Социалният министър ухажва и бъдещите пенсионери

Бизнесът: Абсурд е възрастните служители сами да решават кога да се оттеглят

Тотю Младенов

© Дневник

Тотю Младенов
- 60 хил. са безработните младежи до 24-годишна възраст

Всяка година стаж след навършване на пенсионна възраст да увеличава пенсията с 4%, а не с 3%, както е в момента. Такава законодателна промяна ще предложи министърът на труда Тотю Младенов. Бонусът няма да важи за работещите пенсионери, а само за хората, които могат да се пенсионират, но не искат.


Целта е служителите да продължават да се трудят максимално дълго, което да им донесе по-висока пенсия след това. Идеята за увеличаване на стимулите за отлагане на пенсионирането не е нова. Сегашното й "притопляне" от социалния министър идва по-малко от седмица преди изборите и дни след думите на министъра на финансите Симеон Дянков, че в бюджет 2012 г. не се предвижда ръст на пенсиите.
За да се гарантира безпрепятственото оставане на работа на възрастните служители, Младенов ще предложи работодателите от частния сектор да не могат да освобождават работник само на основанието, че той е навършил годините за пенсия. Идеята е служителят да продължи да работи, докато сам не реши да се оттегли.


"Това е намеса в частния сектор и е пълен абсурд", възрази изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. "Защо тогава има пенсионна възраст, регламентирана в закон", попита той. Според него възможността работниците да продължат да работят след пенсионна възраст може да се уреди в личен или колективен трудов договор, но не и в закон.


Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев също разкритикува идеята. "Държавата трябва да спре да се намесва на пазара на труда. Подобни силови мерки няма да решат истинските проблеми, които са ръстът на безработицата и закриването на работни места. Ниската квалификация на работната сила принуждава фирмите да освобождават хора и да търсят нови. Никой няма да уволни добрия работник", каза Данев.


Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков предупреди, че увеличаването на тежестта на годините работа след пенсионна възраст трябва да е премерено. "По-дългото оставане на пазара на труда ще носи постъпления за осигурителната система, защото хората ще продължават да правят вноски.


В краткосрочен план това ще намали и разходите, защото пенсионирането ще се отлага. В дългосрочен план обаче това ще доведе до значително по-високи разходи, защото хората ще получават много по-високи пенсии", каза той. Това е първото изказване на Петков срещу идея на социалния министър.
Преди няколко месеца кабинетът реши всички министерства да прекратяват трудовите договори на служителите в пенсионна възраст.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Този тъпанар Тотю защо мълчи, че в момента ощетява старите пенсионери спрямо новите с еднакви лични данни. Това се дължи на ежемесечното повишаване на осигурителния доход, който влиза във формулата за пресмятане на пенсията.

 2. 2 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Заемането на министерски пост от личност като Тотю Младенов е абсолютен нонсенс! Този не мисли /ако въобще му се отдава този процес на мозъчната дейност/ преди да говори; плещи безотговорно глупости след две години пребиваване в мин. кабинет и още 1.5 години като шеф на гл. инспекция "Охрана на труда". Идеите му са в разрез с куп нормативни актове - ама, давай, нека съм в обектива! Ако Борисов не го смени, ще получава още много негативи от "дейността" на Тотю.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 3. 3 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Гневно

  Казано с цифри : ако трябва да вземаш 200 лв. пенсия, но се пенсионираш 1-на год. по-късно, ще получаваш по 208 лв. Това се казва стимул. 8 лева !!! Че и за тях не могат да се договорят. Клоуни! Кой ги има за пари 8 лева на месец!? Един килограм сирене.Пенсиите трябва да са поне 800 лева, а те се карат за 8.Циркаджии.

 4. 4 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  ,,...Ниската квалификация на работната сила принуждава фирмите да освобождават хора и да търсят нови. Никой няма да уволни добрия работник..."
  Данев, Данев, много си далече от действителността, ама много далече! Тук е България и по тези географски ширини нищо не е както другаде по света!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 5. 5 Профил на taypan
  taypan
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Как пък в това правителство не се намери един от майка роден министър,който да предложи нещо действително добро за българите?!
  Излапахте парите за пенсиите и сега търсите всевъзможни начини за да отложите плащанията на по-големите пари за пенсии за следващото правителство,за да си троши то главата!
  Разни бюрократи-държавни чиновници, с удоволствие ще останат по бюрата до сетния си час,подсигурени с по един куфар памперси , но какво ще кажеш за хората, работили тежък труд.Те нямат ли право да се порадват на пенсионерски живот,или трябва да умират като кучета докато работят, заради прищевките на такива изроди като тебе, маймуно недоклатена!
  Какво ще кажеш за младите специалисти, които стоят без работа, защото хората отдавна навършили годините за пенсия, вместо да получават заслужените си пенсии, заемат работни места само като фигуранти,без да извършват някаква полезна дейност? А младите напускат държавата ни, когато са най-нужни за нея!

 6. 6
  pierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на simo_simov
  simo_simov
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Считам че преди да се изкаже , г-н министъра трябва да се консултира с някои експерти. Мнението му по въпроса ми се струва напълно неприемливо и не смятам, че някой би се съгласил да го приеме. Защо човек навършил пенсионна възраст да заема място което може да заслужи някой млад специалист? Да не би да е най-големия капацитет и е незаменим? Според мен министерството, което оглавява господин Младенов е с доста раздут щат , а дейността която извършват подчинените му безмислена в този си вид, защото не виждам нищо социално в България. Добре би било да се помисли за реформа в сферата на това министерство , намаляване на щата и разходите и промяна в реда и дейността на служителите. Фиктивната дейност не трябва да се заплаща от ефективно работещите.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  А кога ще започне да ухажва младите,тези в зряла възраст и тези пред пенсиониране?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Какво има да ухажва. Хората искат парите им да бъдат внасяни по собствени онаследяеми партиди. Т.е. искат пенсионна реформа, така че осигуряващите се трябва да имат стимул да внасят.

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите, на максималния осигурителен доход и категоризацията на труда. Който колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА.
  Гласените досега мерки и от ГЕРБерастите са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  Еми при такива условия как някой да е реално толкова глупав че внася. Но то и си личи и по огромния дефицит на НОИ.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ТотЬО, нищо няма да ви спаси, отивате си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  Две години старите пенсии , не са индексирани!!! Брадатият мошеник , ни говори , какво щял да прави в бъдеще време , а ние си искаме полагаемите ни се по закон от две години индексации, за да не умрем от студ и глад , днес и сега!!!

 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 567 Гневно

  Всяка година стаж след навършване на пенсионна възраст да увеличава пенсията с 4%, а не с 3%, както е в момента.
  Ако доживеят дотогава . Изследването на НСИ показва, че средната продължителност на живота в България през периода 2008-2010 г. е 73.6 години. Жените живеят с над 7 години повече от мъжете. И при двата пола продължителността на живота сериозно изостава от средното ниво в ЕС.

 14. 14 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "Да бъде увеличен бонусът, който се дава за всяка година работа, след като човек е получил критериите за пенсиониране, предлага министърът на труда Тотю Младенов.

  В момента всеки 12 месеца стаж след навършване на нужната възраст носят 3% в пенсионната формула, което увеличава размера на пенсията. Предложението на Младенов е процентът да стане 4. От това ще могат да се възползват само хората, които имат необходимата възраст и стаж, но продължават да работят, без да са се пенсионирали."

  "Всяка година стаж след навършване на пенсионна възраст да увеличава пенсията с 4%, а не с 3%, както е в момента. Такава законодателна промяна ще предложи министърът на труда Тотю Младенов. Бонусът няма да важи за работещите пенсионери, а само за хората, които могат да се пенсионират, но не искат."

  Само ми е чудно какво толкова се променя статията, че трябва да се пуска 2 пъти с лека промяна на написаното. Не за друго, ама така често дискусии във форума изведнъж минават към няколко статии и примерно такава с 200 коментара изведнъж "изчезва" заменена от новата, а някоя зачекната тема така и хората се чудят къде да продължат да търсят дали някой я е коментирал. Страшно е да има нежелани коментари или просто има някаква политика на доизглаждане на текстове, която води до пускане на няколко еднакви в същността си материала до избора на такъв за официално публикуване в печатното издание?

 15. 15 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 478 Гневно

  Тотю, по-некадърни управляващи от вас не помня! От ден на ден все по-големи тъпотии се измислят. Къде в сметките ви си вписват хилядите млади безработни хора? Защо отникъде нищо не се казва за разкриване на работни места за тези хора, а мислите как да стоите до дълбоки старини на държавната хранилка! Май наближава времето, когато нямате да имате пари да плащате пенсиите на възрастните хора, а? Защо не дадете възмомжност на хората с отработения 40 годишен трудов стаж да се пенсионират, независимо от възрастта си и да освободят места за млади кадри? Така хем ще има хора да работят, хем и тези хора, въпреки отработеното няма да треперят дали няма да останат на улицата, преди да навършат годините за пенсия, защото нали се сещате, че останеш ли на улицата в предпенсионна възраст трябва или да ровиш в кофите за боклук, за да се изхранваш или да крадеш! Цял живот плащаш на държавата и си изплатил дължимото и нямаш право да получиш, каквото ти се полага, защото си нямал възраст - пълен геноцид! А да не говорим за поредното абсурдно предложение да лансират пенсинерите, а младите кучета ги яли! Оставка!

 16. 16 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Първо, прокарването на тази идея не създава ли очеизваждаща неравнопоставеност между заварените пенсионери, тези, които са пенсионирани, но продължават да работят и бъдещите ползватели на "стимула"?
  Или на принципа - който се минал - минал се?!?!?!
  Също като с тавана на пенсиите, междувпрочем - едни 40 ли, 70 хиляди липенсионери се минали да работят за луди заплати, а като дошло време за пенсия им отрязват засужената пенсия с поне едно 50%?!?!?!
  Второ, по-висока пенсия след пенсионна възраст - ОК, а какво точно ще се случва с младите безработни? Особено тези с висше образование? Или за тях до живот прокрама "Старт на кариерата", дето ги въдворява в държавната администрация за смешни пари колкото да не се водят безработни?
  И накрая - защо при това положение изобщо е нужно дефиниране на пенсионна възраст, че и драми колчем се тръгне за нейното покачване?!?!?!
  Изобщо стигам до идеята, че най-добре да се работи до гроб в сивия сектор на минимална заплата и останалото в плик, кеш и звонк...

 17. 17 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Този министър си е за социално заведение,но не като началник.То бива икономическа неграмотност,но чак толкова не бива.

 18. 18 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Тази практика се ползва в много страни, заради дефектната система на осигурителния стаж и/или финансовите пирамиди на Чили. В България много от проблемите тръгват заради дефектната формула на НОИ:
  Как да получим най-голяма пенсия (изчисляване размера на пенсията)
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/04/01/pensions-calc/

  Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

 19. 19 Профил на пепо
  пепо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ниската квалификация на работната сила принуждава фирмите да освобождават хора и да търсят нови. Никой няма да уволни добрия работник", каза Данев.
  Много добре!Значи 20000 работещи в БТК са били ниско квалифицирани,та за 5 години бяха съкратени.
  Пълна тъпотия е целия така нареченят "демократичен" преход.

 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Гневно

  До коментар [#10] от "Десен":

  Ей не се спря да ги повтаряш тези глупости! От този модел, който го предлагаш, дори Чили се отказаха да го прилагат!
  Дееба, ама си се напушил с демократска плява и повтаряш като мантра едно и също три години вече!
  Айде, чети за провала на тази система, за която сънуваш!
  http://www.ssa.gov/policy/docs/ssb/v68n2/v68n2p69.html

  Лични сметки, глупости на търкалета!

 21. 21 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ТОЗИ МИНИСТЪР КАТЕГОРИЧНО Е ЗА ПОДМЯНА- ИДЕИТЕ МУ СА ОТКЪСЛЕЧНИ ,НЕ СА ВЗАИМНО ОБВЪРЗАНИ В КОМПЛЕКС ОТ МЕРКИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ ПО ТРУДА!ЛИПСВА ДЪЛБОКО ПОЗНАВАНЕ НА СВЕТОВНИ ПРАКТИКИ ,КОИТО СА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РЕД ФАКТОРИ И РЕШЕНИЕТО Е РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА,ЗНАЧИТЕЛНО ПОДОБРЕН ЗДРАВЕН СТАТУС НА БЪЛГАРИНА,УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА,СТИМУЛИРАНЕ НА РАЗШИРЕНО ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА НАСЕЛЕНИЕТО/ОСОБЕНО НА ОБРАЗОВАНАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО/,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ СРЕД МАЛЦИНСТВИНИТЕ 4АСТИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И ВКЛЮЧВАНЕТО ИМ В ТРУДОВИЯ ПРОЦЕС,ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРИВИЛИГИРОВАНИТЕ ПРОФЕСИИ В МЕХАНИЗМА НА ПЕНСИОНИРАНЕ, И Т.Н. И Т.Н.ТО АКО ЕДИН ЧОВЕК Е ЗДРАВ И ПОЛЕЗЕН ЗА ЕДНА ФИРМА НЯМА ДА ЧАКАТ ДА ГО ОСТАВЯТ НА РАБОТА ПО ЗАКОНОДАТЕЛЕН ПЪТ!АКО НЕ СЕ РЕШАВА ПРИЧИНАТА КОЯТО Е В ОСНОВАТА НА ПРОБЛЕМА ПЕНСИОНИРАНЕ,НИКАКВИ ОТКЪСЛЕЧНИ МЕРКИ НЯМА ДА ПОМОГНАТ!ХАЙДЕ ДЕ НЯМА НИЕ ОТ ФОРУМИТЕ ДА ГО УЧИМ НА ИКОМОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ!.......................Б.БОРИОВ ВНИМАВАЙ ВЪВ ВСЯКА ДУМА КОЯТО ПРОИЗНАСЯТ МИНИСТРИТЕ ТИ!

  stefanova
 22. 22 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 484 Неутрално

  това предложение ще важи ли за полицаи и военни, които се пенсионират принципно доста рано

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 23. 23 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#22] от "haralampi":

  да важи и за военни,полицаи и всички останали които се пенсионират на 45г. без да са платили 1 лев осигуровки от джоба си и вземат максималните пенсии!Държавните сложители също следва сами да си плащат осиг.вноски!

  stefanova
 24. 24 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "За да се гарантира безпрепятственото оставане на работа на възрастните служители, Младенов ще предложи работодателите от частния сектор да не могат да освобождават работник само на основанието, че той е навършил годините за пенсия. Идеята е служителят да продължи да работи, докато сам не реши да се оттегли".
  Комунистическите идеи явно са се разпространили и в социалното министерство - може би в резултат на протестите от рода на "Окупирай Уолстрийт"...
  Хайде, драги ми господине - оставете работодателя да може да решава кого да остави на работа. Все пак той плаща заплатите на служителите си - не Вие...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK