БАН отново се оплака от липса на пари

Миналата година учените от БАН протестираха заради плановете на правителството да промени закона за академията. Тогава учените се оплакаха от липсата на достатъчно средства.

© Надежда Чипева

Миналата година учените от БАН протестираха заради плановете на правителството да промени закона за академията. Тогава учените се оплакаха от липсата на достатъчно средства.Българската академия на науките (БАН) отново се оплака от малко пари и от недостигащата държавна субсидия. Председателят на академията Николай Съботинов за пореден път заяви, цитиран от БТА, че не е ясно как до края на годината ще се намерят средства за сметките за ток, парно и вода.


Миналата година по това време БАН също протестира заради плановете на правителството да промени закона за БАН. Тогава те също се оплакаха от липсата на достатъчно средства.


"Средствата, за да може да функционираме до този момент, са от оскъдните възможности, които получаваме по линия на наеми, на някои външни източници. Така че това са средствата, които ни поддържат", каза Съботинов. Според него БАН се нуждае от минимум 109 млн. лв. като бюджет за догодина. За тази година академията разполага с 58 млн. лв., които осигуряват само 70% от необходимия фонд за работна заплата в академията. Средства не е имало за нищо друго.
Ако БАН получи 109 млн. лв. като бюджет за догодина, заплатата на един сеизмолог би станала 628 лв., а сега е паднала на 540 лв.


"Ние не можем да си изпълняваме и проектите, по които работим, поради липсва на подходящи условия", обясни Съботинов.  За миналата година собствените приходи на БАН възлизат на 40 млн. лв. Бюджетната субсидия е близо 60 млн. лв. Но приходите не могат да бъдат използвани за фонд "Работна заплата" или ако могат, то в много малък размер. 


Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН Георги Корчев. В него е описано тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето", разказа председателят на БАН.


Синоптиците, сеизмолозите и учените, осъществяващи мониторинг на Черно море, ще работят по една седмица месечно до края на годината "без заплати", защото това са важни дейности, за които БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, каза още Съботинов.


Той обяви, че от началото на 2011 г. всички институти в академията излизат в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Не знаем дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление, добави акад. Никола Съботинов.


Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 милиона лева за 2012 г.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Гневно

  управляващите не обичат по-знаещите от тях !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Идва зима, време е да пратя писмо до Премиера, че не мога да си платя сметките за ток и вода (и парно макар да не ползвам нито една услуга на Топлофикация). Също така детето ми ще се наложи да не яде по една седмица всеки месец за да може от БАН да изпращат важните данни за евопейските институции!

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До #1 от КМЕТ В СЯНКА:
  ......Значи повечето хора в България. Даже бих бил по-краен - МРАЗЯТ ГИ!

 4. 4 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До ,,nqama zna4ka koi":
  Ей платен герберски драскач, стига вече! Спри да се ,,изцвъкваш" и на места за които нямаш и капка понятие. Стига си давал мнение за гилдии и хора които не разбираш. И престани да изливаш омразата и злобата си в този форум. За такива като теб има специализирани медицински заведения и лекарства!

 5. 5 Профил на dragomir_26
  dragomir_26
  Рейтинг: 233 Неутрално
 6. 6 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 965 Весело

  Важното е да има за МВР, другите кучета ги яли...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 7. 7 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Крайно време е в БАН да разберат че от 22г. сме в пазарна икономика.Знанието е пари ,да започнат да го продават.
  Само от прогнозата за времето могат да изкарат доста добри пари ,стига да не я предоставят безплатно на стотиците телевизии и сайтове.

 8. 8 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Я да си налягат парцалите. Той премиера за една заплата от 1500 кинта цяла държава крепи на раменете си - ако не вярват да питат Сергей Игнатов, те тръгнали за пари да се жалват. Ми за милиционерите бе, откъде да вземе Тиквата за милиционерите? Като стане напечено кой ще го пази от народната любов - тия с мантите ли? Умни били. Ми като са толкоз умни що не са прокопсали. Ей го Цецо, не реве за пари, шест апартамента наспори, нищо че едно изречение не може да върже нацяло.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2609 Весело

  Имам предложение как да намерят малко пари.
  Например могат да престанат да раздават ПОЖИЗНЕНИ огромни пенсии на т.н. академици пенсионери. После могат да престанат да дават заплати на т.н академици защото академик е титла т.е. вид морално признание а не длъжност. След това могат да разкарат всички служители отдавна навършили пенсионна възраст, започвайки от председателя (78) и управителния съвет където няма и един под 80. Там е и бившия председател на 94 !!!
  След това можат да изрежат всякакви ненужни институтчета и техните синекурни длъжности и заемащите ги толупи. Примерно цялата рода на Първанов и техния институт няма да липсват на никого. И накрая ТРАБВА да се извърши акредитация на всеки един служител на БАН от международен екип. Примерно оня екип дето направи такава атестация на източногерманската БАН преди 20'тина години.

  И за останалите 200-300 човека се басирам че ще има европейски заплати и ще имат уважението и признанието на цялото общество.

 10. 10 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А пък аз предлагам уважаваните от мен учени от БАН да се поучат от родните ни художници.На общо събрание да приемат Б.Борисов за почетен член на академията,да наградят с пометната титла "заслужил академик" и това да стане в петък преди изборите с подобаваща тържествености много,ама много телевизионни камери.Ще има пари тогава.ТОЙ,името му да е свято,ще им даде!

 11. 11 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 661 Неутрално

  хехе, важното е спортни зали да има, футбол, туй-онуй. милицията няма нужда от умни и учени хора, които могат да мислят самостоятелно.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#10] от "molesan2":

  Едва ли, художници така и не успяха да му оближат гъ-а защото ББ не пощела да получи наградата им. А сградата им се размахва нагоре-надолу вече много години, сигурен съм че след ББ отново ще си смени собственика.

 13. 13 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 473 Неутрално

  БАН определено има много проблеми за решаване. Обаче е верен израза, че всичко в държавата е цъфнало и вързало та една БАН само остана да се оправи. Просто в Академията е пълно отражение на цялата наша действителност. Колкото до атестация както се изказва някой по горе и съкращаване на 90 % от състава и - по какъв критерии по точно ще стане? И западните велики експерти няма ли да препоръчат съкващване точно на специалисти които да не ги конкурират в еврофондовете? А зад съкращаването на финансирането и желанието за промяна на закона за БАН стоят зловещи апетити на Дянков и сие. Трябва да си абсолютен гладкогънест мразещ всичко по умно от теб за да се радваш на мачкането на учените!

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Весело

  До коментар [#3] от "paf":

  изразих се тактично че много ме трият модераторите дето истината не им е по вкуса !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  вчера ме информираха за един скромен учен от БАН дето се чудят кой да го лапне - швейцарци , германци или американци а той си държи на България ?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#13] от "komutatoe":

  А защо трябва да чакаме някой друг да ни каже проценти или имена ?
  Ясно е че човек на 78 ( председателя на БАН) отдавна е свършил със сложните мисловни процеси. Същото важи за всички други дъртофелници. Ясно е че не може да се дават пожинени пенсии. Ясно е че голяма част от инстутутите са напълно синекурни. Ясно е на всеки трезвомислещ какви са нужните мерки.

 17. 17 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Гневно

  До коментар [#4] от "komutatoe":

  КомунетоЕ, малко ли ти се струват над 70 млн. лв. само за заплати? Какво точно свършиха за миналата година например? Къде е отчета, който са длъжни да предоставят на нас, данъкоплатците? Или и ти си някоя от многото шушумиги, които се скатават в Академията и в този момент се насират от страх за бъдещето си. Феодални старци, дайте път на младите и иновативните, на можещите, кадърните и знаещите как да работят ефективно по време на криза!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 18. 18 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  що никой не дарява на бан бензин или други неща, както правят за мвр. да не говорим, че от дарения към бан има далеч по-голяма полза, отколкото към подопечните на цвцв. справка: една открадната патрулка и незаловен дядо-убиец.

 19. 19 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "bot":

  И джипа на Флоров, и пребитите от цигани ченгета и...

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 20. 20 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар 17,, Plamen2299":
  Типично по герберски обиждаш. Само че нищо вярно не си налучкал. Не съм комунист и никога няма да стана. Възраста ми е в пъти по-малка от тази на феодален старец. Не работя на синекурна длъжност и не ме е страх от уволнение - просто умея различни неща и нито ден не съм стоял без работа. А между другото парите на БАН са 59 млн лв. ,ама нали си гербер учиш се Гьобелс на пропаганда, той е най-близко до партията ви. Иди си вземи парите от централата и давай акъл на следващата гилдия която е попаднала ,,под ножа". Само не забравяй че колелото се върти и скоро че се иска сметка твоите кумири...

 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#17:"plamen2299"]Феодални старци, дайте път на младите и иновативните, на можещите, кадърните и знаещите как да работят ефективно по време на криза! [/quote]
  Пробвал ли си да се лекуваш с пиявици, казват че помага. Аман от" специалисти" по лозунгите!

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Това изисква отмяна на постановление на МС. Но Дянков се ослушва. Що ли? А е добър пример за неморално пилеене на пари.

  А там да не риват, да престанат да мислят само за шепа старци сграбчили се в кокала. Няма никакъв проблем да се съкрати на половина персонала. Съответно и сградния фонд. Районите на 4-ти и 8-ми км. ще са достатъчни. Само, че в мафиотизираната структура няма как да се случи. Трябва намеса от държавата. А много дрънкащото правителство няма и идея.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1541 Весело

  До коментар [#17] от "plamen2299":

  Ами като не можеш да го намериш явно нивото ти е прекалено ниско за да обсъждаш такава тема.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#20] от "komutatoe":

  Не си чел добре-59 млн. покриват 70% от необходимите за заплати, ама бюрократите и защитаващите ги така четат.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 25. 25 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Тези от БАН да се научат вместо граждански договори, да подписват договори през БАН, когато работят по проекти и доста неща ще почнат да се нареждат.

  http://www.momchil.eu
 26. 26 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#20] от "komutatoe":

  Ако си ме засичал какво съм писал досега, най-малко имаш правото да твърдиш, че подкрепям Тиквата и подлогите му, но в никакъв случай не и комунетата като теб и тези институции, дето мислят, че социализЪма още не е свършил и държавата е длжна да снася колкото искат.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 27. 27 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#23] от "Цецо":

  На мен не ми трябва официалния, а реалния, ако изобщо има разлика за теб.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 28. 28 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#21] от "Каишков":

  По-горе ти цитираха средната възраст на занимаващите се с наука. Е, мислиш, че така е редно, или просто си чешеш егото да се намираш на приказка? Това е диагноза...

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 29. 29 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  БАН - осигуряват ли бизнеса и общетвото като цяло с нужните технологии и изобретения, за да се развиваме. Какви практически приложими трудове имат " учените " от БАН. Сътрудниците от БАН обикалят десетките университети в страната и докарват страхотни доходи. Като бях студен преподавателите, които идваха от БАН да ни водят ( с едно изключение ), бяха ужасяващо изостанали от съвремието, изключително самовлюбени и потресаващо неграмотни пенсионери. Статиите от уикипедия са супер специализирана литература в сравнение с техните лекции. Оценете сами колко заслужават тези хора финансиране.

 30. 30 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 576 Неутрално

  до м17 #16

  Не знам откъде го измисли но ти добави оше 10г. към възрастта на Съботинов.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":

  Живеем в демокрация и дори дянков не може да наложи свойте си виждания без обществото като цяло да е узряло за тях и да ги подкрепя. И това смисъла на политиката му досега към БАН - да ги ръчка, те да пищят и постепенно да се тръгне към някаква реформа. Защото ако просто им даде желаните пари те нямат никакъв стимул да променят каквото и да е .

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#30] от "canuck99":

  Да, сбърнкал съм с някоя година. Всъщност към момента Съботинов е само на 70. Юрхновски е само на 74 но по-предишния Малиновски е умрял на поста на 88 пред 1996. Очевидно че и двамата се надяват да го достигнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK