ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Кандидатът за шеф на Хасковския окръжен съд е бил адвокат без правоспособност

Кандидатът за председател на Окръжния съд в Хасково –Росен Русев

© Надежда Чипева, Капитал

Кандидатът за председател на Окръжния съд в Хасково –Росен РусевКандидатът за председател на Хасковския окръжен съд - Росен Русев, е работил осем години като адвокат, без да има правоспособност за това. Това стана известно от писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), в което се цитира кадровата справка на Русев. Той е бил адвокат от 1990 до 1998 година в Ямбол, но правоспособността си придобива едва през 1997 г.


Около година след като придобива правоспособност, Русев става административен ръководител на Районен съд - Свиленград. Това значи, че той е имал само 10 месеца реален юридически стаж към онзи момент.


Според справката от Адвокатската колегия в Ямбол Русев е бил вписан там като адвокат на 1 юни 1990 г. По това време нормативният акт, който определя условията, при които се става адвокат, е Указ  № 1842 за адвокатурата. Едно от условията е кандидатът "да е издържал теоретико-практически изпит за успешно завършен стаж". Указът действа до 1 октомври 1991 г., когато е заменен от първия Закон за адвокатурата.

Позовавайки се на Закона за достъп до обществената информация, от БИПИ са изискали документите, които Русев е представил през 1990 г. в Ямболската адвокатска колегия. Оттам им отговорили, че такива документи няма, защото при напускането си Русев си ги бил взел, за да кандидатства на новото място. 


На днешното си заседание ВСС представи данните от писмото и реши да отложи избора на председател на съда, докато не се проверят фактите. Основанието магистратите да не гласуват е и решението на Апелативната прокуратура в София, с което се отменя отказът на градския прокурор Георги Тафров да разследва Русев за длъжностни престъпления.


Освен това председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев предложи на следващото заседание ВСС да избере и.д председател на съда в Хасково, докато проверката на Русев приключи.


Отлагането на гласуването беше предложено от шефа на комисията по предложенията и атестирането Георги Шопов, който представи на колегите си още няколко документа, свързани с конкурса. В съвета е постъпила подписка от съдиите в Хасково, които подкрепят Русев, както и писмо от шефа на Пловдивския апелативен съд Георги Чамбов, който пък подкрепя конкурентката на Русев – шефката на Районния съд в Хасково Миглена Тянкова. Предложението на Шопов бе прието без обсъждания с 24 гласа "за" и един въздържал се.


Преди няколко месеца инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП) започна проверка срещу Росен Русев заради начина, по който се разпределят делата в съда в Хасково, имотното му състояние и твърдения, че е използвал служебния си автомобил за лични пътувания в чужбина. От ВКП установили, че Русев е напускал България в работно време със служебната кола.

Той пък твърди, че причината за тези пътувания е служебна - посещавал е граничните пунктове в района на съда. След проверката прокурорът Васил Миков изпрати доклад до председателя на Пловдивския апелативен съд, който може да наложи наказание на Русев, до Висшия съдебен съвет и до Софийската градска прокуратура.

От ВСС отклониха писмото на инспектората с мотива, че прокурорите от ВКП не могат да предлагат някого за дисциплинарно наказание. Преди време в. "Капитал" поиска мотивите на Георги Тафров от Софийската градска прокуратура за отказа му да разследва Русев. От справката стана ясно, че няма мотиви.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK