Над 1 милион българи страдат от депресия

Над 1 милион българи страдат от депресия

© Красимир ЮскеселиевПовече от 1 милион души в България страдат от депресия, съобщи "Медиапул", като се позова на данни, огласени по повод Международния ден на психичното здраве 10 октомври.


Според статистиката всяка година 10 700 българи постъпват за лечение в психиатрични болници, а 1/3 от тях губят своята работоспособност. За психичните заболявания в България не се поддържа регистър, но според специалистите 15 на сто от населението има някакви тревожни разстройства.


Рискът всеки българин да се разболее от някое често психическо заболяване е 19.5%. Всеки пети българин е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си.
Специалисти коментират, че съществуват много негативни представи за хората с психично-здравни проблеми като това, че са склонни към насилие, че не могат да носят отговорност за поведението си, че общуването с тях е затруднено, че всички психично болни са еднакви.


За страдащите от психични заболявания и тяхното възстановяване е много важна подкрепата на техните семейства, на институциите и на цялото общество. Стряскащ е фактът, че България е в челната тройка – след Литва и Латвия – по негативно отношение към хората с психични заболявания – 36% от българите имат негативно отношение към тях, при средно в Европа 22%.


Днес беше пуснат специален сайт, който представлява електронен каталог на психиатрите в България. Пациентите и техните семейства могат с помощта на търсачка да намерят информация за специалистите и техните практики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK