Гражданско сдружение и "Холдинг Варна" отново в конфликт заради проекта "Алея Първа" (видео)

Заснемането на терените, отвоювани от акваторията на морето край брега на Варна.

© Спас Спасов

Заснемането на терените, отвоювани от акваторията на морето край брега на Варна.Членове на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) във Варна и още няколко граждански асоциации, извършиха днес трасиране на линията на морския бряг в града в зоната, където трябва да бъде реализиран т.нар. проект "Алея Първа" на "Холдинг Варна".


"Целта ни е да очертаем тази линия там, където тя се е намирала преди 1979 г., когато са изградени защитната дамба и крайбрежния път, каза активистката на сдружението арх. Калина Павлова. Цялата територия, заключена между тази линия и сегашния бряг е изключителна държавна собственост, тъй като става дума за терени отвоювани от акваторията на морето", обясни тя.

По думите на Павлова именно върху този терен, който според Закона за държавната собственост и Закона за Черноморското крайбрежие не може да бъде обект на покупко-продажба, предстои да бъдат реализирани част от намеренията на "Холдинг Варна" за изграждането на хотели, медицински, спа и спортни центрове, развлекателни заведения и др. Стойността на проекта бе оценена от компанията инвеститор на около 73 млн. лв.


Малко след като днес екип на СОПА, с помощта на геодезисти очерта спорните терени, на мястото е пристигнал един от съизпълнителните директори на "Холдинг Варна" Милчо Близнаков. С мотива, че геодезичният екип е навлязъл в частен имот, където е поставил обозначителни колчета, той е извикал на помощ и полицейски екип. "Като представител на собственика на терените Милчо Близнаков декларира, че не е съгласен в бъдеще, представители на сдруженията ни да влизат в имотите на "Холдинг Варна", за да извършват замервания", съобщи Павлова. Пристигналият на мястото полицейски екип, също е предупредил двете страни да се въздържат от самоуправство при евентуалните си бъдещи контакти.


В кампанията за избор на местна власт тя бе кандидат на "Зелените" за кмет на Варна, но отпадна от надпреварата след първия тур на изборите на 23 октомври.


Припомняме, че именно очертаваните днес от СОПА терени бяха част от 118 -те декара крайбрежна ивица, продадени на "Холдинг Варна" за сумата от 11,7 млн. лв. от бившия областен управител на Варненска област Христо Контров. При тази цена излиза, че холдингът, свързван с "Химимпорт", е придобил част от крайбрежната ивица на Варна срещу 50 евро на кв.м. Сделката бе сключена от Контров само дни преди парламентарните избори през лятото на 2009г.


След като продажбата стана обществено достояние Христо Контров обясни, че е извършил продажбата по разпореждане на тогавашния изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Той от своя страна мотивира действията си със статута на инвеститор "Клас А", който "Холдинг Варна" получи именно за проекта си "Алея Първа" още през 2007г. Според текстовете на закона този сертификат дава на инвеститора правото да придобиват и прилежащи терени, ако те са необходими за реализацията на намеренията им.


Според Калина Павлова случаят с "Алея първа" е идентичен с този, при който бивш областен управител на Балчик продаде отвоюван от морето терен в града. Сделката обаче бе атакувана от прокуратурата, а по-късно съдът я отмени.


"Различията със сделката в Балчик са само две, каза Повлова. Първата е, че буната в във Варна е построена преди тази в Балчик. Втората, че купувач в нашия случай е компания, свързана с "Химимпорт".


По думите на Калина Павлова, сегашният областен управител на Варненска област Данчо Симеонов също погрешно е обявил, че става дума за "ничия земя", тъй като ивицата, която бе трасирана днес е отвоювана от морето. "За разлика от случая в Балчик, прокуратурата във Варна също не предприема никакви сериозни стъпки в защита на обществения интерес", обясни тя.


В средата на май м.г. главният архитект на Варна Петър Йорданов подписа пет строителни разрешения за всички пет обекта, включени в проекта "Алея първа" на "Холдинг Варна" АД. Това стана повод за шумен скандал между сегашния кандидат – президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев в качеството му на министър на регионалното развитие и благоустройството и кандидатът на ГЕРБ за четвърти кметски мандат във Варна Кирил Йорданов.


В предаването "Тази сутрин на "bTV" тогава Плевнелиев заяви. "За разлика от кмета на Варна в МРРБ ние казваме категорично и ясно нашето становише. Там (на алея Първа, бел. ред.) има едно свлачище. На това свлачище ние сме разрешили да има укрепителни работи и не сме отменили нашата заповед за забрана на строителството, обясни министърът. Не може един кмет да се покрие, един главен архитект да се скрие. Не може те да си измиват ръцете с някакво писмо".


Плевнелиев обясни също, че МРРБ не издава строителни разрешения и община Варна трябва да престане да използва министерството като удобно извинение. "Не е толкова трудно и не е толкова тежко. Излизаме пред гражданите на Варна и казваме: Ние като община сме "За" този проект, защото...аргумент първи, втори, трети. Сложихме си подписа и точка по въпроса".


Според Росен Плевнелиев, ако гражданите на Варна искат този проект да бъде реализиран, това трябва да стане, но при спазване на всички правила. "Не може да не си подаваме оставките, когато сме публични фигури и когато правиме такива безобразия", каза тогава Росен Плевнелиев по адрес на Кирил Йорданов.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Плевнелиев продължава да лъже. Има официални писмо с неговият подпис в което пише: "дава предварително разрешение за извършване на укрепителни работи в урегулиран поземлен имот (УПИ) VI (стръмния клифов бряг) и строителство в УПИ XII, кв. 1, УПИ I и II, кв. 2 и УПИ I, II и III, кв. 3". Ясно се вижда, че министерството на регионалното развитие и благоустройството освен, че дава разрешение за укрепителни работи в един имот, дава разрешение за строителство в пет други имота по крайбрежието на Варна.

  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/10/blog-post.html

  Кирил Кирилов
 2. 2 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  На всичко отгоре Росен Плевнелиев излъга пред българският парламент за да защити интересите на ТИМ и това е потвърдено от съда.
  http://blog.aip-bg.org/publications/386

  Кирил Кирилов
 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  Нито един български глас , за мошеника Плевенлиев!!!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Гневно

  така се получава номинация за президент от началника в милата ни татковина !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 418 Весело

  Плевнелиев /в качеството си на министър/ и Цар Киро /в качеството си на кмет на Варна/ шумно се карали за алея първа...
  Явно, сега са се разбрали, защото и при двамата политическите им кариери са във възход, интересно обаче за чия сметка...

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Хора като арх. Калина Павлова определено трябва да са в управлението на града.
  Не мога да се начудя , че не тълпата не си я харесва.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Излиза, че пътят е подарен на ТИМ от контров и варненци дефакто са задължени на ТИМ, че им позволяват да преминават.
  След като разбрали, че граждани са решили да проверят как точно стоят нещата - милиционерите са се задействали веднага.
  Милиционер-офицер милиционер-милиционер!

 8. 8 Профил на just
  just
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е той пък Кирилчо Йорданов - чиста вода ненапита.
  Този заприлича на Уго Чавес- несменяем.
  Направо да му подготвят пети мандат още от сега.

 9. 9 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#6] от "СДС":

  Това е така, защото тимаджиите са фалшифицирали изборите. Никога няма да я пуснат в Общински Съвет. На тях им трябват продажни мекерета като варненския Цар Киро и Христо Контроолу ага. Тая продажна ДеПеСарска подлога е най-големия срам за българското офицерство последните 50 години!

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 10. 10 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"radoslavivanov"]След като разбрали, че граждани са решили да проверят как точно стоят нещата - милиционерите са се задействали веднага.
  Милиционер-офицер милиционер-милиционер![/quote]

  Ами естествено, от ченгеджийската партия трябва да пазят интереса на един от основните си спонсори! ТЯХНАТА ПОЛИЦИЯ ГИ ПАЗИ !!!

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 11. 11 Профил на kaka_poca
  kaka_poca
  Рейтинг: 521 Любопитно

  ЗА ВАРНА по-добрият вариант е Кирил Йорданов.
  Марешки е дребен шмекер и далавераджия - случайно забогатял много, който се е взел на сериозно.
  А Варна не е просто голям български град, той е наред със София витрина на България пред света. Във Варна се посрещат чужди делегации, там е официалната държавна резиденция Евксиноград -- седалище на Президента през лятото и оторизирано място за държавни церемонии.
  Варна освен това е и авторитетен център на международни политически, културни и спортни прояви.
  Такъв град не бива да се оставя в ръцете на един шмекер с хашлашки манталитет.
  Варна има нужда от достоен кмет.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Гневно

  КОНТРОВ ПОРУГА ЧЕСТТА НА ПАГОНА И Е СРАМ ЗА ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ОФИЦЕРСТВО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Контров е мръсник!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 14. 14 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Кирил Йорданов е подлога на ТИМ и всеки, който се кани да гласува за него, трябва да е наясно с това!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 15. 15 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Както се видя дори и продажните от Синята коалиция, Костадинов от ВМРО и т.н. подкрепиха ТИМ

 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#13] от "charlyb":

  Контров, та Контров. Камчия беше продадена на Москва от "Холдинг Варна".Не е един човек ключът към проблема , а цяла сбирщина от дс-агенти. ВСЪЩНОСТ, КОИ СА ИГРАЧИТЕ В “ХОЛДИНГ ВАРНА А”?
  Всички те са стара номенклатура, свързана с БКП.
  2004г. награда за най-добро журналистическо разследване взима Веселина Товова за разкрития касаещи "Холдинг Варна".
  http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:sTyDQfaSCisJ:www.mediacenterbg.org/documents/Event/Vesselina%2520Tomova.doc+%22%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%22+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0&hl=de&pid=bl&srcid=ADGEESgolfKq4pbJiA5aIWIwIvYHhFmYTHPlfMM2sPIIr130Mf9Jk1l9bcCjFARE_JM7aD453tICB3VUWdoQt2uHTvXt7YA4M5iYdpJeIXCJZB1NE0HcRZ8aaQAaIR9nYrksf5N-sSiN&sig=AHIEtbS0W04ZbArF6iMWT0hk0LrFW31pAA

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "СДС":

  СДС, Холдинг Варна преди бяха ченгета. Преди няколко години холдинга го купиха ченгетата от ТИМ. Така че сега Холдинг Варна е равно на ТИМ.

 18. 18 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  Всъщност тука виновни са и БКП и ГЕРБ! БКП продадоха на мафията плажа на Варна. А ГЕРБ потвърдиха продажбата!
  Да твърдим, че са виновни само едните или само другите би било елементарно и детински наивно!

 19. 19 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз на свой ред ще кажа, браво за смелостта на Калина Павлова и на СОПА, аплодисменти за храбростта да се опълчи срещу статуквото - системата, в която, който попадне се превръща в престъпник.

 20. 20 Профил на kmn
  kmn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Борисов причини доста беди на Варна:

  1. Затвори си очите пред мръсната сделка на Тройната коалиция с ТИМ за терена/и в Морската градина. Дори прати Плевнелиев да замазва в Парламента. Тази сделка е незаконна и ТИМ, ако са далновидни, сами ще се откажат от нея. В дългосрочен план те ще загубят този терен.

  2. Осъществи безпринципна договорка на ПП (Политическа Пачавра) ГЕРБ с компрометирания кмет на Варна да го подкрепи на изборите. Явно ГЕРБ нямаха своя достойна кандидатура за града, а трябваше да победят на всяка цена, каквото и да причини това на варненци. Как точно ГЕРБ ще инкасира подкрепата си ще видим скоро.

  3. Отряза Варна от магистрала "Хемус". Варненци ще ходим по лесно и бързо до румънската, че и до турската столици. Какво пък, Букурещ има всички черти на европейски град. Може да е за добро тази близост.

  Няма как да се възторгвам от Борисов и лакеите му!

 21. 21 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Евала на тая мацка и на СОПАджиите. Имах големи надежди, че ще вкарат поне един общински съветник...Все пак е добре, че има такива смелчаци

 22. 22 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "kaka_poca":

  НЕ се изразяваш правилно не по-добрия вариант, а по-малкото зло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK