БАН отново се оплака от липса на пари

Миналата година учените от БАН протестираха заради плановете на правителството да промени закона за академията. Тогава учените се оплакаха от липсата на достатъчно средства.

© Надежда Чипева

Миналата година учените от БАН протестираха заради плановете на правителството да промени закона за академията. Тогава учените се оплакаха от липсата на достатъчно средства.Избори 2022

Българската академия на науките (БАН) отново се оплака от малко пари и от недостигащата държавна субсидия. Председателят на академията Николай Съботинов за пореден път заяви, цитиран от БТА, че не е ясно как до края на годината ще се намерят средства за сметките за ток, парно и вода.


Миналата година по това време БАН също протестира заради плановете на правителството да промени закона за БАН. Тогава те също се оплакаха от липсата на достатъчно средства.


"Средствата, за да може да функционираме до този момент, са от оскъдните възможности, които получаваме по линия на наеми, на някои външни източници. Така че това са средствата, които ни поддържат", каза Съботинов. Според него БАН се нуждае от минимум 109 млн. лв. като бюджет за догодина. За тази година академията разполага с 58 млн. лв., които осигуряват само 70% от необходимия фонд за работна заплата в академията. Средства не е имало за нищо друго.
Ако БАН получи 109 млн. лв. като бюджет за догодина, заплатата на един сеизмолог би станала 628 лв., а сега е паднала на 540 лв.


"Ние не можем да си изпълняваме и проектите, по които работим, поради липсва на подходящи условия", обясни Съботинов.  За миналата година собствените приходи на БАН възлизат на 40 млн. лв. Бюджетната субсидия е близо 60 млн. лв. Но приходите не могат да бъдат използвани за фонд "Работна заплата" или ако могат, то в много малък размер. 


Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН Георги Корчев. В него е описано тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето", разказа председателят на БАН.


Синоптиците, сеизмолозите и учените, осъществяващи мониторинг на Черно море, ще работят по една седмица месечно до края на годината "без заплати", защото това са важни дейности, за които БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, каза още Съботинов.


Той обяви, че от началото на 2011 г. всички институти в академията излизат в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Не знаем дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление, добави акад. Никола Съботинов.


Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 милиона лева за 2012 г.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK