"ОМО Илинден" спечели още три дела срещу България


- 27 хил. евро е обезщетението за формациите този път

Сдружението "ОМО Илинден" и партията "ОМО Илинден-Пирин" получиха поредните обезщетения от Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради отказа на българските съдилища да ги регистрират.


Този път сумата е рекордна - общо 27 000 евро и заявката от съда е, че с всяка следваща жалба на двете организации тя ще нараства. Така Страсбург наказва упорството на България да не признава правото на сдружаване на група граждани.
С трите решения на Европейския съд от вчера делата, спечелени от "ОМО Илинден" и от партията с добавка "Пирин", вече са 8. Очакват и още, тъй като и двете структури периодично правят безуспешни опити да се регистрират, а всеки отказ на съда в България е повод за нова жалба в Страсбург. Сагата с европейските дела на "ОМО Илинден" започна, след като през 2000 г. Конституционният съд (КС) обяви партията за противоконституционна.


Повод за това са твърденията на формацията, че Пиринският край е дял от Македония и заплахите да го отцепят, ако не бъдат изпълнени политически искания. Според КС дейността на "ОМО Илинден" е насочена срещу териториалната цялост на България. "Партия, която обявява част от територията на България за чужда и проявява дейност за откъсването й, е противоконституционна. Тя няма право на съществуване", реши КС преди 11 години.


Европейският съд за правата на човека обаче не приема тази теза. Според него отказите за регистрация на партията и сдружението не съответстват на стандартите на демократичното общество. От решенията на Страсбург става ясно, че дори да се приеме, че "ОМО Илинден" проповядва сепаратистки идеи, правото на сдружаване на членовете му е несъразмерно ограничено от българските власти. Европейският съд отчита, че партията и сдружението са развивали дейността си по мирен начин.


В решенията се констатира, че правото на сдружаване и на мирно събрание на представителите на "ОМО Илинден" не се нарушават за първи път. Заради серията от безуспешни опити да се регистрират като сдружение и партия те изпитали "повишено чувство на покруса и безсилие".
При последното преброяване в България 1609 души са се определили като македонци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK