"ОМО Илинден" спечели още три дела срещу България


- 27 хил. евро е обезщетението за формациите този път

Сдружението "ОМО Илинден" и партията "ОМО Илинден-Пирин" получиха поредните обезщетения от Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради отказа на българските съдилища да ги регистрират.


Този път сумата е рекордна - общо 27 000 евро и заявката от съда е, че с всяка следваща жалба на двете организации тя ще нараства. Така Страсбург наказва упорството на България да не признава правото на сдружаване на група граждани.
С трите решения на Европейския съд от вчера делата, спечелени от "ОМО Илинден" и от партията с добавка "Пирин", вече са 8. Очакват и още, тъй като и двете структури периодично правят безуспешни опити да се регистрират, а всеки отказ на съда в България е повод за нова жалба в Страсбург. Сагата с европейските дела на "ОМО Илинден" започна, след като през 2000 г. Конституционният съд (КС) обяви партията за противоконституционна.


Повод за това са твърденията на формацията, че Пиринският край е дял от Македония и заплахите да го отцепят, ако не бъдат изпълнени политически искания. Според КС дейността на "ОМО Илинден" е насочена срещу териториалната цялост на България. "Партия, която обявява част от територията на България за чужда и проявява дейност за откъсването й, е противоконституционна. Тя няма право на съществуване", реши КС преди 11 години.


Европейският съд за правата на човека обаче не приема тази теза. Според него отказите за регистрация на партията и сдружението не съответстват на стандартите на демократичното общество. От решенията на Страсбург става ясно, че дори да се приеме, че "ОМО Илинден" проповядва сепаратистки идеи, правото на сдружаване на членовете му е несъразмерно ограничено от българските власти. Европейският съд отчита, че партията и сдружението са развивали дейността си по мирен начин.


В решенията се констатира, че правото на сдружаване и на мирно събрание на представителите на "ОМО Илинден" не се нарушават за първи път. Заради серията от безуспешни опити да се регистрират като сдружение и партия те изпитали "повишено чувство на покруса и безсилие".
При последното преброяване в България 1609 души са се определили като македонци.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Време е да почнат Български партии да се регистрират в Македония, и да искат връщането им към България!

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 787 Неутрално

  След всяко подобно решение на Страсбург, трябва да последва активизация на нашите евродепутати. След всеки опит да бъде регистрирана тази партия, да последва активизация на нашите дипломати в Албания и Косово! Бившите югоси да разберат, че волът като рие хвърля на гърба си.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1566 Гневно

  а как са регистрирали дпс?

 4. 4 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 885 Любопитно

  Както казва един приятел, българин от Македония:
  "Едни на други очи си вадиме, а србоманите душмани, орото го водат!"

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3913 Любопитно

  Дали някога,глупаво и недълновидно раздаваните паспорти/поданства,ще бъдат "подсетени" да гласуват ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 991 Разстроено

  До коментар [#3] от "Лео":

  [quote#3:"Лео"]а как са регистрирали дпс? [/quote]

  ДПС не са имали претенции да се присъедини коя да е част от България към Турция. Но по логиката на европейския съд нищо не пречи утре да се появи някоя организация и да каже - "Разград и Дулово ще стават автономна република Нова Турция".

 7. 7 Профил на Тавромино
  Тавромино
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Трябва да се спрат парите и ОМО ще се разпадне в полза на Ариел. България трябва да забрави всякакви сентименти поне в отношенията си с Грую (Никола Груевски) и неговата партия. Парадоксално, като че ли бившите югокомунисти от СДСМ са по-приятелски настроени .. И още нещо - имаше слухове, че доста македонци се писали като българи....

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Я вижте тука една интересна информация от ЕС: …”придавката „македонски“ не се спомнува ниту еднаш. Да, во 80 страници материјал посветени на Република Македонија, ниту еднаш, ниту еднаш не се спомнува зборот македонска или македонски. Зборот „македонски“ претходно се спомнуваше: 2006 – 11 пати, 2007 – 5 пати, 2008 – 2 пати, 2009 – 2 пати, 2010 – еднаш, а во 2011 – ниту еднаш”...http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4EF004A447999F4CA62E5B76B453A219

 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#9] от "dobrich":
  До коментар [#7] от "minotauro":

  Колкото и да съскате, мулташките авоари в Македония остават заключени! С подкрепата на U.S. Department of State !

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Мога да разбера мотивите на съда да откаже регистрация на партията "ОМО Илинден-Пирин", но не мога да разбера мотивите му да се откаже регистрация на Сдружението "ОМО Илинден", тъй като това няма да стане по закона за политическите партии. Така българската държава излишно се занимава с глупости. Македонствуването се превърна в доходна професия за няколко човека, те годишно от помощи от правителството на Груйо и от подобни дела си докарват бая прилични доходи. Иначе например Стойко Стойков е комична фигура, той даже въобще не може да "зборува" измисления македонски език, така и не го научи след толкова години напъни да го говори...

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 6938 Неутрално

  Да ги регистрират и за всяко изказване против конституционно установеният ред-съд!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  С приемането на макетата и сърбокомунистите в ЕС тоя въпрос по естествен път ще отпадне изцяло.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "brutester":

  така трябва пък и може да си поискаме и територията накрая

 15. 15 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 897 Весело

  Абе събрали се няколко смешника и почнали да съдят България.

  То куцо и сакато вече съди, за щяло и нещяло.

  Зема и аз да си поискам Добруджанското деспотство, че ми е наследствено.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 16. 16 Профил на tierradelfuego
  tierradelfuego
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":

  Ти верно имаш ограничени аналитични способности, извинявай....

 17. 17 Профил на tierradelfuego
  tierradelfuego
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bullet":

  В Румъния Добруджанското деспотство се обявява за "гагаузко", а Втората българска държава - за Влахо-българска, като Влахото е на първо място. А Асеневци за власи, поради признаването на Калоян за крал на Влахия и България "Blachiae et Bulgariae". Така че проблемът не е един ....Всеки влачи каквото може да докопа, понеже си няма собствена история. И Сърбия е в тоя кюп, макар да са малко по-съзнателни, поради факта че имат собствена средновековна история, не като власите....

 18. 18 Профил на tierradelfuego
  tierradelfuego
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":

  Нищо няма да отпадне по естествен път, отпадна ли триенето между Унгария и Румъния или между Унгария и Словакия? Друг път! Между Франция и Германия отпадна поради желанието на двете страни да отпадне, но не заради едното членство в ЕС...

 19. 19 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#17] от "tierradelfuego":

  Земам те за външен министър , ако успеем да приобщим и Влахия.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 20. 20 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  Павлина Желева, моля, проверете на какво се дължи несъответствието между Вашия текст и този на македонския "Дневник" (лично аз не бих коментирал, без да съм прочел решенията на съда):

  Датум: 18.10.2011, 17:28

  Лош абер од Стразбур за Македонците во Бугарија

  Ев­роп­ски­от суд за чо­ве­ко­ви пра­ва до­не­се три позитивни пре­су­ди за Македонците во Бугарија, но и ед­на не­га­тив­на со ко­ја прак­тич­но ја под­др­жа Со­фи­ја во твр­де­ња­та де­ка не пос­тои ма­ке­дон­ско мал­цин­ство во Бу­га­ри­ја.

  Во Страз­бур вче­ра беа об­ја­ве­ни че­ти­ри­те пре­су­ди за туж­би­те на ОМО „Илин­ден“ и на ОМО „Илин­ден - ПИ­РИН“ про­тив бу­гар­ска­та др­жа­ва. Три пре­су­ди се по­зи­тив­ни и за тоа бу­гар­ска­та др­жа­ва ќе тре­ба да им ис­пла­ти су­ма за от­ште­та од око­лу 30.000 ев­ра.

  Пре­су­ди­те се по­вр­за­ни со чле­нот 11 од Ев­роп­ска­та кон­вен­ци­ја за чо­ве­ко­ви пра­ва - пра­во­то на ми­рен со­бир.

  Ме­ѓу­тоа, клуч­на­та од­лу­ка ко­ја Ма­ке­дон­ци­те и „омов­ци“ со не­тр­пе­ние ја оче­ку­ваа, за пра­во­то на ре­гис­тра­ци­ја на пар­ти­ја­та - бе­ше не­га­тив­на.

  „Су­дот до­не­се ед­ног­лас­на од­лу­ка де­ка не се пре­кр­ше­ни чле­но­ви­те 11 и 14 од Ев­роп­ска­та кон­вен­ци­ја за чо­ве­ко­ви пра­ва“, се на­ве­ду­ва во од­лу­ка­та об­ја­ве­на вче­ра на ин­тер­нет-стра­ни­ца­та на Су­дот.

  Спо­ред нај­ед­нос­тав­но­то чи­та­ње на пре­су­да­та, Су­дот не ви­дел дис­кри­ми­на­ци­ја од стра­на на др­жа­ва­та и прак­тич­но пре­по­ра­чу­ва ОМО „Илин­ден - ПИ­РИН“, регис­три­ра­на ка­ко пар­ти­ја во 1998 го­ди­на, а уки­на­та од Ус­тав­ни­от суд на Бу­га­ри­ја две го­ди­ни по­доц­на, пов­тор­но да ја поч­не про­це­ду­ра­та за ре­гис­тра­ци­ја спо­ред но­ви­от за­кон за пар­ти­и­те.

  Еден од чле­но­ви­те на ко­лек­тив­но­то ра­ко­вод­ство на ОМО „Илин­ден-ПИ­РИН“, Стој­ко Стој­ков вче­ра не го кри­е­ше раз­о­ча­ру­ва­ње­то од од­лу­ка­та, но и нај­а­ви де­ка бит­ка­та за прав­да­та и за пра­ва­та не­ма да зап­ре ту­ка. (Х.И.)

  http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=145E9D853647BF489DBCA490D93FF983

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 21. 21 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#1:"brutester"]Време е да почнат Български партии да се регистрират в Македония, и да искат връщането им към България![/quote]

  Много добра идея!

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#18] от "tierradelfuego":

  Има 2 държави в Европа, които имат малцинства (отнети територии) във всчики съседни страни - Унгария и ... България!

 23. 23 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Повод за това са твърденията на формацията, че Пиринският край е дял от Македония и заплахите да го отцепят, ако не бъдат изпълнени политически искания. Според КС дейността на "ОМО Илинден" е насочена срещу териториалната цялост на България. "Партия, която обявява част от територията на България за чужда и проявява дейност за откъсването й, е противоконституционна. Тя няма право на съществуване", реши КС преди 11 години.

  Европейският съд за правата на човека обаче не приема тази теза. Според него отказите за регистрация на партията и сдружението не съответстват на стандартите на демократичното общество. От решенията на Страсбург става ясно, че дори да се приеме, че "ОМО Илинден" проповядва сепаратистки идеи, правото на сдружаване на членовете му е несъразмерно ограничено от българските власти. Европейският съд отчита, че партията и сдружението са развивали дейността си по мирен начин."

  ЕСПЧ, наред с абсурдната организация Съвета на Европа, са един от символите на упадъкът на Европа и решенията на съда, както и препоръките на организацията, не би трябвало да учудват никого.

  Аз по-скоро се чудя на глупостта на българската държава. Поредната етническа партия, представляваща несъществуващ етнос, не трябва да се допуска да бъде създадена. Имаме си достатъчно проблеми с турската и с двете цигански партии. Но защо не им разрешат на тия лумпени, които са една шепа дъртаци със сбъркано самосъзнание, да си направят сдружение, след което да бъдат следени от ДАНС за съвсем кратко време и при първата издънка, да бъдат тикнати в ареста и след това съдени до дупка. Така се прави.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 24. 24 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело

  Мисля, че е крайно време сегашната македонско-албанска граница да стане българо-албанска. Макетата ще могат да се сдружават, повързуват, зборуват колку сакат во майка България

  low riders team
 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#7] от "minotauro":Проблемът е,че "македонската държава" е създадена като еничарски бастион.2 най-точни имена могат да се дадат 1-то е "Антибългария" в другото "Бивша Югославска Република"Десетки и стотици фамилии в македония дължат политическата и изобщо обществената си кариера на антибългарска дейност и фалшифициране на история,литература,изкуство(което беше и си остава държавна политика).Тези фамилии не могат днес да си признаят историческите грехове,подобно на нашите комунисти(онези,дето консумираха вината с мезета).Като се добави и намесата на сръбските служби,които продължават да контролират до голяма степен "елита" на македония,се вижда,че само с твърда и последователна политика спрямо македонстващите може да промени нещата...Но трябва да забравим всякакви сантименти,иначе ще ни цакат-те на наша мекушавост разчитат..И в ЕС,само когато фалшификациите спрат.Иначе ще ни се случат много бели на главата...

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мустафанка":Не си права за шепата старци-има и няколко млади,но са спонсорирани от Канада ,САЩ и разбира се от правителството на Македония-когато има пари винаги ще се намери кой да ги "усвои",ако ще и да плещи глупости.А и има няколко наистина "убедени"-обикновено не могат да четат и пишат и са доста смешни-приятели от Сандански ми разказват за тях с доста голяма насмешка....

 27. 27 Профил на Тавромино
  Тавромино
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#25] от "yanne":

  Да, това за Антибългария и аз съм си го мислел
  Мислиш ли, че е вярно че само тази година са подадени 20 хиляди молби за гражданство от македонци? Щото по вузовете има отлив след вдигането на визите за Западна Европа

 28. 28 Профил на Тавромино
  Тавромино
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#1] от "brutester":

  Чух че доста хора в Македония решили да се декларират като българи, поради което преброяването било прекъснато. За причина се изтъкват разминаванията с албанците, които не са попречили на предното преброяване обаче....

 29. 29 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#22] от "vassilun":Това означава лия че българите за натрапници и завоеватели в Македония? Защото във Войводина и Словакия е точно така! Унгарците там са заселвани с кръв и огън по време на Австро-Унгария. Аман от идиотии!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#27] от "minotauro":В Македония има тотална безпреспектива -Там управляват меко казано некадърни популисти,които взимат огромни кредити(май за последните години дълга на Македония е нарастнал 4 пъти) и ги харчат по безумни проекти за някакви мегаломански паметници и арки.И всичко това е толкова комично,че в един страничен наблюдател предизвиква само насмешка-нещо като лепенките на "Ремус" по циганските жигулки.Безработицата е над 30 % а икономика нямат(освен малко земеделие) .На този фон,след като се има предвид,че има десетки хиляди македонци със роднини в България,при еднакъв език и при привлекателен български паспорт и диплома(което е много важно) ,не е чудно това число.Има и немалко македонски студенти,които след завършване остават и тук да живеят-аз познавам поне 20-30 млади хора,които останаха и решиха да имат семейства и да живеят тук- това са все висококвалифицирани работници -фармацевти,стоматолози, медици,икономисти и т.н.Просто макар и да сме свикнали да се оплакваме-стандарта тук е поне 2 пъти по висок от там,и това си казва думата...

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#29] от "BBC":Я ни разкажи за населваните с кръв и огън унгарци във Воеводина?!Ами тя е била винаги част от Унгария,после от Австро-Унгария.Чак след разпадането на последната ,Воеводина се дава на Сърбия(Югославия).Кога е станало това населване с кръв и огън?!

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":Не-няма да отпадне-просто ще получат по-висока трибуна да си плещят глупостите.Точно затова македонския елит(който е без съмнение про-сръбски и контролиран от Белград) създава проблеми именно с Гърция и България-за да не влезе Македония "твърде рано" в ЕС и НАТО.Казвам "твърде рано",защото ако Македония е в ЕС без Сърбия да е там,това ще отслаби сръбското влияние.Затова и Македония излезе от пакета с Албания за НАТО,и ще влезе в пакет за ЕС със Сърбия.Не хранете илюзии-днешния елит в Македония няма нищо общо със нашите прадеди,като Гоце,Яне,Миладинови,Шапкарв и т.н. Днес там управляват упорити "югославяни".Затова и моето предложение за име на МК, е просто "Бивша Югославска Република"-то най-отговаря на реалностите там.Като отидеш и видиш улиците с имена на Ленин,Сталин,Тито,Димитров,разни сръбски партизани,ще видиш за какъв музей става дума

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#28] от "minotauro":По-скоро не.Там бройката на албанците е много важна на местно ниво,защото по Охридския мирен договор над определен процент население в дадена община ,албанците имат право на "федерализиране"-да използват албански в общинските институции,да се издават документи на албански,ако щеш сайтовете на общината да са и на албански.Да не говоря и за правото,което получават за паралелки в училищата,които се обучават изцяло на албански...Така,че броя на албанците е изключително важен..

 34. 34 Профил на Тавромино
  Тавромино
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#29] от "BBC":

  Ти сигурно много си си омръзнал? Войводина е унгарска още от завземането на Панонската низина от България при цар Петър, наследника на Симеон, значи от първата половина на 10 век! А сърбите са населвани след 17 век когато в резултат на австро-турските войни и отвоюването на Унгария от османците Войводина е тотално обезлюдена. Сърбите са населени по "военната граница" от Джердап до Крайна в Хърватско и Далмация. Те са прогонени заедно с патриарха и цялото духовенство от Косово, Рашка (известна и като Санджак) и Херцеговина, заради въстанията им и помощта за австрийските армии. В замяна, Австрия ги заселва като войници и ги освобождава от данъци. Освен сърби обаче, във Войводина специално са населвани и немци (немски Банат, етнически прочистен от немци след Втората световна), чехи, словаци, русини (западни украинци - униати), поляци, румънци и банатски българи, евреи и тн., въобще, каквото население е пожелаело.

 35. 35 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 363 Неутрално

  С това ОМО кой знае какви игри си играят някои. Оказва се, че един от видните защитници на македонците в България проф. Калчев е бил доносник на ДС))

  http://www.monitor.bg/article?id=311420

 36. 36 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#34] от "minotauro":Това твоето е малоумие! Малоумие е всичката история дето се учи в България! Крайно време е за нулеви години в приема на историци в България! И без това сте прекалено много! Това, че разни палячовци са владели нещо стотина години през средновековието, !НЕ! ЗНАЧИ, че е част от някакъв етнически ареал. По твоята логика, не трябва да съществуват държави като Словакия! Аман от идиоти!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 37. 37 Профил на Тавромино
  Тавромино
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#36] от "BBC":

  1. Аз не съм историк
  2. Това се учи в Сърбия и Унгария
  3. На крива ракета кой й е виновен? Космосът или инженерът?

 38. 38 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#36] от "BBC":

  Палячо си ти, а всяка страна или територия принадлежи на народа, респективно етноса, който го населява. В Македония се провежда политика на дебългаризиране от титовите наследници, няма истински Българин, който да не храни топли чувства към земята родила българското духовно и културно наследство. Колкото до нулевата година, лошо е да не можеш да издържиш елементарен приемен изпит и заради това да искаш да елиминираш два семестъра, не губи кураж идва нов тираж, наблегни на собственото си развитие, колкото и трудно да ти е. И повече уроци разбира се, но не в Белград, за да не станеш по-голям безродник.

  OCTAVIAN
 39. 39 Профил на panasonic
  panasonic
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#2] от "Северозападнал":

  За съжаление болшинството от нашите евродепутати са от БСП и Герб т.е. руски подлоги.

  Левичарството, във всички свои форми и степени, създава паразити!
 40. 40 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#39] от "panasonic":

  Някои наши евродепутати вършат много полезна работа в Европарламента за нашите национални интереси в Македония.
  Думата болшинство е руска, имаме си българската дума- мнозинство.

 41. 41 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Много е хубаво, че в Сърбия има регистрирана и легална партия на българското етническо малцинство, ама е много лошо в България да има македонска такава! Много е хубаво в Македония да има местни хора с българско гражданство, ама е много лошо да има македонци в България! Дивашка мизерия на духа...

 42. 42 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#29:"BBC"]Унгарците там са заселвани с кръв и огън по време на Австро-Унгария. [/quote]

  На някой май българофобията му е замъглила мозъка до такава степен, че изтрила и оскъдните знания по история.
  Чак пък нашият искал да се обявяват нулеви години, за да може соросоидите с ненаучните си методи, да успеят да си свършат работата без да им се пречкат разни историци и учени.

  Знам, че с тези глупости ви пълнят главите в централата ви в Будапеща. Често нашенските юди от "Отворено общество" притичват там за инструктаж. Мястото на централата не е избрано случайно, а е изплескана в родината на Сорос най-вече защото унгарците са хора с буден дух и след ВСВ не са спрели да се бунтуват както срещу комунистите, така и срещу циганите, соросоидите и всички, които искат да разградят държавата им.

  Много жалко за соросоидите, че дори с антиунгарската пропаганда и глупостите, които историческият им отдел е съчинил за Войводина, нито спряха заслужените унгарски погроми над циганите, нито отазаха унгарците от справедливите им стремежи да си върнат изконно унгарската област.

  И с опита им да измислят цял куп несъществуващи етноси в България и да ги използват като оръжие и източник на доходи няма да им се получи.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 43. 43 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1365 Весело

  Да питат Божидар Димитров дали трябва да им се плаща обезщетение на тези

  Имало... македоско малцинство - смех .
  Има - дръжки...

  Жената е покана за щастие
 44. 44 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1226 Разстроено

  Трябва ли да си задаваме все повече и повече въпросът защо ОМО -Илинден има куража да съди България , а пробългарските организации в Скопска Македония не правят това? Отговорът е прост и не е внаша полза. Българщината там е смазана. Защото догато ние дърдорехме на ракийка и салатка, сърбоманското командване там работеше. ОМО Илинден получава щедра логистична помощ от Скопие, а ние час по час се провикваме по форумите за присъединяване на Македония. Това само ни прави за смях и защото то присъединяването, не може да стане със сила днес.Ние трябва първо да възстановим самочувствието българщината там. И ние сме длъжни да го направим защото отродяването на българите там стана не само заради нашенската наивност, а и чрез нас. И когато България възстанови влиянието си, няма да е нужна никаква сила.Македонците отвъд ще поискат сами някаква форма на трайно обединяване. При днешната ситуация, има един единствен път за противодействие на Омо-вци, за който ние- българската държава и общество, като че все още не сме готови - много работа, за възстановяване на загубените ни позиции във Вардарска Македония: първо държавна доктрина към Македония , намиране на начин за български инвестици там, /сетете се за инвестицията на Шише Джам у нас/ , български предавания от наши медии, осигуряване, ако щете на места в българския парламент на външни българи и т.н. /Пример, в турския парламент имаше депутатска квота за 20 български изселници /.
  След като българщината там добие кураж виждайки, че българското общество стои за нея, и държавицата Скопска Македония ще бъде съдена от наши българи там в Страсбуг.. Иначе ще продължаваме да ставаме за смях, или лош пример в Европа, защото ние де юре нарушаваме права на малцинствени групи тук. Водата е вече разсипана, както се казва, ОМО Илинден съществува и всякакви опити за насилия от нас само наливат вода в тяхната воденица. Единствено правилното противодействие на ОМО-ци е да изнесем - проблема навън, т.е. макар и със закъснение, много повече помощ за българщината в скопска Македония.

 45. 45 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#44] от "Петър Иванов":

  Защо си мислиш, че за да се работи за наша кауза, непременно трябва да се дига пушилка по вестниците и олелия до небесата?
  Има неща за които не е необходима публичност.

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#10] от "BBC":

  Ти нещо да казваш по въпроса??

 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#17] от "tierradelfuego":

  Твърдението на румънците за на потеклото на Асеневци е по един единствен повод - цар Калоян в писмото си до папата пише, че е от стар римско род. Априори е румънец, според тамошните псевдо историци!?.......По въпроса за сърбите: По средновековна история са по коректни от румънците - верно е! Дори бих критикувал наши историци, че си присвояват някои сърби като Крали Малко, деспот Константин Драгаш, Вукашин и Углеша....

 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "спонсорирани от Канада, САЩ"...Парите идват от тамошни емигрантски македонистки организации, не от съответните правителства на тези държави! Но най щедри към омовци са македонците от Австралия...

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#29] от "BBC":

  Воеводина е сръбския превод е изконната унгарска територия Вайдашаг. Която постепенно променя своя етнически облик след масовото преселване на косовски сърби през 18 в., след ПСВ и ВСВ...

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#42] от "Мустафанка":

  Остави го ВВС! Той е турчин който провокира...

 51. 51 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Е я ни разясни за българщината сега и кое и е хубавото - ако се съди по това как сме я цъфнали и вързали и качеството на матряла - мани, мани - един пример само за подражание и присъединяване. Стига вече с тия мокри сънища - България от атлантическия до тихия океан!!! Освен смях и съжаление при нормалните хора друго не предизвикват по нашенски заквасените ура патриоти. Много има идентични примери в европа и на други места. Самооопределяли са се етноси понякога едни и същи етноси (и) или заедно с други създават, нови нации и национални държави и никаква трагедия в това няма. Лекувайте се! Историята дори и да не му уйдисва на някого не може да се преиграе назад (освен като фарс, но се случва и като трагедия.....). Дай шведите да си върнат норвегия защото до началото на 20 век си е била винаги част от швеция, а и езиците се различават не повече от българския и (колкото и да ви е тъжно) македонския. Всеки е свободен да се самопределя, както си иска и по националност и по всичко останало. Кацнете на земята. Колкото повече се цепите на някого да обяснявате или да го присъединявате толква повече отблъсквате нормалните хора и за майтап ставате. Ако на някой му е мерак да се присъединява - добре дошъл, а другите ги оставете да си живеят, както смятат за добре. А и кочината, на която прилича България едва ли е резултат само от подривната дейност на цигани сърби турци руснаци и т.н. Все някой му е крив на ганьо и все някой му е длъжен, а че е скаран с образованието, културата, естетиката, хигиената и здравия смисъл и си къта най големите боклуци да го яхат десетилетия и за това някой му е виновен....

 52. 52 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#51] от "znaesht":

  Значи така - на чужд гръб и 100 измислени етноса са малко?
  Хубавото е, че ви се връща същото, което желаете на другите, но не с несъществуващ етнос като македонците, а със съвсем реален, многоброен и целеустремен етнос, какъвто са кюрдите.

  Лесно е в демократична държава като България да си сложиш цилиндър на главата, скривайки феса си и да се направиш на пръв либерал. Но същото нещо се случва и в Турция, и в БЮРМ, при това фондациите, финансираща подривната дейност, често са с един собственик.

  Никой не иска да присъединява БЮРМ или части от нея към България, но няма да позволим и нагъл сепаратизъм от страна на нещото като държава, още по-малко пък от български граждани, нарушаващи българската конституция.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 53. 53
  BBC
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#51] от "znaesht":

  ..."Всеки е свободен да се самопределя, както си иска"....Така е. Но самоопределението не дава право на самоопределилия се да променя историята със задна дата, нали? Или с други думи - да рови в костите на мъртвите за да доказва нови тези!...

 55. 55 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#50] от "dobrich":Той Доган заедно с Краси и Любчо се редеше на опашка за хонорар от Мултигруп

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 56. 56 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 534 Неутрално

  В Словакия мои приятели ми показваха унгарското ДПС! Доган е злато сравнен с тях

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#53] от "BBC":

  .."голяма част от Великоморавия, където са били Кирил и Методии е в днешна Унгария и са живяли само славяни! По вашата дебилна логика трябва да отиде в Словакия?"...хехехехехе.......Ами каква е твоята логика, бе малкия? Има ли такова нещо в твоя текст??

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#56] от "BBC":

  Кой па те пита тебе за некакво си унгарско дпс и Сопола? Вземи си хаповете и си лягай!...

 59. 59 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#56:"BBC"] Словакия мои приятели ми показваха унгарското ДПС! Доган е злато сравнен с тях [/quote]

  И к'во?! Да издигнем в култ Доган и да го направим приживе национален герой, защото в други държави имало и по-абсурдни фигури от него?

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 60. 60 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#57] от "dobrich":Забрави да отговориш на коментарите за мулташките пари

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#60] от "BBC":

  Какви мулташки пари, бе бибиси? Имат ли нещо общо с темата?........

 63. 63 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#62] от "dobrich":Има! Защото всички ви провокации срещу Р.Македония се финансират от Мултигруп и нейните остатъци! Лозунгът ви е нещо от сорта на "с мулташки кюфтета срещу македонизма "

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#63] от "BBC":

  хехехехехе........Ти ме уби!?

 65. 65 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Мустафанке смени си памперса, че от вълнение и пенене няма да можеш да ги изловиш и накажеш всички врагове на българщината и историята и !!! Пази се, нужен си на родината! Относно гадателските ти способности си толкова слаб колкото и с историята и с другите знания / образования! Нямам нищо против комшиите (или съседите ... за да не ти дразни ухото) и нямам навика да демонизирам, когото и да било, така че намеците ти са неуместни. Има българи от които се срамувам, има турци (както и представители на други нации, от които се възхищавам! Нямам проблем на тази тема, като тебе). Въпреки, че съм 3 поколение софиянец (от самия център на софето даже и то повече от 1/2век вече ако те интересуват генеологически и исторически подробности...) корените са ми от старозагорско/сливенско и габровско/троянско (най българското разбираш ли) и то с не един комита и поборник за "българщината" и в 2те роди, така че успокой топката и не се изхвърляй толкова..... или ти държиш монопола по родолюбие и патриотизъм !?

 66. 66 Профил на tierradelfuego
  tierradelfuego
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "dobrich":

  В Рилския манастир пише една лъжа: Хрельовата кула е построеноа от БЪЛГАРСКИЯ деспот Хрельо. А той е сръбски деспот, и кулата е от Душановото царство, когато тази област е била в Сърбия, за кратко. Но е факт, който се премълчава или директно се лъже за него

 67. 67 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 517 Неутрално

  #54 - Добруджа, трябва да те разочаровам, но е пълно с примери, когато историята по разни причини, обективни и субективни се е интерпретирала по много различни начини. В 21 век и преди това даже в по-напредналите общества с тези въпроси се занимават професионални историци, водят се спорове, търси се взаимодействие на колеги от други страни. Трудно е понякога, но това е верния път, а не лозунги,митове,клишета и ура, ура. Повечето страни и народи имат и светли страници в историята си и такива, които не е особенно приятно да се четатат.

 68. 68 Профил на tierradelfuego
  tierradelfuego
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#67] от "znaesht":

  Извинявай, но точно този коментатор е един от най-осведомените в тоя форум, без да му правя четки, просто правя сравнение със средното ниво. А твоето изказване е нула откъм конкретика....

 69. 69 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 517 Весело

  Старая се да не се откъсвам особенно от средното ниво за форума и затова конкретиката я оставям понякога настрана. Който иска и търси намира и разбира....

 70. 70 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Г-н Северозападнал, някъде да съм писал, че трябва да вдигаме пушилка? Не , просто трябва да правим това което мисля писах - да работим много И КОНКРЕТНО за възстановяване на позициите ни във Вардарска Македония. Да принудим държавата ни да изработи модел , ако щете доктрина за възстановяване на българското там.Такива свои модели имат всички съседни нам държави. Това е главното, а не призивите "напред", или другата крайност "няма смисъл, всичкио е загубено". Нищо не е загубено, ако човек работи да го намери отново. Защото положението на българите там става с всяка изминала година зле и по-зле. Те се чувстват изоставени от нас, сакън да не развалим славянското единство. Ние като държава и общество въобще не съзнаваме каква стратегическа ценност са българите живеещи изван границите ни.

 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#67] от "znaesht":

  Разбирам накъде биеш. Още веднъж ти пиша с други думи - историята не се пише със сръбското: Немам докази, али тврдим...

 72. 72 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 517 Весело

  И от такива като божо слава Богу не се пише. Всяко стадо си има своята мърша. Историята, като всяка наука е наднационална и когато някои се опитват да я набутат в тясно национални гащи от нея става всичко друго, но не и наука и тогава именно се оправдава твърдението ".....че историята никого нищо не учи...."

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#72] от "znaesht":

  Аз не съм почитател на Б.Д. Макар че е полезен за широката публика със своята просветителска дейност. Нищо че понякога се изхърля за някои факти. Съседите го правят масово на ента степен - без изключение!! Общо взето нашата история е международно призната. Така че ние няма за какво да се срамуваме....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK