София чака да си върне част от акциите в Общинска банка, за да си върне контрола

София чака да си върне част от акциите в Общинска банка, за да си върне контрола

© Надежда ЧипеваСтоличната община очаква откритото заседание на Върховния касационен съд на 13 декември тази година, на което съдът трябва окончателно да реши дали общината ще получи обратно 2.32% от акциите в Общинска банка, обяви днес съветничката Валя Чилова (ГЕРБ). С тези акции, които са собственост на общинското дружество "Водоснабдяване и канализация", кметството ще може да си върне контрола над финансовата институция дори и без промени в устава й.


Въпреки че общината притежава повече от 70% от капитала на банката, тя няма контрол върху финансовата институция от около десет години. Причината е, че решенията за управлението се вземат с мнозинство от 3/4. Така на практика контролът е в ръцете на миноритарните акционери, които са фирми, свързани с осъдения за укриване на данъци Христо Ковачки.


На днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС) взе решение техните представители в общото събрание да гласуват за промени в устава, които да позволят на общината да си върне контрола над институцията. Не очакваме представителите на другия акционер да подкрепят това предложение и на това заседание едва ли ще си върнем контрола над банката, но ще има и следващо, коментира днес общинският съветник Орлин Алексиев (ГЕРБ), който ще е представител на общината в събранието.
За последните седем години чрез процедурни хватки представителите на Ковачки в банката успяват да провалят всички опити на общината да си върне контрола. Последният подобен случай е от лятото на тази година, за който има проверка в общината дали не са замесени общински служители.


На последното си заседание пред лятната отпуска СОС взе решение за свикване на общо събрание на банката, като изрично беше решено, че няма да се посочва дата за заседанието. В писмото, изпратено от отдел "Общинска икономика" в началото на август, е посочена датата 1 септември за свикване на събранието, което автоматично го проваля, тъй като не е спазен срокът от един месец уведомление преди събранието.


Имаше идеи общината да продаде акциите си в банката, но преди две години общинският съвет реши, че докато с тези акции банката не може да бъде контролирана, те няма да бъдат изгодно продадени. Общинският съветник Вили Лилков (ДСБ) предложи днес вече обсъжданата идея София да изтегли парите си от банката, през която преминава почти целият бюджет на столицата, който за тази година е 1.3 млрд. лв. Общината обаче нищо няма да спечели, ако докара банката до фалит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK