Ангелов и Вучков срещу Дянков на заседанието на министрите за Бюджет 2012 (стенограма)

Ангелов и Вучков срещу Дянков на заседанието на министрите за Бюджет 2012 (стенограма)

© Георги КожухаровВчера, като видяхме парите за следващата година, всички министри щяха да получат инфаркт, защото трябва да правим повече с по-малко пари. Така премиерът Бойко Борисов представи в интервю за Би Ти Ви извънредното заседание на кабинета от 31 октомври, посветено на Бюджет 2012.


От стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на правителството, ясно личи, че идеята на финансовия министър Симеон Дянков да бъдат намалени привилегиите на военните и полицаите при пенсиониране, среща силен отпор в лицето на колегата му Аню Ангелов и зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Днес стана ясно, че обезщетенията на военнослужещите се запазват, но промяната очевидно се дължи на възраженията, направени от министрите.


На заседанието на 31 октомври, след като Симеон Дянков разяснява параметрите на бюджета, свързан с разходите за обезщетенията на военните и полицаите, зам.-министър Веселин Вучков се противопоставя и се оплаква, че за първи път вижда това предложение.
"Това ще предизвика в МВР едно голямо сътресение. Най-малкото, защото знаем от догодина постепенно с четири месеца се увеличава осигурителният стаж за придобиване право на пенсия на държавните служители и в МВР има известна редукция на бюджета за следващата година. Държим недокомплект, защото се опитваме да се вкараме в размера на бюджета, който ни е определен, може би около 4-5 хиляди служители със щат, който не е зает. Тоест със сигурност едно такова предложение, което пак казвам, за първи път го виждаме днес, ще предизвика едно несправедливо сътресение във вътрешното министерство, което мисля, че за последния месец и половина пое изключителни отговорности по опазването на охраната на обществения ред и не заслужава подобно решение", коментира Вучков. Той предлага тези параграфи да отпаднат от законопроекта или поне предварително да се обсъдят с профсъюзите. 


Същата теза застъпва и военният министър Аню Ангелов. "Това означава през ноември и декември да постъпят лавина от рапорти за освобождаване, за да могат, първо, да използват 25 години, и второ, да получат 20-те заплати. Това е едно от обстоятелствата, което аз като министър няма как да влияя върху него", обяснява Ангелов. Според него "няма стабилност в държавната служба в тези три основни системи, на които се крепи държавността". "Не знам от какво е продиктувано това. В мотивите няма нищо, една обща фраза", обяснява Ангелов. Той припомня, че военните са получавали по 20 заплати  при пенсиониране далеч преди 1989 г. и нищо не налага тъкмо сегашното правителство да предприема подобна мярка.


"Аз не мога да съгласувам подобен закон", категоричен е министърът на отбраната.


Вучков също прогнозира, че ако подобна мярка влезе в сила, очаква масови заявления за напускане. "Само обезщетенията ни ще бъдат над 300 милиона лева", прогнозира още зам.-министърът.


Правосъдният министър Маргарита Попова застава на същата позиция с аргумента, че подобна мярка би трябвало да бъде предварително обсъдена.Борисов: Много вождове, малко индианци
"Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе-долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци", заявява министър-председателят и призовава Дянков, Аню Ангелов и Вучков много бързо да намерят компромисно решение по темата.

В отговор Симеон Дянков обяснява, че предложението е било направено от работодателските организации на провел се на 28 октомври Тристранен съвет. "Много трудно е да се обясни защо всички държавни администратори, примерно финансисти, имат до десет работни заплати, а примерно охраната на съдилищата, ДАНС и т.н. имат двадесет".


Това е един начин да има социална справедливост, смята Дянков. "Но от друга страна пък винаги, когато отивам в Тристранката, излиза въпросът ние защо всички, особено от бизнеса, слагаме всички тези данъци и правим всички тези съкращения, за да може една част от държавната администрация в сектор "Сигурност" да се радва на всички тези неща, които в частния сектор въобще ги няма. И това е много труден въпрос за отговаряне, защото знаете, че освен тези неща в сектор "Сигурност" не се плащат социални осигуровки, държавата плаща социалните осигуровки. Така че като се изчисли какъв е реално бюджетът за сектор "Сигурност" в държавата, той е два пъти над средното за Европейския съюз.И заради това нямаме пари за образование достатъчно, заради това нямаме достатъчно пари за здравеопазване. Вдигаме ги за здравеопазване, тази година вижте, че успяваме да ги дигнем и за образование, но отнякъде тези пари трябва да идват", аргументира се финансовият министър.


В спора се намесва и външният министър Николай Младенов (който преди това заемаше поста, начело на военното министерство - б.а.), който призовава мярката да се приеме след внимателен анализ.


Поводът е използван от министъра на транспорта Ивайло Московски, който заявява, че секторът транспорт също може да се разглежда като част от сигурността и припомня за множеството инциденти с влакове през последната година. "Тук обаче забелязвам една част от колегите, които имат желание и са готови да предприемат и неформални, и не толкова лицеприятни действия. И други колеги, които желаят да пазят по някакъв начин статуквото. Считам, че ние сме дясно правителство, ние сме правителство на реформите и трябва да защитим тази позиция", заключава Московски. 


Министърът на икономиката Трайчо Трайков призовава да се намери баланс между социалните нужди и разходите за поощрение на реалната икономика.


След това министърът на образованието Сергей Игнатов изказва мнението, че "колкото и добре да бъде подсигурена финансово системата за национална сигурност, най-лесно разпад на държавност ще получим при лошо образование и лошо здравеопазване". "Така че нямаме нужда от такова противопоставяне", призовава Игнатов.


Премиерът Борисов се опитва да уталожи страстите. "Грешно, ама много грешно е да се противопоставя и да се говори кое за сметка на кое трябва да бъде дадено. Това е като човешкия организъм – една държава. Дали те боли малкият пръст на крака и може да се инфектира - може да си умреш, и от ухо може да умреш. Всеки орган за себе си е най-важният", обяснява Борисов.


"В този бюджет има два проблема. Единият е, че в няколко министерства се правят реформи, но трябва още. Другият е, че европейската и нашата икономики в последното тримесечие ръста й е нула, или нула и едно, което е близко до нулата. Сиреч, ниските приходи ни притесняват. На базата на това ние трябва да вземем все пак адекватни управленски решения. Натискът, който има върху системите е огромен, защото колкото повече обедняват хората, толкова по-голям натиск има и в социалните, и в болничните заведения, и съответно на улицата", смята премиерът. Той призовава министрите на отбраната и на вътрешните работи да не приемат готвените реформи като лоша оценка за недобре свършена от тях работа. "Реформата означава оптимизация на това, което има и привеждането й в съответствие с другите системи", обяснява премиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK