Две трети не работят за каквото са учили


- 30% от работещите заемат длъжност, която отговаря на квалификацията им


- 38% имат много по-високо образование от необходимото за работата им

Само 30% от работещите в България заемат длъжност, която отговаря на квалификацията им, показва изследване на центъра за оценка на компетентностите към Българската стопанска камара.


Останалите или нямат необходимите умения, или са завършили дисциплини без практическо приложение, което ги е принудило да приемат някаква длъжност само и само да имат работа, каза ръководителят на изследването Томчо Томов.
Проучването е направено сред 1500 работодатели, които са оценили компетенциите на служителите си спрямо работата им. Резултатите бяха представени на дискусия между бизнес организацията и ректори на висши училища за подобряването на качеството на образованието.


Отговорите на анкетираните мениджъри показват, че 38% от хората имат много по-висока квалификация от необходимата за заеманата длъжност. Според бизнес организацията това означава, че образователната система у нас създава високо образовани кадри, които обаче не са необходими на бизнеса.


"Проблемът е, че тези хора не могат да си намерят работа и техните умения не се ползват. Така те се демотивират и не се развиват професионално", каза Томов.


Друг проблем е, че не се следи квалификационната и възрастова структура на специалистите по отрасли, което създава опасност в някои браншове да има оголване, предупреди изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.


За да се преодолее несъответствието между знанията и уменията на завършващите образованието си и потребностите на икономиката, бизнес организацията разработва професионални стандарти за металургията, машиностроенето, месопреработването, електрониката и електротехниката, мебелната промишленост и туризма. Идеята е изискванията да се включат в учебните програми.


Основният упрек на ректорите към бизнеса беше липсата на поръчки за обучение на кадри. Като добри примери бяха посочени фирми от металургията, машиностроенето, минната и химическата промишленост и финансовия сектор, които активно участват във формулирането на учебните програми и осигуряват места за стажанти.


Ректорът на Нов български университет Людмил Георгиев каза, че е необходимо да има повече преподаватели от средите на бизнеса.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  А половината от другата 1/3 работят това за което са си купили диплома, я от бургаския свободен, я от ПУТКА (Пернишки Университет за Телекомуникации Компютри и Архитектура)

 2. 2 Профил на Лош
  Лош
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ми те половината учат икономически специалности, а то икономика няма...

 3. 3 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#1] от "telqk": А да не забравяме стотиците 'юристи' от ТУ, УНСС илидругаде по съд, прокуратура и полиция

  Това е АДМИНИСТРАТИВНИЯ КАПАЦИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ!

  и най-умният си е малко прост....
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  А колко са принудени да напуснат работата по специалността си и въпреки спечелените дългогодишни съдебни дела пак не работят, защото там са назначили чичовият вуйчо на стринката на шефа ?
  И всичко това за да не се платят прословутите 6 шест БТВ ако са работили над 10 години при един и същ работодател или за да си спести клас прослужено време.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Да питам разбирачите: Кой...какво ги кара хората да учат "дисциплини без практическо приложение,", както пише в статията: "...Останалите или нямат необходимите умения, или са завършили дисциплини без практическо приложение, което ги е принудило да приемат някаква длъжност само и само да имат работа..."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 6. 6 Профил на Semkov Miroslav
  Semkov Miroslav
  Рейтинг: 572 Весело

  Ми работя като пицар , но съм завършил Производство на боеприпаси ! Е , къде да си реализирам класификацията като ВМЗ-Сопот не наема работници вече 11 години . И сега правя пици,понички и дюнери

 7. 7 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 521 Весело

  "38% от хората имат много по-висока квалификация от необходимата за заеманата длъжност. Според бизнес организацията това означава, че образователната система у нас създава високо образовани кадри, които обаче не са необходими на бизнеса".

  А какво ли ще стане, ако изпълним препоръката за 40% от населението - вишисти?

 8. 8 Профил на yankulov
  yankulov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колко процента от тези 2/3 не са учили за каквото за учили? То трябва нещо научиш, за да го прилагаш. Само квалификации не са достатъчни.

 9. 9 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#7] от "kalistrat":

  Като че ли са високо образовани, само според това че имат диплома за завършено висше образование, иначе не са толкова образовани! След като у нас(случайно или не) се акцентира върху развитието на туризма, то е ясно че за тази дейност няма много голяма нужда от високообразовани специалисти. Без развита промишленост, включително и лека промишленост (където възвращаемостта на вложените средства става за по-дълъг период от време) и селско стопанство (където няма гаранция за получаване на продукция), няма да има кой знае какъв просперитет на страната! Всеки обаче иска бърза възвращаемост на направените инвестиции и ако е възможно още утре да стане милионер! Това води до монокултурност- примерно производство само на зърнени култури (пшеница, царевица), а липса на производство на зеленчуци и др.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Аман от умници! Бил Гейтс и Стийв Джобс също не работеха за каквото са учили, но никой не ги обвинява.

  А кой е казал че специалностите трябва да са с практическо приложение? И кой е определил умникът Томчо Томов да определя коя с какво приложение е? Да вземат да го изберат за ректор на университета на БСК като е толкова компетентен!

  Това за преподаватели от средите на бизнеса е също луда идея. Ако искат да преподават, да преподават на колегите си. Ама тогава работодателят ще трябва да плаща за преподаването. Защо да не ги набутаме тези "преподаватели" на държавата, че тя да им плаща? Хитро, а?

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  Само 2/3 !!!! Гледам и не вярвам на очите си!!! Освен доктори и ветеринари , кой друг работи в сферата си??? Да сте видели честен български бизнесмен , който да не е завършил ВИФ , или Симеоново???

 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Съгласна съм с повечето коментари. И все пак ми се струва пълно разхищение за държавата и за хората,както и загуба на време, да не работиш това, за което си учил.
  Стив Джобс просто не е учил.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1086 Весело

  Две трети не работят за каквото са учили
  ----------------------------
  А две трети от тия дето въртят бизнес си нямат и хал - хабер какво точно правят, така че нещата са балансирани.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 14. 14 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Естествено, че в БГ образованите хора по принцип не работят по своите специалности, защото местата им са заети от селяндури и селяндурки, които пък не искат да работят по техните си специалности.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 15. 15 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#6] от "Илде":
  Насочи усилията си към депутатите, работейки по специалността си...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Весело

  Да си дойдем на думата - "Основният упрек на ректорите към бизнеса беше липсата на поръчки за обучение на кадри."
  Ми така е, няма частни поръчки за обучение на кадри. Доколкото помня кандидат-студентските програми - има само държавни поръчки, за държавният сектор.
  Или бизнесът иска крадне от държавната поръчка? Време е да почнат да плащат - дето е приказката - който плаща, той поръчва музиката, а не да ми пишат разни стандарти и стандартчета

 17. 17 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  ами то и 2/3 от работодателите са станали такива по случайност и де факто "не заемат длъжност, която отговаря на уменията им", а голяма част от сегашните бакалавърски и магистърски програми са загуба на време.

  low riders team
 18. 18 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#6] от "Илде":

  пак ще дойде твойто време, не бой се ще изковем от пиците снаряди

  low riders team
 19. 19 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Неутрално

  В образованието и на пазара на труда цари пълен хаос защото липсва намесата на държавата, която има възможност да контролира и регулира тези процеси, но не го прави защото хората които трябва да направят това са плод на хаоса.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 20. 20 Профил на Evgeni Dimitrov
  Evgeni Dimitrov
  Рейтинг: 470 Гневно

  Когато "тройната коалиция"затри управлението на НДСВ влязола в "съглашение"след спечелване на следващия мандат да оставят част от кадрите на НВ Симеон ІІ в управлението на страната при условие ,че участват в коалиция с тях.Същото направиха и с ДПС.Така политическите назначения бяха не по "диплома",знания и опит по това колко и как ще се краде при управлението за което им трябваше подкрепа.Днес остатъците от назначените "партийци"на БСП също във властта ,крадат и саботират управлението на ГЕРБ.Същите правят "демонстрация"колко некадърно управлява Борисов.Да вземем една от държавните институции ,обявена за неплатежоспособна и липсващи повече от половин милион от парите дадени и от самия Станишев някога.Лицата извършили тези престъпления се си на работните места.Обявеното "преструктуиране"им служи да се отърват от тези които надаваха глас за безобразията вършени при управлението на тази госпожа Пръмова ,бивша ген.директорка.Днес лицата умилкващи се около нея са си на власт ,а парите изядени от тях ги няма.Няма ги и по добрите специалисти в това учреждение.Тези които имат висока квалификация и опит се държат настрана ,за да попаднат случайно на следите водещи до безобразията вършени при предишното управление на тази институция.Тук важи "дипломата"за вярност към тези които съсипаха не само държавата ,но и всичко що е годно да и бъде в полза!

  Това което днес направим за добро, утре поколенията ще благославят!
 21. 21 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Що е то "Квалификация", придобити знания и умения или тапии?
  В момента човек със близка до средната квалификация не може да намериш, а те ми пишат, че били с по-висока квалификация от необходимата за заеманата длъжност.
  ВМЗ и подобни са изключение.

 22. 22 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Цифра университети бълват икономисти, филолози, философи, психолози, прависти.

  При намаляващата нужда от учители, например, постоянстовото на университетите е учудващо. Но пък желаещи за вишу колко щеш, така че можем да бъде благодарни, че работещите в сферата на обслужването са с висше образоване.

 23. 23 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#20] от "Иван Иванов":

  точно така е. най-отвратително беше разпределението на местата през 2005-та - три партии с огромна алчност се насочиха към три пъти по-малко места в държавния апарат - за тази цел се създадоха абсолютно кухи структури и дори две излишни министерства, за да поемат огромния брой кадри - ДПС изцяло превзе земеделието и започна да си краде като през турско. Всеки знаеше, че е безнаказан, защото управлението беше оплетено в договорките - участваме заедно, но всеки си краде в неговата кочинка. После дойде Боце и разрита цялата комунистическо-царедворск-потурнашка паплач, при което се чу вой - уволняват се доказани професионалисти. Професионални крадци.

  low riders team
 24. 24 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 624 Неутрално

  На Дондуков 1 работи един човек, с диплома на историк. Историк той не е бил никога, защото е работил преди в инситута по история на БКП и се занимавал с някойси Благоев.
  На Дондуков 2 пък, работи пожарникар и му помага физкултурник.
  Философ е консултант по хидроинженерство, а физкултурникът по охранителни системи, без да може да заие бушон.
  Има един мишок на Позитано, който пък никога нищо не е работил.
  Със защита на българщината, се е зафанал един фотограф-богослов, който има в дипломата си тройки по история и български.
  Мома Калинка и тя беше завършила някаква пампайска специалност, но разпределяше милиард лв по земеделие.
  Поверили сме си бъдещето на пехливани, спортисти, милиционери и всякакви неграмотници.
  А частният бизнес е без значение. Там рискуваш собствен капитал и пазарът те издухва или успяваш. (не говоря за едрия бизнес с държавните поръчки, там ситуацията е, като при управляващите).

 25. 25 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Така ще е докато народната пара (данъци) се харчи от лелинчова администрация, за която науки като:
  - икономическа география на РБ, ЕС и Светът;
  - стопанска история на РБ и ЕС
  - управление (вкл. стопанско, т.е. мениджмънт)
  - държавно устройство (и функциониране) и публична администрация в РБ и ЕС

  остават в миналото им като успешно "взети" и забравени изпити, а не се използват като основа за вземането на управленски решения в условията на глобализиран свят, за устойчиво изпълнение на дългосрочни стратегии, чрез устойчиви демократично приети от Обществото НИ политики.

  Друг е въпросът дали изобщо са изучавали изброеното, което ще преопредели доколко и дали разбират последния параграф.

  Но едно сравнение с френската администрация никак нЕма да е в наша полза повЕрвайте ми.

  А ние ВСИЧКИ се състезаваме в рамките на ЕС, и нашата администрация също, БОГ да й даде разум.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 26. 26 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#1] от "telqk":

  е как пък точно за свободния в бургас се сети? да не би ти да си си купил от там твоята? или си чувал че се купуват?

  Навсякъде се продават и дипломи, и изпити. Навсякъде е едно и също. Статуквото трябва да се пази, това е главното за всички. Университетите не се управляват с акъл а с обратното му...каквото и да е то. Барем,чунким,санким един да са беше усетил да се ориентира пазарно, досега щеше да е много пред другите... ама не било писано

 27. 27 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 470 Весело

  Вината не е толкова в бизнеса и висшето образование,а в царящата връзкарщина...ветринари управляват Спа комплекси-щото -вуйчо има...и какви ли не чудеса още!
  А пък тъй наречените "Центрове за кариерно развитие" се превърнаха в поредните удобни за добро прекарване места!

  haokarapora
 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Само 30% от работещите в България заемат длъжност, която отговаря на квалификацията им, показва изследване на центъра за оценка на компетентностите към Българската стопанска камара".
  Процентът на истина е много нисък, но да не забравяме, че основната причина е закриването на много предприятия, в които хората бяха работили по времето на социализма. След това по инерция вузовете продължиха да набират студенти за същите специалности и картинката стана плачевна.
  Университетите също трябва да бъдат активната страна, а не само да чакат структури като БСК да им дават предложения. Това е постоянен процес, на пълноценното участие в който явно все още всички се учат. Държавата също трябва да изгради своята стратегия и ясно да покаже по какъв начин ще участва в селектирането на най-търсените специалности, при положение, че е основен участник във финансирането им.
  Накрая - да не забравяме, че и всеки сам си е отговорен за това, което избира като специалност и съответно бъдеща професия. Родителите, които определят това вместо децата си, нека се замислят - хубаво...

 29. 29 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#6] от "Илде":
  Ако намериш вариант да съчетаеш сегашната си работа с бившата си ще ти се отворят доста поръчки в най скоро време!!

 30. 30 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 367 Весело

  Болшинството от студентите през последните 20 години записват висше образование просто заради тапията. Кандидатстват във всички възможни университети и каквото ги приемат-това, важното е тапия да има. Самите университети също гледат да не съкращават излишните специалности с цел повече постъпления от такси, държава и т.н. Това е омагьосан кръг и води до тези резултати. Аз например работя по специалността си, откакто съм завършил бакалавър, но за целта внимавах къде кандидатстам, каква специалност ме приемат, и през 4-те години следване не съм преставал да се интересувам какво става в бранша, без това да ми пречи да изкарам едно много лудо студентство откъм купони и т.н. Така че един съвет към бъдещите студенти - не влизайте да учите каквото и да е, а си помослете искате ли го, все пак това са минимум 4 години от живота ви

  Virtus est medium vitiis.
 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  смешен плач!

  каквото посяха родните чорбаджии, това и жънат

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Колко стипендии на студенти дава БСК? Колко работни места е обявила? Ако т.нар. "работодатели" имат някакви претенции, да си потърсят работници и служители от Германия, Франция или Италия. Има свободно движение на хора, стоки и капитали. Ето в Германия има достатъчно квалифицирани българи, привлечете ги с високи заплати/за сведение на мутрочорбаджиите 350 лв не е висока заплата/.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK