ВАС отмени назначението на Янева като шеф на Софийския градски съд (обновена)

ВАС отмени назначението на Янева като шеф на Софийския градски съд (обновена)

© Анелия НиколоваВърховният административен съд (ВАС) отмени назначението на Владимира Янева като председател на най-големия съд в страната - Софийския градски съд. Според решението изборът е станал при тайно гласуване, a това е определено като нарушение на едно от задължителните правила за начина, по който се избират административни ръководители в съдебната власт. Делото беше по жалба на другия кандидат за поста Величка Цанова. Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок. С този мотив Янева отказа да коментира и обяви, че ще обжалва.


Становището е безпрецедентно, защото е подписано от двама (Соня Янкулова и Юлия Ковачева) от тримата члена на състава, който е гледал жалбата. Съдия Иван Раденков  е отказал да подпише решението и си е направил отвод "след произнасяне на съдебния състав, изготвяне на съдебното решение и подписването му от 2-ма от членовете на състава", става ясно от решението. Според юристи, цитирани от "Правен свят" за отвода са необходими мотиви и за него не може да има само декларация. Според тях това е крайно скандално и застрашава сериозно авторитета на Раденков като магистрат.


"Дневник" поиска мотивите за отвода от прессаташето на ВАС - Таня Райнова. Тя отказа да ги предостави с аргумент, че "вече не е в съда."
Същественото, дали съдебният акт има правна сила или не, е тъкмо фактът, че целият троен състав е участвал при обсъждането и формирането на крайния извод. Обстоятелството, че по-късно един от тях е отказал да подпише изготвеното на хартия решение, вече не е проблем на валидността му, а дисциплинарен на съдията, който не подписва, но в същото време не изразява несъгласие с волята на мнозинството с особено мнение. Това коментираха юристи, с които "Дневник" разговаря.


Съдиите Ковачева и Янкулова отказаха да коментират делото.


Новият и стария ред


ВСС реши да гласува избора на председател на СГС в края на май тайно. Тогава те се оправдаха, че процедурата е започнала преди 1 април (влизането в сила на промените в закона за съдебната власт) и затова трябва да бъде завършена по старите правила и с тайно гласуване. Юристи коментираха пред "Дневник", че процедурата започва не с вземането на решение за провеждане на конкурса, а с реалното му започване.


Членът на ВСС Светла Данова, която подкрепи кандидатурата на Янева, не е съгласна с решението на ВАС и заячи, че "няма никакво нарушение на закона, трябваше да се гласува тайно".
Според ВАС  задължението в нормата на чл. 171, ал. 1 от ЗСВ административните ръководители да се избират явно има процесуален характер, поради което  "поражда действие от момента на влизането й в сила". Съдиите смятат, че текстът в преходните и заключителните разпоредби на ЗСВ, че насрочените конкурси за съдии и прокурори се довършват по досегашния ред, не може да се приложи в това отношение при избора на Янева, защото явното гласуване е нов текст, т.е той не влиза в конкуренция със "заварени" правила. В предишната редакция на текста на чл. 171, ал. 1 от ЗСВ начинът на гласуване не е уреден, което се приема от съда за липса на "досегашен ред" по смисъла на преходната разпоредба, на която се е позовавал ВСС.


Решението по делото трябваше да бъде готово до 19 октомври (то беше образувано на 14 юни и приключено на 19 септември - според Административно-процесуалния кодекс срокът за постановяване на решение е 30 дни. Той обаче е инструктивен за съда).


Докато решението се чакаше в медиите беше изнесена информация, че то е написано в срок, но според източници председателят на съда Георги Колев (който при избора на Янева заяви, че в концепцията и вижда продължение на неговите идеи - бел. ред. преди да оглави ВАС, той ръководеше СГС), е викал членовете на състава, за да въздейства на изхода на делото. Това беше потвърдено от двама независими източника и отречено от Колев, който определи това като слухове. Председателят на ВАС не беше открит за коментар на решението.Янева е близка до вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Тя е сред последните съдии, назначени без конкурс. След идването на власт на ГЕРБ съпругът й Илия Манолев (възпитаник на Висшия институт по физкултура "Георги Димитров", който е завършил и вътрешният министър) става зам. генерален директор на "Ръководство на въздушното движение".

Същите източници казват, че на съдия Иван Раденков е бил обещан началнически пост - председател на Административния съд в София. Съдия Раденков  не беше открит за коментар.


Изборът на Владимира Янева, която има четири години стаж като съдия и сама призна, че е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, разтърси съдебната система.
Първи реагираха двама от членовете на ВСС - Капка Костова и Галя Захарова, които подадоха оставки в знак на протест. След това от Съюза на съдиите в България призоваха членовете на съдебния съвет да подадат оставки, защото вече са напълно дискредитирани. Назначението на Янева вкара в задочен спор Цветанов и правосъдния министър Попова, която обяви, че ако е била на мястото на Янева, е щяла да се оттегли.


Оказа се също, че Янева е бавила необосновано дълго делото срещу шефовете на "Софийски имоти", от които баща й е купувал имоти през 2002 г. Съдийката е участвала като търговски пълномощник в сделките, въпреки че по това време е била младши съдия и е нямала право да представлява фирмата на баща си. Янева бе оневинена от комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата реши да не се занимава с казуса. ВСС все още не се е произнесъл и по образуваното дисциплинарно производство срещу нея за редица забавени дела.

Коментари (216)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  е това е изненада. Да видим какво ще стане.

 2. 2 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 471 Весело
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Що бе, нали нищо й нямаше?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на ИЗОБЩОТО
  ИЗОБЩОТО
  Рейтинг: 367 Неутрално
 5. 5 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  хубав ден за всички, които не са цецо.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А! Можело значи. Кофти, Цветанов, кофти. Не си подбираш събутилниците и глей кво става.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  Плееес Цецко през милиционерската мутра...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Любопитно

  Ай честито!

  Ъм ся обачи к'во прайм с над 2000 съдебни разрешения за СРС-та, които семейната на Цвъ е нацвъкала за трите си месеца?

 9. 9 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Абе...сетих се.

  Защо Цецко вчера не е бил на съвещанието на МС ( зам. министър Вучков е бил там вместо него) ?

  Нали свършиха изборите, още ли е в отпуска?

  Тая отпуска да не би да се проточи?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 10. 10 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  всеки път като прочета за 4 те години стаж и получавам малък мозъчен кръвоизлив, то за 4 годин не можеш да станеш съдия, камо ли шеф на СГС...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 11. 11 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 865 Любопитно

  "...Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет за назначението на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева..."

  И това СЛЕД ИЗБОРИТЕ? Не мое да бъде, пак некъв номер...

 12. 12 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 597 Весело

  А дано малко орежат крилцата на Цветанов, че вече съвсем почна да изнаглява.

  Е оня ден неговата семейна приятелка подписваше 99.9% от исканията за СРС, което или е знак за перфектно обосновани искания на полицаи, или кадруване на МВР в съдебната власт. Сами решете кое е възможното.

 13. 13 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1595 Любопитно

  "Решението е безпрецедентно..." - шах, цайтнот...!?! Явно на някой МУ е писнало?!?

  Коментиране на анализираното, вече...
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Само аз ли си мисля ,че на повече от 2 години стаж съдиите трябва да бъдат проверявани за укрити доходи ? Какви имоти купуват те и роднините им , какъв бизнес правят , къде ходят на почивка какви коли карат и .т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нали никой не забравя, че целия този цирк покрай цецовите компаньони се плаща от данъкоплатците? Въпросната госпожа не е сътворила в живота си и копче за пижама.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 16 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1332 Весело

  Айде сега Цецко и неговата Владимирка да почнат да скандират:

  Съдията, Съдията, Съдията п*д*рас

 17. 17 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Прилича на революция. Не съм на 100% изненадан, имам пред вид някои определения на ВАС, в пълно противоречие с решения на Софийския градски съд. Ледът се пука?

  Любомир
 18. 18 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Това решение прилича на онова, с което ВАС се произнесе през 2009г. в полза на Синята коалиция.

  Тогава шеф на ВАС беше Константин Пенчев, който лично излезе и защити решението, морала, правото и демокрацията.

  Сега шеф на ВАС е Колев, първаново протеже, симеоновски възпитаник, бивш на Янева. За сега той не се обажда.

  Това решение обаче е много по-смело от предишното, защото сега времената са по-мракобесни и милиционерски. Сега подчинените на Ц.Ц ровят папки, слушат телефони, разглеждат родословните дървета на съдиите, произнесли това решение и търсят слабости, тъмни моменти, с които да изнудват и маскарят.

  Смели са тези съдии. Дори само за това заслужават подкрепа и адмирации.

  Не знам дали делото подлежи на обжалване на 5-ка, но ако да - убедена съм, че Ц.Ц. ще си свършат предварително работата с папките , омаскаряването и изнудването на 5-та съдии, които ще вземат решение, неподлежащо на обжалване.

  Това решение обаче е м

 19. 19 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Трудно за вярване. Отвод при подписано решение наистина забележителна измислица.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Справедливостта не е възтържествувала окончателно и неотменимо - решението вероятно ще се оспорва пред 5-членен състав на ВАС - представете си на какъв натиск ще са изложени 5-тимата съдии от Цв. Цв. и Георги Колев. Сакън после да няма кой да подписва СРС-та на конвейер, докато си пиеш ракията с него...

 21. 21 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...": Браво! Току виж Административният съд се оказал независим в днешния български бустан. Но, Янева и цецо си свършиха работата - на него му трябваха разрешения за подслушване покрай изборите, та да сплаши тук там каквото трябва - където не става или не може с пари, става с уши. Изборите минаха, а до следващите има две години, тогава ще му мислят за други методи за сплашване. Напълно по герберски: краткосрочната цев с уши за обработка на материала. А освен това, за да е послушен материалът методите за обработката му трябва да се сменят. Браво на ВАС все пак!

 22. 22 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1573 Любопитно

  А, стига бе- не може да бъде! Нали нямаше никакъв проблем с назначението й и нямаше сблъсък на интереси?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 23. 23 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 471 Весело

  Хммм, интересно решение. Да видим мотивите, да видим мотивите...интересно ми е колко очевидни неща - които са били ясни при назначаването й - ще са включени сред тях...и след като са били ясни, или най малкото не е било никакъв проблем да се проверят, защо е била назначена. И защо я сменят сега...

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 24. 24 Профил на Ivanhoe
  Ivanhoe
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Един факт, който сериозно ме разколебава в желанието си да емигрирам на стари години!

  a.k.a. Ivanhoe
 25. 25 Профил на mailer_deamon
  mailer_deamon
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Ето пълният текст на решението на ВАС

  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/28868f5149fb8ec7c225793600427cda?OpenDocument

  "Невежеството е сила!" - Джордж Оруел
 26. 26 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#7:"NPaine"]Плееес Цецко през милиционерската мутра... [/quote]
  Не е лошо, ала ценатаааааа?
  Колкото повече "кучета" на различни овчари, толкова по-добре.
  В боричкането си щяха да си пречат и трудно да намират консенсус по повечето въпроси.
  Сега едва ли не върнаха старото статукво-червенобандитскоо лоби пак ще коли и беси самосиндикално.
  Най-доброто е ВСИЧКИ от ВСС да бъдат уволнени, разследвани и ОСЪДЕНИ!!!!
  И НОВИ магистрати, ГЕРМАНЦИ например.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 27. 27 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Тия в съда въртят някакви странни схеми, все някой има "особено" мнение, тоя пък сега не подписал, друг път за идентични нарушения дават присъди от условна до много години затвор... как да имате авторитет бе, съдиите, алооооуууу... като веднъж не сте всички на едно мнение и не присъждате еднакво за еднакви случаи? М?

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3206 Весело

  До коментар [#13] от "АБЪВ":


  [quote#13:"АБЪВ"]

  "Решението е безпрецедентно..." - шах, цайтнот...!?! Явно на някой МУ е писнало?!? [/quote]

  Нее, тези тръгнаха на работа- предколедно и предновогодишно!
  Нали трябва да си гласуват 13 и 14 заплата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Дееееееееее

 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Ако това решение мине през следваща инстанция случайно (не забравяйте съдията, който си е дал отвод), ще е добър повод да се разпусне измисления ВСС, който в сегашния си състав много прилича на ЦИК, некомпетентни, но нагли и арогантни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Ааа то значи можело, ама какво чакахме...

 31. 31 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#26] от "clutch":
  [quote#26:"clutch"]Най-доброто е ВСИЧКИ от ВСС да бъдат уволнени, разследвани и ОСЪДЕНИ!!!!
  И НОВИ магистрати, ГЕРМАНЦИ например. [/quote]
  -----------------
  Кой според Вас трябва да уволни, разследва и осъди ВСИЧКИ от ВАС?

  Ze Germans?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 32. 32 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 374 Весело

  Явно съдиите не са си харесали "бюджет 2012" и си връщат...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  Еми да де, тя си свърши жената работата там, за времето, което и е било определено. Сега "наште" слушат всички, дето им трябва, а тъй като каката явно си няма потенциал за този пост - по естествен път отпада, но по неестествен се появи

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 35. 35 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  А, всъщност, какъв е мотива за това решение?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 36. 36 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Нещо невероятно
  и мъничко приятно,
  че в БГ има ред,
  а не само смет!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 37. 37 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Упорито се говореше , че председателят на ВАС е привиквал състава по това дело , след като е разбрал какво решение са взели и ги е натискал да го променят. Явно единият от членовете се е поддал на натиска , но браво на останалите двама!

 38. 38 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#35] от "ръпончо":

  Много малко СРС разрешения е подписала...

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  това е и ОТКРИТ БУНТ на съдиите и срещу председателя Колев !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Отвод - като ще си прави отвод да си подава оставката и марш от ВАС. На който не му стиска да пише съдебни решения се е за съдия! Да ходи в частната практика.

 42. 42 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Раденков явно чака нещо под масата от Борисов, бързичко си сложи "предпазната мярка"! Янева е компрометирана и не трябва да зема такива постове изобщо.

 43. 43 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В Америка революция, че няма как да стане е ясно, ама в нашата съдебна система май започват да случват някакви подобни събития...

  Ще чакаме и мотивите.

 44. 44 Профил на da_nika
  da_nika
  Рейтинг: 374 Весело

  Браво на дамите!
  Силният пол се огъна.

 45. 45 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 548 Любопитно

  [quote#36:"berbenkov"]Нещо невероятно
  и мъничко приятно,
  че в БГ има ред,
  а не само смет!!![/quote]

  Хм...това е едно от най-добрите ти. Вече ги правиш в 4 реда, преди беше само в 2 ... Нещо май в творчески период си?
  Да не си влюбен бе ?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 46. 46 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 846 Любопитно

  Поздравления за състава произнесъл това решение. Все още има правосъдие в страна. Все още Симеоново не е еталон.

  и най-умният си е малко прост....
 47. 47 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Браво.Хубав ден за българската демокрация,след като има и смели съдии/ки.

 48. 48 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 548 Весело

  [quote#33:"NPaine"]Меркел, на теб не ти ли свърши заедно с изборите договорът да пишеш платени коментари?[/quote]

  тц.
  той се раздава докрай.
  и вече е на щат.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 49. 49 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Решението на съда не подлежи на обсъждане.С интерес очаквам мотивите.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 50. 50 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Не може ли да се пренапише статията по-ясно?

 51. 51 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 736 Весело

  Какво цвилене само
  Нали и шефа на ВАС Колев го бутаха като човек на Цветанов,и при неговия избор имаше цвилене.
  Ако мотивите са 4-год й стаж(а опонентката с 20-год,старо обиграно куче,навътре в нещата и "професионалист"ставме свидетели на поредната врътка от независимата ни съд.система.
  А иначе Цветанов е многоооо лош и некадърен,той не може никой да вкара в затвора,нали така?

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#45] от "незнайния войн":

  Не го закачай!

  Бербенков е поет и пич!
  Той ще възпее и кирпич.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  До коментар [#25] от "mailer_deamon":

  Мерси за линка с мотивите.

  И к'во излиза? Че госпожите и господата висши магистрати или не си познават закона или са го прегазили "по целесъобразност за да стане по-добре", а в действителност скривайки натиска, а и срама, под шапката невидимка на "тайното гласуване".

  Същата работа като при изборите, както и онова оттегляне на жалби за да не "натоварвали" съда.

  Нормално. Нали са си от същата кохорта.
  Естествено и "почеркът" е същият. Или по-скоро следите от мръсните партенки ...

 54. 54 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#49] от "rodos":
  Аз с интерес очаквам повторните избори за шеф на СГС, както и мрънкането на Цони Мазничкия от "етичната" комисия.

 55. 55 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Другото протеже на Шестака Г.Колев привиквал съдиите!!! Оставка незабавно!

 56. 56 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#51:"ret"]А иначе Цветанов е многоооо лош и некадърен,той не може никой да вкара в затвора,нали така?
  [/quote]
  -------------
  Да.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 57. 57 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Назначението на Янева е отменено само заради нарушена процедура по гласуването - проведено е тайно, а не явно гласуване. Според ВАС критериите по избора са въпрос на целесъобразност и съдът не може да упражнява съдебен контрол върху тях. Ето от решението: " При положение, че жалбоподателката и заинтересованата страна отговарят на законовите изисквания за назначаване за административен ръководител на СГС, решението на ВСС коя от двете кандидатури да предпочете е по целесъобразност. .. съдът не разполага с възможност да преценява дали този избор е най-ефективното, най-правилното и най-целесъобразното решение, в каквато насока се релевират доводи от жалбоподателката."
  Линк към решението
  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/28868f5149fb8ec7c225793600427cda?OpenDocument

 58. 58 Профил на d24
  d24
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ВАС е казал, че е необходимо прегласуване на решението за назначаване на Янева, като този път гласуването трябва да бъде явно, а не тайно. (съществено нарушение на административнопроизводствените правила) Това е единственият мотив за отмяната на назначението.

  В подкрепа на кандидатурата на съдия Янева са се изказали членовете на ВСС Георги Колев, Светла Данова, Цони Цонев и Иван Колев, който е изразил и отрицателно становище по отношение на кандидатурата на съдия Величка Цанова, а членовете на ВСС Лазар Груев, Капка Костова и Галина Захарова са заявили подкрепа за кандидатурата на съдия Цанова. Становища във връзка с избора, без конкретно изразена позиция по някоя от кандидатурите, са изказали и членовете на ВСС Петър Стоянов и Георги Шопов.
  След проведено тайно гласуване с бюлетини, в което са участвали 23 членове на ВСС, е обявен резултат: за Владимира Янева Янева – Манолева – 12 броя; за Величка Асенова Цанова – Гечева – 9 броя; за Десислав Светославов Любомиров – 2 броя и за Мария Янкова Иванова – Вранеску 0 броя. Проведено е второ гласуване с таен вот за двамата кандидати, получили най-много гласове, след което е обявен резултат: за Владимира Янева Янева – Манолева – 18 броя и за Величка Асенова Цанова – Гечева – 5 броя.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Весело

  [quote#51:"ret"]А иначе Цветанов е многоооо лош и некадърен,той не може никой да вкара в затвора,нали така? [/quote]

  А кой вкара в панделата?
  Дай поне три имена, ама от "знаковите" едри риби, дет' всички ги знаем, плз.

  Иначе Цвъ е способен да вкарва.
  И във ВАС, и в СГС (макар и временно ) ...

 60. 60 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  ГЕРБ и Цвъки са се уплашили след изборите

 61. 61 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Весело

  Благодаря на № 25. Съдебно решение , написано разбира се , както и трбява, дълго и сложно.
  Ако мога да резюмирам : Избора на ръководителя на СГС е трябвало да бъде по закон явен, пък той бил таен.
  Горе-долу като на изборите за президент и кметове, но там обърнато. Личи си Цецовата школа в юристпруденцията.

 62. 62 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "jamm":
  При избор на такава отговорна позиция,би било добре да се публикува стенограмата от избора.Прозрачно и демократично.
  Това е начина да се разберат мотивите "за" и "против".

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 63. 63 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  МАФИЯТА >
  отвръща следизборно на Удара !!!

  ВРЕМЕ Е
  за тотална чистка в Съдебната Система !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 64. 64 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 736 Весело

  [quote#59:"xm..."]А кой вкара в панделата? [/quote]
  Вземи се стегни де,вкарал е много,от знаковите фигури още не може,сети се защо.
  Сега да се ровя в Гугъл и да ти ги пействам оправдателните присъди ли?
  Не си толкова важен за мен

 65. 65 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#18] от "agata_kristi":

  И Пенчев не е за хвалене

 66. 66 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "И НОВИ магистрати, ГЕРМАНЦИ например".
  Е ,те това е идея! А не е ли по-добре от Либийската арабска джамахирия!?!

 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Весело

  [quote#64:"ret"]Вземи се стегни де,вкарал е много,от знаковите фигури още не може,сети се защо. [/quote]

  Ма аз се сещам защо.
  Всички се сещаме даже

 68. 68 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#64] от "ret":

  Другарю милиционер... освен че арестуваш някого...би трябвало и да си събрал достатъчно много "улики". Или в килийното у-ще в Симеоново не ви учат да правите това? Посоката е "събираш доказателства -> арестуваш", а не "арестуваш пък к'вото стане".

 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Весело

  [quote#61:"цаки"]Избора на ръководителя на СГС е трябвало да бъде по закон явен, пък той бил таен.
  Горе-долу като на изборите за президент и кметове, но там обърнато. Личи си Цецовата школа в юристпруденцията. [/quote]

  И не само Цецовата.

  Въх, ми нали новата вайспрезидентша, госпожа Маргарита Попова, е председател на ВСС, макар и без право на глас?
  Как тъй се е объркала, че вместо явно по закон е пуснала да мине тайното гласуване?

  Вай, вай, вай и едно голямо Въх!

 70. 70 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Ма Лорче, ти от де падна?
  "Владимира Янева, която има четири години стаж като съдия и е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, беше избрана от Висшия съдебен съвет за ръководител на най-големия съд в страната - Софийски градски съд ..."
  Първо: Най-големият съд в страната не е СГС, а СРС.
  Второ: Янева има 4 години стаж, но в градски съд, а не изобщо като съдия. Съдийският й стаж е повече от 8 години.
  Пък като пишете глупости, първо си направете справка и тогава пишете. Ако взема да прочета цялата тирада, със сигурност ще има още фактически грешки. Човек като прави категорични изводи, редно е поне изнесените факти, колкото и да са неотносими към тези изводи, да са верни! Това е несериозно!

 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#52] от "tribiri":
  Не гризете Бербенков- лошо никому не прави
  По-добре поетът да е пич,
  а не мутра със сап или нарамил кирпич
  Тцъ- стихоплетството е заразно- що ме карате да се връщам 30тина години назад във времето...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ние ги назначаваме те ги освобождават !

 73. 73 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1323 Весело

  Засега - кеееееееееееееееееееф!!!!! Засега!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 74. 74 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ВАС отмени избора на Вл. Янева за председател на СГС.
  Един от състава отказал да подпише решението!? Смешник!

  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/28868f5149fb8ec7c225793600427cda?OpenDocument

 75. 75 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  До коментар [#70] от "potrebitel1":

  Е да, 8 години, ама от тях половината е била по майчинство.
  По адвокатски с думите и термините ли ще си играем?
  Тука не е съд.
  Макар че твърдо осъждам назначението на Янева

 76. 76 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#70] от "potrebitel1":

  Бихте ли уточнил, колко от стажа и' е бил прекаран в отпуск по майчинство?
  За да сме пунктуални, не за друго.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#74] от "goodman69":
  ГПК Чл. 236 ал.3 Решението се подписва от всички съдии, взели участие в постановяването му. Когато някой от съдиите не може да го подпише, председателят или старшият съдия отбелязва върху решението причините за това.
  АПК
  Субсидиарно прилагане на Гражданския процесуален кодекс
  Чл. 144. За неуредените в този дял въпроси се прилага Гражданският процесуален кодекс.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#71] от "dqdomart":

  Бербенков е голяма бира!
  Добре - оставям го на мира.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Гневно

  [quote#1:"gesch18"]Да видим какво ще стане[/quote]

  Ясно е какво ще стане: нищо! 5-членният състав ще отмени решението на 3-членния и решението им няма да подлежи на обжалване. Престанете да се заблуждавате, че живеете в правова държава. България ще стане правова едва тогава, когато семейните приятелки на министъра на вътрешните работи дори и не си помислят да кандидатстват за такава позиция, т.е., когато жертват кариерата си за приятелството, а не обратното.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 80. 80 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ЗА ТЕЗИ, КОИТО ЧАКАТ МОТИВИТЕ, В КОМЕНТАР 25 Е ПОКАЗАНО КЪДЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ РЕШЕНИЕТО. ОСНОВАНИЕТО, НА КОЕТО Е ОТМЕНЕН ИЗБОРЪТ, Е ЖЕЛЯЗНО. НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ КАК 5-ЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВАС ЩЕ ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО НА ТРИЧЛЕНКАТА. НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ КАК ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ПРОКУРАТУРАТА Е ТВЪРДЯЛ, ЧЕ ЖАЛБАТА Е НЕОСНОВАТЕЛНА.
  НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ КАК ВСС Е ВЗЕЛ ТОВА РЕШЕНИЕ ПРИ ОЧЕВАДНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, ОСВЕН АКО СА ГО НАПРАВИЛИ НАРОЧНО - ЗА МОМЕНТА УДОВЛЕТВОРЯВАТ ЖЕЛАНИЕТО НА СЪДИЯ ЯНЕВА И СИЕ, С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, ЧЕ ВАС СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО.
  КОЛКОТО ДО ПОВЕДЕНИЕТО НА СЪДИЯТА, ПОДАЛ СИ ОТВОД, БЕЗ МОТИВИ, И СЛЕД ПРОИЗНАСЯНЕ НА СЪСТАВА, И ОТКАЗАЛ ДА ПОДПИШЕ, МАКАР С ОСОБЕНО МНЕНИЕ, НЕЩАТА СА КОМИЧНИ. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ, НА НЯКОИ ХОРА НЕ ИМ ИЗДЪРЖАТ НЕРВИТЕ ... ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК КАКВО ПРАВИ ТАКЪВ В СЪДА, И ТО ВЪРХОВНИЯ ... ЕСТЕСТВЕНО, ВЪПРОСЪТ Е РИТОРИЧЕН.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 81. 81 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#63:"barcelonski"]МАФИЯТА >
  отвръща следизборно на Удара !!!

  ВРЕМЕ Е
  за тотална чистка в Съдебната Система !!!
  [/quote]


  Като гледам колко минуса имаш,май има доста хора,които харесват сегашното статукво.Повечето май си мислят,че това е удар срещу Цветанов?А и много са весели.Но всъщност тази съдебна система е виновна за хала,на който сме.Чувството за безнаказаност е толкова голямо,колкото е броя на хотелите на такива като Урумова.

 82. 82 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Няма какво да се крият управляващи,опозиция и други .....майни!Съдиите трябва да се избират от народа и точка по въпроса!

 83. 83 Профил на da_nika
  da_nika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#79:"Вени Марковски"]Ясно е какво ще стане: нищо! 5-членният състав ще отмени решението на 3-членния и решението им няма да подлежи на обжалване. Престанете да се заблуждавате, че живеете в правова държава. България ще стане правова едва тогава..........[/quote]

  Доколкото знам, имате юридическо образование. Вие какво правите по въпроса за правовата държава? Или това е заветната цел - да сеете униние и ако някой все пак направи нещо положително - да го омаловажите.
  Ролята на уморения скептик, който е над нещата, всъщност е параван на конформиста, оправдаващ бездействието си.

  Само крайният резултат ли е важен?
  Или действията в правилната посока също имат значение?
  Дай да не правим нищо, щото е обречено.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "tribiri":
  О, музо, възпей оня гибелен избор Цветанов-
  превзел крепост Темидова и избухнал безславно


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#75] от "xm...":

  Стажът си е стаж! А това решение на ВАС ще остане без последици, тъй като не са се произнесли по съшество на спора. Умили са си ръцете и ВСС просто ще гласува по същия начин, но явно, съобразно указанията на съда. После пак ще има жалба, а резултатът е ясен - нема да отменят решението на ВСС, щото докато другият малоумник Пенчев беше начело, бе създадена трайна практика, според която - без значение какви са резултатите от конкурса последна дума има ВСС - те били кадрувика и те решавали. Щом формално отговаря на изискванията и са избрали Янева нема кой да го коригира това решение. А казвам че са си умили ръцете, щото това нарушение, което са установили, нема абсолютно никакво значение за резултатът от гласуването. Практически липсват аргументи за смисъла на явното гласуване. Непосредствено след избора стана ясно кой как е гласувал и какво от това? Нарушението щеше да е съществено, ако се предвижда тайно гласуване, а то се провежда явно. Тогава можеше да се каже, че някой е гласувал под натиск. Цялата тая работа е глупости на търкалета и прах в очите. Но виждам, че некой наивници цвилят възторжено от кеф. Това е била и целта на този състав.

 86. 86 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Ха, браво бе, тази новина ме изненада приятно. Да видим обаче дали при обжалването на тая нагла гьонсуратка пред петчленния състав на ВАС на ония петимата ще им стиска да потвърдят решението на тричленката или и на тях ще им обещаят някакви постове или други облаги, за да гласуват "правилно".

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Весело

  [quote#85:"potrebitel1"]ВСС просто ще гласува по същия начин, но явно, съобразно указанията на съда.[/quote]

  Емчи ... шъ видими

  Моето лично мнение е, че е било тайно защото някои не искат да загубят лице гласувайки явно.

 88. 88 Профил на laicos
  laicos
  Рейтинг: 374 Весело

  Може би понякога, ама само понякога, джедаите наистина побеждават. Нека пътят й я отведе някъде... другаде.

 89. 89 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3150 Весело

  До коментар [#85] от "potrebitel1":

  Малийй, потребителю,
  ама аз къде съм седнал да дискутирам с теб!

  Само като ми се набиха в очите правописа и граматиката ти и ми стана жал за изгубеното време.
  А от тезата ти, че нямало значение формалното спазване на закона .... ябааааа, сигур си гербер!
  К'во да си говорим?

 90. 90 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#84] от "dqdomart": Това вече наистина не е стихоплетство! Направо си е позия

 91. 91 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ВАС със зъби и нокти, по тъч линията на законността се опитва да задържи статуквото и мафиотизирането на съда.

 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#84] от "dqdomart":

  Трябва си твърдост, кураж, постоянство,
  вместо хляб – шоу, до помощи от странство!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#89] от "xm...":

  Ми и аз туй се питам - кво се навираш у дискусии, дет хабер си немаш! Неспазването на закона не винаги влече незаконосъобразност. Нарушението требе да е съществено и само когато се отразява в такава степен върху крайниют акт, може да се рече, че процедурата е опорочена. В случая нарушението не е съществено и ако 5-членката все пак реши да потвърди това глупаво решение, което между другото не може да стане, ВСС-то ша гласува отново по същия начин, но явно. А не може да стане, тъй като по-съществено нарушение е допуснато от самият състав - отвод, след като съдът се е оттеглил на съвещание. Сега не ми се коментира тая работа с тебе точно, но такава възможност просто няма. И ако някой от членовете не участва при постановяване на решението - просто ВАС е бил в незаконен състав. Но айди от мен да мине, 5-членката и да потвърди туй решение, то просто нема да се отрази на крайният резултат - Янева пак ке си биде председател! И добре, гербер съм, щом така ти аресва!

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#92] от "tribiri":
  Земя, като едната моя длан...
  Кой казва, че била ненужна
  на всеки, който идва с плам
  да я "пробужда" , а я оставя в нужда

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#77] от "dqdomart":

  ОК, АМА Е СМЕШНИК ... КАКЪВ ОТВОД НА ТАЗИ ФАЗА НА СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО ??!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 96. 96 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Я като че някои се събудиха

 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#95] от "deepdp":
  Предпочитам да не коментирам решението на ВАС, само ще цитирам част от един материал от сп."Правен свят"- "...Не стават ясни какви са мотивите на съдия Раденков да си направи отвод. Мотиви трябват, отвод не става само с декларация, коментираха юристи. Според тях това е крайно скандално и застрашава сериозно авторитета на Раденков като магистрат...Юристите, с които "Правен свят" се консултира, твърдят единодушно, че, въпреки странния самоотвод на съдия Раденков, решението е редовно, тъй като и тримата съдии са се произнесли. Това, че един от съдиите не го е подписал в случая няма значение, тъй като другите двама от състава са подписали..."
  http://legalworld.bg/show.php?storyid=24845

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#1:"gesch18"]

  е това е изненада.[/quote]
  Наистина изненада. За добро!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 99. 99 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#57:"katiya"]Назначениео на Янева е отменено само заради нарушена процедура по гласуването - проведено е тайно, а не явно гласуване. Според ВАС критериите по избора са въпрос на целесъобразност и съдът не може да упражнява съдебен контрол върху тях.[/quote]
  Права си: Формалната причина за отмяната е нарушена процедура по гласуването, а не сравнителната некомпетентност на 'убавицата. Сега дали всички гласували ще повторят гласуването си, този път явно? И да я изберат отново, по правилната процедура? Или ще имат куража да гласуват различно?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 100. 100 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 452 Любопитно

  До коментар [#83] от "da_nika":

  СУПЕР точно мнение! Кибиченето и охкането, са идеалната безопасна позиция. А това, че се е вързал на историята с Янева ... е показателно за ширината и дълбочината на знанията му!... ;-х

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK