Обещанията за София

Програмите на основните кандидати за кмет на столицата - познати мерки срещу вечните проблеми

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ - "Градим София"

© Дневник

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ - "Градим София"



Трафик и паркиране


*Кметът в отпуска и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова има намерение да изведе транзитните потоци извън централната градска част и да намали времето за придвижване в града. Предизборната й програма обещава ускорено развитие на велосипедната инфраструктура и освобождаване на тротоарите от паркиралите коли, както и дългоочакваните обществени паркинги в центъра и буферни около централната част.


*Програмата на кандидата на "Синята коалиция" Прошко Прошков предвижда да се ограничи автомобилният трафик в центъра на София с "внимателно и постепенно намаляване на колите". Сред неговите обещания също е изграждане на буферни и подземни паркинги, както и стимулиране на придвижването пеша чрез развитие и модернизиране на градския транспорт и метрото.




*Кандидатът на БСП Георги Кадиев обещава да заложи на реорганизация на транспорта. "Зелените вълни" са добро начало и те трябва да се случат заедно с качествен градски транспорт, освобождаване на малките улици от паркирани автомобили и промени в инфраструктурата", пише в програмата на Кадиев.


Прошко Прошков, "Синя коалиция" - "В крак с времето"

© Дневник

Прошко Прошков, "Синя коалиция" - "В крак с времето"


Чистота и бездомни кучета


* За почистването и за депонирането на отпадъците програмата на Фандъкова предвижда дългоочакваната интегрирана система за оползотворяване на битовите отпадъци. Тя включва завод за боклука и депо към него. Предлага подобряване на системата за разделно събиране на отпадъците и инсталация за третиране на зелени и биоотпадъци. За решаване проблема с бездомните кучета обещава нови приюти за тях, по-активна кастрация и електронен регистър на кучетата.


*За отпадъците Прошко Прошков също предлага изграждане на завод за отпадъците, намаляване на количеството на депонирания боклук чрез по-добра система за разделното му събиране и домашното компостиране и оползотворяване на "зелените отпадъци". За проблема с бездомните животни той също залага на построяване на повече приюти чрез публично-частно партньорство, на масова кастрация, но и на евтаназия на доказано агресивни и много болни животни.


*Освен задължителния завод за боклука Кадиев обещава и по-справедлив начин за определяне на такса смет. "Без бездомни кучета по хуманен комплексен начин", е записано в програмата му. По-конкретно той е за вписване в домовата книга на всички кучета в един вход и подобряване качеството на работата на общинската фирма "Екоравновесие", която се бори с популацията на бездомните животни.


Георги Кадиев, БСП - "Променяме София"

© Дневник

Георги Кадиев, БСП - "Променяме София"


Нови и оригинални идеи


* Сред характерните само за кандидата на ГЕРБ идеи е интелигентна система за управление на трафика на 20 ключови светофара, както и довършване на проекта "Електронна община" и пускането му в действие. Фандъкова, която беше  зам.-кмет по образование и култура, заявява, че ще се бори за каузата София да стане Европейска столица на културата през 2019 г.


* Прошко Прошков посочва като свой приоритет изграждането на електронна община плюс въвеждане на автоматизирана система за проследяване на преписките и сигналите във всички структури на общината. Прошков, който е работил за германската железопътна компания "Дойче бан", предлага да се демонтират всички неизполлзваеми железопътни линии в София и на тяхна място да се построят паркове.


* Кадиев обещава местни референдуми по различни проблеми на София. Той ще работи за повече улично изкуство, развитие на сценичните изкуства и също като Фандъкова за това София да стане Европейска столица на културата. Финансистът обещава, че ако стане кмет, ще замрази и няма да увеличава за цели четири години местните данъци и такси. Това щяло да стане чрез преструктуриране на бюджета на общината.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK