Пациентите не си знаят правата, а най-много ги дразни отношението на лекарите


- 302 са жалбите на пациенти срещу болници


- 19 дела води центърът за права в здравеопазването заради лекарски грешки


- 180 са оплакванията на болни за липса на лекарства


Лошото медицинско обслужване, а не достъпът до лечение е основната причина пациенти да подават жалби срещу болници. Това показва проучване на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Грубото отношение на лекарите е провокирало пациентите да подадат 160 жалби от началото на годината.
В някои случаи обслужването не е отговаряло на очакванията на болните, каза председателят на пациентската организация д-р Стойчо Кацаров.


За сравнение, оплакванията за отказано лечение са три пъти по-малко.
Над 180 оплаквания са подадени заради липса на лекарства. Става въпрос за медикаменти, които напълно или частично се плащат от здравната каса. По-голямата част от тях са за онкоболни. Общо над 300 са оплакванията, подадени от пациенти срещу болници.


В 60 случая пациентите са сигнализирали, че лекарите са им искали пари. Преди време изследване на организацията показа, че българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС.


Сред жалбите срещу незаконни плащания обаче има и случаи, в които болните не са прави, защото плащането се е искало правомерно, каза Кацаров. Според него това показва, че хората не познават правата си в здравеопазването. Едва двама от 241 анкетирани отговориха правилно на въпроса на колко направления за преглед при специалист имат право годишно, каза Кацаров.


Заради лекарски грешки адвокатите на центъра за правата в здравеопазването водят 19 дела. Две дела са водени и срещу Столичната община - заради ухапване от куче и непочистен лед, като и двете са спечелени. Към момента пациентската организация води общо 120 дела.


Половината от тях са по жалби на болници срещу здравната каса за наложени санкции или за отказ за плащане на оказана и отчетена медицинска помощ. Общо над 300 са оплакванията, подадени от пациенти срещу болници.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2534 Разстроено

  "...хората не познават правата си в здравеопазването..." - а когато ги опознаят, полза никаква...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Сред лекарите има и коректни и некоректни - тва им е общото с автомонтьорите, а и всички останали професии.

  Не знам защо се очаква всички лекари да са мили душички дето работят за без пари (под масата)?

 3. 3 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Че лекарите да не са марсианци? Каквито сме всички, такива са и лекарите. Я погледнете другите обслужващи сфери. Там положението е далеч по-лошо.

 4. 4 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 450 Неутрално

  При лекарите се вихри едно неоправдано високо самочувствие. Някои от тях са наистина груби с пациентите. Разбирам ги донякъде защото заплатите са им смешни за работата , която вършат , но някои от тях и толкова не заслужават.
  Не може когато държиш човешки живот в ръцете си да се оправдаваш ,че ти е малка заплатата. Ако не им харесва да идат в чужбина или да си сменят професията.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  При три милиона осигурени,300 жалби не определят нищо.

 6. 6 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 607 Весело

  Отиваш в болница, уж си с направление, обаче клиничната пътека покрива примерно... 10% от необходимите скенери, изследвания и т.н. Това което доплащаш струва още 500, 1000, 3000, хххх лв. Общо взето легален рекет, здравните осигуровки са смешни като стойност, но и почти нищо не получаваш насреща. И на кого да се оплачеш - освен тука?

  забавление и приключение
 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Когато човек попадне безпомощен в болницата , той и близките му са най-лесно манипулируеми и податлижи на изнудване!!! Едно е да се правиш интересен на КАТ-аджия спрял те за проверка,съвсем друго е , да започнат да те манипулират за допълнително заплатени манипулации , консултации изследвания и ти притиснат от стреса , страднията -твоите , или на близките ти плащаш...
  И аз съм плащал. Ако не бях платил , щяха да ампутират стъпалото на баща ми,защото според думите на шефа на ортопедията , така щял да заема леглото в отделението му само месец!!! Платих. Лежа половин година и излезе куцащ , но на своя си крак , а не без крак...

 8. 8 Профил на doktorkata
  doktorkata
  Рейтинг: 443 Неутрално

  А ЗАЩО ЗДРАВНАТА КАСА НЕ КАЗА НИКОГА ЗА ,, ПРАВОТО ,, НА ПАЦИЕНТА ДА ПОЛУЧИ САМО 1/2 / ДА , ПОЛОВИН/ КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД ПРИ СПЕЦИАЛИСТ . ЗНАЧИ ОТ 10 ПРЕМИНАЛИ ПРИ СПЕЦИАЛИСТ С НАПРАВЛЕНИЕ , ЛЕКАРЯТ ТРЯБВА ДА СИ ,, ИЗБЕРЕ ,, 5 , НА КОИТО ДА КАЖЕ ДА ОТИДАТ НА КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД. А ОСТАНАЛИТЕ - КАКВО ДА ПРАВЯТ , СПОРЕД КАСАТА - АМИ ДА СЕ ДОСЕТЯТ - ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ . НО НЕ ИМ ГО КАЗВАТ . КАКВО ДА СЕ ПРАВИ - ПОЛИТИКА , МИСЪЛ ЗА ЧОВЕКА

 9. 9 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  За грешни диагнози , не ми се говори , защото там съм потърпевш лично!!!
  Проблемът е , че много пари се точат чрез фалшиви диагнози,ненужни понякога изследвания , лечения и няма , кой да им потърси отговорност за това!!!

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Това е изопачено колкото си искате. Цитат:
  'Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС.'

  българският пациент НЕ плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС, а НАЙ-МНОГО ЛИЧНИ СРЕДСТВА КАТО ПРОЦЕНТ СЪОТНЕСЕНО КЪМ ПУБЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА

  тоест ако една медицинска процедура в Германия струва 1000 евро , то германецът 900 евро са му платени от осигуровките , а той доплаща 100 евро тоест само 10%

  А ако на българин една процедура е 200 лева , то 150 лева е от НЗОК (чрез осигуровките) ,а доплаща 50 лева от джоба си за консултация тоест 25%

  Е кое всъщност е повече а ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Защо не се пусне един коментар на изказването на Константинов, че българските медици били много добре заплатени и не бягали? Лично аз знам за едно GP, което се изнесе във Франция преди 1-2 месеца, а за последната година знам и бая други случаи. Интересно нещо е наглостта- заплата от 700-800лв за специалист в болница и 400лв за сестра(Ето защо в болниците тези кадри и санитарите не достигат изобщол) за министъра явно са огромен доходл

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3163 Гневно

  Аз вчера подадох оплакване в хеи, защото в отделението по коремна хирургия в Пирогов няма топла вода, сапун и тоалетна хартия. Ако бях мъж щях да размажа главата на един от педиатрите. Върнах се в социализма, където системата те сравнява с земята и някой дебелокож доктор се изхрачва отгоре. Там където спят оперирани деца, се вика и крещи до два часа по коридорите и нито един път не чух да е по служебен въпрос. И накрая се оказа, след преживения стрес че изобщо не е трябвало да ни приемат.
  Впрочем, ако решиш да продаваш семки в някоя будка, трябва да имаш изряде санитарен възел. Глобата, дори само ако почистващите материали не са в специални шкафове е 200лв. Значи нас ни направиха на маймуни за да отговорим на безкрайните ни изисквания, а те ? И надбавки искали!

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#12] от "a.nice":

  А аз минлата година трябваше да давам кръв и урина в столична поликлиника в кв. "Белите брези". Насочиха ме към една тоалетна, която беше по-омазана от всяка родна крайпътна. Не преувеличавам. Като капак на всичко тоалетната имаше ГОЛЯМ, незакрит с нищо прозорец, гледащ към улицата. За късмет близо до поликлиниката намерих кафене с разбрана кафеджийка, на която дадох бакшиш, че да й ползвам тоалетната (изрядно излъскана).
  Като влязох в кабинета да ми вземат кръв, две сестри на по 30-40 злостно клюкареха някаква своя колежка и хич не им пукаше, че в стаята има чужд човек--пациент.
  Естествено за цялото преживяване платих кеш.
  Пък после Бекет бил измислил тетъра на абсурда. Аматьор.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#13] от "7777":

  В нашето ОДЗ се разхождат кучета на първия етаж./ 18-то./ Мисля да ги снимам следващия път като ходя, може и клип да направя.
  На всичкото отгоре така са измислили схемата, че моментално да се откажеш от жалба. В МЗ не може по телефона, трябвало на място. А ако в Хеи не знаех, че дежурния инспектор трябва да ти даде входящ номер и там нямаше да успея. Не може да подадеш жалба, но може "сигнал", и не трябва да искаш входящ номер, а " регистрационен фиш", иначе ти казват "не може" и затварят телефона.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#11] от "атанас":

  Като са им ниски заплатите да напускат и да заминават за Танзания, ако искат. Сега липсващата по тяхно мнение част от заплатата си я търсят от пациентите.
  Като се стигне до дефицит на лекари ще им се вдигнат заплатите. Малко са вишистите, които работят по специалноста си, те да не са нещо по особено? Освен всъщност, че им плащаме образованието. Няма такова нагло и безскруполно племе като лекарите в държавните институции. Нуждата от реформа там е огромна.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#15] от "a.nice":

  Zaminahme,ama ne za Tanzania. Ot Tanzania moje da se naloji da se vnasiat lekari

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 17. 17 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тънката разлика е, че лекарската професия не е просто професия, а би трябвало да е призвание и не смятам за допустимо неглижирането на задълженията и моралния и човешки кодекс поради финансови неудовлетворения, още по-малко пък смятам за редно да страдат пациентите. Лекарите са в правото си да искат повече, но от тези, които решават дали да им го дадат.
  Друг е въпросът, че при положение, че моят ОЛ два пъти годишно задължително ходи на екскурзия в чужбина, едва ли доходът му е за оплакване..

 18. 18 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Начина на формирането на заплатите на здравният персонал в момента поставя съсловието пред избора или да не получава заплати или да си набави липсващите средства от пациентите.Тези по-горе които се оплакват от здравеопазването,нека видят какво плаща здравната каса по клинична пътека от една страна/примерно за бедрена ампутация по повод гангрена/и колко са реалните разходи за медикаменти,други консумативи и ако нещо евентуално остане,за труд,от друга страна.Един от най-често употребяваните медикаменти е Допамин. Една ампула струва 100 лева.В най-добрият случай минимум за денонощие отиват почти 4 ампули.Ами смятайте господа и госпожи.Пътеката е около 1800 лева за 6 дни болничен престой.Тоест по 300 лева на ден.

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#12] от "a.nice":

  Хубаво е да имаш претенции, ама не на гол задник. Общо взето хигиената, оборудването и стандарта на здравеопазване между Германия и България е точно толкова , колкото е разликата между твоите мизерни здравни осигуровки (я платила, я не) в България и тези на някоя госпожа в Германия...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#16] от "dr_v_ispania":

  И танзанийските лекари ще се изсмеят на българските лицемери с мераци за нискобюджетно (ама да е европейско) здравеопазване.

  Месечни заплати на лекарите в Африка (при това данните са от преди 3 години)

  Kenya $ 959 = 1378 лв
  Tanzania $ 850 = 1221 лв
  Rwanda $ 645 = 927 лв
  South Africa $ 2,150 = 3090 лв
  Zambia $ 1,440 = 2069 лв
  Nigeria $ 1,820 = 2615 лв
  Ghana $ 1,218 = 1750 лв

  Източник : www.thelancet.com Vol 371 February 23,2008

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Едва двама от 241 анкетирани отговориха правилно на въпроса на колко направления за преглед при специалист имат право годишно, каза Кацаров."
  То лесно ли е да се отговори на този въпрос...
  При положение, че не е написано преди нито един лекарски кабинет...
  А ето един интересен коментар от форумите в интернет - предполагам е от някое Джи Пи:
  "всяко тримесечие РЗОК дава на всяко GP разрешение колко направления да издаде. Аз имам право, например, това тримесечие да издам 300 направления. А мога да издам и 1000 направления за тримесечието, но всяко едно което надвиша над лимита - касата ще ми го удържи от плащанията. Това ще рече, че всички направления над лимита си ги плащам сам. Е, че аз и сега се чудя как да връзвам двата края - що трябва да финансирам твоето здравеопазване - да не съм те осиновил. След като сте решили (голямата част от осигуряващите се), че за 3 евро на месец може да ви се осигури пълно медицинско обслужване. Аз не познавам такава страна, където това може да се случи за тия смешни пари. Всъщност не познавам Бангладеш - може би там може за 3 евро да си на "върха на здравето".
  Коментара е от 2008 г. и максималния размер на здравната осигуровка вече е - да кажем 4 евро, но това не променя много нещата. Още повече, че сега дори по-малко хора ги внасят, а боледуващите едва ли са намалели...
  Така че лекарите също са прави. Системата определено е недофинансирана... меко казано...

 22. 22 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#16] от "dr_v_ispania":

  гарантирам ти, че в Африка заплатите на лекарите са доста по вискои от тези в БГ ...
  Знам за БГ лекари отиващи да работят в Африка, но не сам видял африкански да идват в БГ.

  Докато в БГ трудът и образованието не започнат да се ценят повече от милиционерската тъпота .. няма да има качество ...

 23. 23 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Разстроено

  Всеки път си пишем едни и съши коментари под такива статии.
  А истината и действителноста си остават.
  При лекарите както във всяка професия си има и за пример и черни овце.Всеки може да изтъкне примери и за лошо отношение и некадърно лекуване както и за добре свършена работа и човешко
  отношение.Искам да изтъкна просто някой факти които са неоспорими.
  1 Битовите условия в нашите болници масово са повече от мизерни за което лекарите нямат грам вина.
  2 Апаратурата ,техниката са допотопни пак нямат вина лекарите.
  3 Скъпи лекарства и консумативи от ново поколение не се поемат от НЗОК също нямат вина лекарите.
  4 Някой от клиничните пътеки са раздути но болшинството
  са сериозно недофинансирани/ не се определят от лекарите/.
  5 Никой не организира и финансира симпозиуми ,конференции
  и обучения за повишаване квалификацията и запознаване със нови световни начини за лечение ,дори актуална медицинска литература не се подсигурява.
  6 Заплащането е меко казано смешно дори за нашият стандарт
  при положение ,че се изисква почти безгрешна работа при настоящите условия в нашите болници.
  Е може още да се пише ,само споменавам ,че при по дълъг период битието определя съзнанието и идеализма е до време.
  Това е тъжната истина .А факта ,че западняците почти всяка година си устройват вербуване на наши лекари и сестри
  и успяват годеишно да привлекат над 1000 лекари и двойно повече сестри трябва да ни накара да се замислиме.

 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  [quote#23:"Крез"]Битовите условия в нашите болници масово са повече от мизерни за което лекарите нямат грам вина. [/quote]
  Не е съвсем така. Няма никаква причина лекарите и сестрите в Пирогов да пушат вътре в болницата, нито има причина да викат по коридорите все едно са глухи. Това са умни хора. Какво им пречи да се държат подобаващо?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#24] от "7777":

  Не виждам връзката с амортизираната матерялна база и примера ти.

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#25] от "Крез":

  Пушенето в болницата не помага хигиената да е по-добра. А това, че базата е амортизирана не е причина да се крещи по коридорите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#14] от "a.nice":

  Изглежда, че по-добрия вариант е клип, който да се прати до медиите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":

  А ако спрат да пушат дали това ще обнови автоматично полуразпадналото се обзавеждане и апаратура?

 29. 29 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  Важно е да се говори тихо нищо че няма необходимата апаратура за правилна и точна диагностика и медикаменти и консумативи за лечение,тишина и молитви и който оцеле ,оцелее другите поне да мрат на спокойствие и тишина.

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":

  На кой какво му е мизерно или не, не е тема на разговор тук. Второ, правя огромна разлика м/у частните и държавните лечебни заведения. Отношението е с такава огромна разлика, че е несъизмеримо. Абсолютно е недопустимо това, което представляват държавните болници. Ако не им харесват условията да напускат. Ние като данъкоплатци можем да им платим толкова, като видим че никой не иска да работи за тези пари заплатите ще се вдигнат. Само че си седят, докторите защото взимат рушвети, полицаите също, и на учителите са им ниски заплатите, ако искате да учат децата на половината азбука, защото взимат на половината от немските си колеги?

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#23] от "Крез":

  Имам позната Джипи, която каза че и остават над 3500 на месец, това не са мизерни доходи. При генеколога ми един преглед е 80 лв., а той самия е милионер отдавна. Всъщност само клиниката му е много милиони. Лечението на един пулпит е 560лв., а импланта 2000лв. Нито цените, нито доходите са им ниски, поне на кадърните и предприемчивите.
  Проблема е държавното здравеопазване, където ако имаш лошия късмет да попаднеш, трябва да се молиш на Господ. И не става въпрос за черни овце, а за цялата система, която е толкова черна, че чак синее.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#25] от "Крез":

  В пирогов, в същото детско отделение, без престилки, направо с калните обувки се разхождат студенти. Това е въпрос на добри практики, не на пари. Същите тези, дето БАБХ предписват и на една баничарница. В най-простата такава, работниците не могат да влязат с обувките, които носят навън.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK