Рашидов: На заседания на правителството Борисов прави скици като Пикасо

Министърът на културата Вежди Рашидов и премиерът Бойко Борисов.

© Цветелина Белутова

Министърът на културата Вежди Рашидов и премиерът Бойко Борисов.Министърът на културата Вежди Рашидов е виждал премиера Бойко Борисов да рисува хубави скици на заседанията на правителството. "Силвестър Сталоун рисува, прави изложби и продава една картина за 50 000 евро, защо премиерът да не рисува, ако му се рисува." Това запита Рашидов след среща с премиера Борисов и художници, предаде агенция "Фокус". Според него една скица на министър-председателя може да бъде ценна след време, както са тези на Пикасо.


"Борисов може да развие талант...  Изкуството не е точна наука, 5 по 5 не е 25, не се знае кога ще се отключи геният", коментира той, като даде за пример творци като Гоген, "развил таланта си на 41 години".


Днес Съюзът на българските художници (СБХ) трябваше да удостои с почетно звание премиера Борисов и Рашидов за особени заслуги. Това щеше да стане в съюза, но заради ангажираността на премиера срещата беше преместена в Министерския съвет. Там стана ясно, че същинското награждаване ще се случи след ремонт на сградата на ул. "Шипка" 6. Борисов отказа да стане почетен член.
Причината Борисов и Рашидов да получат почетни звания е решението на правителството от средата на септември, с което сградата на съюза на художниците на ул. "Шипка 6" се предоставя безвъзмездно на организацията. Имотът преди е бил на Софийския университет "Св. Климент Охридски", като в решението на кабинета е записано, че той се отнема поради "отпаднала нужда".  Като компенсация учебното заведение ще получи сградата на бившия механотехникум на бул. "Александър Стамболийски" №82 в София. Засега от висшето училище не са коментирали казуса.


Художниците обясниха, че връчват специалната награда на Бойко Борисов от благодарност, тъй като съдебното решение първоначално е предоставило сградата на университета. В момента обаче няма съдебни спорове и със СУ е подписан меморандум. Министърът на културата се възмути от журналистическите въпроси за заслугите на премиера с думите: "Стига с премиера, де, толкова ли жълто искаме да бъде." Той самият изтъкна своите заслуги и множеството награди, които е събрал.


Решението премиерът Бойко Борисов и министърът на културата да получат почетни звания доведе до разногласия в съюза. В писмо до медиите несъгласие с идеята изрази проф. Велислав Минеков, председател на контролната комисия към СБХ.

"Смятам подобно решение за недостойно, лишено от логика и извършено под натиск от управляващата за момента партия. Подобен поклон пред действащи политици, заети своевременно с предизборна агитация, е безсрамно действие спрямо стотици наши членове, заслужили високото отличие", заявява проф. Минеков, цитиран от news.bg.


След срещата днес Димитър Грозданов – заместник-председател на СБХ, заяви, че идеята за награждаването е била на бюрото на СБХ след решението на Министерския съвет. Според Грозданов контролната комисия на организацията не може да отмени решението на управителния съвет.


След срещата днес стана известно, че сградата на ул. "Шипка" 6 ще бъде ремонтирана, като за това ще се търсят пари от бюджета. Рашидов заяви, че сградата е в безобразно състояние. "Намерихме мъдро и човешко решение, най-накрая художниците да бъдат спокойни и Софийският университет да не е потърпевш", каза още културният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK