Божидар Димитров: Намерихме доказателство, че ракията е българска напитка

Архив

© Юлия Лазарова

АрхивИзбори 2022

Най-старият ракиен надпис върху чаша бе открит при разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.


Според бившия министър без портфейл в кабинета "Борисов" находката доказва, че българите са изобретили ракията. По думите му откритието е с 2 века по-старо от периода, в който досега се е смятало, че се е започнало да се пие ракия.


"Досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение", категоричен е проф. Димитров, цитиран от агенция "Фокус".
Върху намерената част от средновековния съд е написано: "Аз пих на празника ракиня."


"Щом се върна в София снимките заедно с едно експертно мнение на НИМ ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов", съобщи още директорът на НИМ. "Ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното е неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен."


Ако Европейската комисия регистрира ракията като българска напитка, европейските регламенти позволяват акциза й да се намали наполовина, смята Димитров.


Казани за варене на ракия

© Красимир Юскеселиев

Казани за варене на ракия


На 3 октомври при разкопки на двореца на Асен на хълма Трапезица археологът проф. д-р Константин Тотев откри частта от съд, върху която стои надписът.


"Става въпрос за графит-надпис, който е нанесен, след като вече е ползван целият съд", каза проф. д-р Тотев.


"Съдът е купичка, изпълнена с техника сграфито – типична за средновековно Търново. В едната част е запазена малка част, може би размерите са около 3 на 4 см. Явно е (от надписа - бел. ред.), че става дума за ракия и че този, който е имал възможност, на евентуалния празник, който не знаем кой е, е вкусил ракия."

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK