Здравният министър обеща таксата за посещение при лекар да не се увеличава

Здравният министър обеща таксата за посещение при лекар да не се увеличава

© Красимир ЮскеселиевПотребителската такса за посещение при личния лекар няма да се увеличава догодина при евентуално ново повишаване на минималната работна заплата. Това обяви днес здравният министър д-р Стефан Константинов в интервю за "Нова телевизия".


"Сега, когато имаме криза, да, увеличава се минималната работна заплата, но пенсиите и доходите на хората не се увеличават с такива темпове. Утре, ако ни тръгне икономиката, хората се видят с пари, аз ще съм първият, който ще каже - вижте, трябва да следва и потребителската такса това повишение на доходите", обясни министърът.


Таксата за посещение при личния лекар беше отвързана от минималната работна заплата в началото на октомври заедно с много други плащания с решение на правителството. В момента, в който кабинета взе това решение, таксата беше 2.70 лв. Досега тя беше 1% от минималната заплата. От началото на годината това плащане ще се определя с наредба и ще е фиксирано. Вероятно за 2012 г. ще 2.70 лв. и няма да нарасне, ако се случи предложеното от социалния министър увеличение на минималната заплата на 290 лв. от април следващата година.
Една от първите промени, които Константинов направи при заемането на министерския пост, беше да уеднакви потребителската такса за пенсионерите и останалите осигурени. Преди това пенсионерите плащаха 1 лв., а разликата до пълната такса беше доплащана на лекарите от държавата по решение на тройната коалиция. Много често доплащането се бавеше с месеци.


"Потребителската такса има много важна функция. И тази функция не е да прави докторите богати, а тя е да покаже на хората, че медицината и здравеопазването струват пари и те да участват с някаква малка част в него", припомни днес здравният министър.


Той отново обясни и защо иска да премахне клиничните пътеки като начин за заплащане на лекарския труд. По думите на Константинов заради клиничните пътеки в момента лекарите пишат неща, които не са направени, пишат диагнози, които всъщност не отговарят на истината. той даде пример от своята практика като гинеколог: "В България в момента масово жени, които са в осмата седмица на бременността, а имат кървене и трябва да бъдат хоспитализирани, не им се пише, че са с кървене, защото касата е написала, че за това тя не плаща, а ги пише, че са с много силни повръщания".


Според Константинов бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година не е разпределен правилно, защото били предвидени малко пари за профилактика и първична помощ. "Много е по-важно да дадем за профилактика пари, отколкото да наливаме непрекъснато пари в болниците и да стимулираме тяхното увеличаване", обяви министърът. 


Според представения в началото на седмицата проект на бюджета за 2012 г. за здравеопазване са предвидени общо 3.261 млрд. лв., което е минимално увеличение с 10,7 млн. лв. спрямо 2011 г. Бюджетът на НЗОК  е 2,633 млрд. лв., от които 2,540 млрд. лв. са разходи на касата, а 90 млн. са трансфер към здравното министерство. "Бюджетът за здравеопазване е абсолютно същият. Според мен не е лошо - в условията на криза и това да запазим", коментира днес министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  А защо изобщо трябва да има такса се посещение... за какво са тези здравни осигуровки ?>

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Потребителската такса има много важна функция. И тази функция не е да прави докторите богати, а тя е да покаже на хората, че медицината и здравеопазването струват пари и те да участват с някаква малка част в него", припомни днес здравният министър.

  Ясно.. аз до сега все съм мислела, че Здравеопазването е "безплатно".. Вече знам - не е!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Покрай изборите "Фабриката за илюзии" трябва да работи с пълна сила!

  А НЯКАКВА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ?

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 4. 4 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  В случая съм съгласна с министъра. В Германия при първо посещение при доктор на всеки четири месеца се плащат 10 евро - целта е същата. До многото възрастни хора с истински здравословни проблеми има и пенсионери, които ходят до поликлиниката само за да поседят на топло и да си поприказват с някой.

 5. 5 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Конституция
  Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 6. 6 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Здравният обещал, после ще минат изборите и финансовият ще каже, че ще се вдигне... Ми така де... що да не пообещават днес...

 7. 7 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 466 Неутрално

  НЯМА РЕФОРМИ !!!

  Бюджетът на здравната каса предвижда повече осигуровки от частния сектор и нито лев повече от държавата

  Милион и половина българи плащат здравни осигуровки - това са наетите в частния сектор и самоосигуряващите се. Отделно от техните данъци държавата осигурява други 4.5 млн. души – пенсионери, деца, студенти, инвалиди, държавни служители, съдебната система, МВР, армията.

  Очакванията на тези, които плащат сметката, бяха, че изтичането на пари през здравната каса ще спре, че ще има реформа и затваряне на огромния брой болници (340 за цяла България) и че ще бъдат въведени по-справедливи методи за плащане, според които ще се лекуват всички придружаващи заболявания на пациентите, а не само основното.

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 8. 8 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  д-р Константинов, ако си оправите кл. пътеки и заплатите на докторите никой няма да си измисля нищо.. Но не съм много убедена, че до тогава ще остане нормален лекар в България или въобще жив лекар.. Наблюдавам около мен масово изнасяне към Англия, Франция и Германия и др. европейски страни.. Както дори и към третия свят, където заплатите примерно започват от 1200 долара при много ниски стандарти на живот - като за трети свят..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 9. 9 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Весело

  Много по-важно е какво ще каже финансовият министър.
  А в проекта за бюджет за 2012 г няма е намек за подобни розови обещания!

  Между другото и Борисов и Костадинов като обещават, що не се подписват, като едно време. Нали всичко беше "Гарантирано от ГЕРБ"? А Борисов що листове подписа с "Аз обещавам"?
  Ще да е забравил вече ...

 10. 10 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Ало, Бойче що стана? Нали полугол след поредния ти мач събра журналистите и каза, че ще се караш на Тотката, че правил предизборни обещания. Ти щом от един Калфин се страхуваш и говориш пак за призрака дпс и т.н. немаш много от това между краката. Май си като културистчетата с пискливите гласчета

 11. 11 Профил на ИЗОБЩОТО
  ИЗОБЩОТО
  Рейтинг: 409 Весело

  Преди избори всичко обещаваме....
  После ще му мислиме..........
  Никога не деийсваме...........

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "Потребителската такса има много важна функция. И тази функция не е да прави докторите богати, а тя е да покаже на хората, че медицината и здравеопазването струват пари и те да участват с някаква малка част в него", припомни днес здравният министър.
  И кое, кара министърчето да си мисли, че не сме наясно, че здравеопазването не е безплатно. Само, като си погледна фиша, и ми става лошо.
  Вноска фонд Болест
  Вноска фонд трудова злополука
  Вноска фонд Пенсии + Болнични
  Вноска фонд Болест + Майчинсвто
  Вноска ЗОК
  Така, че бъди рахат спокойно може да се махне тази такса, няма да забравя, че здравеопазването не е безплатно.

 13. 13 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Направете ходенето на лекар смислено и тогава ми говорете за потребителски такси... То направо направете плащането на осигуровки смислено...
  Системата е превърнала лекарите в нищо повече от посредници и агенти на фармацевтични компании и лаборатории.. Освен това един пример: последния месец ми се наложи посещение при лекар - за едно и също нещо до този момент съм платил 6 потребителски такси и една такса за лабораторно изследване, без да добавям отчета и към фармацевтичната мафия, който е много по-сериозен. Смисъл - никакъв....

 14. 14 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Нашето здравеопазване все повече заприличва на кабинет на психоаналитик, който приема клиети на килограм и метър и им позволява да си изливат мъката в рамките на 15 минути, докато дойде реда на следващия пациент. За всички тези, които продължават наивно да вярват, че един хубав ден ще се събудят с нормална здравна система, остава надеждата от чудотворен плацебо ефект от тези иначе безсмислени платени визити.
  Пази боже да разчиташ на родната традиционна медицина и нейните служители

 15. 15 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Весело

  ГЕРБ бяха обещали 2009 и да "намалят опашките прад лекарските кабинети"

  Хах ...

 16. 16 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Радвайте се на това което все още имате. След 10 години ще се лекувате по телевизия СКАТ или Канал 3.

  От години работя в Германия по професията. Навсякъде дори и в най-малките градове има български лекари и всеки ден стават все повече. Завършил университета получава начална заплата 3600 евро, плюс дежурства, нощни и почивни дни. До третата година чистата брутна заплата става 4 500 плюс всичко останало.

  Освен това ги няма и пациентите, които си мислят, че някой нещо им дължи, ей така заради това че ги има. Комунистите ви научиха на измекярство, ще си останете само с него до 10 години.

 17. 17 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ех, ако всичко друго в здравеопазването е оправено - ще преглътна да плащам с 30 ст. повече потребителска такса

 18. 18 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  преди ИЗБОРИТЕ - няма увеличение на таксата.
  Ама след ИЗБОРИТЕ... ще си говорим отново. И не 3 лв такса, ами 30 лв такса за преглед искат!!! нищо, че си работил и плащал данък здраве!!

 19. 19 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#16] от "5149mich":

  Аха, ама забелязал ли си как се държат немските лекари с пациентите? Учтиво, внимателно, обясняват пространно всяка процедура, информират те за възможните последствия... Никой не те подхвърля като парцал, никой не ти обяснява как му губиш времето.. Не те захвърлят по коридорите като куче, без никой да те погледне часове. Домашния доктор ти звъни у дома, за да разбере дали се оправяш.
  Не, не са само парите. С родителите ми съм посещавала високоплатени специалисти в частни кабинети в България - печелят повече от тия 3600 евро на месец и пак се държат с пациента като с нещо средно между касичка и просяк. Разликата е отношението и човещината.

 20. 20 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#19] от "arch_":

  Забелязъл съм, така е. Но съм забелязъл, че пациентите не заслужават друго. Никой в тази държава не плаща застраховки. 1,4 милиона никога не са се застраховали. Пенсионери, държавни служители и студенти не плащат застраховки. Тези които остават плащат на минимална заплата или на 4 часов работен ден.
  За тарикатите толкова, даже и това е много. Не става дума за само пари, а за отношение. Както на лекарите към пациента, така и на пациентите към системата.

 21. 21 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#20] от "5149mich":

  За застраховките съм на същото мнение с теб - моето семейство дава 25% процента от приходите си в Германия за медицински застраховки, но го намирам за правилно. За отношението - това би могло да е вярно, ако се отнасяше за плод-зеленчук. Когато човек става лекар, той приема да лекува и да не вреди на пациента - когато зарежеш страдащ човек с часове в коридора или му крещиш и го обиждаш, когато му е най-зле - това го изтощава и вреди още повече на състоянието му. Лекарите и учителите не са като другите професии - там трябва призвание.

 22. 22 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Да де. Ама да попитам няколко неща:
  1. Ще се "увеличават" доходи, макар че по-скоро операцията е за вдигане на осигурителната тежест с по-високи минимални прагове. Лекарите нямат ли нужда от някакво индексиране на приходите си? Ще имат повече разходи за заплата и осигуровки на сестра, но повече пари няма да им идват от потребителските такси, няма и да се повиши сигурно частта, която плаща НЗОК.
  2. Защо точно между двата вота се прави интервю на Константинов да говори дали нова МРЗ би повишила таксите за преглед?
  3. Докога ГЕРБ безнаказано(поне откъм обществено мнение) ще ползват безплатно ефира и във вид на "новини" ще си правят предизборната пропаганда? Всички емисии и блокове са задръстени от нещо за министри и безсмислени "новини". В същото време кандидатите по закон трябваше да плащат за всичко излъчвано за тях по 1500лв на минута за телевизиите, самите медии си обявиха 3ма важни от тях и само за тях се говореше(Е, имаше и пускане на платени клипове на сините и РЗС по 1-2 на ден максимум, от тримата "първи" пак само БСП и ГЕРБ изобщо намазаха откъм време за говорене на кандидатите си, като БСП почти и те не се чуха, ама, айде, имаха си 2 дебата.), в дебати не участваше примерно Витков заради пари...
  Новият изборен кодекс даде на управляващите начина да контролират медиите- кампанията им може да е постоянно вадене на "новини", а всички останали трябва да плащат и всички техни новини за събития влизат в графата "предизборни репортажи". Интервю на Дянков, че няма да вдига акциз, защото ГЕРБ ги е грижа за народа по време на криза и е премислил, е безплатно и е новина, интервю на който и да е опонент е вече "платена публикация".

 23. 23 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#21] от "arch_":

  Трабва признание, спор няма. Затова хората с призвание напускат страната, не просто заради парите, а заради бруталното отношение на хората съм системата.
  Брутален е и примера, който даваш. Говориш за страдащи хора по коридорите, чакащи с часове. Ако същите тези хора приемаха задълженията си към обществото сериозно и то не само когато са в нужда, а ВИНАГИ, тогава нямаше да ги има тези пробелеми.
  Кагото човек се обади на редакционните телефони на телевизиите СКАТ или Канал 3, до 3 минути само чрез познававе по ЕГН му дават диагноза и терапия. И това на цената на един градски разговор. Няма нужда от застраховки. Ето това искат хората и това ще получават, и то заслужено.

 24. 24 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#13] от "jiffylube":
  Леко сте минали.Можеше да е много по-зле!

 25. 25 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#23] от "5149mich":

  Първо, написала съм призВание, не призНание. Има малка, но важна разлика. Второ, отношението на българските лекари е такова към абсолютно всички пациенти - включително и към тези, които макар че цял живот са се осигурявали, накрая плащат и на ръка по принуда, та да се доберат към някакво осигуряване изобщо. Родителите ми са още в България и остаряват - направо полудявам, защото търсенето на доктор за тях представлява едно обикаляне на всякакви платени светила, които им предписват абсолютно ненужни процедури и консумативи, обикновено на определени фирми. После гледат да ги избутат набързо от кабинета. А ако има спешен случай и няма кой да се застъпи за тях - да, висят с часове по коридорите, нищо че са плащали цял живот. Ако имаше взаимовръзка между плащане и качество, както ти твърдиш, плащащите и готовите да доплащат щяха поне да получават нормално здравеопазване. Случаят не е такъв.

 26. 26 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Гневно

  От обещанията ви
  ми дойде до гуша!
  Кой ли ви слуша?!!

  www.berbenkov.hit.bg
 27. 27 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "Здравният министър обеща"
  Стига обещания.Повече адекватни действия !!

 28. 28 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "blaserr93lrs2":

  Аз нямам нищо против плащането на услуга, няма нищо безплатно, НО само когато носи някаква стойност.. В случая няма никакъв смисъл и никаква ефективност в системата... Нито съм здрав, нито съм получил някаква смислена услуга.

 29. 29 Профил на Carrie Bradshaw
  Carrie Bradshaw
  Рейтинг: 810 Гневно

  Значи таксата при личните лекари се вдига заедно с вдигането на минималната работна заплата, а минималното майчинството на хиляди майки не! Защо? Каква е логиката след като едното и другото се определя именно от нея? Благодаря предварително, ако някой ми даде смислен отговор.

  Carrie Bradshaw
 30. 30 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#25:"arch_"]

  До коментар [#23] от "5149mich":

  Второ, отношението на българските лекари е такова към абсолютно всички пациенти - включително и към тези, които макар че цял живот са се осигурявали, накрая плащат и на ръка по принуда, та да се доберат към някакво осигуряване изобщо. Р[/quote]

  И така трябва да бъде. Лекарят не е администратор, за да се занивама със застраховки. А у нас лекарите са принудени това да правят. Да играят ролята на полицаии да следят кой е и кой не застрахован и защо. Това е унизително.
  Унизително е да учиш 6 години и после още 5 да специализираш и накрая като отидеш на работа да искаш от хората да си носят спирт, ръкавици, игли и всякакви други консумативи, защото системата не може да ги осигури. Защото измекарите на болшинство и не искат да участват с системата. Затова ще страдат всички наред. И ще се лекуват в предаването "Пентаграм".

 31. 31 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#15] от "chara":
  Ами намаляват опашките с прогресивната смъртност на населението.

 32. 32 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 809 Неутрално

  "Потребителската такса има много важна функция. И тази функция не е да прави докторите богати, а тя е да покаже на хората, че медицината и здравеопазването струват пари и те да участват с някаква малка част в него", припомни днес здравният министър.

  Ами като е такава функцията на потребителската такса, защо не се внася в бюджета на ЗК, а в джоба на джипитата? Да не говорим, че ако се внася в ЗК ще има доста по-реална представа за истинския брой на прегледите. А пък лекарите пак да ги получават като възнаграждение, но от касата, а не като подаяние (точно на просешки панички ми приличат капаците от кутии за бонбони, в които се оставя потребителската такса).

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 33. 33 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#30] от "5149mich":

  Ами не. Това значи, като отидеш утре в банката, да откажат да ти дадат пари от сметката, защото "наказват" по принцип некоректните платци. И то става въпрос за здраве.

 34. 34 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#28] от "jiffylube":
  +

 35. 35 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#20] от "5149mich":

  ами тогава всеки лекар да проверява болния на каква база е осигурен- защото и този който се осигурява на немалка сума - пак е теглило и патило и накрая вадиш и плащаш на вси4ки по веригата - а дано те диагностират правилно и ако те лекуват и правилно ще бъдеш от 10% щастливци- всички останали са потърпевши от здравните услуги!защото така наречения преглед за който се плаща не по-малко от 30 лв .без изследвания е нищо!ЛЕКАРИТЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ТОЛКВА ПОВЕЧЕ ,КОЛКОТО ПО-МАЛКО БОЛНИ ХОРА ИМАТ СПРЯМО ОБЩИЯ БРОЙ ЗАПИСАНИ!ЛЕКАРЯ ИМА ИНТЕРЕС ДА ТЕ ПРЕВЪРНЕ В ХРОНИЧНО БОЛЕН .А НЕ ДА ТЕ ИЗЛЕКУВА!ТАКА ЧЕ СЕ ПЛАЩА ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ ,А НЕ ЗА ДА ТЕ НАПРАВЯТ ПО-БОЛЕН ИЛИ ДА ТЕ УМОРЯТ!УВАЖАВАМЕ ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ,НО НЯМА КАК ЛЕКАРИТЕ ДА СА БОГАТИ,А НАСЕЛЕНИЕТО БЕДНО!ГОЛЯМА ТЕМА..........

  stefanova
 36. 36 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#35] от "stefanova":

  С този болшивизъм ще останете без здравна система.

 37. 37 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "arch_":

  Извинете, но сравнявате кон с кокошка Банковата система освен влогонабиране, съхраняване ценности има за основни дейности кредитиране и инвестиране. Основните принципи най-общо казано са целесъобразност, обезпеченост, срочност и цена на кредита (олихвяване). Банките могат да откажат кредит на неплатежоспособни лица, при по-висок риск и т.н. Банките не са ваимно-спомагателни каси, че да изискват задължителна солидарна вноска от всеки свой платец/клиент. В банковата система няма преразпределение на прихоси между клиентите.

  В здравната ни система основният принцип е солидарност - всички плащат задължителен процент от доходите си. И има преразпределение от здрави към болни, от по-богати към по-бедни, от по-млади към по-стари.Избран е такъв принцип, защото здравеопазването е система, която трябва да бъде общодостъпна за всеки. За определен минимален стандарт на здравни услуги. За допълнителни здравни екстри услуги си има допълнутелни частни здравни фондове, които предлкагат опредлени здравни пакети услуги над минмалния стандарт.

  Здравната система у нас не работи ефективно, всеки го знае, не е оптимизирана, изтичат огромни средства и въобще трябва мнооого добре да се обмисли, и то морално как точно да се приведе системата към работа. И причината не е в лекарите, а в мениджърите, в изпълнителната и законодателна власти, които задават рамките, принципите, целите. Не е никак лесно никъде по света. Ето един линк за сравнение на здравните системи в ЕС за по-заинтерсованите да се информират.

  http://medicina-bg.info/?p=3610

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 38. 38 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#35] от "stefanova":

  Не е работа на лекарят да контролира финансите в здравната система. Имаме НЗОК, М-во на здравеопазването, икономически мениджъри на болничните заведения за целта. На лекарят задължението му е да ни профилактира и лекува, а са го обременили и с подобни дейности. Заплащането е силно небалнасирано. Между най-ниското и най-високото заплащане в докторското съсловие съотношенията са стотици пъти. За мед, сестри - силно подценени, какво да си говорим... После защо имало корупция?! За ефективно диагностициране нали се опитват да сменят клиничните пътеки с диагностично свързаните групи. И не само това е определящо. Ами, кога най-после ще се намери здравен министър, който да оптимизира здравните болнични заведения, да се обособят спешни мед. центрове, да се закупят въртолети, линейки на съвременно технологично ниво.

  А за хората с по-високи приходи съществуват доброволни частно-осигурителни дружества, които предлагат различни пакети здравни услуги. Наистина има съвсем аргументирано голямо разочарование в справедливото разпределение на здравните вноски, но тези проблеми отново трябва да се решават от Министерството и законодателите, а не от лекарите. Има най-различни здравни системи в ЕС, от които можем да се поучим и да вземем работещи модели. А кой модел е въпрос на държавно управление.

  Остаряло е разбирането, че системата на здравеопазване трябва да се управлява от приходите /парите на здравноосигурените/. Водещото би трябвало да са потребностите на пациентите. И бъдете спокойни, че лекарите винаги ще ги търсим и ще имат пазар на техния труд, т.е. не им е небходимо да правят от здрави хора хронично болни, за да получават достойно възнаграждение. Висококвалифицираните лекари се търсят постоянно. Проблем е как да не се допускат дисквалифицираните и да не се принуждават докторите към корупционно и престъпно поведение. С една дума проблемът е в системата.

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 39. 39 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mypa":

  А какво общо имат пенсионерите с минималната заплата

 40. 40 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Може ли някой да каже какво означава думата "здравеопазване"? Според мен опазване на здравето, а после лекуване, а не обратното.

 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#33] от "arch_":

  От всичките ти постове останах с впечатлението че искаш качество, преди да е заплатено за него в пълен размер.

  Няма такъв филм. В нито една сфера.
  Хората са го казали отдавна - за толкова пари - толкова.
  Толкова успеваемост, толкова отношение.

  НЯМА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Здравето е скъпо нещо.
  И тази недомислица в конституцията е крайно време да се промени.
  За да се научат хората най-накрая да си го пазят.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#41] от "rapidfire":

  Съвсем грешиш. Плащам колкото трябва в Германия. В България родителите ми са се осигурявали цял живот, и аз отделно плащам каквото ми кажат допълнително. Проблемът е че и при това положение не можеш да получиш качествена здравна услуга.

 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#42] от "arch_":
  Съвсем не греша.
  Проблемът е, че парите за здраве се крадат и касата се източва. Проблемът е, че 1.4 милиарда изчезнаха и е редно да си ги търсите заедно с качеството на услугата от правителството, а не от редовите лекари.
  Парите на родителите ни заминаха с куфарчетата навън отдавна, или се озоваха у назначените милионери. И между тях няма редови лекари.
  И колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-леко ще вие. Защото всички гореспоменати периодично ви насъскват срещу някоя прослойка - лекари, учители, полицаи, за да не виждате кои са истинските обирджии и рушители на държавата.
  П.С. А ти като плащаш в Германия, би ли споделила на колко лева се равнява една германска здравна вноска?
  Защото цените на лекарствата и консумативите в Германия и България са еднакви, искам да поясня..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  А и още един въпрос - какъв процент от немското население си плаща изрядно и редовно застраховките и какъв процент от същото виси на държавата?
  Защото не е възможно 30% от населението да плаща масрафа на всички останали и да има и качество.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#43] от "rapidfire":

  Грешиш за мнението ми относно плащането - нямам против да плащам колкото трябва за здраве. С коментарите си исках да кажа, ме въпреки доброто ми желание да си плащам допълнително, българските лекари не ми предоставят по-качествена здравна услуга. Мога да ти разказвам с часове за какво става дума - например че на счупения гръбначен прешлен на дядо ми му предписаха стелки за обувки, при положение че почти не може да става. Удоволствието ми струваше колкото месечната вноска в Германия, че и малко отгоре.
  Застраховките в Германия са сериозен процент от доходите. Особено частните. Не съм чувала някой да мрънка по въпроса. Касата поема част от лекарствата, при деца - изцяло.

 46. 46 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  А ти съвсем не разбираш за какво ти говорим аз и Мич.
  "Застраховките в Германия са сериозен процент от доходите. "
  Освен това едва ли някой ги прехвърля в общия бюджет, откъдето да хващат крака.
  Т.е Германската каса ИМА възможността да поеме много неща. За разлика от българската, която се източва системно и в която by default не постъпват пари достатъчни да се покрие ЛЕЧЕНИЕТО.
  Що се отнася да заплащането на лекарите, ПО ЗАКОН 40% от стойността на клиничната пътека трябва да отиде за това.
  Което никъде не се случва, защото в противен случай съответната клиника задлъжнява до ушите. Тъй като парите по нея не стигат за заплащане медикаменти, консумативи и режийни.
  Така че на практика в България лекарите от собствения си джоб финансират лечението на пациентите.
  И когато последните на всичкото отгоре те псуват в очите и си въобразяват че без съответното образование са в състояние да оценяват проведеното от тебе лечение, те генерират съответното отношение към себе си.
  Освен това четейки по форумите претенциите, че са длъжни на хората, които де факто спонсорират, в един момент теглят една на всички и заминават.
  И тука остават тези, които ще предпишат на дядо ти стелки вместо да му снимат гръбнака, защото толкова си могат . Останалите ще те преглеждат в Германия, където няма да си мислят докато трае прегледа с какво ще нахранят децата си, защото стартовата заплата 3600 евра, поради изброените по-горе качества на германското здравно застраховане.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 47. 47 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  А, и на германското правителство, забравих да добавя.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK