Министри и синдикалисти пак ще преговарят за бъдещето на БДЖ

Министри и синдикалисти пак ще преговарят за бъдещето на БДЖ

© Красимир ЮскеселиевВтора работна среща за проблемите в БДЖ ще се състои днес в Министерския съвет, съобщи БНР. На нея ще присъстват премиерът Бойко Борисов министрите на финансите Симеон Дянков и на транспорта Ивайло Московски и синдикалисти от КНСБ и "Подкрепа".


В понеделник управляващите и синдикатите не успяха да постигнат съгласие за това как ще се преструктурира компанията. От резултата от днешната среща зависи дали синдикатите ще обявят стачка.


На предишната среща Дянков постави условието, че компанията трябва да започне да покрива текущите си задължения и дълговете си, за да получи заем от Световната банка.


Синдикатите пък са несъгласни с предстоящите големи съкращения.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  да тикнат всички изпълнителни директори от последните 10 години в кауша и бой, докато не върнат парите от вагоните. Да продават почивни станции и да оптимизират дейността си. Никакви пари от държавата

  low riders team
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4602 Гневно

  междувременно обявиха по-печелившата част за продажба !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1467 Весело

  Ще се уговарят, кой да има честта да нарежи на скрап останалите 500 вагона.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Нема да е лошо да присъства и главания прокурор. Е, никой нема да се изплаши от него де, щото всички си го знаят колко е добричък с престъпниците....

 5. 5 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Реформи в БДЖ, синдикатите да го мухат.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1344 Весело

  ..." компанията трябва да започне да покрива текущите си задължения и дълговете си, за да получи заем от Световната банка.
  Синдикатите пък са несъгласни с предстоящите големи съкращения"...Комунизма още е жив у нас!?

 7. 7 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 577 Неутрално

  синдикатите не са никакви синдикати - защо не направят стачка в някое дружество на Ковачки или шивашка фирма, където не плащат осигуровки или условията на труд са ужасни - само в държавните компании и служби се показват

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 8. 8 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1485 Весело

  Хората са го измислили - казва му се Фалит!

  Нека синдикатите да ни обяснят на всички нас, защо трябва да се наливат пари в дружество което не желае да се оптимизира????
  За какво са им тези пари - за да продължават статуквото или за да изкарат още повече пари? Е много ясно, че ще е заради първото, а това не трябва да се допуска - примери много - резултата е ясен - с аспирин не можеш да го лекуваш и бавно, но категорично обстановката ще се влошава.

  Жената е покана за щастие
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Продукт на синдикалната активност са Кремиковци, Булгартабак, ТЕРЕМ, ВМЗ Сопот. Крайният резултат е един и същ: предприятието източено, гладните работници крещят "къде са парите". Защо не чух синдикати да протестират с искане за стратегически инвеститор чрез прозрачен търг?

 10. 10 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Реформите в железниците през годините се изразяваха в преименуване на шапки и смяна на бюрата. Съкращаваха се бачкатори, но администрация не, дори по дирекциите сега има повече хора отколкото при Тодор Живков. Цели структори има излишни, ако трябва ще закрият железницата, но ще пазят бюрокрацията.

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 11. 11 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Синдикатите, като цяло не са в час. Искат увеличения на праговете (тоест повече данъци), увеличаване на минималната и т.н., а не си дават сметка че ако на работодателя разходите му са високи ще грабнат списъка с персонала и ще почнат със съкращаването на бройки.

  После ще се чудят откъде да вземат пари за тези нови безработни и пак ще искат увеличение на данъците. После пак нови безработна.

  А в държавният неефективен апарат има толкова бройки, който не създават стойност.

  VBT
 12. 12 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 525 Неутрално

  А какво направиха БДЖ през 2002 г. с държавна помощ от 126 милиона лева, когато пак го бяха закъсали. А сега отново искат държавна помощ от 800 милиона.
  За какво са единия заем на НКЖ и вторият - за БДЖ и за какво ще се изразходват може да видите в стенограмата на комисията по транспорт на НС от 07.2011г.

 13. 13 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Бъдещето на БДЖ?

  БДЖ няма бъдеще...Ще имаме късмет ако товарните превози бъдат отделени и продадени навреме.

  Когато интересите едно предприятие да бъде източвано, а не вдигнато на крака преобладават, то това предприятие няма бъдеще. Ако не ми вярвате вижте Кремиковци.

  Толкова хора са на хранилка в БДЖ (нямам предвид работниците), че една реформа би означавала гладна смърт на не един Nouveau riche. Все пак в БДЖ се изсипват стотици милиони, а в същото време те нито стигат до работниците, нито стигат за обновяване и реформа. Значи все пак някъде трябва да съществуват тези пари, нали?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 14. 14 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#13] от "NPaine":

  БДЖ има бъдеще и точно такива приватизации като на Товарни превози ще го спасят! и ще ти изтъкна само една причина за това! погледнато глобално железницата е най-екологично чистия транспорт, а и в момента са на дъното, а след дъното просто няма накъде да ходят освен нагоре

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 15. 15 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#14] от "Милен":

  Абсолютно съм съгласен с теб относно бъдещето на жп транспорта като такъв. Освен, че е най-екологичният е и от най-евтините начини за транспорт.

  Не съм съгласен обаче, че БДЖ е стигнало дъното.

  Проблемът е че в такива ситуации много рядко преобладава правилиният подход и визия - както споменах в случая има толкова много интереси и политика, че и дума не може да става за гледане в бъдещето на жп транспорта. Просто всеки гледа да заграби сега на момента колкото се може повече - това го видяхме при не едно загиващо държавно дружество в последните десетилетия.

  За съжаление ефективното и оптимално решение е практически невъзможно когато става дума за толкова политика и толкова много пари.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 16. 16 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#15] от "NPaine":

  повярвай ми, точно на дъното е! а когато това предприятие се приватизира думите политика и интереси ще изчезнат моментално! лошото е, че това няма да стане веднага, а ще се протака много във времето

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#16] от "Милен":

  Абсолютно си прав и съм съгласен...единствената ми забележка че си прав на теория.

  Практически обаче такава приватизация е невъзможна: знаеш ли как се приватизира може би най-големият работодател в страната? Не се. Още повече когато личните интреси на хората на хранилката са до толкова силни, че вече 22 години реформа не е имало в предприятието.

  Иначе си прав, решението е очевидно и не е трудно да се види че БДЖ би имало бъдеще ако някой се наеме да го вземе.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#17] от "NPaine":

  е не бъди толкова сигурен относно приватизацията! товарни превози почти сигурно заминават в частни ръце. въпроса е другата половина да спре да тъпче на едно място, да се види прогрес, за да може да се намери инвеститор. оптимист съм и си мисля, че и това рано или късно ще се случи

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 19. 19 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Синдикатите трябва да ги натоварят на товарните вагони (докато още има няколко останали такива) и да ги изпратят на майната им. Корабът БДЖ потъва, те тръгнали за заплатите на персонала да се пазарят.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 20. 20 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#18] от "Милен":

  Дано, дано.

  И аз съм оптимист по прицнип, единствено съм песимист относо сроковете в които въпросната приватизация/реформа ще се състои.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#20] от "NPaine":


  До коментар [#18] от "Милен":

  И аз съм съгласен, че трябва да се намери решение за пътническия жп транспорт. Товарния го има, има частни превозвачи. Бъдещето е там, обаче в Железницата и то на ключови места има хора, които не искат да се промени статуквото. Не искат никаква промяна, защото ако железниците станат нормален пътнически транспорт с нормални вагони и мотриси, с нормални цени и с нормална социална политика, тогава трудно ще може да се отклоняват срдства.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK