Административното намаляване на безработицата продължава

Административното намаляване на безработицата продължава

© Цветелина Белутова, КапиталАдминистративното прекратяване на регистрацията на безработни в бюрата по труда е основната причина за поредното намаляване на безработицата отчитано от Агенцията по заетостта, въпреки че съкращенията се увеличават. През септември на трудовата борса са се регистрирали близо 31 хил. души – с над 3 хил. повече спрямо август.


Над половината от тях са освободени от частния сектор – предимно от търговията, преработващата промишленост, туризма, строителството, сферата на операциите с недвижими имоти, транспорта и селското стопанство. От сектора "Държавното управление" са съкратени 1888 души.


Въпреки увеличението на регистрираните в бюрата по труда Агенцията по заетостта отчита, че безработицата намалява. Положителният баланс между постъпилите и напусналите бюрата по труда обаче далеч не се дължи на това, че хората са намерили работа. Данните показват, че подобен успех са имали по-малко от 18 хил. души. Намаляващата безработица се дължи на големия брой безработни, които отпадат от бюрата по труда, но не защото са си намерили работа, а защото регистрацията им е била прекратена служебно.
Една от причините за това е, че срокът, през който са можели да получават обезщетение за безработица, е изтекъл. Друго основание за прекратяване на регистрацията е неспазването на графика за срещи с трудовия посредник, отказ да се изпълнят препоръките му или да се започне предложената работа или обучение. Хората, чиято регистрация е прекратена заради последните причини, нямат право да се запишат на трудовата борса през следващите 6 месеца. Част от безработните са отпаднали, след като не са уведомили институциите, че са започнали работа, а получават и обезщетения, без да имат това право.


Данните на Агенцията по заетостта показват, че през септември регистрираните безработни са 309 971, или с близо 4 хил. по-малко спрямо август. Равнището на безработицата е 9.4% от икономически активното население.


Числата, които социалният министър Тотю Младенов неизменно цитира, хвалейки се с успехите в политиката на пазара на труда, коренно се различават от тези на статистическата служба на Европейския съюз Евростат, която ползва данни те на Националния статистически институт (НСИ). От тях се вижда, че през август нивото на безработицата е 11.7%, което е най-високото ниво от началото на кризата.


Причината за разминаването в данните е, че Агенцията по заетостта брои само регистрираните в бюрата по труда. Така от списъка й отпадат хората с прекратена регистрация, съкратените от сивия сектор, които не виждат смисъл да се записват на трудовата борса, както и преминаващите към все по-нарастващия дял на хората, които са се отчаяли, че ще намерят работа. НСИ брои безработните чрез анкети сред домакинствата и затова хваща не само тези с безупречна регистрация в бюро по труда.  


От статистиката на Агенцията по заетостта става ясно, че през септември в бюрата по труда са били обявени почти 13 хил. свободни работни места, които са повече от тези през предния месец. В частния сектор най-голямо е търсенето в икономическата дейност "Административни и спомагателни дейности", където заплатите са сред най-ниските. Свободни места са обявени и в преработващата промишленост, образованието и търговията.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  С административни трикове адекватна информация не се събира. А без адекватна информация не може да се вземат правилни пешения познат кръг

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Любопитно

  В частния сектор най-голямо е търсенето в икономическата дейност "Административни и спомагателни дейности", където заплатите са сред най-ниските. Свободни места са обявени и в преработващата промишленост, образованието и търговията.
  --------------------
  Вождът-Слънце рече, че има голямо търсене на овчари. Защо агенцията не ги е обявила навреме?

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Накъм картофените плантации май отива работата...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 479 Гневно

  "Намаляващата безработица се дължи на големия брой безработни, които отпадат от бюрата по труда, не защото са си намерили работа, защото регистрацията им е била прекратена служебно."

  Ето това е успешна битка с безработицата. Гениално. Браво.

 5. 5 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  Големи мошеници, акъла ми "зеха" тия..Гьонсуратлък, некадърност колкото щеш, хазната изгребана и пак ми се хилят самодоволно от екрана? Темерути, не погледнат примерно какво се върши в Полша, за да научат нещичко, а се оправдават със световната криза! Ми то така могат да ни научат и да не се храним, като магарето на Хитър Петър..

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  И на кой да вярваш?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Гневно

  "Въпреки увеличението на регистрираните в бюрата по труда Агенцията по заетостта отчита, че безработицата намалява."

  На това турците казват УЙДУРМА КАЛЕМ!!!!

 8. 8 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  От другаря Мишел нищо положително досега не съм прочел. Ако има някаква положителна новина, се прочита както дявола чете евангелието и пак я изкаравт лоша.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 9. 9 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Дневник! Къде прочетохте, че новорегистрираните са 31 000?

  http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=21&WA=News/ViewNews.asp&ID=1322

 10. 10 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1162 Весело

  Предполагам другаря Мишел е събрал "...новорегистрираните – 16 320 души.." с тяхната разбивка

 11. 11 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  няма значение как - важното е, че е намалена! гледайте цифрите, не гледайте действителността!

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 833 Неутрално

  "Административното прекратяване на регистрацията на безработни в бюрата по труда е основната причина за поредното намаляване на безработицата отчитано от Агенцията по заетостта, въпреки че съкращенията се увеличават. През септември на трудовата борса са се регистрирали близо 31 хил. души – с над 3 хил. повече спрямо август."
  -Изчисляването на безработицата и нейното намаляване,според регистрациите в бюрата по труда е фалшиво.Много безработни изобщо не се регистрират,други след определения срок се дерегистрират,но са си пак безработни.Би трябвало да се изчислява,според броя на работните места,тяхното заемане или попълване.Важно е,преди всичко и колко са новооткритите работни места.Другото си е стъкмистика.
  -”Вярвам на статистиките само когато лично съм ги подправил.” /Уинстън Чърчил/

 13. 13 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  От това по голям гьонсуратлък няма. Но всичко това е за сметка на правителството. Ако на 23ти не успеем да ги изметем през зимата ще им се случи нещо познато...

 14. 14 Профил на mishel
  mishel
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "chevyvolt":

  В съобщението, към което пуснахте линк, се казва, че "повече от половината от новорегистрираните – 16 320 души (53.0%) са освободени от частния сектор". Оттук нататък е въпрос на елементарна сметка колко са всички регистрирани през септември. И ако ми позволите още един коментар - целта ми не е да пиша негативни новини, а да обяснявам каква е реалната картина зад числата.

 15. 15 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#9] от "chevyvolt":

  В ГЕРБ май не можете да смятате. В това, което си посочил, пише: "Анализите сочат, че повече от половината от новорегистрираните – 16 320 души (53.0%) са от частният сектор...", което значи, че 100% от новорегистрираните са 30 729 /грешката идва от закръглението на 53%/.

 16. 16 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дянков ще намали чиновниците и ще стимулира икономиката!
  Така, че не плашете се!
  Новите работни места при държавна политика наречена простичко "икономика на мизерията" ще се разкрият.
  Така, че дерзайте - сметищата и кофите за боклук са Ваши!
  Лошото е, че и в тях няма да намерите кой знае какво!
  Защо е така - отговорете си сами!
  И най вече - марш към урните - Кат спечели изборите от пожарникарския маркуч ще потекат- мед, масло и л...на!
  Да Ви е сладко!

  ура и да живей!!!
 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  големия брой безработни, които отпадат от бюрата по труда, но не защото са си намерили работа, а защото регистрацията им е била прекратена служебно.
  ......................
  Така се бори с безработицата ГЕРБ.
  Предизборни стъкмистики на корифеите.
  Поне 1/3 от работещите в туризма през сезона, НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПАЛТА. Лъжат ги и им бият шута.
  Второ, сезонът свърши и тепърва ще идва най-тежката зима от 2005г. насам. Две некадърни правителства осраха това, което две що годе кадърни създадоха ( 1997-2005). Очаквам вълнения през януари, както по времето на Виденов.
  То само с лаф моабет и псевдо лентитчки т.е. евтини зрелища , не става. Хората искат и ляб, разбийш.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#7:"Дедо Либен"]На това турците казват УЙДУРМА КАЛЕМ!!!![/quote]

  А ние (боже, как посмях да кажа ние) - Вожда казва "Шменди капели"

 19. 19 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  През септември на трудовата борса са се регистрирали близо 31 хил. души – с над 3 хил. повече спрямо август.

  ====

  Цъфтим. Нали, Дянков?

 20. 20 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#14] от "mishel":

  Да, признавам си моя е грешката. Извинявам се за което.

  Въпреки това, аз съм на мнение, че изчисляването на безработните по регистрираните безработни дава по-реална представа, защото в БГ сивият сектор е сериозен фактор.
  Пример:
  Имам двама познати, които бяха съкратени след като влезе в сила правилото за взимане на 60% от заплатата. Единият тези 60% му бяха към 700 лв. и съответно отиде да работи в някаква манифактурка за 500 лв на черно. Другият ми познат започна слага автостъкла в едно гаражче пак без да плаща осигуровки. Имам и един трети, който вече 6-7 години монтира Автоаларми без да внася и стотинка осигуровки.

 21. 21 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Министрите не лъжат, те просто ни предпазват от истината.

 22. 22 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 583 Весело

  Другари, това си е с един куршум - два заека.
  Хем добре звучи "безработицата намалява", хем по-малко пари за обезщетения ще се дават. По случай добрата новина - коледен бонус за ударниците от НОИ, НАП и Мин. на Фин., че останаха без 13та заплата, горките.

 23. 23 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "mishel":

  Нема нужда да се обяснявате...
  Еквилибристиката с числа и проценти, нищо не означава. Много добра статия!
  Чиновници и бюрократи, чиято цел е просто стъкмистика. Те това ни е социалното министерство, както и присъдружните НСИ и подобни...
  По данни на Eurostat безработицата е 11.4%. От къде, защо, как, и колко... Отговор от българските чиновници, не искайте!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 24. 24 Профил на al_demokrat
  al_demokrat
  Рейтинг: 0 Весело

  Фокусите на статистиките, са също стари ..И Тошо добре ги владееше..Сега и неговият пазвантин използува "опита", практиката му ..
  И докато гербаджийте не станат 2-4 % , а именно- нефелните граждани, с татуировки по задните части и ръцете, докато не бъдат изпратени отново да лепят застрахователни етикети в пандиза - така ще е ..:))))
  Докато боко , тимаджийте , златевци , баневци , дс- мутрите , не изфъскат по някои непознати острови, а управляват България - така ще е ..)))

 25. 25 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#20] от "chevyvolt":
  ми това говори още по лошо за положението.Дали ако трябва да строи автосервиз със всички документи и изисквания,със счетоводство и др твоя познат щеше да се захване или щеше да си остане безработен?

 26. 26 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#9] от "chevyvolt":

  "Като търсещи работа лица са регистрирани и 3 191 работещи, 2 173 пенсионери и 756 учащи се.
  Анализите сочат, че повече от половината от новорегистрираните – 16 320 души (53.0%) са освободени..."
  Просто тройно правило - с резултат = 30792

  pastor
 27. 27 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Извинявам се за коментара - вече е отговорено!!
  Съжалявам, но не мога да го изтрия!

  pastor
 28. 28 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#20] от "chevyvolt":
  Именно поради наличието на фактори, които са трудно оценими се използуват всепризнати методики за оценка на състоянието.
  Може би смяташ, че оценката на АЗ-то е по-точна? Тогава дай предложение да се закрие "ЕВРОСТАТ". Май не звучи много логично?

  pastor
 29. 29 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На Избрания няма ли да му дадат плакет и от социалното министерство за успехите му в борбата със безработицата....

  .
 30. 30 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#25] от "Крез":
  Да! Доста хора смятат, че работата на шефа се състои само да назначава и уволнява.
  Дори само един човек да назначиш и трябва да сключиш договор със Служба по трудова медицина или да назначиш човек по охрана на труда. Веднага пристигат от Инспекцията по труда и ХЕИ за осветеност, отопленост, запрашеност и множество ...ост. Чак тогава някой разбира, че чуждата кокошка си е кокошка, а не патка.

  pastor
 31. 31 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  тъкмо в синхрон с увеличаването на самоубийствата

 32. 32 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#30] от "pastor":

  Правилно ,за съжаление който не се е сблъскал реално с административното и законово безумство по тези територии си няма и понятие зя какво става въпрос.

 33. 33 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 419 Гневно

  Преливането от пусто в празно е основното "занимание" на нашата администрация .Отделно клюките и тоалетите !Така ,че т.н. управляващи никога няма да имат ясна информация за нивото на безработица / или просто не искат да имат /!

 34. 34 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#9] от "chevyvolt":

  Според линка, който си посочил: "Анализите сочат, че повече от половината от новорегистрираните – 16 320 души (53.0%)."
  Всъщност, щом държиш на точността, точната бройка е 30 702. Елементарната сметка показва, че "Дневник" е преувеличил с "цели" 298 души, ако смяташ че това е от такова значение...

  Аз
 35. 35 Профил на sik96
  sik96
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#18:"moreto"]А ние (боже, как посмях да кажа ние) - Вожда ......"[/quote]

  Не смей да се издигаш до нивото на Вожда (всички на колене като се споменава Името Му)!

 36. 36 Профил на penko
  penko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  много е просто. хората които си плащат сами здравни осигуровки и нямат пенсионни осигуровки са безработни, тези които нямат здравни осигуровки също са безработни. една камара чиновници в различни вадомства наместват някакви удобни за началниците им цифри и никой не иска да направи единна система за информация .типично за абсурдистан

 37. 37 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЕЗБЕРАТЕ ГИ ПАК ТИЕ БОКЛУЦИ,ПА НЕ ПИТАЙТЕ ЗА КОГО БИЕ КАМБАЛОТО

 38. 38 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "mishel":

  За да се направи цялостна и обективна картина на пазара на труд, дали има само административно намаляване или е реално това намаление , е трябвало да вземеш даднните и за лицата, които са наети +самоосигуряващите се, а там имаше покачване доскоро.

 39. 39 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Нормално явление в една ненормална държава.
  Държава, в която никой не иска да създаде реална база данни, защото на определени хора няма да им хареса това, което ще се види от тях.
  Държава, в която може да бъдат избрани "народни избранници" с гласовете на 20% от избирателите и това е законно. Въпросните избранници могат да гласуват закон с 50% от народното събрание и този закон да тегне върху цялата страна.
  Държава, в която се приема закон, който противоречи на конституцията, но когато информираш националния омбудсман, той да ти отговори, че законът си е много добър; че правото на народа да осъществява пряка власт се състои в това, че ако се вземе решение на референдум, народното събрание, съответно общинският съвет, са длъжни да се съобразят с него, но в същност законът не дава право да се вземе решение. Да, законът наистина си е много хубав, но само за определени хора, защото на практика лишава народа от правото да упражни пряка власт. А това е мноооого удобно и за националния омбудсман, и за всички, на които ние, глупаците, плащаме заплати.
  Не знам дали разбирате за какво говоря, всъщност - едва ли, не знам и дали някой ще прочете това до края. Това, което искам да кажа е, че освен че пиша по форумите, имам глупостта да пиша и до институции, за да търся някаква справедливост, но това, което получавам е само обидно тъпи отговори, пълни с цитати на закони (явно залагат на това, че хората не са запознати със законите, но преди да седна да пиша за нещо, аз изчитам няколко пъти съответния закон и когато ми пишат глупости за отговор, го приемам като обида). Това, което искам да кажа е, че ако освен да пишем по форумите, започнем да пишем и до институциите, да ги заливаме с нашето недоволство, може би няма да бъдат толкова нагло самодоволни и да ни пращат за зелен хайвер.
  Бладоря за търпението на всеки, който е успял да стигне до тук!

  Аз
 40. 40 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Статията е полезна , защото е коректно маписана.
  Тотювите тюфлеци с фалшивите си и нагласени методики не си дават сметка, че това, което вършат е не само непочтено, но и вредно за обществото.
  Публикуването на невярна информация за реалното състояние на пазара на труда като моментна ситуация и очертани тенденции води до неадекватно поведение на участниците в този пазар.
  Подведени от неистинни данни и нереални перспективи , отделни лица сключват безразсъдни заеми, закупуват луксозни стоки , напускат работа без достатъчно сериозна причина.
  Безработни отказват поносимо приемливи оферти, които по-късно изчезват напълно и безизходицата става критична.
  Работодатели изготвят погрешна стратегия , следват загуби, срив и нови хора остават на улицата без доходи и осигуровки...

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дневник ви посмота малко и вие веднага клъвнахте, като шарани на гола кука!!!

  Статистиката публикува две фигури - едната е за регистрираните безраборни, а другата за броя на наетите лица. Ако наистина е така, както казва Дневник, то сумата на двете числа би трябвало да намалява, а това не е така!

  Ще взема да учредя едно движение "Граждани за борба с медийните манипулации!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  вечния стъкмистически парадокс - по официални данни 3 неща винаги намаляват, но никога не изчезват, а при детайлна равносметка винаги се оказват нарастнали:
  1. безработицата
  2. държавните слъжители
  3. престъпността

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 43. 43 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "През второто тримесечие на 2011 г. общият брой
  на заетите лица на възраст 15 и повече
  навършени години е 2 934.1 хил., а относителният
  им дял от населението на същата възраст - 45.3%.
  В сравнение със същия период на 2010 г. броят на
  заетите лица намалява със 138.0 хил., а
  коефициентът на заетост - с 1.7 пункта."

  Цитатът е от НСИ от 30.09. По най-простата сметка не работят 55 процента от хората в трудоспособна възраст. 2.934 млн. заети е доста условно. По-точната цифра е около 2.2 млн. От тях около 600 000 са в обществения сектор. И излиза, че всичко се крепи на 1.6 млн. работещи в частния сектор, които биват изстисквани като за последно.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 44. 44 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ваня":
  Абсолютно вярно и те подкрепям!
  В много случаи тези които трябва да ни отговорят са по-некомпетентни от нас.
  Имах случай да задавам три пъти конкретен въпрос на държавен администратор и два пъти ми отговатяха с цитати от нормативни утредби, без да получа отговор.
  На третото гневно писмо в което културно им теглих ......, ми отговориха, че все още не е приета методиката за изпълнение на нормативно признатата дейност по поставения от мен въпрос.
  В много случаи чиновниците са толкова къдърни, че не биха си намерили работно място другаде. Парадокса е, че компетентните трябва да се кланят на неграмотнте за да си свършат работата, а могат да получат само неграмотна услуга, която им спъва работата - порочния кръг на Параграф 22.

  pastor
 45. 45 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#40] от "trifon74":

  "Тотювите тюфлеци с фалшивите си и нагласени методики ..."
  Ти добре ли си? Методики???
  Иначе "+" за коментара, но хората на Тотю са само на принципа - дал Колю - взел Колю!

  pastor
 46. 46 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Каквито и да са данните за безработицата, УМрелата икономика скоро няма да се изправи на крака!
  Разбрах за какво иде реч при кандидатстването за някои места в Софията...
  Сега брегаджийските мрежово слуги ще ме атакуват с минуси, ама какво да се прави.

 47. 47 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#41] от "tribiri":
  Леко си се объркал.
  Тези резултати не са на статистиката, а на Тотювите хора.
  Освен това сумата от двата елемента трябва да е относително постоянна величина и представлява икономичеки активното население. Отпадат излизащите в пенсия (възрастово или по болест) и емигриращи, а се прибавят завършващите пълноправие. Сумата би следвали да следва демографския процес.
  За една икономика може да се съди по броя на заетите в нея и ако АЗ беше си изпълнила предназначението следва да отчете спада в заетостта, което не става за ПиаР.
  Ако прекръстим агенцията на Агенция по безработицата, може да се отчитат положителни новини.

  pastor
 48. 48 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#43] от "The.Teacher":
  Да! Сметката е вярна и жестока!
  Сметката е дори по-жестока като се има впредвид, че част от заетите в частния сектор са също администрация или заети в непроизводствен сектор - банкери, застрахователи, шоумени и други. Оказва се, че са много малко тези, които включват ръце и глава за да се извърши някякво натрупване. В същото време се увеличават хората, които се нуждаят от натрупаното.
  Лично аз не виждам смисъл в осигуряването при сегашната система - тя е порочна и затъваща. Тъй като всички управляващи само поддържат системата на изкуственно дишане, рано или късно количествените натрупвания ще доведат до качественни изменения и резулратът ще е много жесток за някои. Всичките управляващи се стремят това да не се случи докато са те на власт.

  pastor
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#47:"pastor"]Освен това сумата от двата елемента трябва да е относително постоянна величин[/quote]

  Ами нали това казвам и аз, но с по-малко думи. Наетите се мерят според статистиката на осигорителите, а безработните според бюрата. Ако бюрата лъжат едното трябва да пада, без да се вдига другото, т.е. сумата трябва да пада също.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "chevyvolt":
  [quote#9:"chevyvolt"]Дневник! Къде прочетохте, че новорегистрираните са 31 000?[/quote]

  В същият линк, през това изречение: "Анализите сочат, че повече от половината от новорегистрираните – 16 320 души (53.0%) са освободени от частния сектор."
  Ако 16 320 души са 53%, то 100% са "близо 31 хиляди души".
  Иначе, за да сме коректни и безкрайно точни, защото можем и да смятаме, са 30 790....
  Съвсем близо са до 31 хиляди, а Гутсузян не е сбъркал и не е излъгал..

  ПП
  Малко по-късно видях, че авторът е отговорил надлежно, но ще оставя текста, защото е добре да се научат да четат някои от критиците.


  Ecrasez l’infâme
 51. 51 Профил на lunarbase
  lunarbase
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Безработицата в България е като радиацията след Чернобил през 1986г. Хем го няма, хем непрекъснато пада. Общото в двата случая е затъмнението, което властта упражнява. Докога с лъжа? Страхливци.

 52. 52 Профил на dduchev
  dduchev
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Безспорно най-безумния министър е въпросния социалени Т.Младенов.... Соц от всякъде - както в разсъжденията така и в действията. Как може да компрометира открито една институция като НСИ, която дори и и да има недостатъци е официалния орган даващ информация на база на изследвания, които са международно признати. Такъв позор и конфронтация е позор. Това, че положението не е розово се вижда и не знам кого залъгва г-н Младенов като подхожда административно и бюрократично, а не практически и чесно спрямо хората, на които е длъжен.
  Вместо да се занимава той и неговия екип със войни с НСИ е по-добре да заеме позиция за решаване на въпросите и проблемите, като преди това мъжки и професионално ги признае.
  Но изглежда капацитета на този човек респ. на хората около него е достатъчен само за конфорнтации и изопачавания...

  Магистрали имаме, но социална политика и горди и работещи хора, които да ги ползват и да им се радват - не!

 53. 53 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#4] от "umberta":


  [quote#4:"umberta"]"Намалявщата безработица се дължи на големия брой безработни, които отпадат от бюрата по труда, не защото са си намерили работа, защото регистрацията им е била прекратена служебно." [/quote]

  Този номер го измисли Лидия Шулева от по-предния кабинет и така най-успешно се борим с безработицата. Цялата статистика е шменти капели. Тя не отчита и заетите в сивия сектор, които вземат помощи като регистрирани безработни. Не случайно сума ти вакантни места не се заемат, защото "безработните" изкарват значително повече.

 54. 54 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Любопитно

  "...Част от безработните са отпаднали, след като не са уведомили институциите, че са започнали работа, а получават и обезщетения, без да имат това право."
  Някои ще ми разясни ли горната констатация на автора?

 55. 55 Профил на kurkumichka
  kurkumichka
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не мисля, че който и да е може точно да отчете нивото на безработица в БГ. Освен отчаяните нетърсещи работа (незписани в бюрото по труда) и отпадналите от бюрото по труда, има и такива, които работят не просто на сиво, а на черно - те безработни ли са? НСИ ги отчита като безработни, защото не внасят данъци и осигуровки, но реално си работят хората. И няма как да се разграничи дали са отчаяни нетърсещи работа, или тарикати, скатаващи осигуровки и данъци. Навярно проблемът би могъл да се разреши с масови и редовни проверки във всяка една фирма и всяко едно гаражче, по всяко време и от некорумпирани служители. (За да ме разберете, припомнете си от последните седмици случая с уж безработния, който дължал над 7 милиона данъци.) Просто черната (не сивата) икономика у нас е огромна, и трябва ужасно голяма воля да се изсветли. До тогава няма как да се знае реално броят на безработните и на работещите.

 56. 56 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Това е цинично, статистиката да показва нереални данни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK