Депутатите ще обсъждат сурогатното майчинство

Депутатите ще обсъждат сурогатното майчинство

© Kim Kyung-Hoon, РойтерсОбсъждането на промени в четири закона, свързани с регламентирането на сурогатното майчинство, са включени в програмата на парламента за седмицата.


Вносител на четирите проекта е депутатът от "Атака" Калина Крумова. Първият, който се очаква да бъде обсъден утре на първо четене, е законопроектът за изменения в Семейния кодекс. Промени, свързани със заместващото майчинство, ще бъдат обсъдени на първо четене и в Кодекса на труда, в Кодекса за социалното осигуряване и в Закона за здравето.


Според проекта на Крумова заместващо майчинство ще се разрешава единствено по здравословни причини, когато двойката родители има репродуктивни проблеми. Биологичните родители и сурогатната майка трябва да подписват специален договор, който ще регламентира разходите, плащани около бременността, както и всички други права и задължения.
Депутатката от "Атака" предвижда още една жена да може да става сурогатна майка до 3 пъти, за да се избегне комерсиализиране на процедурата. Според нея законът ще спре бизнеса на черно със сурогатното майчинство.


Крумова настоява биологичните родители да имат сключен граждански брак, но ако това изискване се превърне в пречка, то може и да отпадне.


По този повод лекари обясняват, че законът може да помогне на жени, на които е премахната матката и не могат да износят дете, но имат нормално функциониращи яйчници, от които могат да се вземат здрави яйцеклетки.


Още преди да бъде внесен в парламента обаче, проектът на Крумова беше приет с резерви от много неправителствени организации. Църквата също се обяви против него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK