полза на народа и т.н. Истина е , че държавата е на автопилот и то развален. Гледат да добутат мандата и , по възможност да хванат пак властчица. Или поне президентския пост - за ББ.

 55. 55 Профил на aardvark
  aardvark
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "ahasver":

  Не, просто анализирам ситуацията без да правя заключения за това кое правителство как работи. На мнение съм, че ние трябва да спрем да гласуваме за месии и да почнем да гласуваме за идеи, затова го правя.

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#53] от "Sara":То и аз често мисля за печено агнешко...

 57. 57 Профил на winnie__
  winnie__
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Правителството много внимателно обмисля всяка нова промяна, така че няма място за притеснение и в този случай.

 58. 58 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 381 Неутрално
 59. 59 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кабинетът няма какво да си развързва ръцете, те работят за България и нормалните хора виждат това.Тези, които трябва да си развързват ръцете са комуноидите, които окрадаха всичко.Те същите, трябва да си развързват ръцете ама под вода в чувал!!!!

 60. 60 Профил на denessie
  denessie
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има добра идея, надявам се минималните заплати да продължават да се повишават!

 61. 61 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#52] от "ahasver":

  Тая синя мафия съществува само в кухите кратуни дето още гледат шоуто на цървула Слави или ходят на митингите на началника му Първанов. Нормалните хора знаят, че мафията в България е червена и тя се опитва да се скрие, като изкара всички маскари. Внедрявайки свои подставени лица разсипаха СДС и сега се опитватн да овладеят чрез ГЕРБ и десните избилатели. Жалко, че толкова много хора се оказаха непомнещи и немислещи. Просто матр,ял. ЖГалкож, много жалко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK