Сурогатното майчинство беше узаконено на първо четене

Сурогатното майчинство беше узаконено на първо четене

© Associated PressНародните представители регламентираха сурогатното майчинство с приети днес на първо четене промени в Семейния кодекс, в Кодекса на труда и в Закона за здравето, съобщи БТА.


Поправките бяха внесени от "Атака" Калина Крумова, чиято е идеята заместващото майчинство в страната да се регламентира.


Измененията провокираха в пленарната зала дискусия, която продължи повече от два часа.


Любен Корнезов от левицата е резервиран към измененията, тъй като според него детето може да се окаже с три майки - едната, която е донор на яйцеклетката, другата - заместващата майка, и третата - тази, която ще го отгледа. Корнезов има притеснения и от това, че в държави, където е разрешен този тип майчинство, има много дела, водени от заместващата майка и съпрузите, които искат да отгледат детето, тъй като по време на бременността заместващата майка може да се откаже от намерението си да даде детето.


Лъчезар Тошев пък е против законопроектите, тъй като според него те объркват отношенията между хората. Самото дете и животът му ще бъдат объркани още от самото му раждане, смята той.


Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че проблемът с трите майки не стои, тъй като донорите както на сперма, така и на яйцеклетки, са анонимни и отбеляза, че в България репродукцията е на много високо ниво.


Калина Крумова защити проекта си с уточнението, че промените са обсъждани от психиатри, юристи, лекари и са огледани добре от всички страни. По думите й в България има 270 хиляди двойки с репродуктивни проблеми и проблемът става все по-сериозен, затова трябва да им се помогне.


Мая Манолова от левицата обеща подкрепа за измененията с уговорката, че те не са съвършени и могат да се добавят мерки за защита както на заместващата майка, така и на ползващите родители. Заместващото майчинство обаче съществува на черно и има многобройни възможности за злоупотреба, така че по-добре е да бъде регламентирано, посочи тя.


Подобно мнение изрази и Четин Казак от ДПС, който посочи, че въпреки някои несъвършенства промените отварят вратата за решаване на този социален проблем, а и сурогатното майчинство вече се използва от български семейства извън всякаква законова регламентация.

С промените в Закона за здравето е записано, че
от заместващо майчинство могат да се ползват само съпрузи


Сред изискванията е съпругата да е с безплодие, поне единият от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в страната, да са вписани в регистъра на желаещите да се възползват от заместващо майчинство.


Всеки от участниците в процеса - както желаещите да станат родители, така и заместващата майка, трябва да преминат през програма за психологическа помощ при заместващо майчинство, пише още в законопроекта.


Заместващо майчинство с донорска яйцеклетка се допуска, при условие че ползващата се жена е на възраст до 45 години и е с онкологично гинекологинчо заболяване; с отстранени матка и яйчници или е преминала успешно онкологично лечение, но има противопоказания за износване на бременност, след което стимулацията на яйчниците и износването на бременност е противопоказно, предвиждат промените. Не се допуска заместващо майчинство с донорска яйцеклетка от заместващата майка.


Заместваща майка може да бъде само жена, която е български гражданин; на възраст между 21 и 43 години; има поне едно живо родено дете; е клинично здрава и способна да износи бременност. Тя трябва да е в добро психическо здраве, както и да декларира, че не е била заместваща майка повече от два пъти. Съпругът й дава декларация с нотариално заверен подпис, че е съгласен съпругата му да бъде заместваща майка за всеки конкретен случай.


Създава се регистър на съпрузите, желаещи да се ползват от заместващо майчинство съгласно наредба на Министерството на здравеопазването.


Промените в Семейния кодекс


забраняват заплащане на възнаграждение на заместващата майка

На нея може да бъдат платени само разумните разноски във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност.


Според закона заместващо е това майчинство, при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи бременност и да роди дете, което е заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на ползващия се от заместващо майчинство съпруг и донорска яйцеклетка.


Разписва се какво трябва да съдържа договорът за заместващо майчинство, който се отнася само за една процедура по асистирана репродукция и поражда действие след одобрение от съда.


В Кодекса на труда беше записано, че


заместващата майка има право на отпуск поради бременност и раждане


в размер на 87 дни за всяко дете. 45 от тези дни задължително трябва се ползват преди раждането. С предлаганите законови промени даваме възможност на заместващата майка да има правата на всички други родители, защити проекта вносителят Калина Крумова.


Жена - биологична майка при заместващо майчинство, има право на отпуск, приравнен на отпуска поради бременност и раждане - 365 дни, от деня на раждането на детето, записа още парламентът. Депутатите решиха в случаите на сурогатно майчинство, ако майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата да има право на 15-дневен отпуск от датата на изписването на детето от родилния дом.


Задължават се работодателят и длъжностните лица в предприятието да опазват в тайна обстоятелствата по отношение на заместващо майчинство.

Сурогатното майчинство беше узаконено на първо четене

© Анелия Николова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK