ВСС побърза да се заеме със съдия Мария Георгиева

Заседание на Висшия съдебен съвет

© Юлия Лазарова

Заседание на Висшия съдебен съветВисшият съдебен съвет (ВСС) ще образува дисциплинарно производство срещу съдията от Софийски градски съд (СГС) Мария Георгиева. Това заяви председателят на дисциплинарната комисия в съвета Петър Стоянов, цитиран от агенция "Фокус".


Миналата седмица инспекторатът към ВСС предложи Георгиева за най-тежкото наказание - уволнение. Георгиева е била проверена въз основа на 10 отделни сигнала, заведени в инспектората за периода от 2010 до август 2011 г., както и медийни публикации. Констатирани са нарушения по образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителните производства за 2011 г.
Предложението на инспектората беше оповестено ден след като стана ясно, че с решение на Георгиева  фирмата на Христо Грозев - "БГ Приватинвест ГмбХ", влезе в управлението на "24 часа" и "Труд" под формата на особен представител. 


Дисциплинарната комисия е решила на заседанието си днес, че предложението е законосъобразно. То ще бъде включено в дневния ред на ВСС за четвъртък. Тогава трябва да се избере и дисциплинарен състав. След това до 20 дни ще може да се гледа и производството по същество. Предложението трябва да се изпрати на дисциплинарно привлеченото лице, което има 7-дневен срок, за да направи възражение, както и да си осигури защита, да поиска нови доказателства.
Уволнението е най-тежкото наказание, което може да се наложи на магистрат. По време на производството членовете на ВСС ще трябва да изслушат Георгиева и да съберат всички факти по сигналите срещу нея. Едва след края на това своеобразно дело магистратите ще трябва да гласуват дали да накажат съдията и каква да е санкцията.Все още няма постъпило предложение кой да оглави временно Хасковския окръжен съд, научи "Дневник". Това се наложи, след като на последното заседание стана известно, че и.д. шефът Росен Русев е разследван и е бил адвокат осем години, без да има правоспособност. Съветът трябваше да избере нов председател на съда, като една от кандидатурите беше именно на Русев. Магистратите обаче отложиха избора, а Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд (ВКС), поиска да бъде предложен и нов и.д. ръководител. До четвъртък обаче най-вероятно ще има предложение, което ще бъде гласувано от магистратите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK