Грешките надминаха нарушенията

В ромските махали имаше най-много сигнали за купуване на гласовеДесетки сигнали за купуване на гласове и недопустима агитация. Тази картина се повтори и на поредни избори, но се разви на фона на ново явление – масови грешки в бюлетините и оплаквания, че са прозрачни и нарушават тайната гласуването. След вълната оплаквания дойде и искане за касиране на изборите от "Зелените".


Двама кандидати под един номер, или сгрешените бюлетини
От много населени места заваляха оплаквания още вечерта преди вота, че в т. нар. интегрални бюлетини има грешки. Объркани номера на партиите, разменени номера на конкурентни листи, неправилни или липсващи имена, двама кандидати под един номер.


Това бяха най-масовите оплаквания. Заради такива грешки изборният ден в Ивайловградско започна с два часа и половина закъснение. Гласуването в хасковското с. Динево пък направо беше спряно, след като се оказа, че двама кандидати за кмет са вписани под един номер в бюлетината. Три часа жителите на село чакаха спешно да се напечатат нови.
Същото се случи и в Лакатник, където заради липсващо име на кандидат и друг, който фигурира два пъти в бюлетината, изборният ден започна наново в 15 ч. Оказа се, че "Зелената партия" не е в бюлетините за общински съветници в Кубрат и от политическата сила поискаха спиране на гласуването. От други места валяха сигнали за объркани имена или разменен ред в листите на една партия.


На някои градове се оказа, че липсват бюлетини. В секция в Пловдив нямаше бюлетини за кмет, същото се случи и в Пирдоп, където бяха получени с 1000 по-малко от броя, определен от областната управа в София.


Гласувам "прозрачно" и защо ме няма в списъка
Оплаквания, че бюлетината прозира и се нарушава тайната на вота, дойдоха от София. Според тях на мястото, където член от комисията поставя печати, ясно се виждат първите три квадратчета от бюлетината за държавен глава. Сигнали за това имаше от секции в Студентския град. Партии подадоха жалби за прозрачни бюлетини в Разлог и Видин.


Освен това десетки граждани се оплакаха, че имената им липсват в избирателните списъци. Над 200 устни и няколко писмени жалби бяха подадени в столицата. Хората твърдят, че са направили справка в ГРАО и оттам са получили информация в коя секция в София трябва да гласуват, но след това на място имената им не са фигурирали в списъците. Много жители на Шумен също се оказаха в т.нар. забранителен списък на ЦИК. В него трябваше да влязат само живеещите в чужбина, но има и много хора, които никога не са учили или работи зад граница.


Обвързани наблюдатели
На тези избори се появиха дори съмнения за наблюдателите, които трябва да са гаранти за честното им провеждане. Една от общо 11-те организации, които следят вота - "Его политико", подаде сигнал до ЦИК, че председателите на три други сдружения са кандидати в самите избори или са свързани с претенденти за власт. Чрез свързани с тях наблюдатели партиите и кандидатите могат да заобиколят забраната за повече от един застъпник на кандидат. Те могат да установят контрол над определени избирателни секции и да окажат натиск за манипулиране на вота.


От "Его политико" са установили, че председателят на наблюдаващото изборите Сдружение за насърчаване на гражданската активност Павлин Цветков е и водач на листата за общински съветници в Правец на партията "Национален фронт за спасение на България". Шефът и наблюдател от Асоциация на младите юристи Борислав Цеков е и член на инициативния комитет за издигането на кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Ръководителят на друго сдружение наблюдател - "България клийн енд грийн", Пламен Иванов пък е в списъка с кандидатите за общински съветници на коалицията "Съюз за Сливен".


Застъпници с партийни значки и 20 обвиняеми
Застъпници със значки на партии, плакати и билбордове на кандидати близо до секциите, организирано извозване на избиратели до урните, предварително попълнени бюлетини, раздаване на пари, на ваучери за храна - така могат да се обобщят друга група нарушения. От прокуратурата обявиха, че са започнали 11 нови разследвания.


Те са за изборни престъпления, включително и купуване на гласове в София, Пловдив, Смолян и Тополовград. Осем души бяха арестувани. Така статистиката за местния и президентския вот набъбна до 59 разследвания и 20 обвиняеми за изборни престъпления. Един от куриозите беше, че в Пловдив момче на 16 години успя да гласува, след като членовете на комисията не провериха документите му.


Още в началото на изборния ден в Хасковско полицията задържа "за справка" застъпници на кмета и кандидат за нов мандат Георги Иванов и те прекараха 3 часа в РПУ-то. Психично болен мъж от с. Церово открадна неизвестен брой бюлетини от секция в селото.Коза, изпражнения и червен маникюр
Появиха се и сигнали за комични и нетипични похвати за агитация и нарушения. Началото сложи коза в с. Ново Железаре. Животното беше употребено с предизборна цел - с червена боя на козината му бяха изписани номерът на кандидат за общински кмет и партийна абревиатура. Граждани видели козата и подали сигнал, а животното беше затворено в селския козарник. Клубът на социалистите в Алфатар, Силистренско, пък стана жертва на вандализъм. "Върху клуба на БСП и личните автомобили на кандидатите за кмет на общината и общински съветници бяха изсипани говежди изпражнения. Били са спукани гумите на автомобилите, а на предните капаци и стъклата са изрисувани надписи ГЕРБ", съобщиха от левицата.
Село Трънково в община Несебър стана единственото място, в което има подадени сигнали за изборно нарушения с лак за нокти. Този незаконен подход беше прогнозиран от лидера на БСП Сергей Станишев. При него бюлетини умишлено ще се превръщат в недействителни, като по тях бъдат оставени следи от червен лак за нокти от дами, членове на секционни комисии. | ДНЕВНИК

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK