Работата от вкъщи най-после беше узаконена и уредена

Няколко месеца след законодателното регламентиране на надомната работа в Кодекса на труда вече има нов раздел, който урежда условията на труд, правата и задълженията за служителите, работещи извън офиса. Става въпрос за хората, които работят с информационни технологии.


Те вече задължително трябва да имат трудов договор. Целта е да се гарантира, че ще бъдат осигурявани от работодателя, а прослуженото време ще им се зачита за стаж, което ще им даде право да ползват обезщетения, болнични, отпуски и други права като всички заети.


"Дистанционната работа е подходяща за компютърни специалисти, счетоводители, журналисти, художници, дизайнери. Тя ще облекчи хора, които искат да съчетават личните си ангажименти с трудова дейност, например майки с деца, хора с увреждания", обясни зам.-председателят на социалната парламентарна комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ). Промените в Кодекса на труда бяха приети окончателно вчера от парламента.
В момента в България работата от разстояние се използва масово от ИТ компаниите. Преди време IBM например представи програма за дистанционна работа, която дава възможност на служителите й да работят няколко дни от седмицата от вкъщи.Кой, къде, кога

Права и задължения на работниците
Работата от разстояние е доброволна и служителите имат право да откажат, ако шефът им предложи такава. Това "не може да доведе до неблагоприятни последици", пише в новите текстове на Кодекса на труда. Служителят също може да предложи на работодателя си да работи от къщи или от друго избрано от него място. Той трябва да осигури пространство за работно място. Служителите са отговорни за съхранението и правилното ползване на предоставеното от фирмата оборудване. Дори и вкъщи те ще трябва да спазват корпоративната политика за организация на работа и правилата за безопасност. Дистанционните служители ще могат сами да повикат инспектор на труда в дома си, който да провери дали правата им не са нарушени. Те имат право на същите социални придобивки и възможности за кариерно развитие като останалите си колеги. Дистанционните служители имат по-голяма свобода при организирането на работното си време, но задължително трябва да са на линия, когато работодателят и контрагентите му са в комуникационна връзка, пише в закона.


Ползи
Според мениджъри по човешки ресурси работата от вкъщи дава възможност за по-добър баланс между служебния и личния живот. Тя спестява време и нерви на служителите, които иначе хабят в предвижването до офиса, а и средства за пътуване и храна. Работата от дома дава възможност и за организиране на работните задачи и почивките спрямо собствените предпочитания. Друго предимство е, че, работейки в дома си, служителя може да си осигури по-голям комфорт и спокойствие. Проблем е обаче, че, работейки от вкъщи, хората загубват връзка с колегите си, от което страда екипната работа.


Права и задължения на работодателите
Работодателите трябва да подпишат трудов договор с дистанционните си служители и да ги осигуряват. Освен заплатата в контракта трябва да се уговори работното време, почивките между работните дни и седмици, продължителността на работното време. Работодателят осигурява за своя сметка техника с необходимия софтуер, консумативите, разходите за профилактика и поддръжка, интернет връзка. Възможно е и да монтира камера, за да контролира служителя, за което се изисква писменото съгласие на работника. За да предотвратят изолацията на дистанционните си служители, работодателите трябва периодично да организират "работни или социални срещи" с останалите им колеги.


Ползи
Предимствата за бизнеса от наемането на дистанционни служители е, че така фирмите могат да разширят производството си, без да се налага да плащат за нови офиси. Освен от наеми компаниите пестят от ток, отопление, консумативи, места за паркиране. Намалява се и използването на автомобили, чрез което фирмата може да прояви отговорността си за опазването на околната среда.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Това като идея е хубаво и за някои от работещите и за някои работодатели! Само да не го побългарим, като мого други добри намерения!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 2. 2 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Весело

  Честито! Следващата отвоювана победа ще бъде ако за работно място се узакони и работа от леглото в къщи...

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #2-pc_none -
  Гражданин хвърля монета от 50 стотинки на просяк и му казва:
  -Хапнете за мое здраве!
  Просякът го изглежда и му отговаря:
  -Разбирам защo имате толкова болнав вид, господине.

 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До Мишел Гутсузян-
  Попитали радио Ереван:
  -Какво може да бъде по-трудно от това да събереш шест бременни жени в един Трабант?
  - Да направиш така , че шест жени да забременеят в Трабант-отвърнало радиото.

 5. 5 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"pc_none"]за работно място се узакони и работа от леглото в къщи... [/quote]
  И сега някои си работят там- проститутки и жигола.

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много хора вече работят по този начин.
  А винаги е добре, когато трудовите отношения са уредени в закон.
  И за двете страни.

 7. 7 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Значи имало все пак и прогресивно мислещи хора в ГЕРБ, браво на Светлана Ангелова!

  An eye for an eye makes the whole world blind
 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  А да видим сега Инспекцията по труда какво ще спретне )))
  Веднага ми идва на ум - граждански договор за изработка, примерно на сайт, а от там едно актче за прикрит трудов договор за надомен труд - 15 000 хилки

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#6] от "theanalyser":

  Баце, и досега нещата бяха уредени, но много малко от така наречените фрийлансъри искаха да се регистрират като "самоосигуряващи се" и сами да си плащат осигуровките, за да си позволят удоволствието да работят "от вкъщи".
  А сега така става - осигуровки при всички случаи ... не че няма да му намерим калая и при това положение

 10. 10 Профил на insighterplus
  insighterplus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добре, браво. На по-мащабно ниво, това е добре понеже така се раздвижва пазарът на труда - сега талантлив човек живеещ в, да речем, Бургас може бъде нает от фирма разположена в, да речем, София, без тя да има бизнес или клон в Бургас, което преди би било трудно. Така ако ти се живее на морето, няма да има нужда да се местиш в София само заради някаква работа, а си стоиш на море. Получаваш "добра" заплата, от което печели Бургас. А ако тя е по-ниска от тази в София, печели и компанията. От друга страна, така трябва да намалеят задръстванията сутрин и вечер в София. Общо взето, една никаква на вид промяна, а какъв ефект!

 11. 11 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Може би това ще даде решение и на много от хората с увреждания, които имат знанията и потенциала, но са без работа и с мизерни социални помощи и пенсии, да получат договорно обвързана дейност, гарантирана от кодекса.

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#10] от "insighterplus":

  Ще се раздвижи, трътки
  Чак ви се чудя? Някой от вас да е чувал за надомна секретарка? Или надомен стругар? А може би надомен овчар, нает от кметството?
  Цялата работа на това нещо е да се опитат да изкарат тези, които работят на черно, да почнат да си плащат. Като надомни лепачи на плочки, надомни бръснари и надомни шивачки, и надомните детегледачки.

 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"Федор Венедиктович Езерский"]Някой от вас да е чувал за надомна секретарка?[/quote]

  Да! Има цели фирми, които предлагат outsourcing на секретарски услуги. И в България, при това отдавна! Поне от 6-8 години.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Принципно очаквам или в закона да има някакви щуротии, или в най-скоро време да направят промени в тази посока. Дори ми идва идея, но ще се въздържа, че да не вземат тутакси да я приложат

  Иначе е добра стъпка и в правилна посока.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#14:"Музар"]Иначе е добра стъпка и в правилна посока.[/quote]
  Не зная вече какво да мисля но ми се струва, че ще излязат още хора в сивата икономика.
  За някои професии е добър за други ще се побългари.
  То и пътя към ада е постлан с добри намерения.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  [quote#14:"Музар"]Принципн очаквам или в закона да има някакви щуротии, или в най-скоро време да направят промени в тази посока. Дори ми идва идея, но ще се въздържа, че да не вземат тутакси да я приложат[/quote]

  Ама разбира се Ще има да чакаме сега шамарчета по чл.62 от КТ .
  Да не казвам, че това е поредната лобистка простотия, за да уредят бизнеса на трудовите агенции за "временна заетост"
  Трябва ти порно-телефонистка, да пъшка докато е по пеньоар и с ролките на косата - ей ти "трудов договор за надомен труд", и и плащай осигуровките, щото тя досега не плащаше
  Цялата работа е за точене на кинти
  Пък следващия етап е да се навъдят профсъюзи на работниците занимаващи се с надомен труд, а който не членува там и си позволява да работи без договор - хоп или Инспекцията по труда, да одруса "работодателя", пък ако той извади адвокатчета, да я оплющят нея, че не се е регистрирала първо в Регистър БУЛСТАТ, после при данъчните, и ако обича, да си плати осигуровките, като не забравяме ОЛП + 20
  А каква е ролята на появилия се профсъюз? Съвсем простичка - да подава сигнали където трябва Така де, кви са тези дето бачкат на черно и не плащат нито данъци, нито осигуровки

 17. 17 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#16:"Федор Венедиктович Езерский"]Пък следващия етап е да се навъдят профсъюзи на работниците занимаващи се с надомен труд, а който не членува там и си позволява да работи без договор - [/quote]

  Е, браво! Точно това не исках да казвам!

  То половината (ако не и повече) от КТ е писан ЗА профсъюзите, не за работещите и работодаващите, остава и при дистанционната работа да ги натресат!

  Да си чувал за профсъюз на ИТ специалистите? Или на фрийлансърите? Аз не съм!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 18. 18 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  сега нап ще се юрне по кьщите да види кои как работи надомно и колко получава и колко не е декларирал

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Разстроено

  [quote#17:"Музар"]...Или на фрийлансърите? Аз не съм![/quote]
  Ами зависи какво разбираш под фрийлансъри ))) Иначе някои си имат професионални организации, които "случайно" не се допускат до договарянето в тристранката Щото... профсъюзите и работодателите си нямат друга работа, ами се занимават с осигурителните прагове на баш фрийлансърите, които работят на светло - адвокати, нотариуси и т.н. "свободни професии"...

 20. 20 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Списъкът е доста дълъг за работещите дистанционно - от проститутки, през преводачи и частни учители, та чак до детегледачки, чистачи и пр. Това е огромна ниша, а светът натам фърфи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK