Аню Ангелов: Обезщетенията на военнослужещите се запазват

Аню Ангелов: Обезщетенията на военнослужещите се запазват

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

След дълги преговори с Министерството на финансите всъщност няма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите в системата на Министерството на отбраната (МО), Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, обяви днес след заседанието на правителството военният министър Аню Ангелов.


По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков обяви пред БНТ, че работещите в общата администрация  в МВР и Министерството на отбраната ще получават при пенсиониране по 10 работни заплати, а не по 20, както е било досега.


По време на заседанието обаче двамата министри са се споразумели, че такова намаление на обезщетението ще има само за цивилните служители в МО. Той уточни, че в министерството работят около 44 хил. военнослужещи и около 9 хил. цивилни. Ще бъде въведено и ограничение, ако военен, е получил веднъж обезщетение за пенсиониране, да няма право на повторно, ако продължи да работи в държавната администрация, обяви военният министър.
"Много пъти съм повтарял, че това са компенсации за военнослужещите, а не са привилегии", коментира Аню Ангелов. "Тези хора нямат право на друга дейност, те са 24 часа на разположение, нямат право да членуват в политически партии и в синдикални организации. И естествено лишаването от права трябва да се компенсира", обясни министърът.


Новото за военните ще е, че стажът им за пенсиониране се увеличава от 25 на 27 години и с промени в Закона за държавното обществено осигуряване ще се вдигне пределната възраст средно с две години, до която могат да работят в системата на отбраната.По информация на Министерството на отбраната предложените промени в пределната възраст за пенсиониране са:
- за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери от 50 на 52 години;
- за офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") от 51 години на 54 години;
- за офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") от 52 години на 54 години;
- за офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") от 55 години на 56 години;
- за офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") от 57 години на 58 години;
- за офицерите със звание "генерал" ("адмирал") от 60 години на 62 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK