БАН запали свещ за себе си на протест (видео)

Учени от Българската академия на науките се включиха в мълчалив протест със свещи срещу орязания бюджет на академията за 2012 година.

© Анелия Николова

Учени от Българската академия на науките се включиха в мълчалив протест със свещи срещу орязания бюджет на академията за 2012 година.Една, най-много две години живот. Толкова остават на Българската академия на науката (БАН), ако правителството не спре да съкращава бюджета й и дори не го увеличи.


Толкова, поне според всички учени, с които Дневник.бг успя да разговаря на протестното шествие, което се състоя тази вечер около Народното събрание. Над 600 души образуваха жив обръч около сградата, вървейки със свещ в ръка. Начело на колоната бе председателят на академията Никола Съботинов. Той носеше българското знаме и табелка с надпис "Дянков-ГМО".


Протестът на учените бе провокиран от поредното съкращаване на държавните средства за академията. През октомври Съботинов поиска субсидия от минимум 109 млн. лв. за 2012 година, но според проектобюджета, парите ще са 55 млн. лв, което е с почти 5 млн. лв. по-малко от предната година.
Свещ за молитва или за панихида


"Това е панихида. Ние всеки път, когато протестираме си запалваме свещ, защото непрекъснато изчезваме. От миналата година до сега сме намалели с 1500 човека. Това е наистина панихида, не молитва. Ние вече не се молим на никого, защото знаем, че никой няма да поиска да ни спасява", това казва Евгени Попов от Института по ядрени изследвания и енергетика. Той е на средна възраст, изглежда обезверен и ядосан.


Според него за тях (политиците) е хубаво "народът да е глупав и прост, за да може да бъде манипулиран лесно". Болката му е също, че не може да следва призванието си, заради липсата на пари. "Аз, като учен, много неща не можах да направя – не можах да отида на толкова конференции, да направя толкова експерименти, да си осигуря дори най елементарно финансиране, за да живея нормално като човек. Още куп други неща не можах да направя и няма да направя", казва той.


Въжето около врата на БАН


На метри от него стои човек, с примка от бесило на врата си. Казва се Никола Малиновски и работи в Института за оптични материали и технологии. Държи примката от единия край и казва, че "ето така му се отразява съкращението на бюджета". "Парите ни стигат вече само за въжетата", вмъква ирония той. Коментира пред свой колега изказването на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов, че част от помощния персонал на академията трябва да бъде съкратен.


"Ако се намали помощният персонал, ще стане много страшно. Има критичен минимум, ако министрите не знаят за него, по-добре наистина да затворят академията. Иначе какво – да отворим в гаражите наука ли? Къде да стане това?", пита реторично Малиновски и пали отново загасената от вятъра свещ.


Сред участниците в шествието се виждат тук-там и млади хора. Повечето от тях казват, че науката е в кръвта им, че искат искрено да се занимават с това, но все пак им е доста трудно. Но според Людмила Тодориева от Института за космически изследвания причината е друга. "Младите идват при нас, за да направят докторантура, за да могат по-нататък да продължат в чужбина. Затова повечето от нас са над 55 години", казва тя.


По думите й заплатите са толкова ниски, че напълно обясняват явлението. Освен това - " няма пари за ток и парно, няма за консумативи, няма за научни изследвания. Понякога работим на минусови температури, няма и хартия за писане дори".


"Просто няма нужда от специални диети вече", така коментира намалението на средствата за наука проф. Дария Владикова, директор на Институт по електрохимия и енергийни системи. По думите й от 20 години няма никакви субсидии за апаратура. Ако се закупи, то е със средства от спечелени проекти и договори от самите учени. "Все едно лекарите в една болница сами да изкарват парите за апаратура и консумативи, с които да лекуват хората. Ние правим това. От 20 години, ако правим наука, то е защото печелим договори, проекти и с тях купуваме апаратура", каза тя.


Владикова е напълно убедена, че държавата губи, "обаче политиците не са достатъчно аналитични, за да разберат грешката си". "Искам тази свещ да е за молитва, но се страхувам, че може да е за панихида", приключва краткия разговор тя.


Протестът на учените продължи малко повече от час. След като и последните си тръгнаха, движението по жълтите павета беше възстановено. А между автомобилните гуми останаха само няколко угарки от изгорелите свещи.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Напред науката е слънце...за Гражданите и отврат за мутрите.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 2. 2 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз не мога да опиша с думи безотговорността на толкова правителства, да оставят тази инстититуция да се скапва, а не да оправят проблемите наследени от преди 89 и да задържат стотици и хиляди млади, образовани, умни и работливи хора в България. Хора, в които държавата е инвестирала много, за да стигнат до заветния докторат и да изчезнат. Хора, които можеха да се развиват в България, да развиват науката ни и икономиката, да пренасят и развиват знанията си.

  Още не е късно, но май няма никакво желание, дори обратното.. Реформи в БАН на базата на одитите и мнението на самите учени, масивно финансиране за сметка на бюджетите на силовите "държавни" структури, административни поощрения и признат престиж, са напълно възможни.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 3. 3 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Прилагам статия по темата, някак си ми харесва повече:
  http://education.actualno.com/news_366258.html

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 4. 4 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Ми да внедряват и продават повече от постиженията си на практика и да се самоиздържат.То и аз се занимавам с научна дейност,но не хленча и си паля свещи само за здраве.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 5. 5 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ей, Товарищи,
  Дянков преди време, по мои спомени, беше казал: "Банда мухлясъли старчета" по повод потенциала на БАН и теоретичните им разработки, а други преди него завзеха с благословията на ЦК на БКП, Патентното ведомство и с паралелните си фирми, претрепаха(присвоиха) всичките новооткрития, които можеха да се зададат или се показаха на БГ небосклонът от практици, извън БАН - ама БАН научен труд и открития - не ми се връзва, така че Дянков май е прав, но въпросът е защо стана така, че убиха ентусиазма на учените, явно никой не иска да го играе будала - за пример, една регюлър чистачка взима повече от тях!
  Що чак сега протестирате 'бе, феодални старчета, като вече и мижавата си заплата не може да защитите със завехналия си потенциал - Къде спахте, нали сте много умни или и там има СТРАХ и КАПСУЛИРАНЕ?!
  Сега ще видите пари за наука, сега на дневен ред е Спорт-ът, БФС, БСТ - Бойко пише Тото дисертация - К'ви са тези научни мишки - да не са Господари на Вселената?! Да си проведат правлиния експеримент и да открият угодното тям паралелно измерение - стига са ни занимавали със себе си, само пари харчат - душманите, станахме пишмани, да не сме за един ден!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 6. 6 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  ...всичко е "Берое"...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 7. 7 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да го закриват (БАН) такива организации трябва да са на само издръжка от патенти и авторски права на така наречените УЧЕНИ !

 8. 8 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 996 Неутрално

  След като няма условия в БГ за един кадърен учен да отива в друга държава,където ще го оценят достойно.Повечето от откритията не са направени с много пари а с желание,упоритост и акъл

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  За съжаление най-виновно за положението на БАН са хората от неговото ръководство, които до един са там не от 20, а от 40 г и не направиха нищо, за да рефрмират ситемата отвътре. За това сега ще я реформират милиционери и вифаджии отвън.

  Има и още нещо, което се нарича Оставка, но как да го очакваме от хора, котио отдавна е трябвало да се пенсионират, но са използвали всички позволени и непозволени средства, за да не го направят.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какво да ви кажа, ченгета правят наука... това е положението. Какво ти разбира магаре от опера?!

  Цитат: "Най-великите изобретения в световен мащаб са постижение на българи. Жалкото е обаче, че по-голямата част от тях са били направени извън границите на държавата ни." Защо ли?

  Да са ни честити невероятно тъпите управници... на тях мозъци и учени не им трябват, за сметка на това запада ги приема с охота... защото после ние плащаме скъпо и прескъпо за да купуваме чуждите технологии разработени от нашите си учени които сме прогонили... ама така е... какво ти разбира магаре от музика!

  Въпреки това, в България годишно се регистрират над 200 заявки за изобретения, като около половината от тях получават патентен защитен документ.

  Хората не разбиращи същността на нещата се изказват точно като [#4] не всеки клон от науката може пряко и директно да внедрява и предлага постиженията си... това да не е селскостопанска лаборатория!
  С това разбира се не защитавам и явно вредните дърти задници които за да не си развалят рахата пречат на напредничави наши изобретатели и научни работници, които са принудени да бягат навън за да търсят реализация. Но както повторих няколко пъти - "Какво ти разбира магаре от музика?" За нашите управници е по-лесно да врътнат кранчето... те нямат понятие какво друго могат да направят!

 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#10:"email"]Най-великит изобретения в световен мащаб са постижение на българи.[/quote]

  Моля!?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "spas27":

  може и да е прав

 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#4:"glupcho68"]То и аз се занимавам с научна дейност,но не хленча [/quote]
  Къде се занимаваш с науна дейност и каква точно е дейността?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#8:"glupcho68"]Повечето от откритията не са направени с много пари а с желание,упоритост и акъл [/quote]
  Да, колайдера на лабораторията Фърмилаб в Илиной сам е поникнал в прерията и работи на фотосинтеза. Другото идва от акъла, желанието и упоритостта на работещите там физици.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нека палят,2009година Първанов ги събра да обсъдят бюджета на Дянков,нека палят сега милите.

 17. 17 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Имах впредвид финансовите мозъци от БАН,анализ направиха на бюджета в чест на Гоце.
  Е сега нека Гоце им дава парички от неговия джоб,той обича всички.

 18. 18 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Един много умен човек със страхотни идеи, като нашите протестиращи, искал пари от един евреин за да реализира идеите си. След като го слушал известно време, евреинът го запитал: ами ти като си толкова умен, къде са ти парите?
  Не съм от ГЕРБ, но мисля, че учените от БАН трябва да дадат пример на останалите как могат да се справят в трудна ситуация, в каквато сме всички. И не е работа на управляващите да кажат какво точно трябва да се случи в БАН, Там трябва да го измислят сами (ако са умни) без да вдигат пара. И председателят на академията г-н Съботинов не да обижда "Дянков-ГМО", а да каже: в тая ситуация не мога да кажа какво да се прави (т.е. аз съм пълен некадърник като председател на БАН, нищо че съм голям учЕн), ако някой знае - избирайте го на моето място и да дерзае.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 19. 19
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote#15:"7777"]Да, колайдера на лабораторията Фърмилаб в Илиной сам е поникнал в прерията и работи на фотосинтеза. [/quote]
  Естествено, че е поникнал в резултат на огромни инвестиции. Но защо някои си мислят, че и на нас ни се полага такъв колайдер, у софийско равно пОле? Само защото сме големи умници не е достатъчно! Ако е само това - не ни се полага. И като не можем както щем, ще щем както можем!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 21. 21 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#15] от "7777":


  До коментар [#20] от "yane_":

  Това имам предвид.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 22. 22 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Не може да продължавате да съществувате в същия вид.
  Хиляди стари комунисти- авантаджии са в редиците Ви.
  Първо си проведете вътрешната борба.
  Нямаме резултат от финансирането Ви.
  Имате сгради за милиард и нещо.
  Не сте ни необходими, защото смучете пари, както военните и полицията.
  Направете нещо, с което да ни опровергаете.

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Някой от БАН,дали може да ни даде отчет къде и как са изразходени 55 милиона лева ,взети от нашите джобове?Защото си спомням,че само секретарката на Саботинов взимаше 2000 лева(незнайно защо).Аз не искам някой просто да кара от заплата до заплата с моите пари!!Вие искате ли някой да ви бърка в джоба,без да върши работа?Предполагам,че не!!Нека кандидатстват с готови проекти и да получават финансиране и като европейски проекти!!Иначе ако ще карат от заплата до заплата,като превеждат статии от английски-няма нужда от тях!!!

 24. 24 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До Глупчо, Яне, десни и т.н "мислещи"

  Когато Боко и Дянков тази година дадоха на тютюноптроизводителите пари в размер на два и половина БАН ски бюджета, вие бяхте ЗА, нали? Щото не е за наука, а за копане Нещастници!

 25. 25 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  Бе стига глупости бе, БАН - БАН е незначителен проблем.

  Далеч по-големият проблем с далеч по-страшни и дългосрочни последици е голямото престъпление на прехода -- убийството на (и бездруго скапаното) основното и средното образование.

  От това дали има много образовани хора зависи дали ще има демокрация или не, дали ще има потенциал за развитие или не, обаче за това никой не пита.

  Откъде ще се вземат умните студенти, които ще станат после академици, ако нема кой да ги научи да пишат първо?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 26. 26 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#24] от "Mai Tai":

  Нямам нищо против БАН и науката,но да се прави смислено а не само дайте ни пари.И самите учени от БАН да видят какво могат и какво не могат да правят.Не да взимат пари за това което не могат да направят.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 27. 27 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#24] от "Mai Tai":
  Разходи се из БАН и им виж автопарка ( автомобилите, с които учЕните идват на работа). Ако отидеш с нещо по-малко от модерен джип, ще се комплексираш. Младите учени не ги гледай - те пътуват с градски транспорт, за тях е чужда кърмящата й (на БАН) гръд.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 28. 28 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#8:"glupcho68"]Повечето от откритията не са направени с много пари а с желание,упоритост и акъл[/quote]

  Абе, накратко казано - без пари, а само с желание и упоритост. Акъл се прилага само за осчетоводяването.

  Не съм магаре;-)
 29. 29 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#26:"glupcho68"]Нямам нищо против БАН и науката,но да се прави смислено а не само дайте ни пари.И самите учени от БАН да видят какво могат и какво не могат да правят.Не да взимат пари за това което не могат да направят. [/quote]

  И да се подобри, да се подобри !

  Не съм магаре;-)
 30. 30 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#27] от "yane_":

  Абе кажи си, че им завидя за колите - кои са те?! Някакви нещастни учени - да не са мутри, че да имат право на по-така коли!

 31. 31 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#22:"grayeagle"]Първо си проведете вътрешната борба. [/quote]

  Свободен или класически стил? Или, може би, ЕмЕмЕй?
  Как предпочитате?

  Не съм магаре;-)
 32. 32 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#23:"yanne"]Вие искате ли някой да ви бърка в джоба,без да върши работа?Предполагам,че не!![/quote]

  Хайде сега да ни осведомите на какво основание сте сигурен, че в БАН никаква работа не се върши? Апломба нека оставим за след това!

  Не съм магаре;-)
 33. 33 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#26:"glupcho68"]Нямам нищо против БАН и науката,но да се прави смислено а не само дайте ни пари.[/quote]

  Аз пък имам много против полуграмотни глупаци, набор'68, да вилнеят в теми за науката. Важи за идиотите и от останалите генерации.....

  Не съм магаре;-)
 34. 34 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#10:"email"]Най-великит изобретения в световен мащаб са постижение на българи.[/quote]

  Ако наистина го верваш това, значи си много скаран с фактите. Повтарянето на подобни фантасмагории само влошава положението и доубива самочувствието на истинските български учени.

  Много по-добре щеше да е ако познавахме и се гордеехме с реалния им принос, а не със сендовите измишльотини за Джон Атанасофф.

  Като минимум, познаването и признанието на работата им щеше да им създава малко повече мотивация.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 35. 35 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#24:"Mai Tai"]Щото не е за наука, а за копане[/quote]
  Каква наука бе,харпун?
  Т.нар.професори титлите им ги подариха или си ги платиха точно както си плащаха пенсионерите инвалиди пред ТЕЛК.За каква наука говориш?
  Имаш ли представа колко истински учени работят и вършат някаква работа в БАН?

 36. 36 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Привет от студент-физик в САЩ. Дали ще се върна в България? Отговорът е очевиден.

  Не ми се иска да добавя каквото и да е.

  .
 37. 37 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#22:"grayeagle"]Не сте ни необходими, защото смучете пари, както военните и полицията. [/quote]

  Ето я и основната цел на упражнението "БАН" - да се внуши на редовите граждани, че парите за организацията са главният проблем на държавата и бюджета, или поне толкова, колкото са парите за армия и полиция.А въпросните две институции получават сумарно над 2 млрд. лева, пред които 55 млн за БАН са просто троха......Истината е, че държавата харчи безполезно стотици милиони за кухи административни структури / опитайте се да намерите жив полицай по улиците, основната част от полицаите кисне по канцелариите и си бърка в носа!/.Армията е препълнена с висши офицери, получаващи заплати срещу носене на фуражки, редовите войници са кът. ДДС се краде като за световно - 50 млн. са удар "средна ръка", шампионските постижения тръгват от 100 млн. нагоре / това, апропо, е от порядъка на един що-годе нормален бюджет за наука!/.
  Всичко това се прикрива старателно, в т.ч. и с ежегодната вече традиция да се вдига шум до небесата за БАН.......
  Елементарна, но ефективна манипулация!
  Изключително тъжно е, че ние, българите, все още се връзваме на толкова прости номера.....

  Не съм магаре;-)
 38. 38 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#35:"Агент Пешко"]Т.нар.професори титлите им ги подариха или си ги платиха точно както си плащаха пенсионерите инвалиди пред ТЕЛК.За каква наука говориш?
  Имаш ли представа колко истински учени работят и вършат някаква работа в БАН? [/quote]


  Сериозно? Вие пробвахте ли да си купите?Да или не? Ако сте си купили - кажете, моля, тарифите! И ни обяснете на какво основание се пените, при това положение!
  Ако не сте - откъде, по дяволите, знаете "колко истински учени работят в БАН"? Та Вие не сте част от системата.....

  Не съм магаре;-)
 39. 39 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#26:"glupcho68"]но да се прави смислено а не само дайте ни пари[/quote]

  Какво смислено има в рязане на бюджета без нужните реформи?

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 40. 40 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#25] от "jubal harshaw":

  До коментар [#34] от "jubal harshaw":

  Абсолютно точно! Това което написах горе, се отнася за цялата образователна система и науката. Едното без другото не може наистина. И да, трябва да познаваме истинските постижения на работата им, не само би ги мотивирало, но и ще се избегне говоренето ан грос за всички работещи в БАН. За жалост конструктивните мнения, които желаят да видят реформи, с увеличаване на бюджета от предучилищната до БАН, са рядкост. Явно трябва да се закрива всичко. Да се закрие БАН, университетите, хиляди гимназии и ако може направо на цялата държава да спуснем кепенците, пари лапа.. не е шега работа.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 41. 41 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До #40
  Абсолютно верно, аз писах за това по-рано. Не може да се отделя наука от образование, или да закриваме всичко от 1 клас до университети и БАН или на всички да се осигуряват средства. На всички, включително и на БАН. Защото ако няма институтите на БАН аспирантите няма да са виждали елементарна научна апаратура и ще знаят за научните открития само от учебниците по които им преподават в ун-та.

 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Като направя сметка 55 млн на 6,700 души персонал в БАН се получава 8,200 лева на човек годишно. Това включва заплата плюс пари за парно, ток, консумативи, списания, интернет, ... Ако някой може да обясни как се прави наука с такава сума да ми каже.

 43. 43 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  БАН трябва да се закрие на момента, защото реформата е невъзможна. БАНаджии са като гърците от години лъжат, че ще се реформират, но на практика нищо не правят в тази насока, а само претендират, че се променят. Наука във България ще има и без БАН, но мафиотите представящи се за учени умело насаждат мита, че без тях едва ли не света свършва.
  Във БАН има и качествени учени, но ченгетата ги държат в подчинение за тях ще се намери работа да се развиват след закриването на БАН, но в нови структури, които ще се изградят и не са под контрола на ченгетата.

 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#21:"glupcho68"]Това имам предвид. [/quote]
  Айде не толкова буквалистки. Може на БАН да не му трябва колайдер, но в науката са нужни големи инвестиции, а резултатите понякога са видими след много години.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#23:"yanne"]Някой от БАН,дали може да ни даде отчет къде и как са изразходени 55 милиона лева ,взети от нашите джобове?[/quote]
  А защо не поискаш такъв отчет от МВР?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#7:"advokat59"]трябва да са на само издръжка от патенти и авторски права на така наречените УЧЕНИ ! [/quote]

  Требва, ама пустите адвокати в народното събрание гласуват само за своите си интереси. Сравни изкарването на пари от патенти и авторски права и кинтите, които падат от нотариални такси.

  За второто е необходима сериозна инвестиция от табела, дървена пейка да се гърчи клиентелата на нея и бюро с кожен стол.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 47. 47 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 498 Весело

  Яаааа, БАН стана най-големия враг на чугуните - тез учени хаймани за пореден път искат да продънят най-добрия бюджет в Европа и света!!!
  Вече отдавна няма организирана престъпност, няма корупция, няма мизерия - Борко ги пребори от раз, ей така, докато с едната ръка рисуваше по-добре от Пикасо, с другата биеше наред на тенис за 100 000 кебапчета и едновременно вкарваше трети гол за отбора на Рапоните срещу Тиквите... Сал некви учени останаха, дето складират нощем пачки в бурканите и се чудят как да завлекат напълно законните комисионни на отрудените чиновници, справедливите 15-та и 16-та заплати на другарите от съдебната власт или пък заслужените 20 заплати на най-демократичните милиционеро-пенсионери в света...

 48. 48 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абе нали ви строя магистрали! Какво искате????

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 49. 49 Профил на КГ
  КГ
  Рейтинг: 229 Неутрално

  БАН наистина трябва да се реформира. Който спори срещу това, не заслужава не 55 млн., а и 55 ст. Въпросът е обаче кой трябва да извърши реформите - самите хора от БАН? Това е малоумие, присъщо само на двама добре известни на всички министри - Игнатов и Дянков. Една система никога не може да се реформира отвътре, всичко става отвън. Дори еволюцията на организмите става под влиянието на околната среда, а не защото организмите са си решили ей така, на, да еволюират. Трябва нов закон за БАН, който да им дава стимули да се самофинансират, да се развиват, да се отварят навън, а не да стоят капсулирани. Само с рязане на пари реформа няма как да стане - така само ще се затвърди впечатлението, че искат да ги смажат финансово, преди да ги закрият и след това разпродадат. Много съм скептичен същевременно за частното финансиране на науката, но това е друга тема, дълга и широка, която все пак се резюмира в едно добре известно верую на нашия "бизнес" - "На мене акъл ми не требе, имам си, пари ми дай, пари!".

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "pourquoi":

  Каква реформа в БАН бе? Тази при която в момента Академията наброява 2500 учени и близо 5000 чиновника? Вие на това ли му викате "академия на науките"?

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#49] от "КГ":

  Е кой да ги реформира? Те самите не дават и дума да се обели за реформа от вън. Те отвътре както се видя - реформа не могат да направят. Сляха няколко института, изгониха 1000 учени и запазиха всичкия административен персонал.

  Кой тогава?

  Трагедията на БАН е, че самото и ръководство не желае да я реформира. И успешно манипулира редовите учени, като ги оставя без заплати, хрантути хиляди чиновници и реве че няма пари.

 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "canuck99":

  Ами отговора е много прост. Тия 6700 автоматически стават 3000, от които не повече от 500 администрация. И парите на калпак стават 2 пъти повече. Капиш?

 53. 53 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Българинът казва:"като си толкова умен, къде са ти парите". В БАН наистина работят изключително умни, добре организирани и способни учени, но за да функционира каквото и да било трябват пари. Необходимо е да се създаде сектор към БАН, който да проучи какви възможности има като държавна институция, опирайки се държавата, на държавната собственост, на паричните потоци постъпващи в държавата, да се заработват пари за БАН. Парите не са по дърветата. Трябва да ги заработиш или да намериш кой да ти ги заработи; да произведеш, да продадеш и да спечелиш. Живеем в света не на командно административната комунистическа икономика, а на свободната пазарна икономика и частна инициатива. Да не просят, а да ударят с юмрук по масата и си вземат това което им се полага. Българите трябва да се осъзнаят, да вземат държавата и нашите общи държавни работи в ръцете си; България- на българите.

 54. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#8] от "glupcho68":

  Като пишеш,че учените ще идат в други държави,кажи,кой идиот в света ще вземе Александър Лилов на научна работа?!
  А такива като него,са повече от 1 000 в БАД!Да ги натирват,и даже ще им останат пари за премии!НА КАДЪРНИТЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 55. 55 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 560 Неутрално

  БАН-крепост на мутри пенсионери от времето на Живков.
  Трябва спешна и реална реформа и наистина да заработи за благото на народа а не както в момента за своя джоб и за фирми избрали и платили под масата.БАН е национална институция но от 1985 година обслужва предимно частни фирми и взима парите за тази дейност директно за себе си без да ги отчита а е на държавна издръшка.Не съм съгласен със системата по която работи в момента и младите специалисти са принуденин да работят с колектив назначен от шефовете които изобщо не са в част за какво става въпрост но те прибират парсата.

 56. 56 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#34:"jubal harshaw"]Ако наистина го верваш това, значи си много скаран с фактите. [/quote]
  Аз с факти не се карам и не мога да се боря, приемам ги. А това което имаш предвид е цитат от една малка статия „Най-великите български изобретения за всички времена”. И между другото единственото за което може да се хванеш е това дали са „най”… а че ние българите имаме не малко присъствие в световната наука и изобретения си е нещо за което няма какво да се вярва и да се спори. Вярва се в нещо което не може да се докаже, а фактите говорят. И пак казвам ние българите, а не България! Нека да се прави разлика, много е съществено. Конкретно за задявката ти с Джон Атанасов… него много трудно мога да го приема в тези редици, нямам предвид потомци на български емигранти. Аз говоря за българи, които са видели, че тук не могат да виреят и са забягнали да работят за чужди лаборатории в чужди страни. И така става, че всички тези успехи не са за нас, не са за България. За това и не се знаят като такива, то и чисто нашите си пак не се знаят и не получават признание у нас, а някъде другаде по света. Учените бягат навън да търся подходяща среда за развитие и както казваш признание, така както сега бягат лекарите… интелигенцията никога не е спирала да бяга от България… но на тиквите в управлението това не им прави никакво впечатление… те интелигенция не щат тя само им пречи… това е основната ми мисъл. А до колко значими са нашите постижения в науката всеки сам може да решава. Примери и факти има достатъчно и всеки който се интересува може да ги намери.

 57. 57 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#10:"email"]Най-великит изобретения в световен мащаб са постижение на българи. [/quote]

  не е същото като:

  [quote#56:"email"]„Най-великите български изобретения за всички времена”[/quote]


  Избери си едното. Моята реплика е към първото.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 58. 58 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#57:"jubal harshaw"]Избери си едното. Моята реплика е към първото. [/quote]
  Що се заяждаш зъбатко... пет пъти ли трябва да натъртя нещо за да разбереш, че е безмислено твоето упорство? Няма какво да избирам, едното е заглавието на статията, а другото е първото изречение от същата статия... не съм го казал аз, само го цитирам. Щом го цитирам значи го приемам такова каквото е. Искаш да се покажеш като буквоядец ли? За всеки е ясно, че и едното и другото имат в предвид едно и също, а то е третото което ще разбереш, ако прочетеш статията... не се притеснявай Гугъл е велик и много бързо ще ти я намери... Не ставай дребнав и не се заяждай за глупости! Нямам намерение да споря, каквото съм казал това и то няма да се промени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK