Първа присъда за призив към насилие и насаждане на омраза във "Фейсбук"

Избори 2022


- 23-годишен варненец е наказан с порицание


Варненският окръжен съд наложи 10 месеца условно лишаване от свобода и обществено порицание на 23-годишния Слав Жечев за престъпление против равенството на гражданите. Той създал във "Фейсбук" събитието "Клане на цигани", "за да се продължи дискусията по темата", след като всички страници и групи в социалната мрежа, възникнали след събитията в Катуница и призоваващи към насилие, бяха изтрити.
Групите бяха над десет. Организирането на протести ставаше чрез наречената "Смърт за "цар" Киро! Око за око, зъб за зъб", която беше набрала над 70 хил. последователи.


Поканата за "клането" от Слав Жечев била илюстрирана със снимки, които според съдебното решение са подбуждали към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност. От личния си компютър Жечев е изпратил до приятелите си във "Фейсбук" покана за участие в събитието "на оръжие".


По време на съкратения съдебен процес срещу Жечев стана известно, че само за два часа в деня на публикуването му събитието е било харесано от 76 души. Част от тях дори постнали на стената му коментари, които също са съдържали призиви към насилие на етническа основа.


Слав Жечев, на 23 г., досега не е осъждан. Той обясни, че едва при идването на полицията няколко часа след публикуването на поканата във "Фейсбук" осъзнал, че "можело да стане нещо по-сериозно" в резултат на действията му. Минути преди да чуе присъдата си, той заяви, че съжалява за извършеното. По-рано на няколко пъти отправи закани за саморазправа с репортерите, които го снимаха.


Съдии от Варна коментираха, че по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, по която бе произнесена и присъдата на Жечев, до момента у нас е осъждан единствено Волен Сидеров, лидер на "Атака".


След събитията в Катуница и следващите протести започна рекорден брой разследвания за подбуждане и проповядване на етническа омраза. Варна е градът, в който са започнали най-много от тези дела.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK