Първата хранителна банка в България може да стартира след месец

Въпреки неяснотите около евентуалната отмяна на ДДС върху даренията първата хранителна банка в България се очаква да стартира след месец. Това съобщиха от земеделското министерство в сряда след като ресорният министър Мирослав Найденов се срещна с вицепрезидента на Глобалната мрежа за хранителни банки Крис Ребсток. От агроминистерството съобщиха, че ще предоставят офис на организацията, която ще управлява банката.


Хранителната банка е система за събиране на храни, които се разпределят между финансово затруднените хора. За целта производителите и търговците даряват на организацията продукти с нарушен търговски вид, които не могат да се пласират на пазара, или такива с изтичащ, но не и изтекъл срок на годност. Събраните на едно място храни пък започват да се разпределят измежду семейства с финансови затруднения като в западноевропейските държави тази роля извършват неправителствени организации, структури, подобни на Българския червен кръст, или църквата.


Българските производители са казвали, че са готови принципно да даряват продукти, които са годни за употреба, но по една или друга причина не могат да се реализират на пазара. Според настоящото законодателство обаче те трябва да заплащат ДДС за даренията, което според бизнеса е и спирачка моделът да заработи. Затова и в началото на лятото институциите започнаха да обсъждат и варианта за евентуалното му отпадане.
Днес земеделският министър съобщи, че все още няма решение за това. "Премиерът е възложил на министерство на финансите да се изготви становище по въпроса", обясни Найденов, допълвайки, че все още се очаква отговорът. По думите му ведомството на Симеон Дянков "ще иска система, която изключва възможността за злоупотреби и уверение, че всичко ще бъде прозрачно".


Според анализ на КНСБ 1/4 от българските домакинства живеят под прага на бедността. От синдикалната организация смятат, че 200 лв е минимумът от необходими средства за един човек, а половината семейства у нас живеят с под 270 лв за човек.


"В България има над милион и половина нуждаещи се хора и десетки хиляди тонове храна, която се унищожава", съобщи директорът на "Форум Хранителна банка" Марина Бракалова. По думите й целта на организацията е да се съберат 250-300 тона продукти за предстоящата година, които да бъдат раздадени.


Евентуалното създаване на хранителна банка ще бъде вторият механизъм в България, чрез който се разпределя храна между най-нуждаещите се семейства. В страната действа и програма "Благотворителност", финансирана от ЕС, чиито бюджет е 11,04 млн. евро. Всяка година на три транша се разпределят пакети от по 25 килограма хранителни продукти сред финансово затруднените семейства, които включват брашно, ориз, грис, спагети и др.


От това подпомагане могат да се възползват българите, които са получили енергийни помощи през миналата година, майките и осиновителките, имащи право на социални помощи за деца до 1 година, както и семействата, отглеждащи дете с физически увреждания.


В момента се извършва третия транш от разпределянето на помощта за тази година, който ще продължи до 22 ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK