Ангелов и Вучков срещу Дянков на заседанието на министрите за Бюджет 2012 (стенограма)

Ангелов и Вучков срещу Дянков на заседанието на министрите за Бюджет 2012 (стенограма)

© Георги КожухаровВчера, като видяхме парите за следващата година, всички министри щяха да получат инфаркт, защото трябва да правим повече с по-малко пари. Така премиерът Бойко Борисов представи в интервю за Би Ти Ви извънредното заседание на кабинета от 31 октомври, посветено на Бюджет 2012.


От стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на правителството, ясно личи, че идеята на финансовия министър Симеон Дянков да бъдат намалени привилегиите на военните и полицаите при пенсиониране, среща силен отпор в лицето на колегата му Аню Ангелов и зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Днес стана ясно, че обезщетенията на военнослужещите се запазват, но промяната очевидно се дължи на възраженията, направени от министрите.


На заседанието на 31 октомври, след като Симеон Дянков разяснява параметрите на бюджета, свързан с разходите за обезщетенията на военните и полицаите, зам.-министър Веселин Вучков се противопоставя и се оплаква, че за първи път вижда това предложение.
"Това ще предизвика в МВР едно голямо сътресение. Най-малкото, защото знаем от догодина постепенно с четири месеца се увеличава осигурителният стаж за придобиване право на пенсия на държавните служители и в МВР има известна редукция на бюджета за следващата година. Държим недокомплект, защото се опитваме да се вкараме в размера на бюджета, който ни е определен, може би около 4-5 хиляди служители със щат, който не е зает. Тоест със сигурност едно такова предложение, което пак казвам, за първи път го виждаме днес, ще предизвика едно несправедливо сътресение във вътрешното министерство, което мисля, че за последния месец и половина пое изключителни отговорности по опазването на охраната на обществения ред и не заслужава подобно решение", коментира Вучков. Той предлага тези параграфи да отпаднат от законопроекта или поне предварително да се обсъдят с профсъюзите. 


Същата теза застъпва и военният министър Аню Ангелов. "Това означава през ноември и декември да постъпят лавина от рапорти за освобождаване, за да могат, първо, да използват 25 години, и второ, да получат 20-те заплати. Това е едно от обстоятелствата, което аз като министър няма как да влияя върху него", обяснява Ангелов. Според него "няма стабилност в държавната служба в тези три основни системи, на които се крепи държавността". "Не знам от какво е продиктувано това. В мотивите няма нищо, една обща фраза", обяснява Ангелов. Той припомня, че военните са получавали по 20 заплати  при пенсиониране далеч преди 1989 г. и нищо не налага тъкмо сегашното правителство да предприема подобна мярка.


"Аз не мога да съгласувам подобен закон", категоричен е министърът на отбраната.


Вучков също прогнозира, че ако подобна мярка влезе в сила, очаква масови заявления за напускане. "Само обезщетенията ни ще бъдат над 300 милиона лева", прогнозира още зам.-министърът.


Правосъдният министър Маргарита Попова застава на същата позиция с аргумента, че подобна мярка би трябвало да бъде предварително обсъдена.Борисов: Много вождове, малко индианци
"Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе-долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци", заявява министър-председателят и призовава Дянков, Аню Ангелов и Вучков много бързо да намерят компромисно решение по темата.

В отговор Симеон Дянков обяснява, че предложението е било направено от работодателските организации на провел се на 28 октомври Тристранен съвет. "Много трудно е да се обясни защо всички държавни администратори, примерно финансисти, имат до десет работни заплати, а примерно охраната на съдилищата, ДАНС и т.н. имат двадесет".


Това е един начин да има социална справедливост, смята Дянков. "Но от друга страна пък винаги, когато отивам в Тристранката, излиза въпросът ние защо всички, особено от бизнеса, слагаме всички тези данъци и правим всички тези съкращения, за да може една част от държавната администрация в сектор "Сигурност" да се радва на всички тези неща, които в частния сектор въобще ги няма. И това е много труден въпрос за отговаряне, защото знаете, че освен тези неща в сектор "Сигурност" не се плащат социални осигуровки, държавата плаща социалните осигуровки. Така че като се изчисли какъв е реално бюджетът за сектор "Сигурност" в държавата, той е два пъти над средното за Европейския съюз.И заради това нямаме пари за образование достатъчно, заради това нямаме достатъчно пари за здравеопазване. Вдигаме ги за здравеопазване, тази година вижте, че успяваме да ги дигнем и за образование, но отнякъде тези пари трябва да идват", аргументира се финансовият министър.


В спора се намесва и външният министър Николай Младенов (който преди това заемаше поста, начело на военното министерство - б.а.), който призовава мярката да се приеме след внимателен анализ.


Поводът е използван от министъра на транспорта Ивайло Московски, който заявява, че секторът транспорт също може да се разглежда като част от сигурността и припомня за множеството инциденти с влакове през последната година. "Тук обаче забелязвам една част от колегите, които имат желание и са готови да предприемат и неформални, и не толкова лицеприятни действия. И други колеги, които желаят да пазят по някакъв начин статуквото. Считам, че ние сме дясно правителство, ние сме правителство на реформите и трябва да защитим тази позиция", заключава Московски. 


Министърът на икономиката Трайчо Трайков призовава да се намери баланс между социалните нужди и разходите за поощрение на реалната икономика.


След това министърът на образованието Сергей Игнатов изказва мнението, че "колкото и добре да бъде подсигурена финансово системата за национална сигурност, най-лесно разпад на държавност ще получим при лошо образование и лошо здравеопазване". "Така че нямаме нужда от такова противопоставяне", призовава Игнатов.


Премиерът Борисов се опитва да уталожи страстите. "Грешно, ама много грешно е да се противопоставя и да се говори кое за сметка на кое трябва да бъде дадено. Това е като човешкия организъм – една държава. Дали те боли малкият пръст на крака и може да се инфектира - може да си умреш, и от ухо може да умреш. Всеки орган за себе си е най-важният", обяснява Борисов.


"В този бюджет има два проблема. Единият е, че в няколко министерства се правят реформи, но трябва още. Другият е, че европейската и нашата икономики в последното тримесечие ръста й е нула, или нула и едно, което е близко до нулата. Сиреч, ниските приходи ни притесняват. На базата на това ние трябва да вземем все пак адекватни управленски решения. Натискът, който има върху системите е огромен, защото колкото повече обедняват хората, толкова по-голям натиск има и в социалните, и в болничните заведения, и съответно на улицата", смята премиерът. Той призовава министрите на отбраната и на вътрешните работи да не приемат готвените реформи като лоша оценка за недобре свършена от тях работа. "Реформата означава оптимизация на това, което има и привеждането й в съответствие с другите системи", обяснява премиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  ББ: "Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци", заявява министър-председателят."

  Да се съкратят и индианци и вождове! До поне средния в ЕС процент!

 2. 2 Профил на ИЗОБЩОТО
  ИЗОБЩОТО
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Това ще предизвика в МВР едно голямо сътресение. Най-малкото, защото знаем от догодина постепенно с четири месеца се увеличава осигурителният стаж за придобиване право на пенсия на държавните служители..."

  Цялата държава потъва, а те целите в БЯЛО....
  Поне да вършеха нещо в името на хората...

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  ...Дянков... "Но от друга страна пък винаги, когато отивам в Тристранката, излиза въпросът ние защо всички, особено от бизнеса, слагаме всички тези данъци и правим всички тези съкращения, за да може една част от държавната администрация в сектор "Сигурност" да се радва на всички тези неща, които в частния сектор въобще ги няма. И това е много труден въпрос за отговаряне, защото знаете, че освен тези неща в сектор "Сигурност" не се плащат социални осигуровки, държавата плаща социалните осигуровки. Така че като се изчисли какъв е реално бюджетът за сектор "Сигурност" в държавата, той е два пъти над средното за Европейския съюз.И заради това нямаме пари за образование достатъчно, заради това нямаме достатъчно пари за здравеопазване...

  Два пъти над средното за ЕС...
  Затова няма пари за образование и здравеопазване...
  Точка!

 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Добре си живеят милиционерите
  на гърба на пенсионерите!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Добре, нека министерствата сами си плащат осигуровките на полицаите и военните. Такива каквито отговарят на ранното им пенсиониране. Същото се отнася и за бонусите при пенсиониране. И сами да доплащат на НОИ за раннопенсионираните до навършване на нормални години за пенсиониране.

 6. 6 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Т.е. раннопенсионираните да си получават пенсиите от министерствата.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци", заявява министър-председателят
  ==================================
  Наш Боце това да го каже на Цецо и да види що викат Румънците ?
  Къде го Цецо ?

  Румъния започва мащабна чистка и реформа на вътрешното си министерство. 10 000 полицаи ще бъдат уволнени заради липса на подготовка и професионализъм. Това съобщи вътрешният министър Траян Игас.

  Съкращенията ще бъдат извършени до началото на октомври. Според румънския министър на вътрешните работи през последните години 20 000 служители на министерството, главно полицаи, са били назначени с връзки. В същото време много от работещите в министерството нямат необходимото образование за постовете, които заемат.

  http://bnt.bg/bg/news/view/57965/chistka_v_rumynskoto_mvr

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Дянков предлага,
  Цв. Цв. се налага!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Това с индианците и вождовете ме кефи
  Явно има свежи лафове на министрските заседаня.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#1] от "vassilun":

  Смеят ли?
  Ей ти какво казва самият Боце:

  ...европейската и НАШАТА икономики в последното тримесечие РЪСТА й е нула, или нула и едно, което е БЛИЗКО ДО НУЛАТА. Сиреч, ниските приходи ни притесняват. На базата на това ние трябва да вземем все пак адекватни управленски решения. НАТИСКЪТ, който има върху системите Е ОГРОМЕН, защото КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОБЕДНЯВАТ ХОРАТА, толкова по-голям НАТИСК има и в социалните, и в болничните заведения, И СЪОТВЕТНО НА УЛИЦАТА"

 11. 11 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Весело

  Военните и полицайте се пенсионират най-рано- на 40-50 в трудоспособна възраст и получават най-големи пенсии. Половината пари за пенсии отиват за тях.

  А приноса им за икономиката им е едно шкембе и чифте пищови.

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1196 Весело
 13. 13 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Гневно

  Щели да напускат - ами хайде де, аз от кога чакам. Хиляди незаети щатове - ?! Това някой виждал ли го е в частна фирма. Представяте ли си какъв социализъм ги друса тези хора - "незаети щатове" !!! Това е пълна олигофрения...

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#13] от "kalin_m":

  Нека напуснат - така ще се съкратят хрантутници, които нищо не правят!

 15. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Никога няма да се оправим защото заради простото население ето такива винаги ще печелят изборите и никога няма да се намери достатъно доблестен и интелигентен, за да почисти авгиевите обори.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 16. 16 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Това означава през ноември и декември да постъпят лавина от рапорти за освобождаване, за да могат, първо, да използват 25 години, и второ, да получат 20-те заплати."

  Ми не е зле! Да се уволняват с 20 заплати и да излизат в заслужен отдих! Де да беше така де Ако зависеше от мен, млади пенсионери , като тях, могат да работят..... само собствен бизнес след пенсионирането си ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak":

  Смееш се ти, но ако прочетеш внимателно би трябвало да ти се стегне л-то на д-то.
  При това е "открито" заседание, т.е. все пак си мерят приказките.

  Описаната от Вожда картинка е цената на изборната Му победа. Цената, която платиха индианците.
  И ще плащат и тепърва ...

 19. 19 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1146 Гневно

  МВР и армията, както и много чиновници, кой знае защо "лапат" необясними някакви 10, 20 и не знам колко заплати при пенсиониране! Това е изключително несправедливо, като се има предвид, че през целия си трудов стаж са на "хранилка" на народа, който пъшка с мизерни доходи! Ако е толкова опасна и прочие професията, нека им заплащат адекватно на момента, когато са работили тази работа, нали? Иначе излиза, че останалата част от населението сме пълни "балъци", според мен.

 20. 20 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 442 Весело

  Аз понеже съм изрод ще кажа - много ме кефи как милиционерите се гаврят с родителите си !
  Евала, милиция!

 21. 21 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Държим недокомплект" - това май е нормалното състояние на мозъка на тия хора.

 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Според мен проблемът е в ранното пенсиониране, а не толкова в обещетенията (20 заплати) Просто военните и полицаите не трябва да се пенсионират рано. Като се уволнят от армията или МВР да им дадат 20 заплати, все едно, че им изплащат застаховка, но да излязат на пазара на труда и да работят. Пенсиониране - като останалите български граждани! Ако не могат да си намерят работа, да ходят на курсове за квалификация. Да се връщат по редните места (на село) и да се захванат с земята. Да ходят да охраняват реколтата на стопански принцип. Вместо да стават охранители в частния сектор на по 60 и кусур години, ще ги наемат по-млади, ще изхвърчат по-старите охранители... Просто трябва да се започне веднъж в правилната посока.
  Тук не говоря за тежки професии, които амортизират хората, но и за тях е валидно... Като са амортизирани, да минават през ТЕЛК и да се пенсионират с някаква форма на инвалидност, а не въобще...
  А по какво се отличава един летец от един футболист, примерно? Да пенсионираме и футболистите, а? На по 40 г.?
  Ами като си си избрал такава професия с къс срок на работа и висок доход спестяваш, инвестираш, мислиш за времето, когато няма да риташ топка...
  А ако от летец си станал инструктор, защо трябва да получаваш и висока пенсия? А като се пенсионира един летец (или рейнджър, пеходинец) ще му дадат 20 заплати на куп (поне 40 хил.лв) ами да ги инватира, да започне някакъв бизнес с тези пари... Има толкова начини човек да мърда

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А Цвъцо де го? Ка си е позволил самоотлъчка и да не присъствува на заседанието? Да не го е Боце отлъчил нещо?
  Що за тупани ще ми взимат по 20 заплати, ще ги хрантутя цял живот, после да им платя и високите пенсии и да ми се смеят в лицето колко били сме сигурна държава. Ай сиктир бе. Режи 50%, без никакви обезщетения при напускане и да си внасят осигуровките сами.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1196 Любопитно

  До коментар [#18] от "xm...":

  Тези 100 000 милиционери нали трябва да ги намалим наполовина. Ти какво мислиш ?

 25. 25 Профил на ИЗОБЩОТО
  ИЗОБЩОТО
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Предложение: да се създадат доброволни отряди за охрана на населението и да се откажат услугите на МВР.
  Без пенсии, без заплати, без "к'во пра'м с'я"

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Любопитно

  До коментар [#24] от "Wornoxmaniak":

  Нарочно ли се правиш на недоразбрал?

  От изявлението на Вожда следва, че от една страна са притиснати от задържаните и вече изстискани социалнии системи и образование, а от друга от икономическата ситуация на нищожен ръст, т.е. постъпления, които биха се отразили през обедняването на "улицата".
  Като "улицата" е с две лица - евентуални протести, което си е бял кахър, и сигурното увеличаване на престъпността. Особено битовата. И затова пък им трябва "доволна полиция".
  Да не забравяме, че МВР им е другият "крак" на който стоят освен пълният медиен контрол. И сега току виж "окуцяли".
  Цугцванг от който си чешат репите как да се измъкнат.

  А че накрая ще платят масрафа индианците - нямай и съмнение

 28. 28 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Абе всички плюете, но по целия свят тези професии имат определени облаги и това си има причина - наистина рядко се налага да влизат в действие, но когато стане напечено те влизат в огъня (за пожарникарите това е буквално) и точно затова тия професии трябва да предлагат определени стимули, за да се работят, един вид това е застраховка, която обществото плаща, за да не му се налага целокупно да се бие във войни или гони престъпници по улиците.
  Съвсем вече отделно е проблема с раздутия щат и разните чиновнически службици - те трябва да се съкратят и техните привилегии да се махнат - защо лелката от гишето в полицията да има такива привилегии, а пък същата лелка на гишето в общината да ги няма? Естествено и въпроса с осигуровките трябва да се реши - съгласен съм за редовите полицаи, пожарникари и изобщо оперативни работници да остане привилегията, но не и чиновниците в съоветните служби. Но за пенсионирането на 45 не съм съгласен за никой - нито една от тези служби не износва хората кой знае колко, та да се налага чак такова облекчение от 15 години.

 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#24] от "Wornoxmaniak":Точно така! Тъкмо ще останат 25000 )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 30. 30 Профил на doby1945
  doby1945
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#5] от "mick":

  Че нали министерствата ги получават ПАК от нашия гръб ?
  До коментар [#22] от "Дамян":

  А според мен проблемът е И в ранното пенсиониране И в обещетенията (20 заплати) И , че не си плащат осигуровките !

  Когато един организъм ИМА ПАРАЗИТИ , той търси начин ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ПАРАЗИТИТЕ до САНИТАРНИЯ МИНИМУМ и НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА , какво щяли да направят паразитите !

  ПАРАЗИТИТЕ по организма на българския народ са милиционерите, вмирисаните партенки и т.н. държавни чиновници !

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъдат съкратени с 50 % и БЕЗ никакви привелегии !!!
  ГОЛЕМИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ са достатъчна компенсация за нищоправенето и паразитизма им !!!!

  Подкрепата на ГЕРБ = демонстрация за липса на мозъчната функция – „МИСЛЕНЕ” !
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Весело

  [quote#21:"Politemoose"]"Държим недокомплект" - това май е нормалното състояние на мозъка на тия хора. [/quote]

  Ъхъм

  Ама държат "пълен комплект" от 3000 бозаещи от напращялата едномилиардна Цецкова цицка юнака в полунелегалният Институт на МВР.
  Те, на първо четене, да ги пуснат тези през цедката, която прилагат спроти БАН и СУ.

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ум ми зайде като прочетох стенограмата от Държавническото мислене на министър Аню Ангелов !!!
  Прав е наш Боце дето вика, че много вожд а малко индианец


  АНЮ АНГЕЛОВ: Предлагам да бъде обратното – да увеличим на тях до двадесет заплати, защото това е нещо, което е дадено, господин Дянков. Това е дадено като компенсация за всичко онова, което те правят.
  СИМЕОН ДЯНКОВ: Това го казва министърът, който има около сто милиона задължения, не защото министерството по някакъв начин е длъжно за това, а защото предишни министри са ви сложили в такива задължения.


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Гневно

  До коментар [#22] от "Дамян":

  Сравнението ти с летец не е подходящо. На колко години си. Защо не се опиташ да станеш летец и тогава да бръщолевиш глупости.

 34. 34 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  ГЕРБ е сериозна и отговорна партия. Не е сбиртък от самовлюбени, безхаберни кариеристи, които да я потопят под собствената и тежест както се случи на СДС и НДСВ. Проблемите в страната са набелязани и реформите ще бъдат направени. Вярвам в това. Както и вярвам, че ще спечелим следващите парламентарни избори.

  Всичко останало са някъкви твой си брътвежи.
  И, научи колко човека са МВР, та "ь" да не ти се подиграва.

 35. 35 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Любопитно

  До коментар [#32] от "Танас":

  Преди няколко дни писах за причините довели до хаоса на изборите. Като основна такава посочих некомпетентността и липсата на знания. От стенограмата научавам нещо разочароващо - министрите не познават законите в РБ (да, те не могат да ги знаят всички и подробно, но затова имат юристи -оф забравих, че някои от тях най-вероятно са завършили свободен университет) и не знаят че, държавните служители по Закона за държавния служител имат право на обезщетение в размер на до 20 брутни месечни заплати.

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#34:"Wornoxmaniak"]Проблемте в страната са набелязани и реформите ще бъдат направени. Вярвам в това. Както и вярвам, че ще спечелим следващите парламентарни избори. [/quote]

  Точно така Уорни и от 57 800 нека да останат към 25 000 дето вика "ь"
  Я кажи сега на банкета ягне ли апнахте или оная боядисаната коза с фалшивата бюлетина дека я даваа по талавизоро ?
  Ако е козата да знаеш, че сте изеле доказателственио мат'рял и съдо, че касира изборете.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#23] от "Десен":

  [quote#23:"Десен"]и да си внасят осигуровките сами. [/quote]
  Ти как я виждаш тая работа държавните служители да си плащат сами осигуровките ...
  Айде лекарите са лесни...от това дето им даваме на ръка ще изкарват за осигуровките...и учителите дават частни уроци и те ще изкарат някой лев...полицията и те с палките хранилници ще отделят някой лев за осигуровки...ами военните?...те от къде да ги вземат,освен от заплатата?...

  الرجل الكبير
 38. 38 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#34:"Wornoxmaniak"]ГЕРБ е сериозна и отговорна партия. Не е сбиртък от самовлюбени, безхаберни кариеристи,[/quote]
  Много убаво си го написал, ма що си забравил кавичките?

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 39. 39 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  На следващите избори ще гласувам за ГЕРБ. Искам да чуя "Борисов е виновен".

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "bigman1":

  Как я виждам ли? Лесно - държавата субсидира 50% от осигуровките им, останалите 50% им се удържа от заплатите.
  Както би трябвало да бъде и за всички останали.
  Който не му отърва - да стяга куфарете, връзва цървулкете и айде чао.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 41. 41 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#34:"Wornoxmaniak"]И, научи колко човека са МВР, та "ь" да не ти се подиграва.[/quote] Опа Лехчи, не се подигравам ни най-малко
  26 861 - официални данни( www.osf.bg/downloads/File/MVR.ppt ), но аз не им вярвам! Не мога да повярвам, че пожарникарите са повече от "куките" Във ЕВРОСТАТ, данните, които подават държавите за числеността на полицията, срещу България.... липсват каквито и да е данни!
  Другите държави са подали данни - за броя на всички полицейски служители, в това число криминална полиция, пътна полиция, гранична полиция, жандармерия, униформения полицейски състав, общинска полиция


  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 42. 42 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#40] от "Десен":

  [quote#40:"Десен"]Как я виждам ли? Лесно - държавата субсидира 50% от осигуровките им, останалите 50% им се удържа от заплатите. [/quote]
  Ами то тая заплата нали пак държавата им я дава/или по точно всички ние/... и какво излиза че пак ние плащаме осигуровките...

  الرجل الكبير
 43. 43 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  "Ангелов и Вучков срещу Дянков на заседанието на министрите за Бюджет 2012"
  И един мармот завива шоколад...

 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Така че като се изчисли какъв е реално бюджетът за сектор "Сигурност" в държавата, той е два пъти над средното за Европейския съюз.
  ..................
  Дянков, не се чуди. В този сектор работят фатмаците от УБО , ДС и всякакви други търтеи, които не са успяли да станат мутро-бизнесмени.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 45 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Явно и това правителство няма да се справи с паразитите от МВР и МО.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 46. 46 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дянков ме кефи.Пич е от всякъде.Направил бюджет и толкова,нито лев повече.Браво Дянков,ако не те харесват блатото е дълбоко!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 47. 47 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  А бе има ли някой грамотен икономист във форума да ми обясни каква е разликата дали държавата ще плаща осигуровките на държавните служители или те самите да си ги плащат...и какво се разбира под самите те да си ги плащат... да ходят до НОИ и да си ги плащат на на ръка ли?...
  Нали заплатите са от държавата...значи и осигуровките, и те да си ги плащат пак държавата ще им даде парите...
  Не мога да го разбера този призив и това е...или е популизъм или аз нещо не разбирам...

  الرجل الكبير
 48. 48 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#47] от "bigman1":

  Ако си плащат осигуровкитето парите, които чисто ще вземат ще паднат въпреки, че заплатите им ще останат същите. Това ще облекчи бюджета с между 80-100 милиона лева годишно, което не е никак малко и това е само за силовите министерства, ако се добави другата чиновническа сган сумата е огромна за българският бюджет. Паразитизма на бюджетното цокало страшен.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 49. 49 Профил на Марио Мънков
  Марио Мънков
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не мога да разбера, защо за едни има, а за други не? Мисля, че е редно да се приеме Соломоновско решение, за всички по равно или за никой нищо!!! Така и не мога да разбера, защо воените винаги са били с едни гърди напред пред останалите в мирно време? Аз разбирам да сме във война и да взимат! Но това е останало от Живковите времена и защо до сега тези превилегии не са отнети! В момента на война всеки ден са полицаите, локомотивните машинисти и всички шофьори на пътя!

  mankov
 50. 50 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "VIVA_BG":

  Е тогава не е ли по честно да искаме да им се намалят заплатите от колкото популисткото да си плащат осигуровките?...
  Защото за момента ще има ефект за бюджета но на другата година като им вдигнат заплатите все тая...

  الرجل الكبير
 51. 51 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Браво ня Дянков, кат ги мързи да стоят игладни и да умират ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 52. 52 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ай сиктер бе, заради такива и ние си влачим една мини-гърция на гърба
  - 25 години стаж срещу 40 при останалите *нормални* професии
  - 20 заплати срещу максимум 6 в най-добрия случай за другите
  - 0% лични осигуровки срещу почти 13% за другите

  и всичко това И за административните длъжности *на бюро*

  ако изобщо трябва да има някакви привилегии, нека да са само за полевите им служители, които пряко рискуват здраве и живот

  останалите - чао, като не им изнася; и без това тия професии и служби трябва да са предимно осъзнато призвание, а не мишкуване на гърба на другите

 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дамян":Да запасват пищовите и да вървят на село да пазят малкото останали селяни. Да си садят картофи и да си гледат козички. Тъй ще го докарат до 60 години за пенсиониране.

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wornoxmaniak": ГЕРБ въобще не е партия. Герб - това е Бойко Борисов. Ако Бойко пукне, няма да могат да се съберат за погребението му.

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#37] от "bigman1":САЩ имат грижата за това. Все някъде по света ще поддържат малки войни колкото да работи ВПК , да няма безработица, да се харчи джепането, капиталистите да дебелеят. Та и нашият аскер покрай тях ще докарва някой лев. Е, работата е рискована, ама добре плащат.

 56. 56 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#47] от "bigman1":

  Няма разлика. Но, в момента се начисляват осигуровки, информацията се обработва от НАП, но действително не се правят вноски в НАП/НОИ. Използва се една твърда сума в държавния бюджет, която се привежда в НОИ. Тази сума в годините е определяна ангро, т. е. няма връзка с размера на начислените, но невнесени осигуровки (поне да беше вързана като някакъв процент). И това е открай време.
  На следващия след теб (48) ще му обясня каква е разликата осигуровките да останат по досегашния ред (начислявани от работодателя) и да се удържат от служителите.

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Трудна ситуация мамаму ... Дянков трябва да е Христос - с 5 хляба и 3 риби да нахрани цяла България . Пък и наследството на тройната коалиция... Пък и тая глобална и европейска криза ... Пък и Гърция сега като ще вземе да бутне монетната система... Абе, направо човек да си вземе шапката и да бяга ! Дянков, бягай докато е време !

 58. 58 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#50] от "bigman1":

  лично на мене като данъкоплатец ми е все тая дали ще си плащат осигуровките или ще им наналят заплатите. Аз искам въобще да се съкратят по 15 000 в двете ведомства, защото това са здрави и прави мъже, които не вършат нищо, а паразитират.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 59. 59 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "bigman1":

  Май нямаш икономическо образование, и това е единственото ти възможно извинение да не правиш разлика между дотация на бърза помощ примерно и осигуровките на някой фатмак.
  Явно приоритет за теб е някаква надута фраза за политически заседания, но в системата на национални сметки се работи с приоритети, ясни баланси и кой конкретно какво плаща.
  Не е едно и също аз да плащам на някой 100 лв от които на него да му се дава заплата 80 лв а държавата да му довнася 20, и да му удържа още 20, от неговите 80 така той получавайки 60, а съвсем различно е на него да му се дават 60, държавата да дава друг приоритет на тия 20+20=40 (успяваш ли да ме следиш) и като дойде той да се пенсионира вика от осигуряващите се на момента - дайте му на тоя едни 40 лв че тогава имахме да правим надлез на околовръстното.
  Панимаеш или искаш нещо с диаграма и картинки?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 60. 60 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Любопитно

  До коментар [#48] от "VIVA_BG":

  Изобщо не си прав, защото не си смятал. Нека приемем че полицая Х получава брутна заплата 1000 лв. След удържане на 100 лв ДОД той ще получи 900 лв. Върху 1000 лв работодателя (МВР) начислява 310 лв осигуровки, които не плаща. На работодателя полицая излиза 1000 лв и толкова. Начислените осигуровки 310лв остават само на диска.

  Нека приемем, че минаваме на плащане на осигуровките от осигурения. Като добър работодател, който се грижи за служителите си и очаква от тях да допринесат за запазване и развитие на благосъстоянието на обществото МВР решава след плащане на осигуровките полицая да получава пак 900 лева. Тогава брутната заплата на полицая ще стане 1450 лв, т.е той ще "струва" на МВР с 45% повече, т.е. бюджета на МВР трябва да бъде увеличен. В НОИ ще постъпят 450 лева от този полицай. Осигурителният му доход ще се повиши с 45%, което след време (когато се пенсионира) ще му повиши коефициента с 45%, т.е пенсията която НОИ ще изплаща ще бъде по- висока отколкото в първия случай.
  И какво имаме - в бюджета на МВР за да изплатим заплатата на полицая трябва да имаме повече 450 лева - ще ги вземем примерно от БНТ. В НОИ ще имаме 450 лева повече - ще ги дадем на най-ниските пенсии. След време обаче когато демографския коефициент се влоши НОИ ще трябва да плаща по-голяма пенсия на самия полицай и да поддържа високи пенсиите които увеличихме с осигуровките на полицая (не всичките можем да ползваме за пенсиите). ОТ цялата тази финансова операция стана ясно че за момента бюджета ще е на нула (минус 450 лв от БНТ, плюс 450 в НОИ), а в бъдеще ще се увеличат разходите на НОИ за изплащане на пенсии.
  Със същия режим на начисляване на осигуровките в момента се ползват и всички държавни служители.
  Извода си направете сами.
  Допускания: При изчисленията допуснах, че цялата осигурителна вноска се плаща от служителя (не приложих действащия режим по отношение на трудовите договори - вноска от работодателя и от работника), но това не би променило почти нищо.

 61. 61 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#60] от "Uprsport":

  Браво, много точно! Само че популистите ги интересува само популизма и не са способни да разберат тези сложни интелектуални упражнения. И не могат да схванат, че сегашната система на плащане на осигуровките на полицаите и военните всъщност ги ощетява с изчисление на по-ниски пенсии, което е и целта на упражнението. Не че ще им дадат пенсиите, които им се полагат - това е една друга тема ...

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 62. 62 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#61:"yane_"]Браво, много точно![/quote]
  Вятър точно.

  [quote#60:"Uprsport"]Допускани: При изчисленията допуснах, че цялата осигурителна вноска се плаща от служителя (не приложих действащия режим по отношение на трудовите договори - вноска от работодателя и от работника), но това не би променило почти нищо.[/quote]
  Ако около 25% са почти нищо, да ти имам математиката.

  [quote#60:"Uprsport"]Върху 1000 лв работодателя (МВР) начислява 310 лв осигуровки, които не плаща.[/quote]
  Някаква част плаща, вярно че никой не знае каква, но все пак....

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 63. 63 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#61:"yane_"]И не могат да схванат, че сегашната система на плащане на осигуровките на полицаите и военните всъщност ги ощетява с изчисление на по-ниски пенсии, което е и целта на упражнението.[/quote]
  Айде бе. Като сложиш на кантара и 20 брутни при пенсиониране, нещо не се вижда ощетяването.
  Нищо против за полицаите от улицата, БОП и т.н., полевите военни, които наистина си заслужават, но разните лешпери и търтеи, разни волнонаемни и кабинетни тигри ....

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 64. 64 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  Правосъдният министър Маргарита Попова застава на същата позиция с аргумента, че подобна мярка би трябвало да бъде предварително обсъдена.

  ---

  Има нещо гнило в Дания

 65. 65 Профил на dyodi
  dyodi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Желателно е управляващите преди да вземат важните решения, за които става въпрос, да научат разликата между трудово правоотношение и служебно правоотношение, общ и специален закон и т.н., защото да се сравняват здравни работници и учители със служителите по Закона за МВР е най-малкото недоразумение.

 66. 66 Профил на stefanzaek
  stefanzaek
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не мисля, че е редно служителите на МВР да си плащат осигуровките, тъй като за разлика от всички други професии, те са в услуга на обществото, тост на държавата/работодателя и/ и респ., хората не ходят при тях, а те ходят при хората.

 67. 67 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#33] от "Uprsport":
  Ха на 59 г. съм. Не съм против на летците да им се изплащат 20 заплати при уволнение. Но не и да ги пенсионират. Могат да работят нещо друго. Те и сега работят след като се пенсионират. Освен това смятам, че за 15 г летене трянва текущо да им плащата така, че да им остава да спестяват, инвестират или каквото там... Трябва да е ясно, че един военен летец докато служи ще струва много на обществото, заплата, осигуровки застраховки... но не и да се пенсионира на примерно 40 г. Често военните летци се местят в гражданската авиация. Всяка година (а в някои държави и по-често) минават медицински прегледи за годност. Повечето летят поне до 50 г., но може на някои да не им позволят... В този момент, когато излизат от професията могат да им изплатят 20 заплати. Няма лошо...
  Все пак летците са малко хора, но е ясно, че трябва да са добре платени. Иначе отиват в други държави, лесно конверитуеми са.
  Въпросът е дали да получават 30-40 г. висока пенсия и то от бюджета! Не знам дали знаете, но пенсите на летците не са с таван 700 лв. Средно в момента получават 1200 лв.

 68. 68 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 852 Любопитно

  "На заседанието на 31 октомври,.."-т.е. след изборите.
  "Правосъдният министър Маргарита Попова застава на същата позиция..."
  -Тя и отпускар,и вицепрезидент по съвместителство?

 69. 69 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 852 Любопитно

  [quote#65:"dyodi"]да се сравняват здравни работници и учители[/quote]

  -Учителите,май са хем "служители",но с "трудови" възнаграждения без гювеч като "служители".

 70. 70 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Привилегиите за полицаите и военните у нас са почти незабележими, ако се съпоставят с развитите държави навсякъде по света. Например в една силно развита държава, която познавам заплатата на полицая е колкото 4 заплати на лекар, а заплатата на лекаря е колкото 8 годишни заплати на санитар. Дянков нищо не разбира от политика на финансите.

 71. 71 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#67] от "Дамян":
  [quote#67:"Дамян"]Не знам дали знаете, но пенсите на летците не са с таван 700 лв. Средно в момента получават 1200 лв. [/quote]
  Дамяне, Дамяне! Или не си информиран правилно, или умишлено демагогстваш във форума.
  1. НИТО ЕДИН пенсиониран военен пилот не получава пенсия по-голяма от въпросния таван на пенсиите! Не знам откъде черпиш твоите данни, но моята информация идва от собствената ми пенсия и от бившите ми колеги.
  2.
  [quote#67:"Дамян"]Все пак летците са малко хора, но е ясно, че трябва да са добре платени. Иначе отиват в други държави, лесно конверитуеми са. [/quote]
  Абсолютна лъжа! От нашия випуск само един успя да се реализира като пилот в друга държава, защото военните летци не са конвертируеми нито в другите държави, нито в собствената си страна. Гражданската въздухоплавателна инспекция признава само пилотите на регистрираните граждански въздухоплавателни средства (ВС). Колегите, които искат да се конвертират трябва да изкарат ЗА СВОЯ СМЕТКА редица теоретични и практически скъпи курсове за да получат някакъв бревет, естествено без каквато и да било гаранция, че ще ги вземат някъде на работа. След известно време бреветът става невалиден, ако междувременно човекът не е започнал да лети в някоя фирма и се получава страхотна финансова катастрофа в семейния бюджет (защото допълнителните заплати при пенсиониране вече са похарчени). Това се случва обикновено (като правило). В отделни случаи (по-скоро изключения) някои колеги започват работа в цивилните фирми и винаги са третирани като втора ръка пилоти и първи за освобождаване при необходимост. Ето защо някои дори не се и опитваме на стари години да се вкарваме в такава тъпа ситуация.
  С една дума: само отстрани на другите им е лесно!
  (Служих във ВВС 24 години и напуснах с чувство на изпълнен дълг)

 72. 72 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#71] от "Илия Милушев": Искрено се извинявам. Информацията ми наистина не е от "първа ръка"
  Но от днес съм по-информиран по темата, за което благодаря!


 73. 73 Профил на fdd
  fdd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пожарникар съм, и разбира се, имам различно мнение от повечето от вас. С много от нещата по-горе съм съгласен, но не се подвеждайте от полемиката на дълбокомислещия ни "Вожд", да се свети името му, и не разсъждавайте като него - на парче. Ето няколко теми за размисъл и коментар:
  - средната продължителност на живот на мъжете в България е 69 г., на пожарникарите - 55 г. /и в света е така/;
  - дейността извършвана от служителите на МВР е строго специализирана и има много малко приложение в цивилния живот /реалната икономика/ и много трудно приложение на способностите им в другите сектори на икономиката, т.е. след дълъг стаж, тези хора се адаптират трудно и то след сериозни преквалификации;
  - ранното пенсиоиниране /и по целия свят е така/ е не от благодарност, а поради невъзможност за изпълняване на задълженията си над определена възраст на оперативно ниво, по-нагоре не е така.
  - допълнителните заплати не са заради поемания риск, както казва премиера, да се свети името му , а именно за по-лесна адаптация на все още продуктивни хора, но неквалифицирани.
  - в много страни на тези служители им е разрешено да работят и друга работа по време на служба. Така те допринасят, както за БВП на страната по време на държавната си работа, така и за собствената си адаптация след пенсиониране.
  - в белите страни има реална и прозрачна политика в застрахователното дело. ...ех, къде сме ние
  - в САЩ пенсията на пожарникаря се формира грубо от държавата или общината до 1/3, от тях самите 1/3, и 1/3 от фонд на застрахователите.
  - застрахователите инвестират в службите/служителите, след реално оценен риск за имуществото и спасено такова от същите.
  - в белите страни съществува реална статитистика... ех къде сме ние
  - пожарните защитават своите бюджети въз основа на реални резултати и постигнати или не стандарти: %пристигнали първи автомобили до 6 мин, %пристигнали всички автомобили до 11 мин, $унищожено/$спасено, бр.пожари/бр.загинали, бр.пожари/бр.пострадали пожарникари.....
  ....! и забележете $ бюджет / $ спасено имущество и % на одобрение от обществото на съответната служба !..... ))))

  .......хората са казали - Господ $....

  А за финансовите кръпки сътворени в петминутката между заседанията, не ми се коментира. От едната кошница в другата и все тая. Накрая продъненото МВР пак ще си плаща по 500 лв. един чифт дрехи и по 30 000 лв.!!! един компютър, а ще са виновни големите социални придобивки на служителите.

  Проблемите са повече и по-дълбоки, отколкото си мислим.
  А това дето го гледаме... Това не е некомпетентност, това е реформаторство. Това не е популизъм, това е световна рецесия. Това не е пазарлък на дребно, това е дясна политика.
  А иначе, си играем на величие и управленско мислене.

  Жалко, че Великият ни Стратег, да се свети името му, не може да си вдигне погледа малко по-нагоре от гордостта и себелюбието си.

  ...и за щата на МВР, детайлно, който иска да смята
  http://www.mvr.bg/About_Us/struktura.htm

  уф олях се.....................

 74. 74 Профил на fdd
  fdd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ..и още нещо...
  ха познайте при коя професия е най-висок %-та на самоубийствата след пенсиониране

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK