ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

НОИ субсидира скъпи почивки

НОИ субсидира скъпи почивки

© ДневникДесет дни почивка в санаториума на Министерството на здравеопазването в Сандански по програмата на Националния осигурителен институт (НОИ) за профилактика и рехабилитация на работещи струват 605 лв. От тях потребителят плаща 211 лв. Остатъкът се покрива от НОИ с пари от социалните вноски на всички осигурени.


Парадоксално, ако човек сам покрива всички разходи за нощувки, лечебни процедури и храна, цената е повече от два пъти по-ниска спрямо субсидираната почивка, сигнализира читател на "Дневник". В писмото си той се оплаква и от лошото качество на храната и настаняването.31 535 души са почивали за сметка на НОИОт Министерството на здравеопазването обясниха, че "разликата в цената произтича от по-малкия брой лечебни процедури и услуги", които получава потребителят на свободен достъп.


Същото обяснение дадоха и от НОИ. Оттам добавиха, че всяко от 43-те заведения, участващи в програмата за профилактика и рехабилитация, е самостоятелно търговско дружество и само определя цени за свободен прием, но при подписване на договор с осигурителния институт "се поставят изисквания за гарантиране на качеството на предлаганите услуги".


Проверка на "Дневник" показа, че цените, при които санаториумите изпълняват последното условие, се разминават значително.


В санаториума в Сандански, например, 10-дневна почивка на свободен достъп излиза около 270 лв., като броят на процедурите и условията не се различават от тези при субсидирания от НОИ престой.


За сравнение почивката на свободен достъп в заведенията, които са част от фирмата на осигурителния институт "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, е значително по-скъпа.


В балнеохотелът "Дружба" в Банкя например рехабилитацията струва 625 лв. В хотел "Калина" на Боровец цената за храна и спане е 385 лв., а за процедурите се плаща отделно.


В санаториума в Костенец, който е част от базата на Министерството на здравеопазването, 10-дневен пълен пансион на свободен достъп струва 355 лв., а ако почивката се субсидира от НОИ потребителят плаща само 186 лв.388 лв. е средната субсидия

Експертите на осигурителния институт обясниха, че разминаването в цените се дължи на различната категоризация на санаториумите, заради което една нощувка, плащана от НОИ, е от 17.50 лв. до 18.50 лв.


Участващите в програмата получават за сметка на осигурителния институт и до четири процедури дневно, които варират между 1.50 лв. и 8 лв. За храна се отпускат по 5 лв. на ден, а потребителите доплащат до пълен порцион.


От осигурителният институт гарантираха, че три пъти в годината проверяват финансовата дейност на санаториумите, свързана с изпълнението на сключените договори за участие в програмата. Инспектират се и условията за профилактика и рехабилитация, качеството на процедурите, храната и хигиената. В инспекциите участват и лекари от ТЕЛК и финансови ревизори.


През тази година бюджетът на програмата е 15.3 млн. лв., които са с над 2 млн. лв. повече спрямо 2010 г. До този момент от нея са се възползвали 31 535 души. Средната субсидия на човек е 388 лв. – с 57 лв. по-малко спрямо миналата година, показват данните на НОИ. Това означава, че бюджетът на програмата за тази година е почти изчерпан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK