Работодатели и икономисти: Бюджет 2012 не стимулира растежа

Без средствата, които Европейският съюз ни предоставя, инвестициите на правителството догодина ще са по-ниски отколкото през тази, заяви бившият заместник-министър на финансите Кирил Ананиев.<br />

© Дневник

Без средствата, които Европейският съюз ни предоставя, инвестициите на правителството догодина ще са по-ниски отколкото през тази, заяви бившият заместник-министър на финансите Кирил Ананиев.Няма стимули за икономиката в проектобюджета за следващата година и той бетонира статуквото, вместо да гарантира реформи. Около това мнение се обединиха повечето икономисти и работодатели на тематичната дискусия, организирана от Българската стопанска камара.


Стимулите не е нужно да са допълнителни разходи и дефицит, а такива може да са електронното правителство и програмното бюджетиране, което да гарантира ефективността на харчените средства, и реформите, които до момента се отлагат, изтъкнаха повечето участници.


"Ако знаем за какво се харчат парите и какво се получава насреща, може би ще приемем да плащаме и повече данъци", каза при откриването на дискусията Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз" и председател на Българската стопанска камара.
Кирил Ананиев, който бе заместник-министър на финансите в последните 3 правителства преди ГЕРБ, пък призова да се направи пълен преглед на дейностите, за които държавата плаща, и тези, за които се прецени, че вече са излишни и неефективни, да се закрият, като освободените ресурси да се насочат към приоритетните цели. Така според него разходите няма да нараснат номинално, но ефектите от тях ще се усетят.


"Този бюджет не стимулира трите фактора за растежа за икономиката - износ, инвестиции и потребление. Износът достига предела си и трябва да се мисли за инвестициите и потреблението. Ако извадим планираното усвояване на европейските средства, ще видим, че планираните държавни инвестиции намаляват спрямо тази година. Така рискуваме да създадем лоша инвестиционна среда", коментира Кирил Ананиев.


Икономистът подкрепи консервативната макрорамка на бюджета, планирания дефицит от 1.3% спрямо БВП, но заяви, че програмното бюджетиране все още е в застой и министерствата получават пари за издръжката си, а не за провеждането на политики. Другата му критика бе, че в проектобюджета не се предвиждат мерки за стимулиране на заетостта и научните изследвания. По негова прогноза растежът на брутния вътрешен продукт през тази и през следващата година ще е под 2%.


Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев също поиска програмното бюджетиране да увеличи обхвата си и критериите за измерване на успехите му да са публично достояние. "Измерител за успехите в образователната политика може да е намаляването на неграмотността, увеличаването на специалистите, които бизнесът търси. В здравната политика това може  да са успехи в борбата с детската смъртност, а в сигурността - намаление на битовата престъпност.


Вицепрезидентът на КНСБ Венцислав Ненков настоя за увеличаване на държавните заплати с 10%, след като в последните 3 години доходите са замразени. Той поиска и увеличаване на всички пенсии, а не само на най-малките, като по-думите му това ще струва на държавата 500 млн. лв. и ресурси за такава мярка могат да се намерят.


Старши икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов пък коментира, че най-важната цел за страната ни в момента е да покаже по всякакъв начин, че предлага среда, която е в пълна противоположност с проблемите в Гърция.


"Ако Гърция е заразена, ние трябва да покажем, че имаме имунна система", коментира той по време на дискусията.


Против 20-те заплати, които получават при пенсиониране военните и полицаите, пък се изказаха Божидар Данев и Владимир Каролев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Къв растеж до Германия няма та ние ли

 2. 2 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имайки в предвид тази 2011г.,не виждам светлина в тунела-ръст на потреблението,повишение на жизнения стандарт и по малко обедняване на средно статистическия българин.

  IVONIV
 3. 3 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Статуквото се защитава на всички нива - политическо, финансово, културно..

 4. 4 Профил на aardvark
  aardvark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този от КНСБ пак се е изказал...
  Иначе бизнесът е абсолютно прав за това, което иска: реформи, електронно правителство и програмни бюджети. То това си и трябва.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Стига сте зяпали бюджета за стимули!Който му трябват стимули,има банки!То аслъ бизнеса у нас,без далавера с бюджета не може!Аман от хрантутници!Който стимулира бизнеса чрез бюджета,стига до просия!Бизнека у нас и да галопира,когато Европа е в рецесия,ФАЙДА ЙОК,казано на майчит език!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Toj e
  Toj e
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Еми налапахме се с дългове какъв растеж, докато не понамалее дълговото бреме, а реално ние това правим пред тази години, но има още дълги години да изплащаме няма как да дръпнем напред скоро.

 7. 7 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Работодатели и икономисти: Бюджет 2012 не стимулира растежа"

  на фона на новата ситуация в Гърция ми изглежда доста разумен. Все пак бюджета може да се преразгледа през годината ако стане чудо в Европа и се завърне растежа. Но аз на чудеса не се надявам така, че бюджета си е доста реалистичен.

 8. 8 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Весело

  "Против 20-те заплати, които получават при пенсиониране военните и полицаите, пък се изказаха Божидар Данев и Владимир Каролев."

  Някой замислил ли се е, че тези 20 заплати, за 20 години трудов стаж, са все едно 13-а заплата всяка година? Да, същата, която държавата уж спря за своите служители. И същата, която съществува в Гърция, наред и с 14-атата, която хитрите гърци си бяха измислили и (не само) заради това са на сегашното дередже?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 9. 9 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "най-важната цел за страната ни в момента е да покаже по всякакъв начин, че предлага среда, която е в пълна противоположност с проблемите в Гърция"

  Сиреч без безплатни агнета, без 13 и 14 заплата. Без зачитане призивитеза увеличаване на разходите на Венцислав Ненков.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2590 Весело

  До коментар [#8] от "Вени Марковски":

  Аз също съм против такива стимули на калпак в силовите минист.!!!
  Но не можем да сравняваме един мазен артелчик или шофьор на генерала със летец на изтребител или служба в Афганистан!!!
  И все пак сега за първи път този проблем се извади на показ!

 11. 11 Профил на olddog
  olddog
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#5] от "lz2":

  Пореден "умен" коментар от герберска овца. Който казва нещо срещу партията - до стената и разтрел. Образовай се малко. И си свали фуражката - пречи на мозъка. Или си чакаш 20-те заплати?

 12. 12 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много наивници си мислеха че при Герб,ще цъфнем и ще вържем,а тя каква стана

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#11] от "olddog":

  Байно с гегата,

  Глей си овците и не се меси в нещо,дето ти е мното,ама много тъмно!

  Аз не искам мои пари,да се харчат за да стимулират мутрите да си развяват байрака!Айладъм?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на olddog
  olddog
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":
  До простия, който е много тъп.

  Първо. Научи се да се изразяваш на български а не на цигано-милиционерски.
  Второ. Дебата за бюджета е само в твойта "най-умната - проста"
  тиква се асоциира с мутри развяващи байрака. Стой си на село и копай компири и възхвалявай примиера.

 15. 15 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#13] от "lz2":


  С това килийно образувание дето го имаш, падар ли си,пазач ли си?
  Щото за друго май не ставаш. Ще прощаваш!

  кому е изгодно?
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#15] от "коколино":

  Върхът сте!
  "Специалисти" по бюджет! Егати комунистическите навлеци!

  Борисов,въобще не е най-доброто,което може да се случи на България,но ЩОМ ВИЕ ВИЕТЕ,ЗНАЧИ ВЪРВИ В ПРАВИЛНА ПОСОКА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на olddog
  olddog
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#16] от "lz2":

  УРА!!!!!!!! Да живее Боко, Цецо, Цецка, и всичките прости и умни.
  Вървим напред заедно с най-умния но мноооого прост.

 18. 18 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вени Марковски":
  А защо 20 години?Нека са поне 30 хем ще вземат 30
  заплати.
  Това да си чешеш шкембето и да чоплиш семки не е
  рискова работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK