Шефът на БАН: Още 5 милиона лева за фонд "Наука" са добро развитие, но не стигат за заплати

Шефът на БАН: Още 5 милиона лева за фонд "Наука" са добро развитие, но не стигат за заплати

© Надежда Чипева, КапиталПредседателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Никола Съботинов определи като "едно добро развитие на нещата" решението на правителството да отпусне още 5 млн. лв. за фонд "Наука", който ще дофинансира проекти на академията. Така предвидените в държавния бюджет средства за фонда стават общо 15 млн. лв.


По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ще работи с БАН така, както Европейската комисия работи с България. "За всеки проект, за който докажат неговата ефективност, в рамките на 10-15 милиона сме готови да го кофинансираме", каза той.


Пред "Дневник.бг" акад. Съботинов заяви, че има много проекти, които изобщо не могат да започнат именно поради липса на съфинансиране. По думите му повечето проекти трябва да бъдат вече завършени и едва след отчитането им средствата за изпълнението им се възстановяват по европейските програми.
Той посочи също, че има "между 5 и 10 института в БАН", които извършват оперативна дейност, обслужват нуждите на държавата и не могат да се възползват от европейските фондове. Сред тях са Институтът по океанология и Институтът по метеорология и хидрология.


Каза още, че не е уведомен за обявената от премиера днес предстояща среща между министъра на финансите Симеон Дянков, на образованието Сергей Игнатов и ръководството на БАН. Разбрал за нея от медиите. "Но имаме нужда от такава среща, за да има диалог между нас", коментира Съботинов.


Според него обаче тези 5 млн. лв. няма да решат проблемите със заплатите на служителите в БАН, които трябва да бъдат гарантирани.


По повод изказването на министър Игнатов, че в БАН на всеки учен се пада по човек и половина обслужващ персонал и част от него трябва да бъде съкратена, Съботинов коментира: "Министър Игнатов не познава дейността на академията. Ние не сме университетска лаборатория. Това е все едно в една болница да се съкратят медицинските сестри и санитарите." Той посочи, че една функционираща лаборатория има нужда не само от учени, но и от инженери, конструктори, фрезисти, които да създават условия за експериментите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Съботинов, ако искаш нещата в БАН да се оправят, подай оставка. Докато ти си там начело, няма да стане, човек, не разбираш ли.

 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На тия колкото и да им дадеш, все ще им е малко.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Весело

  В БАН що ли не направят референдум дали искат допълнително финансиране или не? Премиерът Съботинов да се допита директно до поданиците.

 4. 4 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Съботинов, не ги разбирате Вие тези работи! Хората от финансовото министерство са установили след "задълбочен" анализ, че по цял ден се мотаете и си правите скари за кебапчета и греяно вино

 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Тия я подкараха по гръцки маниер...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Вземат от мама и тати
  за ваште заплати!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 7. 7 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Весело

  Мда, на администрацията никога не и достигат 5 млн...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 8. 8 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 636 Весело

  "Още 5 милиона лева за фонд "Наука" са добро развитие, но не стигат за заплати"


  Още 5 милиона... за заплати???!!! Това ли е фонд "Наука"?!

 9. 9 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Явно разбраха, че депутатите плюскат 18 милиона за командировки, та и тези лапачи искат някое милионче за заплатките отгоре...

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Неуките и малоинтелегентните започнаха да плюят Учените. Продължавайте, това ви е като душевен онаннизъм.

 11. 11 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  50 милиона за БАН и 1 милиард за МВР. После се чудите защо децата ви предпочитат да мизеруват в чужбина. Това, което българите сами си правят, никой не може да им го направи (малко като гърците).

  Любомир
 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  Предполагам не плюят учените, а ръководството на БАН, което е мудно, не реформира БАН, търпи агентите на ДС в БАН, не реформира БАН, не пенсионира щата над 65-70 години и т.н. и т.н.

  БАН трябва да се реформира, а текущото ръководство очевидно е неспособно да се справи.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 13. 13 Профил на aardvark
  aardvark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Първо, чакам с нетърпение момента в който шеф на БАН ще е някой, роден след 9ти.
  Второ, ако искаш пари, трябва да кажеш какви резултати ще има срещу тези пари.
  Трето, БАН търсило ли е съфинансиране от бизнеса, или те си имат проекти, които искат да си направят, без много-много да ги интересува дали имат практическо приложение.
  Четвърто, правят ли нещо заедно с университетите, или всеки да се спасява самосиндикално?

 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  "Разбрал за нея от медиите. "Но имаме нужда от такава среща, за да има диалог между нас"... - добре е, че МЕДИИТЕ винаги знаят какво прави ББ, а какво мисли или какво прави, КОЙ ли разбира?!? Но имаме и ние нужда, заради "диалог"...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 479 Гневно
 16. 16 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 927 Неутрално

  БАН има нужда от реформи, но без наука и образование сме за никъде. Без пари за заплати, кой точно ще отиде в БАН. Млад човек за 350 лв??? До като е така в БАН ще седят стари учени и няма да се случва нищо. ако има преспектива ще има млади хора и нещата ще се развиват. до тогава състоянието ще е обидно за всички.

 17. 17 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  За кои учени говориш? За българските ли? Тези, родните, на които се надпреварват да им дават нобелови награди ли, че нещо не те разбрах? Не знам за теб, но пред очите ми е попадала случайно работата на един такъв учен. Беше много поучително да го четеш. Наистина, няма майтап!

 18. 18 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В една нормална държава разходите за науката, образованието, здравеопазването и културата са сред основните пера на Бюджета. А в България милиардите за милиционерите и армията са безпроблемни, но няколко милиона за училища, болници, читалища и институти са обект на просия от страна на интелигентните специалисти към нискочелите ни управници.Жалка ситуация!

 19. 19 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "Distributed":

  Разбира се, че ръководството на БАН. Докато дъртьовците са начело, възход няма да има.
  Просто времето им е минало безвъзвратно...

 20. 20 Профил на Коста
  Коста
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Той посочи, че една функционираща лаборатория има нужда не само от учени, но и от инженери, конструктори, фрезисти, които да създават условия за експериментите"- Извинете имам един въпрос, някой може ли да ми кажи обществено известен проект, върху който експериментират академиците на БАН?

 21. 21 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Гневно

  Ами СЪВСЕМ ТОЧНО го е казал Съботинов! В европейското финансиране НЯМА ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ! Има само за апаратура, консумативи и въобще за изследвания. Та дори да има пари по проекти, все пак учените трябва да получават нещо и за труда си, не само за апаратура. А такива пари няма..
  Сравнението с болниците също е абсолютно точно - как може да няма среден персонал в една болница? Как може да няма сестри и санитари? Същото е и с науката - има нужда от инженери, техници от всякакъв вид, софтуеристи, които като бройка са повече от учените. Така е НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА!

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Шведската маса я забравете кибици от БАН.
  Има ли някакъв сериозен продукт, който да сте внедрили и да носи печалба за тези дето ви хранят /данъкоплатците/, или поне някой учен номиниран да речем за Нобелова награда?
  Най- добре е да закрият БАН, да приватизират БНТ и БНР. ето ти 200 млн.лв. икономия.
  Но за това се дупе.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 24. 24 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И не, не трябва учените да ходят да се молят на българските "бизнесмени" за пари и да ги питат от какво имат нужда. Първо защото това не е работа на учените - тяхната работа е да правят наука. И второ и по-важно, защото българските "бизнесмени" са мутри със 8ми клас от спортното а технологичното миво на българският "бизнес" е от 19 век. Производството на бухалки и фалшив алкохол нямат нужда от наука.. Така че щом българският бизнес не иска да финансира науката, то трябва българската държава да я финансира, за да си изпълни ангажиментите които е поела до няколко години за наука да отиват 2-3 % от БВП, а не като сега - 0.2%..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  .. Ида, имайки предвид колко МАЛКО се инвестира в българската наука, резултата е повече от забележителен. Който пита какво работи БАН - отчетите и са публични, има ги на сайта. Ама не можете да гои разберете? Ами запишете се на вечерно училище, завършете гимназия, после постойте 10 години в университета и може да почнете да ги разбирате..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 27. 27 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В чужбина в институтите нямаш ли проект...си чао.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#24] от "muncho":

  Е щом българския бизнес (според вас) няма нужда от БАН за чии дявол данъкоплатците да отделят от залъка си за да хрантутят някакви лежачи които се титуловат учени от БАН ?.

 29. 29 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всъщност в чужбина в институтите който е на постоянна позиция е там до живот.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#26] от "muncho":

  Една смислена публикация не съм видял от т.н. учен от БАН. За сметка на това толкова глупости и простоии са изписали. Например прочутия зам.директор на инситута по Астрофизика дето си говори с извънземните.

 31. 31 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#8:"plumpschi"]Още 5 милиона... за заплати???!!! Това ли е фонд "Наука"?![/quote]
  5 милиона са много пара, а...

  55 000 000 лв. / 6338 души = 8677.81 лв. на човек
  8677.81 / 12 месеца = 723.15 лв. месечна заплата.

  И после защо БАН не била ефективна...
  Не че няма нужда от реформи и реорганизация, но с финансиране което едва покрива само щата на работещите в БАН, е несериозно да се очаква каквото и да било.

  Аз лично мисля, че в една "Академия на Науките" перото за заплатите трябва да е една сравнително малка част от разходите (това е така във почти всяка една компания с подобен размер).
  Пък изказването на Премиера Слънце, че видиш ли БАН трябвало да си търсят чужди източници на финансиране е смешен на фона на това че парите от тези източници ще трябва да надвишават държавната субсидия в пъти... упс порядък исках да кажа... (facepalm)

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#29] от "muncho":

  Ейде глупости това е само в мечтите на БАН'а джикте. Всички на запад са с мандати и редовни атестации. Дори Стивън Хокинг го пенсионираха и стана от стола на Нютон. Отделно че университетите са частни дружества и ако намалее финансирането почва рязане до кокал.

 33. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#28] от "m17":

  Ами защото смисълът на обществото не е бизнеса. Смисълът е хората да живеят добре. А хората живеят добре благодарение на образованието. А в основата на образованието е науката. А науката е ИНТЕРНАЦИОНАЛНА. Науката не е българска или американска. И всички държави СОЛИДАРНО участват в създаването на научното знание, според възможностите си. Затова има европейски директиви колко % от БВП да отиват за науака. В монета България дава 10 ПЪТИ по-малко от развитите държави и това не е редно. Разбра ли, или да ти го напиша по-бавно?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 34. 34 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#30] от "m17":

  О, ТИ не си видял смислена публикация? Ти с твойто основно образование и професия шЕфьор на такси си прочел ВСИЧКИ публикации на БАН и не си видял нищо смислено? Е.. ще ми позволиш да ти се изсмея

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#33] от "muncho":

  Това са пълни глупости с дъх на нафталин. Никакви проценти не искам да давам на хрантутници от които няма никаква полза.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#34] от "muncho":

  За ваше съжаление финансирането на БАН идва от данъците на такива като мен. Ако не ви харесва - бегом в частния бизнес.

 38. 38 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#35] от "m17":

  Бе кой те пута ТЕБЕ, какво искаш или не искаш? Европа ти е казала какво да ПРАВИШ и никой не те пита дали искаш или не искаш..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 39. 39 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#25] от "muncho":

  Ти си си Мунчо /по Ив.Вазов/ по default.
  Кой е хранил БАН до сега?
  Кажи две неща от последните 20 години, които са внедрени и носят печалба.
  Иди да се консултираш Съботинов /може и на Позитано 20/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 40. 40 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#37] от "m17":

  За ТВОЕ съжаление, финансирането на "частния бизнес" в България идва от еврофондовете, тоест от данъците на такива като мен. Така че мълчи, карай си таксито, плащай си данъците като поп и не коментирай неща от които нямаш и най-малка представа...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сърдити феодални старчета.Според тях БАН съществува за да ги изхранва.Жалка картина.

 43. 43 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#16] от "gesch18":

  В цял свят науката се прави в университетите.
  Погледни къде работят Нобеловите лауреати.
  Някъде да пише Академия на науките.
  Едно време е било книжовно дружество.
  "Всяка коза за неиния крак".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 44. 44 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#39] от "Captain Shakespeare":

  Смисълът на науката не е да носи печалба на Сульо и Пульо, а да открива истината. Това е ролята и в обществото. Ролята на бизнеса е да прави пари използвайки знанието, което генерира науката. А твоята и на останалите невежи роля е да копаете дупки, да карате таксита, да плащате данъци и да не се обаждате, особено по теми от които нямате и най-малка представа.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Обява за работа в НАО (Национална Астрономическа Обсерватория):
  http://goo.gl/KVeId

  [quote#0:"Обявата"]Коментар в отговор на големия интерес към горната обява и отговор на някои от въпросите относно нейното съдържание, зададени през изминалите седмици:

  ”НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СТЕ ЛУД, ЗА ДА РАБОТИТЕ ТУК, НО ВСЕ ПАК ПОМАГА”
  Кърт Вонегът, 1968, Добре дошли в маймунарника.[/quote]

  Срам ме е. Честно...

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 47. 47 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  "В цял свят науката се прави в университетите. "
  Как не ви писна да повтаряте тая глупост, която нама НИЩО ОБЩО с истината, само защото я е казал вожда и учителя? Истината е, че в ЦЯЛ СВЯТ има структури подобни на БАН - Макс Планк в Германия, CNRS във Франция, националните лаборатории в САЩ и така нататък... Таксиджиите обаче продължават да си дрънкат как науката се правела само в университетите..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 48. 48 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#33] от "muncho":

  .. И ако го нямаше Стив Джобс и Возняк, как сега щеше да създаваш спам?
  Или ако Фейрчайлд не бяха открили микропроцесора.
  Това се е случило през 1970г. а по това време БАН се е занимавал с копиране на крадени технологии от НТР/на ДС/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 49. 49 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#48] от "Captain Shakespeare":

  Стив Джобс и Возняк нямаше да могат да направят НИЩО, ако преди това физиците ТЕОРЕТИЦИ не бяха измислили квантовата механика, която е в основата на полупроводниковата техника и ако в ЦЕРН между другото не бяха измислили http протокола.
  И да, ако БАН през 70-тте не беше копирала Apple 2, то сега България нямаше да е на нивото на Албания, а на нивото на СОмалия..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 50. 50 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  № 17 plumpschi "За кои учени говориш? За българските ли? Тези, родните, на които се надпреварват да им дават нобелови награди ли,". Разсъждение на дебил, който мисли, че учен е само този, който получава Нобелова награда.
  №12 Distributed "Предполагам не плюят учените, а ръководството на БАН.." Не, плюят точно учените, защото да навлезеш в областта на науката и да даваш принос за нейното развитие се иска много труд, време, добро оборудване, връзка с научната област в дрегите страни и т.н.
  № 20 Коста - а като ти кажат някой проект ти какво ще разбереш от него. Прочети отчетите на БАН и задавай смислени въпроси.
  № 28 m17 "Е щом българския бизнес (според вас) няма нужда от БАН за чии дявол данъкоплатците да отделят от залъка си за да хрантутят някакви лежачи които се титуловат учени от БАН ?. " Ако за тебе бизнесмени са мутрите, те наистина нямат нужда от БАН, а от имотите им. Точно такива като тебе с тези разсъждения попадат в графата "неуки и малоинтелегентни".

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Още 5 милиона лева за фонд "Наука" са добро развитие, но не стигат за заплати"

  Че те са за наука, за какви заплати мислите да ги ползвате?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 54. 54 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#44:"muncho"]Смисълът на науката не е да носи печалба на Сульо и Пульо, а да открива истината.[/quote]

  Това не се ли наричаше философия? Или теология? Или мй направо до следствието. прокуратурата и съда стигнахме? И като ще ми откриват истината, що не го правят в свободното си време?

  Гравитацията е пред очите на всички. Питагоровата теорема е пред очите на всички. Само че носят имената не на тези, открили истината, а на тези, разбрали защо е така.

  Ако БАН ще ми открива истината, да вземе по-бързо да открива че й е време да се пенсионира. А ако ти си мислиш, че работата на учения е да открива истината, си се объркал с популярните сериали CSI и Криминални уравнения.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 55. 55 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#24] от "muncho":

  Учените в САЩ непрекъснато пишат проекти и кандидатстват за финансирането им.

  Защо на българските учени това да не им е работа? Кой вместо тях трябва да обосновава проектите им?

 56. 56 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#31] от "vordhosbn":

  Много изразителна сметка. Съгласен. Заплатите на учените трябва да се повишат, ако искаме да вървим напред.

  www.zaednovchas.bg
 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Не е лошо "Дневник" да публикува една статия, разясняваща митовете за БАН. Да изброи проектите от национална и обществена значимост, по които работи БАН; да обясни каква е европейската практика за съотношение между учени и поддържащ персонал, финансиране от държавата и от частни източници; да потърси коментар от Игнатов защо досега не е коментирал предложенията за реформи на БАН (твърдение на форумец под друга статия по темата и т.н.). А и ако може, статията да сравни какъв процент от данъците на българите отиват за БАН в сравнение за тези за заплати по различните министерства. Без такава статия, едни и същи безсмислени коментари циркулират под текстовете за БАН.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#55:"kaka_ginka"]Учените в САЩ непрекъснато пишат проекти и кандидатстват за финансирането им.
  Защо на българските учени това да не им е работа? Кой вместо тях трябва да обосновава проектите им? [/quote]

  Кандидатурите за финансиране на поректи на учените в САЩ се оценяват от други учени, работещи в същите или сродни дисциплини. Бизнесът наистина дава пари, но не бизнесмените казват как ще се разпределят тези пари. Е, казват разбира се "тези пари да отидат за изследване на рака, не на склерозата" примерно, но не казват, "А бе, Пешо, от няколко десетилетия се опитвате да го разберете тоя рак и още не сте внедрили едни хапчета по аптеките, дето да го лекуват." С други думи, ясно им е, че става дума за големи, многогодишни инвестиции, които може да се изплатят чак след поколения.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 60. 60 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Това, че няма пари за заплати на лежачи и кръшкачи не е проблем. Ще карат на фотосинтеза, нали са учени, ще я измислят за себе си!

  Ала, бала!
 61. 61 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ся. Малко да разцъкаме играчите.

  1) Съботинов:
  Скоро навърши 70, а вместо да се разхожда вече по градинките на Стрелбище или на австралийския бряг да кара сърф, той се коси още на всякакви тъпотии. Не го разбирам, честно!;
  2) БАН-ските (не-)пенсионери:
  Гледат да останат ако може и ден повече, пък ако ще след тях всичко да рухне, за целта са готови на всякакви подлости и направо не можеш ги позна. И те не се познават (в прекия смисъл!);
  3) БАН-ския 'елит' (по-млади директори и играчи от ЦУ, членове на Общото събрание, всякакви галеници - на режима и ДС, Партията, родата, бизнесмени от науката и прочие):
  Чуди се как да дръпне малко още нагоре + кинти, пък макар да е за кратко и мачкайки всичко по пътя. Загубата на човешки образ засега се разглежда като безобиден страничен ефект (после няма да се разглежда изобщо, дори при бръснене и миене на зъби);
  4) Средния кадър:
  Не знае какво да прави, чува приглушените звуци от оркестъра на Титаник, но не може да познае мелодията. И по-добре!;
  5) Младите хора:
  В ужас са! (освен най-тъпите, но дори те усещат нещо нередно, дано не проумеят какво е);
  6) Техническия персонал - гледа тъпо, порка, пуши, които още го могат - правят го, но в общия случай сами не си го харесват, ако се наложи да свършат нещо се гневят;

  ----- От другата страна

  1) Сер И
  Слабохарактерен, без устойчива ценностна система (първите 7 години някъде са сублимирали), извратлив до неузнаваемост, без цел и воля, податлив на външни влияния и в този смисъл ненужен никому дори в краткосрочен план. Засега удобен за по-едрите играчи точно заради указаните белези;
  2) Екипът - отнесени от вихъра (направо вихърничави) момчета и момичета, които вече се оглеждат за друго, по-спокойно пристанище (к'вот' хванали - 'се е кяр!);
  3) Ръководството на Фонда за Научни изследвания:
  100% Неадекватно, всеки от играчите вече съжалява, че се е хванал, повечето са си мислели, че става дума за писане на есе от 700 думи на тема 'Наука и бит', и сега са разочаровани;
  4) Симката Д.:
  Играе си с Ексела! (И с огъня си играе, понеже си мисли, че дори да пламне, ПОЖАРНАТА е съвсем наблизо. Появи ли се Енурезис Ноктурна, ще се обезпокои, но ще е за кратко);
  5) Трай-Трай:
  Опакова багажа за бай-бай;
  6) Бай Бой:
  Цъка белотче на компа. Отговаря на няколкостотин смс-а дневно без много да му мисли. Експериментира с думите. Когато пада от компа, се ограничава с 'ОК'. Има някакви съветници, но се чуди за какво са му - и така си е добре. И те цъкат по компа, но нямат ясната визия на Шефа.

  ----------------- Отстрани

  1) Светлия бизнес:
  Абе, тоя Божо Д. изкарал ли е и 5 с'тинки от сделка?;
  2) Сивия бизнес:
  Хванал съм един, некъв директор е в БАН, вкарваме му там консумативи, едно друго, пуснахме 10-тина проекта по наще иновации (намигане), върви работата. Онова момче от Позитано, дет' ни го подадоха, върши чудесна работа, винаги е готов с отчетите, не му се бъркаме изобщо, само 'Делчево' (ръката реже дебела въображаема порязаница от дебел въображаем самун). Абе старата гуардия!;
  3) Едрия бизнес:
  Брато, некоя врътка? Да вкараме малко пари в наука ?;
  4) Европейската комисия:
  Дигнали са ръце от БГ и по срещите с нашенци гледат през тях и бързат да се свърши - тия същите неща, които сега си ги говорят, са ги чували вече към 132 пъти, а ефект никакъв. Нашенските пинизи вече са им скучни, дори са ги описали във вътрешно ръководство, но то отдавна няма нови версии.
  5) Депутати от науката:
  Уредени са, слава Богу!

 62. 62 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Когато мъдрецът Соломон умрял, дяволите го хванали и затворили в Ада. Казали му: Ти ще бъдеш тука- в Ада, няма какво да правиш в Рая.Даваме ти лесно поприще- ще стоиш,заедно с глупаците и простаците,и ще си почиваш.А той се замислил,как да се освободи.След известно време, дяволите го видели, че прави нещо. – „Какво правиш? –го попитали.-„ Искам да направя един храм на Бога на Науката и Просветата и да Му служа.”-отговорил той.И дяволите веднага го изпъдили навънка.Така в Ада останали само глупаците и простаците.Защото на дяволите не им трябват умни и учени хора.

 63. 63 Профил на Valery Schwarz
  Valery Schwarz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  Според мен никой не плюе учените. Да са живи и здрави.
  Лично аз познавам трима, които работят там и са великолепни хора, които се радвам, че са мои приятели.
  Тук хората плюят защото за толкова години пазарна икономика, не се намери учен в БАН, който да изработи рекламната стратегия на това научно заведение и да изрекламира това, което учените в него правят и защо то е нужно на България. Единственото, което съм виждал и чувал е, че (примерно) работят за 400 лв. в некви мизерни мазета.
  Как ние, неуките душевни онанисти, да знаем защо БАН е толкова важна за България и лично за всеки от нас? не е ли редно вместо високопарно да давате квалификации, па най-сетне да седнете на четирибуквието си и да обясните?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Valery Schwarz
  Valery Schwarz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#57] от "7777":

  И защо Дневник да го прави?
  БАН трябва да го направят, макар че са ужасно закъснели.
  Всъщност те са и длъжни, защото с моите данъци им плащат заплатите...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#63] от "bennylava":

  Ми да, няма. Ма то реклама без пари не става. Пък старчетата пари не дават за такива "глупости".

  Всеки който се опита да обясни на онези закостенели синодални (не знам точно как ги бяха нарекли) старци, че имат нужда от малко повече ПР, бива натикан в миша дупка и заклеймен.

 68. 68 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#65:"bennylava"]И защо Дневник да го прави? [/quote]
  Защото е добра журналистическа тема. А и по-добре да има поглед от човек извън БАН, не само поглед отвътре.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 69. 69 Профил на commonsense
  commonsense
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#66] от "benkovski11":

  Точно, и аз получих същото за клип откъс от научно популярен филм на ББС - История на науката.
  Предполагам че ако им цитирам закона на Мур за увеличаването на процесорната мощ и намаляването на размера на интегралните схеми пак ще го "оценят" като реклама, а не като закономерност

 70. 70 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#26] от "muncho":

  браво Мунчо, отново громиш простотията с тежък сарказъм, радвам ти се

 71. 71 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#16] от "gesch18":

  Младите взимат 350, защото старите взимат 3500.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 72. 72 Профил на Valery Schwarz
  Valery Schwarz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#68] от "7777":

  Верно? Да не вземе да се окаже, че най-големия мит за БАН е, че там се прави наука?
  Не виждаш ли какво става тук, в този форум? Учени обясняват как небето ще се срине ако БАН получава 5 млн по-малко за заплати и гневно громят като "невежи", "имбецили" и бойковисти всеки, който посмее да им каже, че вероятно причината е поне наполовина в структурата, която обитават. Те не приемат дори когато неутрални хора им казват, че светът се е променил - за добро или за лошо - и че дори да искат няма как да я карат както досега.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK