Дянков праща финансови квестори в дружества от публичния сектор

Дянков праща финансови квестори в дружества от публичния сектор

© Георги КожухаровПравителството създава нова длъжност - "финансов квестор", който да контролира управлението на средствата в предприятията от сектора "Държавно управление". Това стана с одобрените днес проектопромени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор,  съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


С новите норми се предвижда министърът на финансите да може да извършва  превантивен контрол в тях чрез назначен от него финансов квестор. Те ще могат да влизат в държавни предприятия и в търговски дружества с държавно участие, в които е лоша финансовата дисциплина, уточни Дянков. Първите квестори ще влязат в БДЖ и някои болници, между които Военномедицинската академия.


Служителят ще контролира дали още преди дружеството да е поело финансови задължения и да е извършило разходите, това ще е законосъобразно, ефективно и икономично. Той ще има право на свободен достъп до служебните помещения, ръководството, персонала и всички активи на организацията, която проверява. Квесторът ще може да изисква и всички документи.


Служителят ще се отчита пред финансовия министър всеки месец и ще го информира за случаите, когато е извършен разход без неговото одобрение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK