Социалният министър иска по-големи стимули за отлагане на пенсионирането

Тотю Младенов

© Цветелина Белутова, Капитал

Тотю МладеновДа бъде увеличен бонусът, който се дава за всяка година работа, след като човек е получил критериите за пенсиониране, предлага министърът на труда Тотю Младенов.


В момента всеки 12 месеца стаж след навършване на нужната възраст носят 3% в пенсионната формула, което увеличава размера на пенсията. Предложението на Младенов е процентът да стане 4. От това ще могат да се възползват само хората, които имат необходимата възраст и стаж, но продължават да работят, без да са се пенсионирали.


Целта е да се създадат стимули хората да останат на пазара на труда по-дълго, обясни Младенов. Във връзка с това той ще предложи работодателите в частния сектор да не могат да освобождават служител на основание, че е навършил пенсионна възраст, ако той иска да продължи да работи.
"Един добър работник може да остане на работа независимо от възрастта си. От това ще спечели и той, и работодателят му", каза социалният министър.


Идеята ще бъде обсъдена със синдикатите и работодателите следващите седмици.


"Държавата трябва да спре да се намесва на пазара на труда. Подобни силови мерки няма да решат проблема", възрази срещу предложенията на Младенов изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.


Младенов и Данев участваха на конференция за демографските предизвикателства и застаряването на населението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK