Борисов обяви, че България няма да плаща за проблемите на еврозоната

Борисов обяви, че България няма да плаща за проблемите на еврозоната

© Георги КожухаровОбсъждането на държави, които са допуснали големи бюджетни дефицити и не са подготвили банковите си системи, които са раздавали големи пенсии и заплати, които са харчили повече, отколкото могат да си позволят, вече започва да има отрицателен ефект при дисциплинираните страни." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел.


Според него в постигнатото споразумение между 27-те е липсвало предложението страните в тежко положение да плащат по-малка част от стойността на проектите, съфинансирани от европейските фондове. Кабинетът се обяви срещу мярката в декларация в сряда.


Той обяви и че правителството работи за солидарност и дисциплина, както и че засега България няма да участва със средства в решаването на проблемите на еврозоната.
По думите му 27-те членки на ЕС са постигнали съгласие за начина, по които може да се излезе от икономическата криза, но окончателно това вероятно ще бъде потвърдено след срещата на 17-те страни от еврозоната. Европейските лидери са решили банките да имат 9-процентна капиталова адекватност, съобщи министър-председателят и добави, че при българските банки този процент е 15.


Премиерът обясни, че гръцките банки в България са юридически лица по нашето законодателство и също са длъжни да се съобразяват с изискването за 15% адекватност.


"Надявам се гръцкото правителство да приеме и въведе бързо предложенията за справяне с кризата, защото, когато всеки ден се говори за криза, това плаши инвеститорите, намалява доверието, а това влияе на вътрешния пазар, на потреблението", призова премиерът, цитиран от агенция "Фокус".


България се противопостави на ЕС


Междувремено вчера правителството оповести остра декларация, с която обяви, че България  не подкрепя предложението за временно увеличение на съфинансирането от Европейските фондове за държавите-членки на Европейския съюз, които прилагат програми за финансова подкрепа.


Декларацията е изпратена в Брюксел във връзка с предложението за временно увеличение на съфинансирането от Европейските фондове. На практика то би довело до това страни с финансова дисциплина като България да плащат повече при съфинансирането на европейски проекти отколокот задлъжнелите страни биха платили. Идеята е въпросните закъсали държави от следващата година да доплащат само 5 на сто от стойността на проектите, които ще изпълянват. За дисциплинираните остава ангажиментът за доплащане от 15-20 на сто. 


След срещата на Европейския съвет в Брюксел на 23 октомври Борисов коментира, че е категорично против да се стимулират слабите. " Напротив, трябва да се стимулират тези, които спазват финансова дисциплина, не би трябвало да се намалява процентът на националното съфинансиране", посочи той. "Ако се намалява процентът на националното съфинансиране - да бъде за всички, както за "отличниците", така и за "слабите", обясни позицията си премиерът.


Според страната ни такава промяна би довела до неравностойно отношение към държавите-членки, които в условията на финансова и икономическа криза са водили благоразумна фискална политика и не са изпаднали в ликвидно затруднение.


Позицията, която България отстоява е, че въвеждането на такава промяна ще има демотивиращ ефект за страните-членки при спазването на Пакта за стабилност и растеж.


Страната ни ще продължи да отстоява виждането си, че в решаването на въпроси, свързани с кризата е необходим координиран подход и обмисляне на стимули за финансово дисциплинираните държави-членки, се посочва още в документа. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK